icon

Jak postupovat při výpovědi kvůli zdravotním důvodům?

zlatik1
9. únor 2026

Ahoj, holky , potřebuji prosím poradit .. pracuji jako prodavačka a z důvodu přetížení nohy jsem teď na neschopence. Jelikož se mi přetrhla šlacha na kotníku ..
Takto to mám ve zprávě od lékaře .. přetezeni šlachy z důvodu přetížení

Jak mám prosím postupovat, kdybych chtěla dát výpověď .. nemohu se do práce vrátit .. již 3 lékaři mi tohle řekli.. jakmile neodstraním příčinu nepomuzu si.
Jde o to, že si v práci vůbec nesednu . Stále na nohou.
Výpověď mohu dát hned, o to nejde..myslíte, že když doložim to, že je to z pretizeni z práce tak by mi mohli vyjít vstříc a do líbit se na zdravotní důvody ?

j.a.n.i
9. únor 2026

@zlatik1 Tak přetržená šlacha asi nebude vyléčená za týden, tak proč potřebuješ aby ti zaměstnavatel vycházel vstříc?

1pomnenka
9. únor 2026

Od toho jsou neschopenky, aby sis nohu vyléčila. Nikdo ti nedá razítko, že přetížení vzniklo v zaměstnání. Zrovna tak mohlo vzniknout při sportu. Už vůbec ne, že to byl pracovní úraz.

miryp
9. únor 2026

Vyjít vstříc s čím?

zlatik1
autor
9. únor 2026
@miryp

Vyjít vstříc s čím?

@miryp abych mohla případně skončit v zaměstnání např k 1.4. a ne k 10.4. ? Asi je to o domluvě ..

miryp
9. únor 2026
@zlatik1

@miryp abych mohla případně skončit v zaměstnání např k 1.4. a ne k 10.4. ? Asi je to o domluvě ..

@zlatik1 a chceš skončit kvůli noze, nebo proto, že už sis našla něco jiného? Mně totiž nedává moc smysl, proč bys tlačila na dohodu, když léčba nohy zabere x týdnů.

zlatik1
autor
9. únor 2026
@miryp

@zlatik1 a chceš skončit kvůli noze, nebo proto, že už sis našla něco jiného? Mně totiž nedává moc smysl, proč bys tlačila na dohodu, když léčba nohy zabere x týdnů.

@miryp zatím nic nemám .. ale podvědomě vím, že už tam nechci

krisstina93
10. únor 2026

Dej výpověď a zůstaň na neschopence, ta noha stejně nebude zdravá za týden. Jinak je to na domluvě no. Ale pokud nenajdeš práci někde v kanclu, tak se stejně naběháš všude, ja už dělám v kolikáté práci a nikde sem si za celý den nesedla.

anonym_7ecba1
10. únor 2026

Já jsem nikdy holky nenutila zůstat v práci a čekat na výpovědní lhůtu, když chtěly odejít. Vše se řešilo dohodou, pokud to včas samozřejmě řekly. Jdi na nemocenskou a řekni, že chceš skončit k 1.4. 🤷🏻‍♀️ , že nemůžeš dál totu práci vykonávat, nikdo tě nutit nebude.

angelinie
10. únor 2026

@zlatik1 toto si myslím, že by klidně mohli klasifikovat jako nemoc / úraz z povolání. Podobně známý takto dostal razítko na zničená záda ze sedavého zaměstnání...ale hodně záleží na konkrétním doktorovi, jak to ohodnotí, takže si to zkus pozjišťovat 😉 Dávat teď výpověď mi nedává smysl, aspoň dokud trvá neschopenka.

j.a.n.i
10. únor 2026
@angelinie

@zlatik1 toto si myslím, že by klidně mohli klasifikovat jako nemoc / úraz z povolání. Podobně známý takto dostal razítko na zničená záda ze sedavého zaměstnání...ale hodně záleží na konkrétním doktorovi, jak to ohodnotí, takže si to zkus pozjišťovat 😉 Dávat teď výpověď mi nedává smysl, aspoň dokud trvá neschopenka.

@angelinie No, nemyslim si, ze by to nekdo klidne klasifikoval jako nemoc z povolání...

angelinie
10. únor 2026
@j.a.n.i

@angelinie No, nemyslim si, ze by to nekdo klidne klasifikoval jako nemoc z povolání...

@j.a.n.i Já nejsem lékař, ale z toho, co píše, že si v práci vůbec nesedne, je stále na nohou a úraz vznikl z přetížení, tak tam nejspíš to přetížení vzniklo...já mám jen kancelářskou práci, takže vím, jak je to v mém oboru, že povinné bezpečnostní přestávky jsou každou hodinu 10 minut, ale věřím, že i u té prodavačky něco podobného bude. To už si ale musí zjistit autorka dotazu 😎

angelinie
10. únor 2026
@angelinie

@j.a.n.i Já nejsem lékař, ale z toho, co píše, že si v práci vůbec nesedne, je stále na nohou a úraz vznikl z přetížení, tak tam nejspíš to přetížení vzniklo...já mám jen kancelářskou práci, takže vím, jak je to v mém oboru, že povinné bezpečnostní přestávky jsou každou hodinu 10 minut, ale věřím, že i u té prodavačky něco podobného bude. To už si ale musí zjistit autorka dotazu 😎

Ještě teda tady chybí info, jestli k tomu přetržení šlachy došlo přímo v práci nebo jindy...

zlatik1
autor
10. únor 2026
@angelinie

Ještě teda tady chybí info, jestli k tomu přetržení šlachy došlo přímo v práci nebo jindy...

@angelinie k přetržení došlo na základě přetížení šlachy a v práci ..

jijulka
10. únor 2026
@zlatik1

@miryp zatím nic nemám .. ale podvědomě vím, že už tam nechci

@zlatik1 nečtu předchozí komentáře. nicméně jako někdo kdo se věnuje mimo jiné pracovnímu lékařství. Jediný správný postup je ten, že pokud víš a tvůj osetrujici lékař je přesvědčen a současnou práci ti nedoporučí, tak si musíš nechat ukončit PN, podstoupit mimořádnou zdravotní prohlídku u závodního lékaře a ten vydá posudek, zes dlouhodobě pozbyla způsobilost k práci z důvodu obecné nemoci. Tvemu zaměstnavateli je do diagnózy houby. Na nemoc z povolání to neuhraješ - ale opět, musí to jít přes závodního lékaře a následně CPL. Jestliže ale ještě nemáš ukončené léčení, tak buď na PN. Az se noha vyléčí, tak řeš co dál. Ale nosit vedoucímu jakýkoliv lék zprávy je úplně na hlavu a hlavně to nemá smysl. UP beztak bere jako zdravotní důvody ten posudek od závodního doktora.

zlatik1
autor
10. únor 2026
@jijulka

@zlatik1 nečtu předchozí komentáře. nicméně jako někdo kdo se věnuje mimo jiné pracovnímu lékařství. Jediný správný postup je ten, že pokud víš a tvůj osetrujici lékař je přesvědčen a současnou práci ti nedoporučí, tak si musíš nechat ukončit PN, podstoupit mimořádnou zdravotní prohlídku u závodního lékaře a ten vydá posudek, zes dlouhodobě pozbyla způsobilost k práci z důvodu obecné nemoci. Tvemu zaměstnavateli je do diagnózy houby. Na nemoc z povolání to neuhraješ - ale opět, musí to jít přes závodního lékaře a následně CPL. Jestliže ale ještě nemáš ukončené léčení, tak buď na PN. Az se noha vyléčí, tak řeš co dál. Ale nosit vedoucímu jakýkoliv lék zprávy je úplně na hlavu a hlavně to nemá smysl. UP beztak bere jako zdravotní důvody ten posudek od závodního doktora.

@jijulka moc děkuji .. stále jsem na PN

j.a.n.i
10. únor 2026
@jijulka

@jijulka No a k čemu ji to bude dobré? Když dá výpověď teď, tak nemusí řešit posudky a výpovědní doba ji uplyne, než to vyléčí...

jijulka
10. únor 2026
@j.a.n.i

@jijulka No a k čemu ji to bude dobré? Když dá výpověď teď, tak nemusí řešit posudky a výpovědní doba ji uplyne, než to vyléčí...

@j.a.n.i no ale pak to neuhraje na konec ze zdravotních důvodů. Kdyz dá výpověď ted, dohodou, tak to proste na zdravotní důvody nedá. Kdyz se vyhojí na PN a neprojde prohlídkou, tak dostane výpověď okamžitě (tam není výpovědní lhůta) a ma v ruce ten papír o zdravotních důvodech.

jijulka
10. únor 2026
@zlatik1

@jijulka moc děkuji .. stále jsem na PN

@j.a.n.i
@zlatik1 druha věc je ta, ze pokud dojde k ukončení pracovního poměru v době trvání DPN, tak se nemocný posuzuje ne k původnímu zaměstnání, ale k pozici “uchazeč o zaměstnání”. Je-lí dotyčný schopen plnit povinnosti uchazeče, což i o berlích schopen je, (=1x měsíčně dojít na pracák) pak se DPN ukončuje. Za me teda výhodnější marodit a byt zaměstnaná, po uschopněni ukončit prac.pomer at dohodou nebo přes negativní posudek a az pak se hlásit na UP.

jijulka
10. únor 2026
@j.a.n.i

@j.a.n.i a třetí věc, nevim jak je to teď po ty novelizaci, ale při výpovědi ze zdrav, důvodu bývala vyšší podpora.

drep
10. únor 2026
@jijulka

@j.a.n.i a třetí věc, nevim jak je to teď po ty novelizaci, ale při výpovědi ze zdrav, důvodu bývala vyšší podpora.

@jijulka já myslím, že od 1.1. Už ty zdravotní důvody nehrajou roli a podpora je stejná, ale nechci kecat, už nejsem tak v obraze

j.a.n.i
10. únor 2026
@jijulka

@j.a.n.i no ale pak to neuhraje na konec ze zdravotních důvodů. Kdyz dá výpověď ted, dohodou, tak to proste na zdravotní důvody nedá. Kdyz se vyhojí na PN a neprojde prohlídkou, tak dostane výpověď okamžitě (tam není výpovědní lhůta) a ma v ruce ten papír o zdravotních důvodech.

@jijulka Když dá výpověď teď, tak než ji skončí neschopenka, tak výpovědní lhůta uplyne a má to bez papírování...
žádný soudný doktor neschopenku neukončí jen protože je schopna o berlích dojít na pohovor, takže se v klidu doléčí a pak se teprve PN ukončí, ono podmínkou registrace na UP je to, že je schopna do té práce nastoupit, nikoliv dojít na pohovor.
A třetí věc je irelevantní, podpora je po novelizaci stejná.

j.a.n.i
10. únor 2026
@jijulka

@j.a.n.i
@zlatik1 druha věc je ta, ze pokud dojde k ukončení pracovního poměru v době trvání DPN, tak se nemocný posuzuje ne k původnímu zaměstnání, ale k pozici “uchazeč o zaměstnání”. Je-lí dotyčný schopen plnit povinnosti uchazeče, což i o berlích schopen je, (=1x měsíčně dojít na pracák) pak se DPN ukončuje. Za me teda výhodnější marodit a byt zaměstnaná, po uschopněni ukončit prac.pomer at dohodou nebo přes negativní posudek a az pak se hlásit na UP.

@jijulka Nehledě na to, že ona ještě další 2 měsíce zaměstnaná bude, takže žádné ukončování neschopenky ji nehrozí ani teoreticky.

jijulka
10. únor 2026
@j.a.n.i

@jijulka Když dá výpověď teď, tak než ji skončí neschopenka, tak výpovědní lhůta uplyne a má to bez papírování...
žádný soudný doktor neschopenku neukončí jen protože je schopna o berlích dojít na pohovor, takže se v klidu doléčí a pak se teprve PN ukončí, ono podmínkou registrace na UP je to, že je schopna do té práce nastoupit, nikoliv dojít na pohovor.
A třetí věc je irelevantní, podpora je po novelizaci stejná.

@j.a.n.i ale věř tomu že ukonči, protože to hlídá i čssz a už se mi opakovaně stalo, že jsem obdržela výzvu k ukončení PN neb dotyčnýmu skončil pracovní poměr a musela jsem se vyjádřit proč PN trvá. Jako si to představuješ hezky, ale systém je nějak nastavený, jsou nějaký pravidla a čssz se popravdě v posledním roce dost zbláznila a dost teda po tom šlapou. A žádný soudný doktor si nechce rozházet čssz, mohl by přijít o možnost vystavovat neschopenky a taky by ho to stálo moc peněz na pokutě. 🤷‍♀️ ptala se, já odpověděla. Chtěla zdravotní důvody, řekla jsem ji jak toho dosáhne. Nic víc nic míň.

jijulka
10. únor 2026
@j.a.n.i

@jijulka Nehledě na to, že ona ještě další 2 měsíce zaměstnaná bude, takže žádné ukončování neschopenky ji nehrozí ani teoreticky.

@j.a.n.i teoreticky hrozí, pokud jeste za 2m nebude doléčena.

jijulka
10. únor 2026

@j.a.n.i já se rozhodne nechci dohadovat o podmínkách registrace na UP, jelikož je neznám. Ale znám podmínky vedení DPN a znam co jsou povinnosti uchazeče o zaměstnání. A taky vím, ze z tohohle omlouvá jedině smrt, hospitalizace, obě zlomený nohy (=nemůže dojít), akutní infekce (krátkodobe a jen v době plánované schůzky) a podobně.

prodejto
11. únor 2026

Rozhodne bych dal zustala v praci a byla doma v PN,nebo chces vypoved kvuli vychazkam? Jinak nechapu duvod vypovedi,kdyz novou ptaci nemas.

j.a.n.i
11. únor 2026
@prodejto

Rozhodne bych dal zustala v praci a byla doma v PN,nebo chces vypoved kvuli vychazkam? Jinak nechapu duvod vypovedi,kdyz novou ptaci nemas.

@prodejto Chce dat výpověď, aby se tam po ukončení pn nemusela vracet.