Jak postupovat při výpovědi kvůli zdravotním důvodům?
Ahoj, holky , potřebuji prosím poradit .. pracuji jako prodavačka a z důvodu přetížení nohy jsem teď na neschopence. Jelikož se mi přetrhla šlacha na kotníku ..
Takto to mám ve zprávě od lékaře .. přetezeni šlachy z důvodu přetížení
Jak mám prosím postupovat, kdybych chtěla dát výpověď .. nemohu se do práce vrátit .. již 3 lékaři mi tohle řekli.. jakmile neodstraním příčinu nepomuzu si.
Jde o to, že si v práci vůbec nesednu . Stále na nohou.
Výpověď mohu dát hned, o to nejde..myslíte, že když doložim to, že je to z pretizeni z práce tak by mi mohli vyjít vstříc a do líbit se na zdravotní důvody ?
Od toho jsou neschopenky, aby sis nohu vyléčila. Nikdo ti nedá razítko, že přetížení vzniklo v zaměstnání. Zrovna tak mohlo vzniknout při sportu. Už vůbec ne, že to byl pracovní úraz.
Dej výpověď a zůstaň na neschopence, ta noha stejně nebude zdravá za týden. Jinak je to na domluvě no. Ale pokud nenajdeš práci někde v kanclu, tak se stejně naběháš všude, ja už dělám v kolikáté práci a nikde sem si za celý den nesedla.
Já jsem nikdy holky nenutila zůstat v práci a čekat na výpovědní lhůtu, když chtěly odejít. Vše se řešilo dohodou, pokud to včas samozřejmě řekly. Jdi na nemocenskou a řekni, že chceš skončit k 1.4. 🤷🏻♀️ , že nemůžeš dál totu práci vykonávat, nikdo tě nutit nebude.
@zlatik1 toto si myslím, že by klidně mohli klasifikovat jako nemoc / úraz z povolání. Podobně známý takto dostal razítko na zničená záda ze sedavého zaměstnání...ale hodně záleží na konkrétním doktorovi, jak to ohodnotí, takže si to zkus pozjišťovat 😉 Dávat teď výpověď mi nedává smysl, aspoň dokud trvá neschopenka.
@zlatik1 toto si myslím, že by klidně mohli klasifikovat jako nemoc / úraz z povolání. Podobně známý takto dostal razítko na zničená záda ze sedavého zaměstnání...ale hodně záleží na konkrétním doktorovi, jak to ohodnotí, takže si to zkus pozjišťovat 😉 Dávat teď výpověď mi nedává smysl, aspoň dokud trvá neschopenka.
@angelinie No, nemyslim si, ze by to nekdo klidne klasifikoval jako nemoc z povolání...
@angelinie No, nemyslim si, ze by to nekdo klidne klasifikoval jako nemoc z povolání...
@j.a.n.i Já nejsem lékař, ale z toho, co píše, že si v práci vůbec nesedne, je stále na nohou a úraz vznikl z přetížení, tak tam nejspíš to přetížení vzniklo...já mám jen kancelářskou práci, takže vím, jak je to v mém oboru, že povinné bezpečnostní přestávky jsou každou hodinu 10 minut, ale věřím, že i u té prodavačky něco podobného bude. To už si ale musí zjistit autorka dotazu 😎
@j.a.n.i Já nejsem lékař, ale z toho, co píše, že si v práci vůbec nesedne, je stále na nohou a úraz vznikl z přetížení, tak tam nejspíš to přetížení vzniklo...já mám jen kancelářskou práci, takže vím, jak je to v mém oboru, že povinné bezpečnostní přestávky jsou každou hodinu 10 minut, ale věřím, že i u té prodavačky něco podobného bude. To už si ale musí zjistit autorka dotazu 😎
Ještě teda tady chybí info, jestli k tomu přetržení šlachy došlo přímo v práci nebo jindy...
@miryp zatím nic nemám .. ale podvědomě vím, že už tam nechci
@zlatik1 nečtu předchozí komentáře. nicméně jako někdo kdo se věnuje mimo jiné pracovnímu lékařství. Jediný správný postup je ten, že pokud víš a tvůj osetrujici lékař je přesvědčen a současnou práci ti nedoporučí, tak si musíš nechat ukončit PN, podstoupit mimořádnou zdravotní prohlídku u závodního lékaře a ten vydá posudek, zes dlouhodobě pozbyla způsobilost k práci z důvodu obecné nemoci. Tvemu zaměstnavateli je do diagnózy houby. Na nemoc z povolání to neuhraješ - ale opět, musí to jít přes závodního lékaře a následně CPL. Jestliže ale ještě nemáš ukončené léčení, tak buď na PN. Az se noha vyléčí, tak řeš co dál. Ale nosit vedoucímu jakýkoliv lék zprávy je úplně na hlavu a hlavně to nemá smysl. UP beztak bere jako zdravotní důvody ten posudek od závodního doktora.
@zlatik1 nečtu předchozí komentáře. nicméně jako někdo kdo se věnuje mimo jiné pracovnímu lékařství. Jediný správný postup je ten, že pokud víš a tvůj osetrujici lékař je přesvědčen a současnou práci ti nedoporučí, tak si musíš nechat ukončit PN, podstoupit mimořádnou zdravotní prohlídku u závodního lékaře a ten vydá posudek, zes dlouhodobě pozbyla způsobilost k práci z důvodu obecné nemoci. Tvemu zaměstnavateli je do diagnózy houby. Na nemoc z povolání to neuhraješ - ale opět, musí to jít přes závodního lékaře a následně CPL. Jestliže ale ještě nemáš ukončené léčení, tak buď na PN. Az se noha vyléčí, tak řeš co dál. Ale nosit vedoucímu jakýkoliv lék zprávy je úplně na hlavu a hlavně to nemá smysl. UP beztak bere jako zdravotní důvody ten posudek od závodního doktora.
@jijulka moc děkuji .. stále jsem na PN
@jijulka No a k čemu ji to bude dobré? Když dá výpověď teď, tak nemusí řešit posudky a výpovědní doba ji uplyne, než to vyléčí...
@jijulka No a k čemu ji to bude dobré? Když dá výpověď teď, tak nemusí řešit posudky a výpovědní doba ji uplyne, než to vyléčí...
@j.a.n.i no ale pak to neuhraje na konec ze zdravotních důvodů. Kdyz dá výpověď ted, dohodou, tak to proste na zdravotní důvody nedá. Kdyz se vyhojí na PN a neprojde prohlídkou, tak dostane výpověď okamžitě (tam není výpovědní lhůta) a ma v ruce ten papír o zdravotních důvodech.
@jijulka moc děkuji .. stále jsem na PN
@j.a.n.i
@zlatik1 druha věc je ta, ze pokud dojde k ukončení pracovního poměru v době trvání DPN, tak se nemocný posuzuje ne k původnímu zaměstnání, ale k pozici “uchazeč o zaměstnání”. Je-lí dotyčný schopen plnit povinnosti uchazeče, což i o berlích schopen je, (=1x měsíčně dojít na pracák) pak se DPN ukončuje. Za me teda výhodnější marodit a byt zaměstnaná, po uschopněni ukončit prac.pomer at dohodou nebo přes negativní posudek a az pak se hlásit na UP.
@j.a.n.i no ale pak to neuhraje na konec ze zdravotních důvodů. Kdyz dá výpověď ted, dohodou, tak to proste na zdravotní důvody nedá. Kdyz se vyhojí na PN a neprojde prohlídkou, tak dostane výpověď okamžitě (tam není výpovědní lhůta) a ma v ruce ten papír o zdravotních důvodech.
@jijulka Když dá výpověď teď, tak než ji skončí neschopenka, tak výpovědní lhůta uplyne a má to bez papírování...
žádný soudný doktor neschopenku neukončí jen protože je schopna o berlích dojít na pohovor, takže se v klidu doléčí a pak se teprve PN ukončí, ono podmínkou registrace na UP je to, že je schopna do té práce nastoupit, nikoliv dojít na pohovor.
A třetí věc je irelevantní, podpora je po novelizaci stejná.
@j.a.n.i
@zlatik1 druha věc je ta, ze pokud dojde k ukončení pracovního poměru v době trvání DPN, tak se nemocný posuzuje ne k původnímu zaměstnání, ale k pozici “uchazeč o zaměstnání”. Je-lí dotyčný schopen plnit povinnosti uchazeče, což i o berlích schopen je, (=1x měsíčně dojít na pracák) pak se DPN ukončuje. Za me teda výhodnější marodit a byt zaměstnaná, po uschopněni ukončit prac.pomer at dohodou nebo přes negativní posudek a az pak se hlásit na UP.
@jijulka Nehledě na to, že ona ještě další 2 měsíce zaměstnaná bude, takže žádné ukončování neschopenky ji nehrozí ani teoreticky.
@jijulka Když dá výpověď teď, tak než ji skončí neschopenka, tak výpovědní lhůta uplyne a má to bez papírování...
žádný soudný doktor neschopenku neukončí jen protože je schopna o berlích dojít na pohovor, takže se v klidu doléčí a pak se teprve PN ukončí, ono podmínkou registrace na UP je to, že je schopna do té práce nastoupit, nikoliv dojít na pohovor.
A třetí věc je irelevantní, podpora je po novelizaci stejná.
@j.a.n.i ale věř tomu že ukonči, protože to hlídá i čssz a už se mi opakovaně stalo, že jsem obdržela výzvu k ukončení PN neb dotyčnýmu skončil pracovní poměr a musela jsem se vyjádřit proč PN trvá. Jako si to představuješ hezky, ale systém je nějak nastavený, jsou nějaký pravidla a čssz se popravdě v posledním roce dost zbláznila a dost teda po tom šlapou. A žádný soudný doktor si nechce rozházet čssz, mohl by přijít o možnost vystavovat neschopenky a taky by ho to stálo moc peněz na pokutě. 🤷♀️ ptala se, já odpověděla. Chtěla zdravotní důvody, řekla jsem ji jak toho dosáhne. Nic víc nic míň.
@j.a.n.i já se rozhodne nechci dohadovat o podmínkách registrace na UP, jelikož je neznám. Ale znám podmínky vedení DPN a znam co jsou povinnosti uchazeče o zaměstnání. A taky vím, ze z tohohle omlouvá jedině smrt, hospitalizace, obě zlomený nohy (=nemůže dojít), akutní infekce (krátkodobe a jen v době plánované schůzky) a podobně.
Rozhodne bych dal zustala v praci a byla doma v PN,nebo chces vypoved kvuli vychazkam? Jinak nechapu duvod vypovedi,kdyz novou ptaci nemas.

@zlatik1 Tak přetržená šlacha asi nebude vyléčená za týden, tak proč potřebuješ aby ti zaměstnavatel vycházel vstříc?