Co vařit v období kojení ?

petranaty
5. únor 2020

Ahoj holky , ráda vařím zdravě a stravuji se tak celý život . Zajímá mě , jak vařit v době kojení , jaké potraviny přidat , jaké ubrat ? Co doma vaříte ? 🙂 Děkuji za inspiraci .

malenka3
5. únor 2020

Vařím úplně normálně jako jindy.

petulejan
5. únor 2020

Já během kojení přešla na zdravější stravu a nevidím žádný jiný vliv.

puhelin
5. únor 2020

Muj syn velmi spatne reagoval na nadymave, takze ja vysadila vse, s cim mel problem.

penelopaw
5. únor 2020

Záleží, jak staré je dítko 🙂. V šestinedělí bych se vyvarovala nadýmavých věcí, jinak doma vaříme jako běžně. Samozřejmě neuškodí mrknout na nějaká doporučení a vařit zdravěji. Doma mám knížku Nastávající a kojící maminky si vaří chutně a zdravě (https://www.databazeknih.cz/knihy/nastavajici-a...), jde ji použít jako inspiraci 🙂.

neomenia
5. únor 2020

Vařím normálně.

niliho
5. únor 2020

Já vařím úplně normálně, akorát se vyhýbám nadýmavým a ostrým jídlům. Snažím se jíst více ryb.

drep
5. únor 2020

Obecně jím zdravě, takže jsem pokračovala tak, jak jsem zvyklá. Nadýmání je fyziologicky nesmysl, takže to jsem vůbec neřešila.

merope
5. únor 2020

Do 3 měsíců jsem měla pocit, že stačí kolem zeleniny jenom projít a malý má bolení břicha. Pak se to postupně lepšilo až kolem 9 měsíců už můžu jíst cokoli.

Takže opravdu hodně záleží, co a jak dítě snese. U nás jsem musela vysadit namátkou: fenykl (to ještě v půl roce - co vím od pediatričky, tak fenyklový čaj u matky některé děti prostě nesnesou), samozřejmě zelí, cibuli a většinu koření vůbec (nebyla jsem schopná zjistit, co přesně vadí), z nezdravého uzeniny, pochopitelně kynuté pečivo včetně čerstvých rohlíků, luštěniny (ani červená čočka) a houby (ty vadily ještě v 6 měsících). Naopak ale vůbec nevadily potraviny "alergeny" - jahody, citrusy, mléko a mléčné výrobky. Takže doporučuji si stáhnout někde seznam doporučených a nedoporučených jídel a z nich prostě zkoušet. Každé dítě je jiné.

@drep Jak je nadýmání fyziologicky nesmysl? Proč teda některá jídla nadýmají? A proč když jsem se napila fenyklového čaje, malý měl spolehlivě koliku?

malytlustyhroch
5. únor 2020

@drep mozna je nadymani fyziologicky nesmysl, ale ani jednomu z mych deti to takhle racionalne vysvetlit neslo 😀 zato zdrzenlivost v jedeni konkretnich potravin fungovala. Ale souhlasim, ze je nesmysl jidlo omezovat preventivne, spousta deti na to citliva neni.

petranaty
autor
5. únor 2020

Děkuji za cenné rady 🙂 z každého si něco vezmu .

petranaty
autor
5. únor 2020

Pokud můžete doporučit knihu ,či odkaz na toto téma ,budu vděčná

drep
5. únor 2020

@merope mě to nadýmá, protože to (cibule, čerstvý rohlík, fazole) lokálně kvasí ve střevě (ač se živím něčím jiným, tak si dodnes pamatuju kapitolu z interny o prdění, kdy cukry kvasí na CO2, proto je prd zvučný, ale nesmrdí a bílkoviny na H2S, proto je prd tichý, ale smrdí). Fakt to nefunguje tak, že se ať už sulfan nebo oxid uhličitý probublá krví do mateřského mléka (oblíbená hláška mého primáře, pokud někdo nezná moderní teorii acidobazické rovnováhy : “co2 je možná v kokakole, ale rozhodně ne v krvi”). Do mléka se může dostat nějaká silice a aroma (česnek a smradlavý pot). Moje dítě tenhle názor sdílí, díky mé kamarádky, co má taky ráda fyziologii ne, takže sama říkala, že je to kravina, které nevěří, sle že jí po čočce probrečel noc, takže čočku nejí.

merope
5. únor 2020

@drep Tak to jo - já myslela, že je nesmysl nadýmání jako takové (jako že to nadýmá mě). No a co se týče dítěte tak tam neřeším, co přesně do mlíka prochází, ale pokud mi dítě probrečí noc, tak to prostě jíst nebudu (bez ohledu na to, že se jedná třeba o fenykl, který "je přece doporučený" nebo zelí). A stejně je otázkou, proč když sním něco nadýmavého, tak to vypadá, že to nadýmá i mládě (tuším i prděl, ale to už si nejsem jistá).

texetka
6. únor 2020

@petranaty kojím 3 roky, jsem těhotná a kojím dál. Vařím a jím úplně jako obvykle. Nic není potřeba řešit pokud dítko nemá nějaké problémy. Jediné, co se nedoporučuje je fenykl - ten může paradoxně dělat velké problémy .
A pokud se objeví nějaký problém, tak napřed kontrolovat kojení jako takové a pak až řešit stravu matky. Spousta problémů je jen a pouze kvůli špatnému kojení . Po úpravě se vše srovná.

cilkat
6. únor 2020

Já zjistila, že potřebuju víc bílkovin, než jsem bývala zvyklá. Naštěstí malej nějaké nadýmání zcela ignoruje, takže fazole to jistí...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru