Ovlivňují antiepileptika početí? Je epilepsie dědičná?

lzii
12. srp 2015

Ahoj, jsem půlroční snažilka a dnes jsem se dozveděla po různých vyšetření( CT, EEG, EKG, MRI, Holter.. atd) že mám lehčí stupeň epilepsie.
Zajímalo by mě, jestli antiepileptika neak ovlivnuji poceti, nebo zda je to dědičná nemoc (je mi 23 Let)
Díky

anushe
13. srp 2015

Sestra je lecena pro epilepsii. Rozhodne bys mela byt sledovana neurologem a rekni mu,ze se snazite o mimi a to co nejdriv!maji pry dnes moznost nasadit prasky lepe odpovidajici snaze o otehotneni.. jinak sestra ma syna a druheho prave ceka😀 na samotne otehotneni to vliv nema si myslim.jen jsou nasazeny vhodnejsi leky... po narozeni ale vim,ze je hodne diskutovane kojeni. Muze pry snad mit vliv na castejsi zachvaty... presto sestra prvniho odkojila ...😆drzim palce a urcite to rekni svemu neurologovi. Jo a dedicnost jsme nestudovaly,lekari se domnivaji,ze ji sestra ma po urazu..

lzii
autor
13. srp 2015

@anushe moc děkuji za odpoveď, všude rikám že se snazime o miminko, dala mi podle toho prasky pry by to nemelo vadit , ale i tak jsem z toho vydesena ... Je mi 23 let a tohe mám asi od 15let , do vcerejska lekari nevedeli co to je , az eeg jim to ukazalo ..

anushe
14. srp 2015

@izii drzim palce,at vse dobre dopadne. Myslim,ze pokud je clovek zodpovedny,a ty podle vseho jsi, delas to nejlepsi pro miminko.jaktoze za 8 let neprisli na to,s cim se potykas?muselo to byt pro tebe vycerpavajici.

rousse
14. srp 2015

@lzii záleží na tom, jaká antiepileptika bereš a jakou dávku. Já se s tou potvorou táhnu už od 13 (takže vlastně většinu mého života🙂 a nakonec mi seděl jen valproát, což je pro vyvíjející se plod ten největší možný sajrajt mezi antiepileptiky, ale měla jsem už tak nízkou hladinu, že na malé se to absolutně nijak nepodepsalo. A početí to fakt nijak neovlivnilo 😉 co se dědičnosti týče, tak u nás v rodině ta mrcha dědičná je a táhne se po ženské linii (babi, máma, já), takže docela trneme... kdybys měla nějaké další otázky, klidně napiš v soukromé zprávě - já jsem fakt stará epileptická harcovnice 😀

lzii
autor
15. srp 2015

@anushe to bohuzel bylo :( pro miminko chci jen to nejlepsi a hlavne aby se zadarilo pes novou lecbu

@rousse napsali mi Lamotrigin Activas 25 - ze zaátku mám brát pul tabety na noc a ostupne zvysovat na 50mg na noc

veronika182
15. srp 2015

@lzii tohle všechno bys měla určitě probrat s neurologem, který tě bude po celé těhu sledovat...já mám zjištěnou epilepsii od 6 let, co se mi stal úraz. Bohužel nevědí, zda jsem ji zdědila po matce, jako moje sestra /která ji má po svém otci - takže ano, je to dědičné/ a nebo ji mám poúrazovou. Naštěstí jsem nikdy v životě záchvat neměla a tak neberu ani žádné léky. Jsem ale více sledována a snažím se dodržovat stejný režim, jako kdybych záchvatová byla - takže hodně spánku, nepřetahovat se, vyhýbám se diskoškám už od puberty (jsem fotosenzitivní, takže nějaká laser apod by mě určitě záchvat vyvoval), neopíjím se..prostě na sebe dávám bacha 🙂 Džím palce, ať se mimi podaří co nejdříve a nemáš problémy ty ani tvé dítko (sama se dědičnosti bojím)

majdulena
15. srp 2015

Mám slabší epilepsii už od 15 let. Zrovna nedávno jsem se ptala neuroložky jak to bude až se budeme s přítelem pokoušet o dítě.
Jsme domluvené že jakmile budeme chtít začít (tak nejlépe 3 měsíce předem) se stavím a ona mi k dosavadním lékům dá ještě něco a že se jinak nic nemění. Mám být v klidu a nijak to neřešit.
Jen mě trochu polekala když mi řekla co všechno obnáší riziko kdybych měla během těhotenství záchvat., ale nebudu tě zbytečně děsit:o)

lzii
autor
15. srp 2015

@veronika182 neuroložka o tom ví, všude to hlasím dopředu že se s přítelem snažíme, do toho se léčím ještě se štítnou žlázou (hypofunkce) a ta se mi taky v posledni dobe zhorsila tak mi dala letrox 100 (lecim se s tim 5 let ) , a i tehle doktorce jsem rikala o budoucim tehotenstvi

@majdulena to by mě zajimalo , pokud o tom tedy chces mluvit . Moje zachvaty jsou typu nevidomost,dezorientace, motani hlavy, prekopapsove stavy, buseni srdce, mrtveni koncetin nebo obliceje, spatná artikulace .. prý je to lehká forma epilepsie... mám to tak 1x za mesic

veronika182
16. srp 2015

@lzii štítku mám taky zhruba 13 let, už beru Letrox 200

lzii
autor
16. srp 2015

@veronika182 já zacinala na 25, pak na 50 ,75 a ted 100.... kolik mg je nejvic ?

majdulena
16. srp 2015

@lzii beru lamictal 100 a moje záchvaty jsou že spadnu do bezvědomí a celé tělo je v křeči a klepe se.
Kdybych měla záchvat v pozdějším stádiu těhotenství může se stát, že by dítě mohlo být postižené - ale to je ta nejhorší varianta. Ty máš asi vážně malé záchvaty.

lzii
autor
16. srp 2015

@majdulena četla jsem příbalový leták k lamotriginu a píšou tam tak strašné věci ze ho brát snad ani nebudu.... Jaký názor máte na záchvat jedenkrát za měsíc a bez léků dokud se miminko nepodaří

veronika182
16. srp 2015

@lzii kolik je nejvíc netuším, já beru prostě 2x100 aby mi to dalo 200....upravuje mi to teďka v těhu co dva měsíce, aby to bylo pro malou dostatečné...jinak beru mimo těhu 175...ale začínala jsem na 50 v těch 12 letech

veronika182
16. srp 2015

@lzii moje sestra bere na epilepsii lamictal a je v pohodě..žádné záchvaty...mám takovej dojem, že ji mudra říkala, že se může i v těhu

lzii
autor
18. srp 2015

Tak mi moje gynekolozka domluvila uítra konzultaci s neurologem v Bohunické nemocnici o tom zda se zamerit ted na lecbu epilepsie , nebo těhotnět.
Já jsem pro tehotenstvi bez lecby ( 0.25mg na noc) , zachvaty mam 1x mesicne ale nesmim u moji hormonalni stimulace brat antiepileptika.
Miminko je pro me na prvnim miste, je mi 23 let a doktori az ted zjistili co me zrhuba od 15 let trápí , tzn ze jsem byla minimalne 8 let bez leceni a prezila jsem to...
CO SI O TOMHLE MYSLÍTE ??

majdulena
18. srp 2015

@lzii určitě bych dala na doporučení lékaře:o) přeci musí vědět co je pro tebe dobré :o) a zbytečně se nestresuj.
Takových co máme epilepsii je určitě hafooo 🙂

lzii
autor
19. srp 2015

Dneska jsem byla u toho specialisty a poslal me znova na EEG a pak za nim , konstatoval ze to nejspis epilepsie nebude a aby se vyloucila, chteji mi udelat TTE S Blubble testem . Lajcky receno mysli si ze mam v blane rozdelujici chlopne dirku kterou by se srazenina krve mohla dostatt do mozku a to zpusobovat ty moje stavy .
Má s tím nekdo zkusenost ??

majdulena
20. srp 2015

@lzii to vůbec netuším co to je.... pak dej info. Docela mě zajímá co to vlastně máš.

lzii
autor
20. srp 2015

@majdulena uricte napisu, jdu tam 10/9 tak dám vedet, co novyho zjistili :D

simuska85
20. srp 2015

@izzi Mě zjistili epilepsii asi po 15 letech, co ji mám...Ale mě se teda projevuje jen záchvatem typu "dejave"- mám pocit, jako bych to už jednou prožila, trochu nevnímám, když na mě někdo mluví, ale trvá to asi jen 30 vteřin, jsem po tom taková slabá, trvá mi to cca 3 dny a mám to jednou za tři měsíce. Nebylo to vidět na eeg ani na MR, takže teď zkouším léčbu, jestli se to potrvdí. Beru Trund 1000mg/den a "záchvat" jsem už 4 měsíce neměla, takže je to už jasné.. O miminko se chceme snažit na podzim, doktor říkal, že by ta léčba neměla mít vliv na početí a nějak ohrožovat plod, ale vždy se řeší, co je lepší pro matku a plod, jestli to brát nebo ne. Takže v mém případě, pokud to nejsou stavy bezvědomí, kdybych byla bez kyslíku apod, mě přijde bezpečnější aspoň první tři měsíce léky nebrat. Navíc jsou i teratogenní (nepříznivě ovlivňují vývoj plodu), začala jsem zobat kyselinu listovou.