icon

Čerpání dovolené po MD před RD - jak je to správně?

zdenkaj92
10. únor 2016

Prosím, máte někdo zkušenost s čerpáním dovolené v práci po ukončení mateřské a před začátkem rodičovské dovolené?
Zaměstnavatel mi tvrdí, že dovolenou nelze proplatit, e musím po ukončení MD nastoupit na dovolenou a po skončení nastoupit na RD.
Na ÚP mi ale řekli, že dnem, jak mi skončí MD nastoupím na RD a je jim jedno, jestli čerpám dovolenou, protože můžu už po šestinedělí pracovat.

somalicats
•
10. únor 2016

@zdenkaj92 Zaměstnavatel má pravdu. Po skončení MD nastoupíš na řádnou dovolenou a po skončení dovolené na RD. Úřad práce neřeší rodičovskou DOVOLENOU, ten řeší vyplácení rodičovského PŘÍSPĚVKU, a ten můžeš začít čerpat klidně hned po skončení MD.

zdenkaj92
autor
•
10. únor 2016

Aha, takže je to slovíčkaření. Děkuji
@somalicats

somalicats
•
10. únor 2016

@zdenkaj92 To není slovíčkaření, rodičovský příspěvek je něco jiného. Na rodičovskou dovolenou mají nárok jen zaměstnanci, na rodičovský příspěvek i nezaměstnaní... Dovolená je v kompetenci zaměstnavatele, pracák řeší pouze výplaty sociálních dávek, kam patří i rodičovský příspěvek...

lenda77
•
10. únor 2016

Vpodstatě to slovíčkaření je, dovolená se neproplácí,ale čerpá. Takže si musíš zažádat o čerpání řádné dovolené po ukončení MD a ta ti poběží zároveň s RP.

j.a.n.i
•
11. únor 2016

@lenda77 No, slovíčkaření je to do té doby, než pošleš žádost o proplacení dovolené a on se na tebe vybodne, protože dovolená nejde proplatit... a bude zcela v právu.

soleilll
•
11. únor 2016

@zdenkaj92 Hlavně si o tu dovolenou musíš požádat. Je čistě v kompetenci zaměstnavatele, jestli bude souhlasit s proplacením nebo si ji musíš vyčerpat. Pokud v žádosti uvedeš, že "žádáš o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na rodičovskou dovolenou, která ti končí dne...", musí ti v práci vyhovět. Prakticky dostaneš dovolenou zaplacenou, ale až následující měsíc v termínu, jako běžnou výplatu. Na rodičák můžeš nastoupit zaráz, v průběhu nebo až po vybrání dovolené.

xpila
•
11. únor 2016

@soleilll V kompetenci zaměstnavatele to opravdu není. Zaměstnavatel může dovolenou proplatit pouze a jen při skončení pracovního poměru. A on s čerpáním nemá co souhlasit, on s tím MUSÍ souhlasit, ať chce nebo ne.
Navíc musí žádat o čerpání dovolené bezprostředně navazující na MATEŘSKOU dovolenou, ne rodičovskou! Navíc pokud bude mít více dní, tak to klidně může mít rozložené do vícero měsíců. A na rodičák nastupuje až po vyčerpání dovolené, souběžně s ní pouze může čerpat rodičovský příspěvek.

soleilll
•
11. únor 2016

@xpila Děkuji za opravu, zaměnila jsem mateřskou za rodičovskou. S tím proplácením jsem myslela, že pokud zaměstnavatel chce, může dovolenou pouze proplatit bez faktického vyčerpání, ale netuším, jak by se to v praxi projevilo. Díky, žes mi to objasnila. 🙂

xpila
•
11. únor 2016

@soleilll Ono to právě nejde. Sice to možná na první pohled tak vypadá, ale dle zákoníku to ani nejde.

nelam
•
11. bře 2016

Mile maminky,snazim se prokousavat informacemi o dovolene,ale porad v tom mam celkem zmatky. Na PN jsem nadtoupila 4.1.2016,fyzicky odpracovano tedy letos nemam nic. Na MD nastoupim predpokladam v puli cervna ci v cervenci. Mam narok na cast dovolene? Pokud ano,je nejaky ofi formular,ktery posilam zamestnavateli? A kdy je nutne zazadat,staci az na konci roku nebo po skonceni MD?

j.a.n.i
•
11. bře 2016

@nelam Ano, na dovolenou budeš mít nárok, bude se ti tedy o něco krátit, odhadem tak o 1-2/12. To jestli máte v práci nějaký formulář na žádání o dovolenou nevím, to bys měla vědět ty 😉 a žádá se před koncem MD, tak aby dovolená přesně navazovala na její konec.

ababunk
•
11. bře 2016

Ahoj všem.Měla jsem to tak, že jsem nastoupila na MD, tu jsem čerpala těch 192 dní, poté jsem žádala zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené a zároveň rodičovské dovolené. Tudíž mi přišly v jednom měsíci peníze za dovolenou a rodičák. V dalším roce mi, vracely ještě daně. Také po roce čerpání RP, který není více než 68.000, si Vás může manžel odepsat z daní. Udělá to něco kolem 24 tisíc.Hezký večer.

nelam
•
11. bře 2016

@j.a.n.i dekuji moc! U nas co si sam nezjistis,to se v tichu promlci a kolikrat se to i zapre... Proto se ptam i na uplne blby veci 😀 kamaradce treba nedovolili nastoupit v cervenci z RD,pry nemaji z ceho ji dat penize-dovolenou (cervenec a srpen prazdniny,je to skola) a tez mi tu bylo receno,ze na to nemaji narok. Me to ceka take,chci nastoupit v cervnu,tak jsem zvedava,jstli nebudou cukat.