icon

Doktorka Plyšáková a právě probíhající diskuze o lesbickém páru s dětmi

nikahavel
20. led 2019

Zdravím Vás maminky, dneska mi to nedá a zajímalo by mě jaké má názory veřejnost, rodiče ohledně žhavého tématu. Konkrétně narážím na probíhající nelibost senátora Valenty a Rady pro rodinu ohledně zobrazení lesbické dvojice s dvěmi dětmi ve 4. řadě výše jmenovaného seriálu.
Nechci prosím vyvolat tímto tématem nějakou vlnu hádek a nenávisti. Jen ve svém světě nedokážu pochopit jak to někomu může vadit. V diskuzích se rada pro rodinu ohání faktem, že lesbický pár nemůže být rodina protože nemohou společně splodit dítě, já se pozastavuje nad tím, že i klasická heterosexuální rodina nemůže občas splodit sama dítě a taky když se povede jinou cestou za rodinu je ppovažujeme.Diky všem moc za názory snad to lépe pochopím díky nim.

Strana
z8
nikahavel
autor
20. led 2019

@sudylichozrout právě to jste napsala moc dobře, ti co se cítili nerovnizpusobovali revoluce a puče. Rovnost je slovo dost obsáhlé. Já si myslím že každý by jsme se měli brát jací jsme a vědět že jeden bez druhého jsme neúplnou ale zároveň stejně důležití. A to s tou ženou a mužem je pěkný příklad proč by měla chtít být žena silná jako muž a může mít možnost rodit děti v této podobě a tomto lidském těle, dejme tomu transformaci je to takto nastaveno biologicky ale nečiní to jednoho k druhému nerovného. Ženy a muži chtějí osoba tvořit nový život to je spojuje a mají na to stejný nárok bohužel jiné nástroje 😂😂😂😂😂

bamak
20. led 2019

@nikahavel já mu do hlavy nevidím 😀, naštěstí. Třeba si myslí, že zachraňuje lidstvo( nebo minimálně Američany) od morálního úpadku. Ale obecně bych právě americké politiky podezirala jen a jen z toho, že se snaží přilákat více k vlastní osobě, nebo straně.

nikahavel
autor
20. led 2019

@marcelka287 je pravda že já u těch předškolních dětí znám jen dva případy transsexuálních děti, pohádka je určena pro děti do 8 let. Vnímala jsem to že když to uvidí a jednou až si to uvědomí např o sobě bude je to méně děsit že nejsou jako většina. Ale i to může být milny názor.

nikahavel
autor
20. led 2019

@bamak tak ani i jsou jak malé děti ale zase se na to dívám globálně a může to být jen můj názor 😂😂😂 aha já myslela že cítíte taky nějaká rizika které já nevidím a chtěla bych o nich popřemýšlel.

bamak
20. led 2019

@sudylichozrout samozřejmě, že může mít svůj názor a může ho vyjádřit. Ale pokud to dělá takovýmto způsobem, útočí na " vychovu" děti, tradiční pojetí rodiny, tak je to podle mě špatně. Je to stejné jako reklama zamirena na děti, smejdi manipulujici se starými lidmi.... Věřím tomu, že tvůj homosexuální kamarád je znechuceny určitými propagace i homosexuality, je to byznys a to je samozřejmě špatně, zvrhava se to ve frasku. Můj heterosexuální bratr taky nechce mít děti..... Takže z 1 člověka bych nedělala reprezentativní vzorek.

nikahavel
autor
20. led 2019

@hankaviki pořád jsem neviděla ale protože je moje matka brutálně pokroková psychologie předškolní pedagoška, slyšela jsem o tom už v předškolním věku a matka mi vysvětlila jak reprodukci tak i homosexualitu ne že by si ji hned druhý den nevolali do školky že všude kreslím dělohy a poučuju ostatní děti a ty z toho mají trauma že děti nenosí čáp 😂😂😂😂

sudylichozrout
20. led 2019

@bamak to je prave to. Je to byznys a stava se z toho fraska. Dobre receno. A tahle fraskovitost muze otravit i v tomto ohledu jinak neutralni lidi. Samozrejme, ze to neni repre vzorek, ale je to sonda do mysleni jednoho homosexuala, ktery urcite neni s timto postojem osamocen.

bamak
20. led 2019

@nikahavel v každém radikálním názoru je riziko. I mnohem nevinnejsi a méně vyhrocene situace mohou vést k šikaně, napadání, diskriminaci.... Otázka zní, jestli z toho můžeme vinit toho kdo diskusi vyvolal, nebo je to projev jednotlivců, kteří jsou psychicky narušení a takovéto věci jsou pro ně záminkou.

sudylichozrout
20. led 2019

@bamak podle me je nekdy uz myslenka nebezpecna a jeji realizace nemuze skoncit jinak nez nasilim. Napriklad myslenka komunismu, kdyz uz jsme u toho. Prave ta idea, ze vsichni budou mit stejne, ze jsou si vsichni rovni, vede uz z principu podstaty lidstvi k tomu, ze prosazeni bude krvave a stejne nebude platit stoprocentne. Nebot jak rikal Orwell, vsechna zvirata jsou si rovna, nektera jsou si vsak rovnejsi. Nelze vymytit socialni stratifikaci a vlastneni majetku. Stejne tak nelze vymytit rozdily mezi lidmi. Muzes jim dat rovnost pred zakonem, ale to je tak vsechno. Nikdy nebudu rovna panu Wintonovi, panu Pomahacovi, ani pani Herzigove. A nikdo nebude plne roven mne. Nebude stejny. A treba touhy po stejnosti se bojim jak cert krize.

nikahavel
autor
20. led 2019

@bamak přesně nad tím polemizují, jestli se jedná o projevy narušených jednotlivců a nebo obecný názor přesně pro to jsem tu diskuzi založila nechci kritizovat opačný tábor, jen si udělat obrázek jak to lidí vnímají. Je mi samo jasné že lidé s pozitivním názorem na jednotlivé diskuze mají menší puzení do ní vstupovat než lidé s opačným názorem takže to zkresluje ale v každém případě obohacuje.
Já jsem jen dyslektik a řeckého původu ( takže asi v dětství) a prožila jseam díky tomu peklo na zemi ale spíš mě strašně štve že to dospělí nikdy nevyřešili nepomohli naopak pedagogové vše zhoršili, zakazovali šikanovat ale nevysvětlili že každý je jiný a tím i jedinečný. Možná i pro to mě mrzí diskriminační názory.

sudylichozrout
20. led 2019

@bamak respektive bojim se tlaku spolecnosti na to, ze jeden jediny nazor je ten spravny.

nikahavel
autor
20. led 2019

@sudylichozrout zjišťuji že jinak chápeme rovnost proč by měl mít někdo stejně majetku a peněz jako já když buď mi předkové a nebo já jsem dřela jako mezek abych toho měla a někdo plive na mne mou snahu a nadává že proč on nemá stejně. Myslím rovnost v lidskosti, právech ale ne vůbec nic společného s komunismem.

sudylichozrout
20. led 2019

@nikahavel kdyz se podivas do historie, vzdy byl pozadavek rovnosti pred zakonem ci rovnost lidi obecne spojen s rovnosti socialni. Jspu to spojene nadoby a podle me nelze jednotlive slozky oddelit. Vzdy se nekdo bude ptat, kde je ta rovnost, ldyz on chodi do prace k pasu na dvanactky a nekdo zije z renty. To rokam zjednodusene, ale urcite vis, kam mirim.
A kdyz byl zminen Hitler, tak on byl ten, kdo poukazoval na nerovnost ve spolecnosti, na spatne spostaveni Nemecka po prvni valce a po tom, ze Zide v Nemecku maji moc financi.

sudylichozrout
20. led 2019

Jdu cvicit, nebudu tu. Ale rada se do debaty vratim.

bamak
20. led 2019

@nikahavel já doufám, že ses jen narodila v "blbě" době, kdy se odlišnost tolerovala méně než dnes. V dnešní kosmopolitní době, kdy vsi hni cestují po světě, v televizi i venku běžné

tulikiss
20. led 2019

Ja mam na to nazor takovyhle.... ja beru naprosto prirozene, ze jsou heterosexualove, homosexualove a bisexualove prijde mi to normalni a prirozene, protoze proste priroda to tak zaridila. Nevidim duvod proc by clovek, ktery neni psychopat, vrah, nebo nejaky deviant nemohl vychovavat dite. A protoze tuhle vec beru jako normalni, tak bych se nad poradem ani nepozastavila, protoze tu vec nevidim jako neco spatneho nebo neprirozeneho a proto me ani nenapadne hledat v tom propagandu. Nevidim duvod proc deti pred necim chranit, neni to nemoc nebo neco co by bylo spatneho. Proste to tak je, tak proc neco pred deti schovat a delat z toho tabu nebo neco co neni vhodne. Staci jak byla vychovavana nase generace a co se z toho za nas delalo. U svych deti chci aby vec brali jako normalni, proste kazdy jsme jiny a kazdemu se libi a ma rad neco jineho.

nikahavel
autor
20. led 2019

@sudylichozrout aha tak já to tak nevnímám obecně oddělují rovnost v právech a taky povinnostech od toho, že je někdo úspěšný, studoval roky jeho rodiče nejeli např. na dovolenou aby mu zaplatili školu. A nebo bere rentu protože jeho rodiče dřeli neměli čas na něj a vybudovali firmu. Já věřím, že každý může dosáhnout čeho chce když doopravdy chce i takový retoš jako jsem byla já černý co jo chtěli dát na zvláštní školu protože ve 3. Třídě neuměl pořádně číst, zachránílo mě jen až moc vysoké IQ ( uznávám to je v celku překážka v životě😂😂😂) a urputnost matky že ona se nevzdá a já se taky nevzdala vystudovala jsem sice s pláčem a pocetnou krve, dřela jsem na kariéře a dneska poslouchám kecy jak jsem zparchantela a jak je nefér že beru tak velkou mateřskou...😂😂😂 Sorry za takovou osobní sondu o cizích bych se neodvážila takhle otevírat jejich Pandořinu skříňku.
Je zacvičit, závist, si já zas u toho dalšího dítěte ten první trimestru mám úplně hnusný a nechutný 😂😂😂 samé nevolnosti a blutí a jak bych si dala do těla ráda...kde je ta rovnost teď pravda v nevolnostem 😂😂😂

nikahavel
autor
20. led 2019

@bamak no úplně upřímně mám 5 letou adoptovanou sestru na půl kubanku a to co s ní prožívané jak na ni lidí reagují a jak se k ní chovají jen díky barvě, je nádherná, karamelová ale lidi jsou tak krůtí 😢😢😢 ale zde považuji za ovlivňující faktor Moravskoslezský kraj a jeho atmosféru.

nikahavel
autor
20. led 2019

@tulikiss díky za tvůj názor cítím to stejně na druhou stranu mi záleží na tom pochopit jinak smýšlející, nemusím to uznat za svůj názor ale jistě mě to obohatí...já ten díl viděla a vůbec si to neuvědomila až když jsem zjistila co se řeší jsem si uvědomila že tam vlastně bylo toto takže jsi na tom úplně stejně.

bamak
20. led 2019

@nikahavel to mě mrzí. Já pocházím z MS kraje a mentalita tamních lidi byla jedním z hlavních bodů, kroc jsem se tam po studiu nevrátila. Tam je to zase velmi specifické v jejich minulosti. Generace 60+ a jejich děti "vyrůstali" v prostředí já jsem horník a kdo je víc. Lidé bez vzdělání vydělával nasobne více než ostatní, měli obrovské sociální výhody, které po revoluci poměrně rychle vymizely. A oni jsou teď nikdo, celé mladí jim stát sliboval jak se o ně postará, jak jsou výjimečni a jedinečni a na stáří jsou kde? Na pokraji chudoby. A jejich děti jsou v této beznaději a nenávisti vychováváni. On stačí jeden "blbec agresor" aby dítěti udělal peklo že života. Držím palce, abyste to s dcerou zvládli. Tebe to evidentně posílilo.. Tak snad to tak bude i u ní.

mialagia
20. led 2019

@tulikiss takhle přesně to vidím, mě to vůbec nezarazilo, protože opět jsem to brala jako dnes už normální přirozenou věc..respekt k jinému názoru nebo odlišnosti, prostě tolerance a ne nenávist o tom to celé je..i většina diskuzí tady i na sítích..

Vidět to jako propagandu mno to už i s respektem k jinému názoru je fakt moc..jako jo taky jsem jako dítě zažila, ale od toho jsem teda měla inteligentní rodiče, který se mnou mluvili a vysvětlili, navíc jako srovnávat politickou propagandu s event. propagací pouze přirozeného práva člověka..podle mě hodně mimo..

@nikahavel je mi to líto a smutno z toho a věřím, že situace např. v Praze ať si kdo chce říká co chce je fakt už jiná pokud jde o toleranci obecně..jinak nevím jestli jde pochopit resp. něco si vzít z lidí, co ovládá strach a nenávist z odlišnosti..

nikahavel
autor
20. led 2019

@bamak být to má dcera hned se stěhujeme což máme s manželem i tak v pánu on je z Olomouce a tím směrem se určitě vydáme. Je to má sestra i když o 25 let mladší. Nemůžu nakázat rodičům běžte příč ale řekla jsem jim svůj názor aby si alespoň že sídliště někde do periferie mezi jiné lidi. Posílilo nikdy bych nic ve svém životě neměnila jsem vděčná za ty lekce a že jich bylo i v jiných oblastech....

nikahavel
autor
20. led 2019

@mialagia mám takové lidi i ve vlastní rodině takže to musím v sobě zpracovat a naučit se to aspoň nebrat osobně u těch blízkých to je o to těžší. Obecně se zaměřují na téma strach to jsi vystihla úplně luxusně a sbírám střípky a pomalu se mi daří některým lidem nenásilně otevírat pomalinku oči beru to jako svůj úkol alespoň v té rodině prozatím. Tu první část jsi napsala moc pekně...

bamak
20. led 2019

@nikahavel ono je velmi náročné vyrůstat v tom kolektivním nesnasenlivem prostředí a že takové na Ostravsku je. Vím to sama za sebe. Dodnes si pamatuj, že jsme jeli z gymplu na chmel, celoročně tam v ubytovně bydleli Ukrajinci a pracovali. Dodneska mě hamba fackuje jak sme se k nim zezacatku chovali. Ne, že bysme byli sprosti, jen... proste jsme je považovali za menecenne, například jsme jim tykali. Až po pár dnech jsme se dozvěděli, že jsou to vesměs vysokoškolsky vzdělání lidé, kteří tady drou za pár korun, šetří každou korunu a posílají je rodině, kterou vidí cca 1x za rok na pár dní. Byla to pro mě obrovská životní lekce, snažím se předsudky nemít, ale 18 let "ostravského" prostředí zanechalo stopu.

nikahavel
autor
20. led 2019

@bamak ty jo tak je to tak že , ta Ostrava je specifická já to říkám tak dlouho už, manžel musel být ultra zamilovaný že tu senou zůstal, narozený v Kroměříži žijící v krásné Olomouci. Říkám to furt naším a oni mi nevěří a když se vrátí z Prahy z muzikálu říkají jací jsou Pražáci blázni a samé fretky ( oba vysokoškolský vzdělání co nacestovali i něco). Mě to tak bolí a tak se snažím třebas vstupovat do komunitní politiky ale už jsem to vzdává ve 30 a teď mám svou rodinu a pro ně toto nechci. Nedávno mě otec donutil svýma blbyma kecama ohledně znásilňujících uprchlících české holky k prozrazení tajemství které pravda nevěděl jen on z nejbližších, chránili jsme jeho duševní zdraví. Už jsem to nevydržela a vypálila mu do tváře kdo nejvíce ublížil v životě jeho milované dcerušce a zdaleka to nebyl cizinec ( na vysoké jsem jich měla hromadu kolem sebe), paradox jeho otec je taky uprchlík z Řecka 😂😂😂😂veřejně jsem nemluvila o tom co se může dít jen kvili němu a už to dělám přesně naopak aby lidi otevřeli oči, největší prasárny páchají na svých vlastních bílí co mají kolikrát i majetky a vzdělání a naopak když jsem neuměla v sobě toto vyřešit všimli si toho jen známí který jeden měl 6 prstů a měli max základní školu a postarali se o mě, pomohli, zachránili...pravda jsou z Jesenicka...

bamak
20. led 2019

@nikahavel ona Kroměříž je taky dost specifická. Krásná, to ano, ale žijí v ní historický bohatí Hanaci, navíc jsou tak trochu "pod" ještě bohatším Zlínem a to je štve.... V Kroměříži jsem žila 11 let. Teď to vypadá, že se mi nelíbí nikde a nikdo..... Ale tak to není. V Kroměříži se mi líbilo moc, ale co jsem se přestěhovala kousek na východ zjišťuji že jsou tady, zase úplně jiní lidé. Historicky chudší, zvyklí makat, jsou pokornejsi, staraji se o své seniory.... Jasně, nejsou všichni stejni, ale obecně to tak je.

nikahavel
autor
20. led 2019

@bamak jj to máš jednoznačně pravdu ona každá lokace má to své a nýbrž věřím na karmu a to že si volíme dopředu některé faktory svého života aby jsme plnili své záměry a úkoly tak mě to ani nijak neničí ale vždy se nad tím pozastavil, pak si to zracionalizuju a je mi líp 😂😂😂 jen vím jak v tom nízkém věku se tvoří sebevědomí a identita a jak je to důležité a proto nedoporučuji jiným dětem hlavně jiným barvou setrvávat hodně je to poznanmená, ještě se to tady nedostalo nějaká ta otevřenost jinakosti a je tu i hodně Romů kterým dáváme za vinu všeli co.

rencinka87
21. led 2019

@nikahavel ahoj, necetla jsem vsechny komentare, jen par prvnich a tvuj uvodni.
V zadnym pripade mi nevadi zobrazit v poradu pro deti rodinu s dvema maminkami.
Svoji sexualni orientaci si nevybirame, rodime se s ni. Neni to uchylka, nemoc apod. Je to proste osobnostni nastaveni cloveka, ktere vznika uz v obdobi prenatalniho vyvoje.
Jsem rada, ze jsme se za ty roky posunuli a homosexualy nezavirame do vezeni ani na psychiatrii, a ze konecne vetsina (hlavne mladych) lidi zacina brat homosexualitu jako neco, co se ve spolecnosti objevuje, jako jednu, mensinovou, moznost. Proste jsem kluk, tak budu mit rad nejspis holky, ale taky se muze stat, ze dam prednost klukum. Oboji je mozne, oboji je v poradku, jen jedna varianta je pravdepodobnejsi, coz neznamena lepsi.
Takhle to budu ucit svoje deti.
V detskych poradech to vnimam jako vec, ktera tam patri stejne jako do zivota - podle toho, jak to podavala @sudylichozrout , by to znamenalo, ze pokud budeme davat do detskych poradu urcite procento jinych nez belosskych postavicek, je to taky propaganda? Ne, je to jen zobrazeni skutecnosti. A netreba pred tim zavirat oci.
Pokud slo v serialu (zname ho, ale tenhle dil jsem nevidela) pouze o to, ze se krome klasickych rodin mama-tata objevila rodina mama-mama a nikdo nezduraznoval, ze mama-mama je lepsi a to spravne a mame na to pet ody, tak je to proste jen zobrazeni skutecnosti.
Kdyz se deti potkaji ve skolce s jinym ditetem, ktere vychovavaji dve maminky, mely by to vzit jako fakt - to je jedina moznost, kdy se konecne prestane delat z homosexuality velke tema. Oni pak i ti, kdo poradaji pochody a vsude se predvadeji, nebudou mit duvod to tolik prehanet.
A pokud te zmeny chceme dosahnout, musime zacit u deti, a verim tomu, ze generace nasich deti a hlavne jejich deti uz skutecne tohle nebude vubec resit. Pepik, Anicka, Marenka a dalsich deset deti ma mamu a tatu, Marecek, Martinek a Alenka maji jen maminku, no a Ferda ma dve maminky a Tomasek dva tatinky. Tecka, bez emoci, bez nejakyho halo.
A co se tyce tech adopci - vubec to tak byt nemusi - dve maminky maji casto deti, co se narodily puvodne hetero paru, ale pak se maminka proste rozhodla zit se zenou. A nemyslim, ze by se z toho mela delat veda - uz jen kvuli tem detem samotnym.
Tohle tema me vzdycky dokaze nadvzednout ze zidle, vzdyt je to snad jedno, jestli mam rada chlapy nebo zensky! Dulezity je, jak se chovam jako clovek..

palacinka_marmeladova
21. led 2019

Nečetla jsem celou diskuzi,tak jen za mě.Nevím kvůli čemu ten humbuk.Mě osobně je úplně jedno,jakého partnera si kdo zvolí(pokud to není v rozporu se zákonem),je to jen a jen jeho život.Přijde mi naprosto v pořádku ukázat homosexuální pár jakožto rodinu.Žijí mezi námi,nedělají nic nezákoného,tak v čem je problém?Nikoho přeci neomezují.V televizi je k vidění za jeden vysílací den takových nesmyslů a blbostí,reklam,že mě naopak zaráží,že zrovna nad tím,se nikdo nepozastaví.

sudylichozrout
21. led 2019

@rencinka87 Ano, homosexualita neni nemoc ani uchylka, o to se dnes snad uz nikdo v civilizovanem svete nespori. Na druhou stranu si myslim, ze strkat pod nos malym takto sexualitu fo pohadek, nepovazuji za stastne. Co se tyce lidi jine barvy pleti, tak to je vec jina, to je mi sumak uplne, uz jako dite jsem mela ve skolskych panenky tmave pleti. Tim co jsem psala, jsem chtela jen rict, ze detem, kteri sotva nastoupi do skoly, netreba ukazovat najednou uplne vse z dospeleho sveta. Jsou to deti a maji byt detmi.

Strana
z8