Mění se vám rozpis směn často na poslední chvíli?
Ahoj. Máte v práci pevný rozpis směn, nebo se vám mění i pár dní předem?
U nás se teď stává, že mám naplánovanou směnu, zařídím si hlídání a pak přijde změna. Chápu výjimečně, ale když je to opakovaně, už mě to dost štve. Nechci se hned hádat, ale přijde mi divné, že se rozpis změní třeba dva dny předem a bere se to jako samozřejmost.
Máte někde dané, jak dlouho dopředu musí být směny jasné, nebo se to u vás taky mění podle potřeby?
Pracuji v nemocnici, ze zákona je to těch 14 dni a respektuje se to. Když se mění směny v rámci těchto 14 dní, musíme souhlasit. A stává se to, že nemůžeme přijít.
U nás musí vedoucí vypsat směny na další měsíc nejpozději patnáctý den v předchozím měsíci. Jasně, že občas je to o pár dní později, ale víme o tom. Každý měsíc se nás ptá, kdy kdo potřebuje následující měsíc volno a podle toho to plánuje. Změny v docházce takhle pár dní předem jsou jen v případě, že některá onemocní nebo musí zůstat doma s dítětem.
Zákon v tom má jasno, je to 14 dní předem. Cokoliv pod toto musí být se souhlasem. Popravdě by mě to štvalo velmi, zvlášť pokud to znamená, že ti naplánovaná směna odpadne (takže ve finále jsi mínus za náklady na hlídání, pokud hlídá chůva/instituce a ještě nedostaneš výplatu). Tohle bych s vedením řešila.

Zakonik prace stanovuje 14 dnů.