icon

Je bezpečné nechat dítě projít neštovicemi v Praze?

cucu007
3. dub 2024

Zdravím holky, poptávám neštovice, ráda bych, aby si tím syn prošel, dojedeme kamkoli po Praze. Pokud by nám to nevyšlo samozřejmě naočkujeme. Díky

mia_von_prag
5. dub 2024

To očkování doporučuji, syn jediný neměl neštovice z celé třídy.
V Německu nebo Austrálii je proočkovanost až 90% a neštovice neřeší téměř vůbec. Nevím, proč je u nás zvyk raději je překonat

jajinka901
5. dub 2024

S dovolenim se pripichnu, taky by se nam hodil nekdo s nestovicema at to mame za sebou 🙂 moc dekuji🙂👍

veroniquecz
5. dub 2024

Holky neblbnete, nakazit cíleně je blbej nápad 🙏

fire85
5. dub 2024

@mia_von_prag no hlavně velká hloupost je nechat se cíleně nakazit, kam na to ty lidi furt chodí?

ada22
5. dub 2024

Přesně to je mega blbost, pak bude mít dítě hnusnej průběh a budeš si to vyčítat. Chvilku jsem přemyšlela, že nechám holky nakazit, aby je měly najednou když je měly děti kamarádky. Pak jsem od toho raději rychle opusila. Nakonec je během tří neděl starší donesla ze školky a byla to jízda i tak. Takže jsem byla ráda, že jsem je nenakazila schválně.

snahnah
5. dub 2024

Chtěla jsem nechat holky naočkovat, nestihli jsme to. Měly těžký průběh, skoro 40 horečky, pupínky zahnisané, zůstalo plno jizev i v obličeji. Výjezdy na pohotovost, antivirotika, atb masti. Kdo chce děti nechat nakazit záměrně je idiot.

leilinka1234
5. dub 2024

@snahnah asi netřeba hned urážet, ne? Já teda dítě záměrně nakazit nenechala a průběh neštovic byl asi průměrný. Ale v čem je rozdíl se náhodně potkat s neštovicema někde v herničce nebo ve škole a v plánované návštěvě? Obojí je prostě buď a nebo. Buď tělo neštovice přijme nebo ne.

veroniquecz
5. dub 2024

@leilinka1234 a proč tomu chodit zbytečně naproti?

journals
5. dub 2024

Já se rada úplně pitomě zeptám, ale nechápu jaký je rozdíl nakazit dítě řízeně, záměrně a nechat ho ať to chytne. Pokud tedy bereme v úvahu to, že rodič očkovat nechce. Naopak když rodič může zhodnotit situaci a dítě nakazit když je dítě třeba jinak fit, tak to může mít lepší průběh než když se nemoc kříží ještě s něčím dalším, ne?
Mě se zatím asi příčí vystavit dítě nemoci záměrně, ale musím přiznat, že se s blížícím létem a dovolenými neštovic fakt bojím, pár známých už dokázaly neštovice s dovolenou fakt potrápit. Stálo to hodně nervů, peněz, slz, zrušené dovolené.

treasurka
5. dub 2024

Taky bych brala...nejlépe Praha 9...

20190418
5. dub 2024

Jak máš staré dítě? Můj syn je měl nedávno (už všechno vyprané) v 9,5letech. Taky jsem s tou myšlenkou koketovala jak starnul, ale teď jsem fakt ráda, že jsem do toho nešla. Naštěstí měl jen mírné teploty, ale pupínků fakt milion, tvář jeden puchýř vedle druhého. To bych si sakra vyčítala kdybych mu to přivodila úmyslně. Jinak vubec netuším, kde k nim přišel. Ve třídě už všichni měly davno, na kroužcích taky nikdo neměl. Třeba to nakonec klapne samo 😉

mafulin
5. dub 2024

@mia_von_prag a víš o tom, že to očkování po čase už chránit nebude a Tvoje dítě tam bude muset chodit znovu a znovu na preockovani, aby to nechytlo v dospělosti??
Oproti tomu prodelani nemoci většinou chrání již celý život.

My je zrovna máme, ale bydlíme dost daleko 😀

leilinka1234
5. dub 2024

@veroniquecz třeba proto, že už to chtějí "mít z krku", jak se říká. Je pravda, že i já se vždycky před létem modlila, aby zrovna neštovice nepřišly a nezkomplikovaly třeba dovolenou. Prostě mi nepřijde správný urážet někoho a nazývat ho idiotem jen proto, že "plánuje" neštovice.

mia_von_prag
5. dub 2024

@mafulin a to je nějaký problém se preočkovat za pár let? jako například proti tetanu a černému kašli? Další výhoda je, že když neměl neštovice, nedostane ani pásový opar.

mafulin
5. dub 2024

@mia_von_prag no právě, jakoby to nestačilo. Neštovice jsou normální detska nemoc, kterou by si děti měly projít.

journals
5. dub 2024

@mia_von_prag Já bych hlavně měla strach z toho, že u dítěte bude přeočkování hlídat, ale (a teď vůbec netuším kdy se má jít na přeočkování) co když si to neohlídám já nebo mlaďoch a pak to řešit v dospělosti fakt nechceš 🙈

mia_von_prag
5. dub 2024

@mafulin
to právě píšu, v naší krajině se to bere jako normální nemoc, kterou si máš projít. Ale nechápu proč...

V krajinách jako Japonsko, Kanada, Austrálie, Německo očkují děti staré 10-15 měsíců (dostanou dvě dávky) a tím to končí. Nemusí si děti nemocí projít.
Je to ŽIVÁ vakcína, takže se telo s tim virem potká!

@journals Není jsou k dispozici žádné studie, že by bylo nutné preočkovaní. To jen hypoteticky přemýšlíme, že pokud by se jednou mělo preočkovat, je to pro mě pořád lepší, než týdny léčit deti, nesmět mezi lidi, bát se, že to chytneme zrovna pred dovolenou nebo v létě atd.

Očkovaní chrání minimálně před těžkým průběhem a před pásovým oparem.

Vycházíte z ničeho, je to váš názor a ja vám ho neberu. Vy budete s dětmi 3 týdny doma a pečovat. Ale četla jsem o tom hodně, žila jsem v Německu a ten přístup je úplně jiný.

snahnah
5. dub 2024

@leilinka1234 Jestli někoho urazím, je mi u prdele 🤣 pro mě je to nehorázná nezodpovědnost cíleně tomu jít naproti.
Btw. taky ti buď a nebo může dítě skončit po neštovicích jako mrzák….případ z Ostravy…

odula
5. dub 2024

Nesmysl. Nechejte tomu volný průběh zvlášť když stejně jste pro očkování pokud neprobehnou. I plany nestovice můžou mit vážný průběh ( opravdu to není lazo plážo virozicka - muzou skončit velice špatně, vc doživotních komplikací). Je sice málo pravděpodobny ze se to stane, ale vyloučeny to není - jak byste se s touhle eventualitou chteli po "nestovicove party" vyrovnavat?

odula
5. dub 2024

@snahnah tady dite umřelo na celkovou sepsi organismu pri neštovicich. Rodiče přišli pozdě pac "lehka dětská nemoc"

mourovatakocka
6. dub 2024

Nabídla bych, že vím o někom, kdo je má, ale ono snad ani nemá smysl riskovat, když tak člověk čte ty komentáře. Ono je totiž lepší očkování. Sice nezaručí celoživotní imunitu, ale je to přece mnohem lepší. A ještě lepší se s nima přirozeně potkat třeba před létem a dovolenou. Takže proč tomu jít naproti, když je dítě zdravé, sluníčka ještě moc není a mělo by celkem běžnou nemoc za sebou.

jajinka901
6. dub 2024

Kdyby se prosim nekdo nasel, klidne se ozvete i do soukr. zpravy. Moc diky

treasurka
6. dub 2024

Mně také klidně do sz, Praha, ideálně 9. Děkuji!

veroniquecz
6. dub 2024

@leilinka1234 nikdo o žádném idiotovi nepsal. Neštovice se obecně podceňují, ale jsou fakt hnusné případy, které končí na JIP kách a mají následky. A to fakt nechceš, nikdy nemůžeš vědět jestli nezačíná nějaká viróza co ještě nemá příznaky, tak když k tomu naschvál přidáš neštovice, tak je to prostě o hubu. A řešit zdraví dítěte vs. zrušená dovolená, to jako fakt?

leilinka1234
7. dub 2024

@veroniquecz "Kdo chce děti nechat nakazit záměrně je idiot."... Tak já nevím (5.4.)... 😃 šmarjápano... A nejezděte autem, umírají při nehodách děti 🤦
Navíc teda já tu tričko s neštovicema nepoptávám. Ale zmiňovat tu jedno úmrtí ročně vs. xxx nakažených ročně je kravina. A ano, dovolenou jsem si dovolila zmínit, pač známí odjeli do Řecka, dítě se jim tam vysypalo a byli v prde.li. Ale já už radši mlčím, moje téma to není, děti po neštovicích mám, takže co tu vlastně dělám...

klpoiu
8. dub 2024

Proc NEnakazit schvalne nestovicemi?? Proc je asi ockovani??? Tak treba proto devcata,aby toto onemocneni vymizelo!! A deti nemuseli tohle svinstvo dostat a uz vubec ne proboha zamerne!! A druhá vec. Nikdy nevite v jakem stavu ma dite zrovinka svou imunitu. Muze ji mit opravdu oslabenou,ac vypada zdrave a způsobíte dítěti nemale komplikace. Opravdu neni nutne aby dite si timto a jeste zamerne proslo. A celkem me zarazi, ze to vůbec nekoho napadne. Proc probiha tuhle nemoc schvalne rozšiřovat?!! Pominu ted treba i fakt, ze vědomé sireni nemoci je trestne! O spalničkách se tvrdilo to stejny jako o nestovicich....dite si tom musi projít. 🤦🏼‍♀️ Ne nemusi! Kdyby museli,mame je tu porad, očkování by bylo zbytecne. Ano,ted ČR neni na seznamu vymýcenych spalniček,protoze je sem dotahli země,kde se na ne neockuje. Ale ockovani je cesta ne zbytečné schválně nakazene dite!

klpoiu
8. dub 2024

A jeste jeden takovy bonus,kdyz neprodala dite nestovice je...ze....nedostane pasovy opar!!! Bez nestovic neni pasoveho oparu.

mafulin
15. dub 2024

@klpoiu dnes jsem se ptala mudr a pásový opar můžeš chytnout i bez nestovic. Stači, když jsi měla někdy opar na puse. S čímž má zkušenost většina z nás.

bertoldina
15. dub 2024

@klpoiu Pises nesmysl, plane neštovice nejsou v prislusnem nařízení na seznamu, takže sireni trestné není. A spalnicky se šíří kvůli vyvanute imunite střední generace.