Úzkostlivé přemýšlení. Děje se vám to také?
Ahoj všichni
Chci se jen zeptat
Už léta trpím úzkostmi a nadměrným přemýšlením.
Nedávno jsem před mým mužem řekla, že mám strach, že svoji rodinu otrávím jídlem (tím myslím, že jim dám něco, z čeho jim bude špatně). Myslím na to pokaždé, když vařím.
On se na mě nechápavě podíval.
A tak jsem spustila asi 4minutový monolog, ve kterém jsem mu vysvětlila ten konstantní proud myšlenek, který mě neomylně dovede až k výslednému strachu z otravy.
a tak si říkám ... Přece nemůžu být jediná, komu se tohle děje. Má někdo taky takové zvláštní neodbytné myšlenky, které si umí naprosto neomylně obhájit?
Díky za případnou odpověď ❤
Je to projev tvého duševního onemocnění. Je třeba sehnat si odbornou pomoc - psychologa a psychiatra, zpravidla se toto na počátku i medikuje, aby se hlava zastavila. Rozhodně to řeš, protože takto se trápíš ty a do budoucna by to negativně ovlivňovalo i tvé nejbližší (pokud už se tak neděje). Nestačí si problém uvědomovat, je třeba ho řešit.
To je OCD konkretne v anglictine se to nazyva pure o. Obsesivni mysleni bez naslednich kompulzi. Jsou to takove myslenky jako: "co kdyz..." Resila bych to s odbornikem aby se to nezhorsovalo.
@kristenhd23 Byla jsem úzkostlivá, když byla dcerka malá, ale snad ještě v nějaké míře. Tohle už je podle mě přehnané. Vyhledej si odborníka, nebo se z toho zblázníš doslova.
Já to řeším. Mám psychologa i psychiatra. Pracujeme na tom, ale je to běh na dlouhou trať 🙂 Děkuji

@kristenhd23 zkus mrknout na Obsedantne kompulzivni porucha, ma to v nejake mire hodne lidi.. Muzes si to predstavit jako takovy hodne specificky projev uzkosti. Urcite nejades i tipy, co s tim, pokud te to stve, omezuje v zivote, bere ti energii atp.