Může mít dítě vývojovou disfázii?
Ahoj holky, chtěla bych znát váš názor, jestli je možné, že by syn měl vývojovou disfazii. Jedna odbornice to tvrdí. Nikdo jiný (ve školce, logopedka) mi nic takového neřekli. Jediný problém, který syn má je špatná výslovnost, která se ani dlouhodobou péči výrazně nezlepšuje. Začal mluvit pozdě (ve 3), teď je mu 6, na logopedii chodíme od 4,5 roku. Posun opravdu minimální. Proč si myslím, že nemůže mít vývojovou disfazii: zcela rozumí dlouhému zadání úkolu od malička, mluví od začátku gramaticky správně, jen výslovnost šílená, dokáže vydržet u dlouhé pohádky, příběhu, dokáže příběh převyprávět, ví o čem je, má bohatou slovní zásobu, umí rozlišit podobná slova (tyká, tiká).
Jedna známá logopedka, říkala, že existuje něco v tom smyslu jako sluchová disfazie, ale to je za mě taky blbost ne? To by nevydržel pohádku, nebo by tomu nerozuměl.
Vyznáte se někdo? Je opravdu možné, že by disfazii měl?
@anonym_autor můj syn vyvojou disfazii má..potvrzena na logopedii..od malička rozumí úplně všemu...je soběstačný...ale slova vyloženě patlá,neumí skloňovat, časovat...mluvit začal taky až ve třech...ale na logopedii docházíme hned od začátku..a budeme ještě prý dlouho.. jediné štěstí,že se narodil v září a půjde do školy skoro v 7..takže má čas.
@xnikax1 ale ještě abych dodala ,tak synovi je teď teprve 4,5 roku a pokrok je neuvěřitelný..a taky jsme byli na foniatrii kvůli sluchu a ten byl v pořádku.
My máme diagnostikovanou orofaciální poruchu. Od dvou let chodíme 2x týdně na logopedii. Mluvit začal až měsíc před 4. narozeninami, ale výslovnost nic moc. Do té doby jen pár slovíček, zvuků a gest. Porozumění má výborné. Je to živý neposeda a rád schválně neposlouchá a dělá pravý opak 🙈
též mám doma dysfatika, už je tedy na druhém stupni, logopedie zlehka přes pět let, první dva roky to bylo nic moc, pak se začal chytat, na začátku druhé třídy už v podstatě dohnal vše, co měl.. u nás potvrzeno v PPP/SPC
Slyší dobře, takže máte zkušenost, že se vývojová disfazie může projevovat jen logopedickými problémy?
Slyší dobře, takže máte zkušenost, že se vývojová disfazie může projevovat jen logopedickými problémy?
@anonym_autor syn má 4,5 roku, slyší a rozumí všemu, jen špatně mluví, má diagnostikovanou VD 🙂
@anonym_autor může mít jen expresivní formu. VD ma spoustu podob. Ještě mě napadá verbální dyspraxie, pokud jde jen o výslovnost.
poptala bych se třeba na fb skupině tomu určený na dobrýho logopeda, kam bych šla pro druhej názor na vyšetření. ačkoliv... pokud je opravdu porozumění skvělý a všecko ostatní, je problém jen čistě ve výslovnosti, tak prostě je potřeba trénovat výslovnost... a to ať už máte tu diagnózu, nebo ne. takže možná je to vlastně zbytečný. případně třeba uvidíte pak ve škole, jestli se objeví i s tím spojená nějaká jiná jakoby diagnóza typu dys. může a nemusí to souviset s případnou VD.
bejvá problém v tom, že to rodiče často špatně posouděj.. myslej si, že jejich dítě rozumí, i když ve skutečnosti ne tak dobře... ale ty vypadáš, že si seš fakt jistá🙂
zkus s ním zajít na osteodynamiku. výslovnost by se mohla rychle zlepšovat ať už tam vd je, nebo ne.
@anonym_autor ano u nás to tak je.
On klidně VD může mít, třeba jen slabší formu a jen expresivní. Měly jsme něco podobného, já každopádně vůbec nekoukala, zda má dcera nějakou diagnózu (on mi ji stejně nikdo neřekl, než bylo "pozdě") a rovnou jsem sama aktivně hledala cesty, jak jí celostně pomoci. Protože výslovnost může ovlivnit plno dalších věcí a určitě je něco, co ho blokuje ve vývoji. Takže já jsem jakoby "neslovíčkařila", zda má moje dcera VD nebo ne, ale koukala sem, jaký chci výsledek a čím se to dá podpořit. Měly jsme například neurovývojovou stimulaci, inhibici primárních reflexů, odblokování a Benaudiru (vše jsem si našla sama, ani jedna ze 3 klinických logopedek nic neřekla). To, že mu nejde pořádně mluvit, může ovlivňovat třeba horší jemná motorika, přetrvávající primární reflexy (tam byl myslím nějaký s pusou a s prsty), pak taky oslabené svaly pusy... jsou to prostě spojené nádoby...
@anonym_autor ano muze. Opravdu existuje "sluchova dysfazie". Dite rozumi co mu rikas, rozumi pokynu - protoze doma ma klid se na tebe soustredit. Mame podobne potize, dcera uz je starsi (predskolak) vyslovnost vsak stale velka bida. Pritom dokaze ale temer vsechny hlasky vyslovit, ale z nejakeho duvodu to nedela. A ten duvod je v tom, ze se spravne neslysi. Zjisteno pri pousteni zvuku ze sluchatek - nedokazala napr. rozlisit, do jakeho ucha se ji zvuk pousti. Pokud bylo slovo pusteno do obou usi, bez potizi vyslovila. Pokud jen do jednoho, nevyslovila. U obou usi stejne, nejedna se o to, ze by byla na jedno ucho napr. hlucha, ale ten zvuk se nekde cestou ztrati.
Je to trochu podobne jako zkřížená lateralita, ale u usi.
@anonym_autor ano muze. Opravdu existuje "sluchova dysfazie". Dite rozumi co mu rikas, rozumi pokynu - protoze doma ma klid se na tebe soustredit. Mame podobne potize, dcera uz je starsi (predskolak) vyslovnost vsak stale velka bida. Pritom dokaze ale temer vsechny hlasky vyslovit, ale z nejakeho duvodu to nedela. A ten duvod je v tom, ze se spravne neslysi. Zjisteno pri pousteni zvuku ze sluchatek - nedokazala napr. rozlisit, do jakeho ucha se ji zvuk pousti. Pokud bylo slovo pusteno do obou usi, bez potizi vyslovila. Pokud jen do jednoho, nevyslovila. U obou usi stejne, nejedna se o to, ze by byla na jedno ucho napr. hlucha, ale ten zvuk se nekde cestou ztrati.
@tereza0111 jeste podotknu, ze nema vubec zadny dalsi znak VD. V kolektivu funguje bez potizi, ma kamaradky, zapojuje se, mluvi s ucitelkami, pekne (primerene veku) kresli, je naopak celkem bystra, hodne pocita, rada pocita ( vcetne toho, ze si prikad napise), zacina cist zakladni slabiky
Nikoho to dost dlouho nenapadlo, ze by se mohlo jednat o VD, porad nas jen drtili na logo, ale bezny postup logopedky vubec nefungoval - museli jsme 2x menit
@tereza0111 a nepomohla by Benaudira? My ted posloucháme, v úterý jedeme na přeměření.
@tereza0111 a nepomohla by Benaudira? My ted posloucháme, v úterý jedeme na přeměření.
@kolibricek36 ted platim prvni fakturu a cekam co poslou - diky zes to napsala nez jsi mi pripomnela, ze jsem to neposlala
@kolibricek36 a jsem na to hodne zvedava? Jaky mas pocit? Nam to doporucila prave logopedka, ze driv na to koukali dost skepticky, ale ted to zacina vypadat, ze prave na tohle opravdu pozitivni vliv ma
@kolibricek36 a jsem na to hodne zvedava? Jaky mas pocit? Nam to doporucila prave logopedka, ze driv na to koukali dost skepticky, ale ted to zacina vypadat, ze prave na tohle opravdu pozitivni vliv ma
@tereza0111 ja musím říct ze ja jsem kolem toho krouzila rok a půl, než jsem řekla zkusíme to. Za naší cacorku musím říct, ze to docela i nakoplo myšlení a na to ze nechtěla kreslit, tak ted aspoň obtahuje, alespoň pozna první písmeno, taky se před tím nechytala vůbec. Ale u nás jsou obrovské problémy.

@anonym_autor můj syn vyvojou disfazii má..potvrzena na logopedii..od malička rozumí úplně všemu...je soběstačný...ale slova vyloženě patlá,neumí skloňovat, časovat...mluvit začal taky až ve třech...ale na logopedii docházíme hned od začátku..a budeme ještě prý dlouho.. jediné štěstí,že se narodil v září a půjde do školy skoro v 7..takže má čas.