icon

Vzniká nárok na dovolenou při druhé mateřské dovolené?

chlapecektehu
7. led 2025

Ahoj, měla bych dotaz ohledně mateřské dovolené a nárok na volno. V roce 2021 jsem v listopadu nastoupila na první mateřskou. Minulý rok 2024 jsem v srpnu nastoupila na druhou mateřskou a moje otázka zní je možné že mi tím druhým nástupem vznikla nějaká dovolená? Na kterou mám nárok si jí nechat proplatit? Žádá se to kde u zaměstnavatele? Děkuji za odpovědi moc se v tom nevyznám

areh
•
7. led 2025

Pokud jsi stále zaměstnaná (máš smlouvu na dobu neurčitou), tak doba mateřské dovolené se počítá do odpracované doby, a tím vzniká nárok na řádnou dovolenou. Zažádáš si o ní u zaměstnavatele. Většinou navazuje na MD, pak nastoupíš na rodičovskou dovolenou. Zároveň si můžeš zažádat o rodičovský příspěvek.

chlapecektehu
autor
•
7. led 2025

@areh zaměstnaná jsem a smlouvu mám na dobu neurčitou. A kolik to tak zhruba dělá dní? Děkuji za odpověď

drep
•
7. led 2025

Akorát nemáš nárok na proplacení, ten je jen při ukončení pracovního poměru. Máš ale nárok si ji vybrat, ale pozor, v té době vykonáváš pracovní činnost a může ti být ukončen pracovní poměr

chlapecektehu
autor
•
7. led 2025

@drep aha a k čemu mi to bude si ji teda vybrat když z toho nebudu mít peníze? A když to nevyberu tak se nic neděje ne

areh
•
7. led 2025

@chlapecektehu vybereš si jí a budeš ji mít zaplacenou. Ale po tu dobu budeš v zaměstnaneckém poměru (nebo jak to napsat). Nebudeš mít ochranu jako na mateřské/rodičovské, kdy tě nemůžou vyhodit.
Počet dní dovolené závisí na tom, kolik dní v roce 2024 jsi byla na MD a na kolik dní celkem máte v práci nárok. Zeptej se na HR. Řeknou ti přesně.

drep
•
7. led 2025

@chlapecektehu normálně si ji vybereš v termínu po skončení mateřské dovolené, vyplníš dovolenku, přijde výplata. Ale můžou tě vyhodit, protože v tu chvíli nejsi na MD/RD

jittuli
•
7. led 2025

@chlapecektehu za 28 týdnů mateřské jsem měla 14 dnů dovolené

chlapecektehu
autor
•
7. led 2025

@drep ajoo jasně chápu to mi nevadí já se tam stejně už nechci vrátit

eviicka
•
7. led 2025

@jittuli kolik to bude dnů, záleží na tom, kolik dnů je u vás v zaměstnání dovolená. Běžně je 20, 25 nebo 40 dnů za rok, tak poměrná část z toho.

chlapecektehu
autor
•
7. led 2025

@eviicka já mám nárok na 25 dní

areh
•
8. led 2025

https://www.penize.cz/kalkulacky/dovolena

V kalkulačce si spočítej na kolik dnů to vyjde. MD zadej jako odpracovanou dobu

j.a.n.i
•
8. led 2025

@areh Az na to, ze ta kalkulacka počítá naprosté nesmysly... Resp. umi pouze případ, kdy pracovni poměr netrvá cely rok, takže doporucovat ji zakladatelce je nesmyslné od tebe.

j.a.n.i
•
8. led 2025

@chlapecektehu A kdy v srpnu?

chlapecektehu
autor
•
8. led 2025

@j.a.n.i konec srpna začátek září ale upřímně teď přesný datum nevím musela bych se podívat termín porodu jsem měla 14.10 tak 6 týdnů před

j.a.n.i
•
8. led 2025

@chlapecektehu Tak bys mela mit za rok 2024 necelych 18 dnu a za rok 2025 neco malinko pres 16 dnu, pokud tedy budes cerpat po ppm.