icon

3leté děti se musí učit ve školce "samostatnosti"

matysofi2015
10. bře 2017

Ahoj maminky,zarazila mě zpráva,kdy jsem se dozvěděla,že u nás ve školce už ty nejmenší prťata si musí pečivo o svačině mazat sami příborovým nožem.Že to nakázala paní ředitelka,která má státem dotovanou asistentku- svačinářku.Že to nutí děti samostatnosti.To tam ta dotyčná svačinářka nemusí vůbec být a paní ředitelka by si mohla dovolit navíc asistentku-pedagožku.
Náš syn nastoupí až příští rok,ale stejně mě tohle zarazilo a už teď přemýšlím,že ho radši budu dovážet do jiného města.
Pochopím to u 5-ti letých předškoláků,ale že do toho zařazují už i ta malá kuřátka.....

Jaké máte zkušenosti vy?Vždyť doteď stačilo,aby bylo dítko bez plínky a co budou muset zvládat děti do budoucna?Počítat do 10-ti?,znát abecedu?Je mi z toho zle 😖

Strana
z9
marion2017
10. bře 2017

@matysofi2015 Tak u nás je to naopak, dcera schválně šišlá podle těch předškoláků - mluvila krásně už ve 2,5 letech, tak opravdu nějak nechytám, proč děti v 5-6 letech mluví, jak mluví..

sisinka74
10. bře 2017

@trdelnik234 tak to nevím, je to už dávno

mili_ilim_ilmi
10. bře 2017

@matysofi2015 Mně, až budu mít děti, by se mi pro ně taková naopak školka líbila. Sama chci totiž také vychovávat děti k samostatnosti. Nepřijde mi nic strašného na tom, když si tříleté dítě namaže samo chleba příborovým nožem, naopak mi to přijde super. Synovci tři ještě nejsou a umí si nejen sám namazat chleba, ale umí i naklepat maso, rozbít a vyklopit vajíčko, obalit řízky, hníst těsto, podle obalu rozezná druhy mouky nebo dokáže uklidit nákup tam, kam patří. Že by ta svačinářka kvůli tomu nebyla potřeba, to si nemyslím. Ona má přece na práci víc věcí než jen namazat chleby. Předpokládám, že se navíc podílí na péči o děti během svačiny a na úklidu po svačině (tak to bývá ve školkách, které znám), takže podle mne má nakonec ještě víc práce, než kdyby ty svačiny připravila celé sama. To poslední soudím podle toho, jak to vypadalo u nás, když jsme vařili se synovcem. Byla to zábava, bavilo to nás i jeho, ale trvalo to mnohem déle, než kdybychom uvařili sami a bylo z toho mnohem více bordelu.

bamishop
10. bře 2017

@matysofi2015 me tento prispevek prijde absurdni, moje deti by skalaly v takove skolce blahem. V nasi jsou dary, ze si aspon muzou nalit piti. Spis mi vadi, ze by dle jakesi vyhlasky nemely ucitelky detem utirat zadky po stolici, coz si myslim ,ze je pro dvouletaka i triletaka jeste docela narocne to umet poradne... Nastesti jsou ucitelky rozumne a porusiji to, tedy aspon snad budou do doby, nez je nejaky citlivy rodic narkne ze sexualniho obtezovani....

rybamrazena
10. bře 2017

@matysofi2015 V Montessorri si děti staré 18 měsíců nalévají polévku. Úkolem svačinářky je i sklízet nádobí - tak nemusíte mít strach, že není vytížená. Naopak, buďte za takovou školku vděčná.

leikkka
10. bře 2017

mně by zajímalo, jak vy své děti vedete k samostatnosti, když vám vadí, že si dítě ve 3 letech namaže ve školce svačinu? moje děti to umí od 2 let, možná i dříve, přirozeně je vedu k samostatnosti. Jde vám o to, že zastávají práci svačinářky? nebo o to, že ve 3 letech toho ještě nejsou děti schopné? Některé názory tu jsou opravdu šokující. Já bych za to byla ráda, skákala bych radostí, že mé dítě je k tomu vedeno i v MŠ a těšila se z jeho radosti, že se něco naučilo.....

blahova_andrea
10. bře 2017

@viki788 v běžném životě si nebude muset dítě dělat svačinku? to snad nemyslíš vážně? myslíš, že všem dělají svačiny až do odchodu z domu rodiče a pak mají všichni tak luxusní život, že na to mají služky, případně muži manželky? já teda raději nechám dítě ať pomáhá v kuchyni, když ho to baví, ač se učí a tkaničky či knoflíky zatím vyměním za sucháče, gumičky a zipy 😀 syn si na knoflíky přišel tak nějak sám kolem pátých narozenin. naopak sám si chtěl chystat jídlo a mazat rohlíky už od cca 2,5let. já jsem třeba s naší vesnickou školkou moc spokojená. děti jsou ve třídách všech věkových kategorií dohromady, mladší se učí od starších, starší se učí pomáhat mladším. syn chodí ze školky vyloženě nerad a vždy je jak kniha plný nových poznatků, kterými se chlubí. mají tam i různé kroužky, logopeda, často divadélka a jiné programy na víc. patřím asi k velmi skromným rodičům, ale se státními školkami (jsme díky stěhování už ve druhé) mám zkušenosti dobré 🙂

ange_de_la_morte
10. bře 2017

Nečetla jsem ostatní komentáře ale určitě nebudu vyjímka když si dovolím tvrdit, že za mne je toho vpořádku .... ano můj syn toto uměl už před nástupem do školky ( i když někdy potřeboval malou pomoc) , taky si zvládl po sobě talířek odnést do dřezu a umýt, utřít a uložit do skříně .... tak ho vedeme - k určitě samostatnosti a nemám pocit, že by ho to otravovalo, či mu to nějak ubližovalo. Všechny tyto činnosti dělá rád a s pocitem sebedůvěry, že spoustu věcí zvládne.

jancip
10. bře 2017

@matysofi2015 Nečetla jsem předchozí komentáře....Vždyť to je super. To je nejlepší, co můžeme pro děti udělat, učit je samostatnosti a ne jim vše naservírovat (syn si zkoušel namazat rohlík nožem už v 1,5 roce a docela mu to šlo, v 5ti letech si sám ukrojí a namaže chleba)...a pochybuji, že když to někomu nepůjde, že ho nechají hlady.

mili_ilim_ilmi
10. bře 2017

@viki788 Mně se právě líbí, že je to pravidelně. Já jako hlavní přínos totiž nevidím to, že se dítě naučí namazat chleba, ale to, že si navykne na tu přípravu jídla. On je rozdíl mezí tím něco umět a tím být zvyklý to dělat. A taky to, že se naučí, že se o sebe musí postarat samo. Vždyť je hrozný, když jsou pak lidi v dospělosti zvyklí na to, že se vždycky někdo postará a čekají tedy, až se někdo postará. Nebo když to nečekají, ale většinu těch návyků si osvojují až najednou v pozdějším věku, kdy je to podle mne stojí mnohem víc námahy, protože už jsou zvyklí na něco jiného a mají k tomu další povinnosti.

drzticka81
10. bře 2017

Tak ja jsem ucitelka na 1. stupni a musim rict, ze jsme s detmi v pracovkach vzdycky delali neco s jidlem 🙂)) bylo to super - mrkvickovy salat, jednohubky, chlebicky - ti starsi uz museli napsat recept ve slohu, ve dvojici se domluvit, ktery recept pouziji, kdo co prinese za veci a jidlo a pak jsme to vyrabeli a jedli mnam -bavilo nas to, kdybychom meli k dispozici kuchynku-tak s nimi i varim jednoducha jidla - kdyz byli mali, bylo to narocne -pomahal jsem jim, radila, ale u pataku jsem se uz jen kochala, jak to vsechno umi zvladnout sami ........navic tato prace podporuje jemnou motoriku -hlavne u deti ve skolce
Moje deti taky vedu k samostatnosti -uklizi se mnou, pecou apod. bavi je to

travnulee
10. bře 2017

neboj se, když mu to nepůjde, tak mu učitelky pomůžou 🙂 ono je to velmi praktický i z toho důvodů, že některé děti odmítají pomazánky a v momentě, kdy učitelka setře tu pomazánku jednomu dítku, často ji chce pak setřít i zbytek třídy. Když si prostě některé dítě vezme jen čisté pečivo tak je to víc nenápadnější.
Mně se ten nápad s mazáním moc líbí, je to praktický a učí je to samostatnosti...maminky máme to bez práce :D

veronikav31
10. bře 2017

@matysofi2015 četla jsem všechny příspěvky a co píšete nedokáže pochopit moje máma, máme 1 rok a 2 měsíce starou holčičku a při jídle nechce krmit-vše chce sama(rukama,lžičkou,vidličkou),proč ne, sice je pak čurbes jak v tanku,ale proč ne,jak jinak se to má naučit. No tak budu utírat po každém jídle stůl,židličku,podlahu, jsem ráda,že dokáže být v některých věcech samostatná, boty ví kam patří,to samé ponožky,bunda,mikina i čepice-neumí si to obléct sama,ale pokusy už nějaké jsou. Snažíme se,že kostky patří do misky a ne na zem po bytě atd., učíme ji,že když něco chce-podat hračku, apd tak ukáže prosím, možná se to bude zdát někomu jako buzerace a nebude to chápat,ale s prominutím-mě taky nikdo za zadkem nestál,jsem samostatná,vše si dokážu zařídit,ale bohužel znám případy,kdy rodiče musí s 18ti letými "dětmi" jít na úřad vyřídit s nimi řidičák atd., děkuji,toto fakt nechci

amazonka.k
10. bře 2017

Já schvaluji, aby dítě dělalo cokoliv co samo zvládne, dělám to tak i s vlastními dětmi a můj syn si ve třech letech uměl také rohlík namazat, nevidím na to nic špatného, je to super přístup. Dítě to posílí a udělá mu to neskutečnou radost, jen to se synem doma zkuste, uvidíte sama 🙂

michaela_hermanice
10. bře 2017

Prispevky jsem necetla a sve dite zatim nemam, ale mamka je ucitelka ve skolce a ono je opravdu potreba vest deti k samostatnosti. Kdybyste mela na starosti 20 prcku a kazdeho oblekat, krmit nebo zkratka davat cokoliv az pod nos neni mozne. Osobne bych nebyla proti, spis bych to ocenila. Aspon je sance, ze dite, potazmo pak adolescent, nebude zavisle na mamince a poradi si samo/sam.

sisinka74
10. bře 2017

Tak já zase taková ambiciózní matka nejsem, aby mi dítě počítalo do sta a ještě k tomu anglicky DDD
Mně úplně stačí, že jsem si ji naučila tak, že mě poslechne téměř na slovo bez zvýšení hlasu, což ale počítám, že se ještě změní DDD, že se sama obléká ve dvou letech, slušně se nají a po sobě uklidí hračky i drobky ze země, aniž bych ji nějak k tomu nutila násilnou formou. Jinak ji určitě zatěžovat hlavu matematikou a cizím jazykem nebudu. Já jsem šla do školy a neuměla jsem se pomalu ani podepsat a je pravda, že jsem byla v první třídě téměř jediná, kdo byl takhle "zaostalý" DDD Nicméně, základku jsem proplula celou s vyznamenáním a naši ani nevěděli, že jsem si už na střední udělala státnice DD

ivular
10. bře 2017

@sisinka74 Poslední stránky komentářů jsem už nečetla, takže si nejsem jistá, nicméně pokud tvůj poslední příspěvek byl reakcí na ty moje komentáře, tak věz, že každá píšeme o něčem jiném;)
Nevím, jestli bys měla šanci naučit "normální" dítě počítat do stovky i v angličtině.. Já jsem psala o těch, které nikdo nic neučí. Mám pocit, že bys je mohla zavřít do sklepa, a stejně bys ten jejich intelekt nezastavila - že se vyloženě řítí vpřed závratnou rychlostí. Na druhou stranu, ani tu sebeobsluhu je učit nemusíš. V tomto případě ovšem nikoliv proto, že se to rovněž naučí sami, nýbrž proto, že zkrátka principiálně není šance je toto naučit.
Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně, každopádně buď opravdu ráda, že to řešit ani nemusíš.

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@kajalka přesně tak 😀 Ale ne,teď vážně.Je to zaváděno jako novinka a vidím,že je nejspíše naše školka sto let za opicema a já jsem automaticky z té zprávy zaskočená.Za nás to nebylo.Je samozřejmé,že naše děti (myšleno všeobecně) automaticky vedeme k samostatnosti jen jak je to možné,ale jsou děti,které tak šikovné nejsou.Ano,pak by tam měly být od toho učitelky,které by na ty "pomalejší" měly dohlédnout.

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@amazonka.k zkusím,ale opatrně 😀 On je strašnej ďábel a už jenom jídlo ze lžíce a vidličky stojí za to 😀 Krmení divé zvěře 😀

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@sisinka74 jedna z mála,která pochopila,oč běží 👏👍

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@amazonka.k jenže co děti,které tak šikovné nejsou nebo to prostě dělat nechtějí?Ty jsou kolikrát terčem posměchu,který začíná ukazováním učitelčiných prstů "podívejte se na toho nešiku".Ruku na srdce,všude nejsou jen hodné učitelky.

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@leikkka jde právě o ty svačinářky.Asistentky,které mají na starost pomalejší nebo "nemocné" děti musí odcházet pro nedostačující dotace a svačinářky si tam nadále hoví.Pak jsou právě v nevýhodě dotyčné děti,které to sami nezvládají.

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@travnulee děkuji,o to víc si toho budu vážit 😉

verrun
10. bře 2017

u nás ve školce je to normální,učí se samostatnosti a taky aby si každý nabral jen tolik, kolik sní...

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@mili_ilim_ilmi tak dokážu si představit,jak by to vypadalo,kdybych se tam šla podívat,jak to vlastně dělají.Přesně jako když do školy přijde školní inspektor a všichni se tváří,jak je vše v pořádku a dokonalé.Pak vidíš ve zprávách děti zavřený v kumbálech,hladový u nás dětičky věčně počůraný a nechaný buď na holo nebo jsou v tom promočeném,protože to přeci není učitelky problém.

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@drzticka81 ano,tak na své kroužky vaření si také pamatuji,jako by to bylo včera.Samozřejmě,že syna vedu k samostatnosti,ale je to v naší školce novinka a třeba syn bude na to mazání kopyto a byla bych nerada,aby byl za to od učitelek odsuzován.Pevně věřím,že už teď je natolik šikovný,že se svým obavám vyhnu obloukem.

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@trdelnik234 nejhorší je ta nejistota,že ho nedají zrovna do těch skupinek,kde jsou učitelky spíše do počtu,než aby měly k dětem nějaký vztah.Ano,mohu si o to zažádat už letos,ale nikdo neříká,že pro nás ve vybraných skupinkách bude pro něj místo ☹

bamishop
10. bře 2017

@matysofi2015 Vase starosti bych chtela mit. A co budete delat, az pujde dite do skoly? Nebo se nedejboze odstehuje z domu? Jinak svacinarky mivaji pomerne bohatou pracovni napln, obvykle delaji zaroven uklizecky a vetsinou pracuji jen na castecni uvaze. V pripade asistentu je to slozitejsi, osobni asistent vubec neni financovan zrizovatelem, pedagogicky asistent sice je, ale pokud nemate ver skolce zaky se socialnim znevyhodnenim nebo zdravotnim postizenim, tak je dost mala pravdepodobnost, ze se ke zrizeni teto pozice kladne vyjadri krajsky urad a skolske poradenske zarizeni, takze i kdyby penize byly, tak si reditel skolky jen tak sam od sebe tuto pozici zridit nemuze...

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@tomikjoejoe kartáčkem 😀 Tak mě to teď přijde roztomilé,protože mám doma 21měsíčního syna,ale pak už to taky uvidím jinak 🙂

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@bamishop kdyby měly vaše děti takové učitelky,jako mají některé děti u nás ve školce,tak by jste ty starosti měla také-oprávněné.Ono totiž,na ty méně šikovné děti velmi rády ukazují prstem a zesměšňují je před ostatními.Takže gratuluji,jste jedna z těch šťastnějších maminek a upřímně závidím váš klid na duši 👏

Strana
z9