Chybějící podpora prarodičů. Cítíte lítost jako my?
Máme s partnerem dvě děti (4;1,5). Máme jednu babi a dva dědy. Děda bydlí v místě, druhy děda s babi 15 km od nás. A nějak nás teď dohnalo, že vlastně naši o ty děti moc zájem nemají. Na všechno jsme sami od začátku. Kdyz jsem chtěla s necim poradit, to bylo věčně, že neví az jsem se ptát přestala. Kolem nás to známy i neznámý mají jinak. U sousedů furt jedna nebo druhá babi je a pomáhá jim. Pro známý je i dost nepochopitelné, že nemáme, to co oni. Sestřička u lékaře už několikrát prohodila, tak babi ohlídá... No nepohlídá. Ono ani tak nejde o tu pomoc, to by si člověk i řekl, prostě to tak je. Ale vidím jak to těm dětem chybí. Jak se dcera ptá, kdy zase přijdou, že by chtěla aby přišli apod.
Vím, že nejsme jediní. Vy co jste to měli podobně, měli jste taky tyhle pocity lítosti...
@miryp A proč by tu povinnost prarodiče neměli? Je to druhá nejbližší rodina. Když se rodičům nedejbože něco stane, děti půjdou do Klokánku? Nebo k chůvě? Však nikdo neříká, že prarodiče mají dělat za své dospělé děti všechno, vařit jim, denně jim obstarávat děti a domácnost. Ale tvořit vztah (a ano, k tomu nedílně patří zájem a třeba i pomoc) by měli. Nebo máš pocit, že ne? Že úderem 18. roku rodičovská úloha končí a už je dítě cizí člověk a nemáš s ním nic společného, už si tvůj zájem nezaslouží? 🤷♀️
@prejeta_zaba pleteš dohromady jablka s hruškami. A tvůj argument s 18. rokem věku dítěte je fakt úplně mimo mísu...
@miryp úspěšně prehlizis tu větu, že nejde o pomoc, ale že vidím, že jim to chybí. Já jsem nikde nenapsala, že by se mi o děti měli starat. Taky nechápu větu moje děti moje odpovědnost....
@anonym_autor ne, nepřehlížím, to jen ty odmítáš pochopit, co ti píšu. Ale to nevadí. Pěkný večer.
@anonym_autor ne, nepřehlížím, to jen ty odmítáš pochopit, co ti píšu. Ale to nevadí. Pěkný večer.
@miryp ale neodmítám. Zase na druhou stranu, proč by si člověk nemohl postesknout, že je na to narozdíl od přátel, kteří to nechápou sám.
@prejeta_zaba pleteš dohromady jablka s hruškami. A tvůj argument s 18. rokem věku dítěte je fakt úplně mimo mísu...
@miryp Ty jsi mimo mísu. Rady těma kecama, jak to mají rodiče vše zvládat sami a prarodiče nemají povinnost. Proč jako. Nejsou stroje. 🤷♀️
@miryp ale neodmítám. Zase na druhou stranu, proč by si člověk nemohl postesknout, že je na to narozdíl od přátel, kteří to nechápou sám.
@anonym_autor a ty máš z mého příspěvku pocit, že ti tuto možnost upírám? Já se s tebou jen podělila o to, jaký postoj k tomuto tématu mám já a proč jsem to udělala, už jsem se ti snažila vysvětlit. Avšak to, že očekávání jiných rodičů nechápu, neznamená, že je za to soudím, nebo že bych jim vnucovala svůj názor. Jen teď zkrátka víš, že to lidé mohou vnímat i takto...
@miryp Ty jsi mimo mísu. Rady těma kecama, jak to mají rodiče vše zvládat sami a prarodiče nemají povinnost. Proč jako. Nejsou stroje. 🤷♀️
@prejeta_zaba až na to, že já, na rozdíl od tebe, pouze vyjádřila svůj postoj k věci a nemám potřebu ho nikomu vnucovat ani druhé za jejich názor odsuzovat. Stejně tak nepotřebuji svou pravdu podtrhovat používáním emotikonů s blonďatou "Andulou" a růžovým znakem ženství...
A je fajn, že si uvědomuješ, že lidé nejsou stroje - i prarodiče jsou lidé...
@anonym_autor a ty máš z mého příspěvku pocit, že ti tuto možnost upírám? Já se s tebou jen podělila o to, jaký postoj k tomuto tématu mám já a proč jsem to udělala, už jsem se ti snažila vysvětlit. Avšak to, že očekávání jiných rodičů nechápu, neznamená, že je za to soudím, nebo že bych jim vnucovala svůj názor. Jen teď zkrátka víš, že to lidé mohou vnímat i takto...
@miryp Rozumím, že je to tvůj názor. Jen prosím respektuj, že pro mě je realita jiná a tvá slova na mě působí shazovačně.
U nas babicky taky nemaji zadny zajem o vnoucata. Nikdo je v zivote nevzal na vylet, nevyzvedl ze skolky, zadny prarodic je nenaucil nic, co by si mohli pamatovat. Pamatuju si, jak nejstarsi prisla v 5ti letech ze skolky a divila se, ze deti pojedou na vikend k babicce. Vubec to nechapala😀 Ja jeste par let zpet, brala babicky pravidelne do divadel, na koncerty, na hody a ruzne akce. Uz jsem to utla, svuj cas a energii venuji vyhradne svym detem. Na krouzcich, ve skolce a u sousedu se dojimam, jak je v nekterych rodinach svet jeste vporadku. Kdo to nezazil, tak nepochopi.
Chápu tě. Moc dobře vím, jak to můze být líto. Moji mámu bavil syn cca do tří let. Nejvíc ho chtěla v kočárku. Dceru si v kočárku vzala snad jednou. Když ji jedinou hlídala, malá řvala, protože na ní nebyla zvyklá, doteď se jí to "připomíná". Čím jsou starší, tím víc ji obtěžují. Jako vezme si je, ale poslouchat pak ty řeči. Děti spí u našich tak třikrát do roka na jednu noc a pak ještě posloucháme, jak se nevyspala, že to bylo hrozný. Radši ji je tam nedávám. Když jsme u nich, tak si kolikrát vyslechnu, jak to s nima vydržím nebo jim říká, že se diví, že nejsem v blázinci. Přitom jsou úplně v pohodě, sem tam slovní výměna. Největší bizár byl, když k ní jezdila neteř na jeden týden prázdnin z celého roka v létě....no a pak si brácha koupil psa a máma jásala, že neteř bude se psem a už nebude jezdit. No, zamrzí to. Jako ano pomůže, ale velmi neochotně a otráveně. Vlastně mě mrzí, že se z mámy stala taková zapšklá ženská.
U nas - jedna babicka (moje rodina) by se rozdali, berou si je, vybudovali si uzasny vztah. Druha babicka - nezajem od zacatku, deti ji obtezuji, je to na ni moc narocne, neumi je zabavit, pres noc je mela max 2x za 7 let a kdyz jsme se ptali, kdy si je vezmou na noc - az si o to deti sami reknou, ano, prisel vek, kdy si o to sami rekli a babicka to stejne ignorovala, takze deti pochopili, ze tam o ne neni zajem a nejsou tam vitani a uz se po babicce neptaji…
@anonym_autor Ona je to vlastně generace lidí, která se nestarala pořádně ani o svoje děti, protože právě byly ty děti stále u prarodičů. Pamatuji si to ze svého dětství taky. Navíc dnes se mají důchodci velmi dobře, mají pěkné důchody a můžu jezdit po světě, tehdy vlastně nic takového nemohli, tak byli rádi za svá vnoučata a za čas strávený s nimi. Vím že to jsem asi úplně nepatří, ale trochu škodolibě si říkám, že jestliže si zvolí zase východní směřování naší republiky ve volbách, oni jim to cestování snad zase zakážou a budou se zase vracet ke svým rodinám. 🙈 🤨
My mame jen moje rodice, manzelovy uz nezijou. Mamka obcas deti vyzvedne ze skolky, nekdy u ni prespi, ale tak 1x za pul roku… deda - muj tata - ten to pretrpi, deti si prakticky nevsima. Ze by je vzali na vikend nebo prazdniny aspon na chatu je uplny scifi😂 jedno dite je uz ve skole, tak netusim, jak budeme resit prazdniny, dyl jak dva dny hlidani neexistuje… lito mi to je, my travili u babicek detstvi, jezdili s nama na dovoleny, cely prazdniny u nich, kazdy vikend jsme tam spali, kazdy odpoledne u nas babicka byla, stridaly se. Jednu babicku s dedou jeste mam, s detma si porad hodne hrajou a i na tu dovcu by s nima klidne jeli😂 babicka chce vyzvedavat i ze skolky, coz uz bohuzel v jejim veku je dost risk…
Tak jen doufam, ze nam s muzem nehrabne a budeme naopak zase ty hlidaci babicka s dedou, tesime se na to uz ted🥰
@anonym_autor máme to úplně stejně

@miryp úspěšně prehlizis tu větu, že nejde o pomoc, ale že vidím, že jim to chybí. Já jsem nikde nenapsala, že by se mi o děti měli starat. Taky nechápu větu moje děti moje odpovědnost....