icon

Jak legálně doučovat bez živnostenského oprávnění?

nobodywhouknow
16. dub 2026

Zdravím, doufám, že se zde najde někdo, kdo by mi mohl zodpovědět tento dotaz. Při studiu na SŠ, jsem si přivydělávala formou doučování, začala jsem u známých a potom i u cizích lidí. V květnu jsem udělala maturitu a teď jsem v zaměstnání. Jaké musím splnit podmínky, abych mohla legálně doučovat? Všude píšou, že se doučování do výdělku 50tis. ročně nemusí nijak řešit, ale už jsem se setkala i s názorem, že se to teď posuzuje jinak a že v každém případě, pokud nejde o doučování jednou za čas, musím mít živnost. Hrozně nerada bych se toho doučování vzdala, ale živnost s tím výdělkem co bych měla rozhodně neutáhnu. Dá se to vymyslet nějak jinak, ale aby to bylo stále legální formou? Děkuji za případné odpovědi.

j.a.n.i
16. dub 2026

@nobodywhouknow A co bys podle tebe neutáhla na zivnosti?

squezy
17. dub 2026

@nobodywhouknow pokud dostanes od lidí peníze na ruku,tak bych to neřešila. Pokud živnost,tak s prací to budes mit jako vedlejší činnost a tam pak bude záležet na výši výdělku. Mrkni na netu i na kalkulačky a dej si tam přibližný roční výdělek a uvidíš,kolik bys pak platila na sociálním a zdravotním.