icon

Jíte vše, na co máte chuť?

26. lis 2025

Ahoj, jite po cely den proste vse na co mate chut? Ja si dam snidani kolem 8:30, pak 11:30 obed, pak 2x kavu a vecer veceri, behem dne mam chute na neco sladkeho nebo na bramburky,nechodim ani na navstevy abych nahodou neco nesnedla, furt premyslim jestli si neco dat nebo ne, radsi jdu ven nebo neco delat. Prodelala jsem v puberte anorexii, byla jsem z toho ,,venku'' po 3 letech, ted mi prijde ze do toho zas spadam. Jsem 2roky po porodu,mam krasny zdravy dite, ale jediny co ted posledni dva mesice mam v hlave je jidlo. A premyslim jaky byl spoustec tohohle, jestli se to proste takhle muze vratit, nebo to zavinil instagram kde mi vyskakuji hubeny holky a ja se asi vidim ze chci byt taky hubena, ja nevim..podle vahy jsem hubena, ale ja se tak nevidim. Nejsem se sebou spokojena, kalhoty mi padaj, nemam zadny zadek, nemam dobrou naladu jak driv, hodne se to ve me pere a ja nevim proc...

anonym_91c961
26. lis 2025

Nepříjde mi normální jíst vše na co mám chuť. Vždy přemýšlím i o poměru zdravého a nezdravého.
Pokud máš nutkání neustále něco ďobat, je to spíš o psychice, kdy máš tendence se jídlem uklidňovat...Normální je mít tři hlavní jídla denně a k tomu mezi snacky. Zkus si nastolit určitý režim..
Ale mít přes den chuť na brambůrky a myslet si, že máš anorexii proto, že si je nedáš a ovládneš se, to je chybné. Je v pořáfku se ovládat když jde o nezdravé jídlo. Když už musíš neustále ďobat, nahraď to zdravějšími variantami : ovoce, ořechy jogurt, kefír...

konidana
26. lis 2025
@anonym_91c961

Nepříjde mi normální jíst vše na co mám chuť. Vždy přemýšlím i o poměru zdravého a nezdravého.
Pokud máš nutkání neustále něco ďobat, je to spíš o psychice, kdy máš tendence se jídlem uklidňovat...Normální je mít tři hlavní jídla denně a k tomu mezi snacky. Zkus si nastolit určitý režim..
Ale mít přes den chuť na brambůrky a myslet si, že máš anorexii proto, že si je nedáš a ovládneš se, to je chybné. Je v pořáfku se ovládat když jde o nezdravé jídlo. Když už musíš neustále ďobat, nahraď to zdravějšími variantami : ovoce, ořechy jogurt, kefír...

@anonym_91c961 no ale odeprenim svacin to zacina. Hodne rika i to, ze se sebou neni spikojrna, prijde si tlusta, prestoze je hubena. To neni dobre

@anonym_autor myslim ze porod a starost o miminko a batole je takovy velky zvrat v zivote, ze muze zpusobit kdeco. Je to i stres, odpovednost, snazis se delat co nejlip to co jsi nikdy nedelala a nezazila. Je to narocne obdobi. (Ja to batoleci obdobi fakt nedavala) Jestli mas takoveto pochybnosti, vubec neni od veci to zkonzultovat s tvoji byvalou lekarkou, ktera te mela v peci. Nebo s kymkoli, kdo ti pomahal v tom tezkem obdobi. Opatruj se! Kvuli sobe i kvuli tomu malemu😘

A ano, vzdy jsem jedla a jim vse na co mam zrovna chut. Nikdy jsem s jidlem ani s vahou (geny) problemy nemela . Teda jo. Jednou jsem nezdrave zhubla ciste kvuli psychice. Po 3 letech doma na rodicaku. Tenkrat se to spravilo tim, ze jsem sla do prace a tam jsem se mohla realizovat a i odpocivat-psychicky od tech vsech zavazku doma.

autor
26. lis 2025
@konidana

@anonym_91c961 no ale odeprenim svacin to zacina. Hodne rika i to, ze se sebou neni spikojrna, prijde si tlusta, prestoze je hubena. To neni dobre

@anonym_autor myslim ze porod a starost o miminko a batole je takovy velky zvrat v zivote, ze muze zpusobit kdeco. Je to i stres, odpovednost, snazis se delat co nejlip to co jsi nikdy nedelala a nezazila. Je to narocne obdobi. (Ja to batoleci obdobi fakt nedavala) Jestli mas takoveto pochybnosti, vubec neni od veci to zkonzultovat s tvoji byvalou lekarkou, ktera te mela v peci. Nebo s kymkoli, kdo ti pomahal v tom tezkem obdobi. Opatruj se! Kvuli sobe i kvuli tomu malemu😘

A ano, vzdy jsem jedla a jim vse na co mam zrovna chut. Nikdy jsem s jidlem ani s vahou (geny) problemy nemela . Teda jo. Jednou jsem nezdrave zhubla ciste kvuli psychice. Po 3 letech doma na rodicaku. Tenkrat se to spravilo tim, ze jsem sla do prace a tam jsem se mohla realizovat a i odpocivat-psychicky od tech vsech zavazku doma.

@konidana dekuji moc, narocny to je, od toho roka docela dost ale nechci to davat za vinu tomu diteti, ja sem za nej rada, chtela jsem rodinu ale chci se rodine venovat a ne myslet na jidlo nebo na to jestli chci nebo nechci pribrat, nikomu jsem tohle nerekla snazim se prijit na nejaky spoustec a zkusit si to vyresit sama, v minulosti jsem pri anorexii byla hrozne odsuzovana, a to i rodinou, protoze nedokazali pochopit proc zvracim a odmitam jidlo, ze jsem urcite nejak narusena, nechci do toho spadnout ale uvědomuju si i to ze podle vahy mam fakt malo a ze bych klidne jíst mohla na co mam chut a tim by se mi vratily kila a byla bych treba se sebou zas spokojena jako predtim ale mam v hlave nejaky blok

konidana
26. lis 2025
@anonym_autor

@konidana dekuji moc, narocny to je, od toho roka docela dost ale nechci to davat za vinu tomu diteti, ja sem za nej rada, chtela jsem rodinu ale chci se rodine venovat a ne myslet na jidlo nebo na to jestli chci nebo nechci pribrat, nikomu jsem tohle nerekla snazim se prijit na nejaky spoustec a zkusit si to vyresit sama, v minulosti jsem pri anorexii byla hrozne odsuzovana, a to i rodinou, protoze nedokazali pochopit proc zvracim a odmitam jidlo, ze jsem urcite nejak narusena, nechci do toho spadnout ale uvědomuju si i to ze podle vahy mam fakt malo a ze bych klidne jíst mohla na co mam chut a tim by se mi vratily kila a byla bych treba se sebou zas spokojena jako predtim ale mam v hlave nejaky blok

@anonym_autor urcite to res! Ted hned, dokud je cas a jsi jeste celkem v pohode(nejsi dlouho v nepohode). Zavolej sve detske lekarce(s nejakou jsi to tenkrat resila, ne?) Proste si s ni jen promluvit, a ona ti doporuci co dal. Treba i konkretniho lekare. Ted si najdi kontakty a hned ZITRA NEKOMU ZAVOLEJ !!! Radsi driv a zbytecne (nemyslim si, psychicka podpora se hodi vzdy), nez pozde nebo vubec.

konidana
26. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor chces li to zvladnout sama, dej si daedline. Maximalne treba tyden. Jez alespon 5x denne. Svaciny mezi jidly. Nesnizuj mnozstvi snedeneho. Jestli to do par dnu nepujde, fakt kontaktuj nejakou ponoc/odbornika/lekare. Kazdopadne bys mela mit nekoho s kym sve pocity muzes sdilet, komu budes verit a kdo ti pripadne vcas pomuze, nekam nasmeruje a podrzi.

konidana
26. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a neni to nici vina. Ani tvoje, ani ditete, ani nikoho jineho. Proste se to deje. Ale muzes to zastavit. Staci kdyz nekoho pozadas o pomoc

konidana
26. lis 2025
@anonym_91c961

@anonym_91c961 lidi, ktery maji problemy s nizkou vahou a hubnutim, klidne muzou jist denne bramburky. Proc ne, kdyz na ne maji chut. Ja na bramburky mam chut vzdy, kdyz mam kaloricky deficit a potrebuji se najist. Rychle doplnit energii. Sezeru pytlik bramburku a za chvili, kdyz je moznost, si dam normalni jidlo. To samy s kolou. Normalne ji vubec nepiju, ale po vetsim sportovnim vykonu jako je napr.10km na kole v zimni fujavici, nebo po nocnim rizeni auta tu kolu proste moje hubene telo potrebuje. Potrebuje doplnit ebergii, aby mohlo dal fungovat.

kleio
26. lis 2025

Já nejím na co mám chuť, sním míň sladkého, než bych chtěla, ty brambůrky si nakonec neotevřu... ALE já mám pár kilo víc než je zdrávo. Jestli ty jsi hubená, chtěla bys přibrat, a přesto si odpíráš jídlo, na které máš chuť, tak to opravdu zní jako nějaké vracející se problémy, které je třeba řešit co nejdříve, aby se náhodou víc nerozjely...

berenika39
26. lis 2025

Vypni IG. Máloco z toho je realita, zbytečně tě to provokuje. Smazat apku a je to. A za mě najdi psychologa. Předejdeš tím dalším problémům, vrátíš se sama k sobě. To, jestli máš kila, nabereš, zhubneš, to vše je v hlavě. Je zbytečné se trápit, když pomoc se nabízí. Včera bylo pozdě, moc držím palce.

biciklissie
27. lis 2025

Myslím že ani tak nejde o to, jestli jsi hubená nebo tlustá a co jíš nebo nejíš. Ale že Tě myšlenky na jídlo a kila ovládají natolik, že už cítíš, že Ti to narušuje běžný život. Takže odborník podle mě je na místě, ono se to rozjede lehce, ale těžko zastavuje.

lenerka1
27. lis 2025

Rozhodně nad jídlem celé dny nepřemýšlím. Mám tři děti a spíš dojídám po nich než řešit, na co mám chuť já. Je mi jedno, jak hudebně či tlusté holky na mě kde vyskakují. Chtěla bych vytvarovat postavu (po těhotenstvích mi zbyla diastáza a břicho jak v 5. měsíci), ale když na to teď nemám kapacitu, nač se užírat. Vážně bych to probrala s odborníkem, zvláště, když už jednou problém s jídlem byl.

denisoki
27. lis 2025

To, co popisuješ, zní, jako že se ti staré vzorce opravdu můžou vracet, zvlášť po porodu a pod tlakem sociálních sítí. Nejsi v tom sama a není to tvoje vina. Určitě by stálo za to promluvit si s odborníkem, než se to víc rozjede – není to slabost, spíš péče o sebe. Držím palce, ať se ti uleví!

autor
27. lis 2025
@denisoki

To, co popisuješ, zní, jako že se ti staré vzorce opravdu můžou vracet, zvlášť po porodu a pod tlakem sociálních sítí. Nejsi v tom sama a není to tvoje vina. Určitě by stálo za to promluvit si s odborníkem, než se to víc rozjede – není to slabost, spíš péče o sebe. Držím palce, ať se ti uleví!

@denisoki tlak soc siti ano, to si myslim ze me taky ovlivnilo, ikdyz nechapu proc, prijdu si jak dite a docela se za tohle stydim..ja to nevyhledavam ale jen obcas projizdim kdyz mi prcek spi a proste to tam vidim, a vidim pak i to jak jsem blba ze se dokazu porovnavat s plastikovymi zenami na ig co si fotky jeste upravuji a hlavne ani nejsou po porodu, ja bych mela mit uplne jiny myslenky jako matka..zatimco tady resim jestli se mam najist vic a pribrat nebo nejist a zustat takova..

autor
27. lis 2025
@konidana

@anonym_autor urcite to res! Ted hned, dokud je cas a jsi jeste celkem v pohode(nejsi dlouho v nepohode). Zavolej sve detske lekarce(s nejakou jsi to tenkrat resila, ne?) Proste si s ni jen promluvit, a ona ti doporuci co dal. Treba i konkretniho lekare. Ted si najdi kontakty a hned ZITRA NEKOMU ZAVOLEJ !!! Radsi driv a zbytecne (nemyslim si, psychicka podpora se hodi vzdy), nez pozde nebo vubec.

@konidana mate pravdu, ikdyz na moji detskou bych se obracela nerada protoze ona byla mezi prvnimi co na me v ordinaci vytahla ze nejsem psychicky v pohode, ze se precpavam schvalne, ze mi nemuzou rodice davat ani kapesny abych to nesla utratit za jidlo a pak to nevyzvracela,takze bych nerada k ní sla po letech znovu.. ale urcite bych se nekam ozvat mela stim souhlasim

konidana
27. lis 2025
@anonym_autor

@konidana mate pravdu, ikdyz na moji detskou bych se obracela nerada protoze ona byla mezi prvnimi co na me v ordinaci vytahla ze nejsem psychicky v pohode, ze se precpavam schvalne, ze mi nemuzou rodice davat ani kapesny abych to nesla utratit za jidlo a pak to nevyzvracela,takze bych nerada k ní sla po letech znovu.. ale urcite bych se nekam ozvat mela stim souhlasim

@anonym_autor nejlepe nekam do poradny na poruchy prijmu potravy. Tam s tim a s vami budou umet pracovat. A neodkladej to.

evajal55
29. lis 2025

Takhle to u mě začínalo taky, po porodu se mi začaly vracet staré myšlenky na jídlo a tělo, i když jsem si myslela, že už mám dávno vyhráno. Hrozně mi pomohlo říct si o podporu, protože jakmile jsem to přestala držet v sobě, začalo se mi ulevovat a zase jsem se dostala do normálu. Fakt v tom nejsi sama a dá se z toho zase vybruslit, jen na to nemusíš být sama.