icon

Nárok na dovolenou při mateřské v roce 2026?

kuki012
9. dub 2026

Jak je to, prosím, s dovolenou za rok 2026 v případě, že jsem na začátku ledna pobírala mateřskou a potom jsem dobírala hodně staré dovolené (2025 a část 2024)? Bylo mi řečeno, že když neodpracuji aspoň 1/12 roku, nemám na dovolenou za rok 2026 nárok. Sice mě to nepotěšilo, ale brala jsem to jako fakt a dál se tím nezabývala a pak čtu, že jiným maminkám ve stejné situaci naskákala dovolená i za letošek, kterou budou čerpat...

j.a.n.i
9. dub 2026

@kuki012 No, na nejakou dovolenou za rok 2026 muzes mit narok, ale zda a kolik ji bude, to záleží do kdy jsi cerpala tu MD a tu starou dovolenou.

drtatko4
9. dub 2026

Dovolenou lze čerpat jen z toho, na co máte právní nárok. Pokud jste na začátku roku byla na mateřské a čerpala staré dny, je možné, že podle výkladu zaměstnavatele nárok na rok 2026 zatím nevznikl 😖

kuki012
autor
9. dub 2026
@drtatko4

Dovolenou lze čerpat jen z toho, na co máte právní nárok. Pokud jste na začátku roku byla na mateřské a čerpala staré dny, je možné, že podle výkladu zaměstnavatele nárok na rok 2026 zatím nevznikl 😖

@drtatko4 Zatím nevznikl nebo ani nevznikne, pokud nenastoupím do konce roku do práce?

j.a.n.i
9. dub 2026
@drtatko4

@drtatko4 Ale vyklad zamestnavazele nikoho nezajima, podstatné je, co k tomu pravi zakonik práce...

j.a.n.i
9. dub 2026
@kuki012

@drtatko4 Zatím nevznikl nebo ani nevznikne, pokud nenastoupím do konce roku do práce?

@kuki012 Jelikož si mi zatim neopovedela na mou otazku, tak ti ani nikdo nemuze odpovedet na tvoji.

kuki012
autor
9. dub 2026
@j.a.n.i

@kuki012 Jelikož si mi zatim neopovedela na mou otazku, tak ti ani nikdo nemuze odpovedet na tvoji.

@j.a.n.i MD cca do půlky ledna, klasickou dovolenou skoro do konce února.

j.a.n.i
10. dub 2026
@kuki012

@j.a.n.i MD cca do půlky ledna, klasickou dovolenou skoro do konce února.

@kuki012 Tak to ti narok na neco málo vzniká, protože tu 1/12, o ktere mluvil zamestnavatel splnujes, jak md, tak čerpání dovolené se totiž posuzuje stejně jako když pracuješ. Nepises tedy kolik mate na rok, ale pokud budu počítat 25 dnu, tak (hodne od oka) mi to vychazi na cca 3,5 dne.