Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři

Knedlo, zelo, vepřo. Jaký knedlík vaříte?

roofie
10. pro 2010

Ahojte,
nedávno jsme s manželem opět debatovali... Já pocházím z Čech, kde vaříme knedlo zelo vepřo s bramborovým knedlíkem, vařila to tak ale i moje moravská babička... Ovšem manželova matka vaří knedlo zelo vepřo s houskovým! Já tvrdím, že prostě k vepřu zelu patří bramborový, manželova rodina, že jedině houskový, že na Moravě se vaří jedině houskový...
Jaký knedlík vaříte k tomuto jídlu vy a odkud jste? (stačí okres) Děkuji za vaše odpovědi.
Omlouvám se, pokud jsem otázku zařadila do špatného fóra

vercak.
10. pro 2010

Já si teda myslím, že k zelí může být i houskový knedlík, ale mám raději bramborový. ovšem houskový by mi nešel vůbec ke špenátu. V každém kraji je to jiné. Já pocházím z okresu Děčín, ale můj žaludek zvládne snad všechny možné kombinace 😀 😀 😀

beruskanula
10. pro 2010

😀 🙂 otazka mne zaujala, hned jsem ji rozklikla 🙂
muj tatik pochazel ze strednich cech, mamka z moravy.... jako dite jsem zila na morave... a ve vetsine pripadu byl knedlik houskovy, ale pravda, ze kdyz varil tatka, byl bramborovy 😀 🙂 ... jinak ted ziji v jiznich cechach a kdyz knedlik, tak jedine bramborovy 🙂

moudivlacek
10. pro 2010

hlasi se Praha a tady houskovy 🙂 (knedle vepro zelo, svickova, proste omacky vubec), k brambrove mu ten spenat a hovezi,nebo plnene masem

jiny kraj jiny mrav 🙂

lukza
10. pro 2010

okres olomouc já si taky myslím že je to uplně jedno že záleží jak kdo to má rád ale já mám radči k zelí bramborový a houskový spíš k omáčkám.

karmenta
10. pro 2010

já mám nejradši s bramborem jako takovým 🙂

berenika39
10. pro 2010

no k vepřové pečeni a zelí se u nás dělá jediině houskový🙂)))). ale pokud je uzené a zelí, špenát, tak bramborový..
(Praha).

lucka.adis
10. pro 2010

Ahoj, hlásí se Jížní Morava a já dělám jedině houskový... bramborový dělávám k uzenému a nebo špenátu 😉

evena
10. pro 2010

ahoj ... žiju na Hané a správné vepřo knedlo zelo je u nás s knedlíkem bramborovým, pěkně vrchovatě politým mastným 😀 ale je fakt že málokdy je a s pohodlnosti se kupuje houskový ... moje matka pochází ze sev. Čech a u nich byl taky bramborový ... podle mě nezáleží ani tak na kraji, ale na dotyčné hospodyňce 🙂

romana29
10. pro 2010

Zlínský - houskový
Bramborový miluju ke špenátu 😝

anieanne
10. pro 2010

Tak ke knedlo vepřo si bramborový knedlík opravdu nedovedu představit - popravdě jsem do rozkliknutí této otázky netušila, že ho k tomu taky někdo dělá 😀 Takže okres Kladno určitě houskový.

evatk
10. pro 2010

my jsme celá rodina z valašska a jak naše tak manželova rodina dělá k zelí, resp. kupuje, houskový knedlík, nicméně já si dovedu představit klidně bramborový a nedávno na husích hodech jsme měli trojkombinaci knedlíků, k výše uvedeným druhům i karlovarský, možná se mu říká í vídeňský...?
záleží jak komu co chutná 😉

marketa137
10. pro 2010

Tak my kynutý knedlík jedině ke smetanovým omáčkám a manžel ještě k rajské omáčce, protože těstoviny moc rád nemá. Zrovna dneska bude k obědu kndelo zelo a my teda jedině bramborový 😉 . asi záleží co kdo má rád 😉 A jsme z Plzně.

mataharyy
10. pro 2010

Tak z dětství si pamatuji bramborový a postupem času, když začla móda kupovanejch knedlů tak i houskový, příp kynutej knedl a to okres praha západ
No a na slovensku normální - kynutej, když jsem tu prvně přednesla bramborovej se špenátem tak se to s úspěchem nesešlo 😀

alca22
10. pro 2010

Tak mi jedině hrníčkový knedlíky, ale klasika je houskový. (okr. Prostějov)

simonceli
11. pro 2010

Ahoj, já dělávám domácí houskový i bramborový, mamka to taky tak dělávala, Olomouc.

kacerka
11. pro 2010

U nás (liberecko) se dělávaly oba druhy a každý si dal ten, který mu chutnal víc. MM to jí taky jedině s bramborovým, ale v hospodách je klasika s houskovým. Myslím, že jako klasické jídlo je udáváno s houskovým a bramborový si k tomu lidi přidali sami 😉

kkamca
11. pro 2010

Ahoj,
k vepřovému pečenému-jedině houskový.kynutý knedlík a zelí.
Bramborový knedlík děláme pouze když je špenát,uzené nebo ke kachně.A výjimečně si ho dává chlap k segedinu. 😝 (liberecký kraj)

lenajsek
11. pro 2010

Taky jižní Morava a ke knedlu vepřu zelu jedině houskový, jiný si vůbec nedokážu představit, něco jiného je pečená kačena s červeným zelím, tak k tomu je super bramborovej. Můj taťka pochází z Třinecka a tam taky ke knedlu vepřu zelu dávají houskový knedlík.

ivasad.
11. pro 2010

Ahoj - u nás to dělá jak která hospodyňka. Já osobně dělám k vepřové pečeni buď sladké zelí a bramborový knedlík, nebo kyselé zelí a houskový knedlík (u nás jedině domácí, kupovaný nám tak nejede 😉 ). Ale někomu to je jedno a jí to všelijak. Bramborový dávám ještě ke špenátu, houskový k omáčkám (rajská, kuře na paprice, svíčková, křenová....) a ke gulášům, vč. segeďáku. Hele znám i lidi co vaří k rajské omáčce brambory, a pošmáknou si 😀 Jinak jsem z vysočiny. 🙂

pablinka
11. pro 2010

Pocházím ze Svitav (Pardubický kraj) - jsem zvyklá na houskový knedlík 😉... Teď žiju v Č. Budějovicích, tuhle jsem manželovi koupila knedlo vepřo zelo už hotové, překvapilo mě, že se vůbec prodavačka ptá, jestli chci houskový nebo bramborový knedlík, tak jsem řekla houskový, doma mi pak manžel řekl, že lepší by k tomu byl bramborový... 😀

vojtisek2007
11. pro 2010

Jindřichův Hradec - odmala jen houskový (bramborový se u nás nikdy nevařili,protože je nikde nejedl), ale manžel vyžaduje i bramborový 🙂 takže u nás se dělají dvoje knedlíky i dvoje zelí - bílé i červené 🙂 asi záleží co komu chutná spíš než v jakém žije kraji.....

misicka85
11. pro 2010

Ostrava - k pečenému vepřovému jedině houskový, k červenému zelí s kačenou bramborový, ke špenátu bramborový. Osobně mám radši bramborový,manžel zas houskový,takže to střídáme. K omáčkám jíme vždycky houskový, teda manžel,já si na knedlíky zas tak nepotrpím takže dávám přednost těstovinám nebo rýži pokud to jde..

aja123
11. pro 2010

Ostrava: Karlovarský je prostě 1 😵

jasekd
11. pro 2010

Jablonec nad Nisou: vepro knedlo zelo, omacky - houskovy (ja kupuju hotovej), uzeny se spenatem nebo se zelim - bramborovej (opet kupuju), no a nebo pak bramborove plnene, to si dam v hospode nebo koupim hotove, na tyhle klasicky jidla nejsem kucharka 😉

scvrcek
11. pro 2010

Jičín - houskový! A jedině domácí kynutý, nenapadlo by mě nikdy kupovat knedlík 🙂 Bramborový ke špenátu, uzenýmu se zelím, plněný, ale knedlo vepřo, to je klasika a k tomu houskový 🙂

hana
11. pro 2010

hlásí se střední Čechy, okres Mělník - knedlo zelo vepřo dělám s obojím knedlíkem, houskovým i bramborovým. Chutnají mi k tomu oba. Ke svíčkový dělám houskový a ke špenátu bramborový a ke kachně opět oba a obě zelí, červené i bílé 🙂

fire85
11. pro 2010

jihlava-k vepřu zelu bramborový knedlík, k omáčkám /rajská,svíčková/houskový.např. ke špenátu taky bramborový.

lutrest
11. pro 2010

knedlo zelo ..houskový jednoznačně 😀

iluss
11. pro 2010

U nás se odjakživa dávaly oba dva - bramborový i houskový.
Středočeský kraj.

nikka.vo
Odpověď byla odstraněná
Zobraz

Sem začni psát odpověď...

Odešli