icon

3leté děti se musí učit ve školce "samostatnosti"

matysofi2015
10. bře 2017

Ahoj maminky,zarazila mě zpráva,kdy jsem se dozvěděla,že u nás ve školce už ty nejmenší prťata si musí pečivo o svačině mazat sami příborovým nožem.Že to nakázala paní ředitelka,která má státem dotovanou asistentku- svačinářku.Že to nutí děti samostatnosti.To tam ta dotyčná svačinářka nemusí vůbec být a paní ředitelka by si mohla dovolit navíc asistentku-pedagožku.
Náš syn nastoupí až příští rok,ale stejně mě tohle zarazilo a už teď přemýšlím,že ho radši budu dovážet do jiného města.
Pochopím to u 5-ti letých předškoláků,ale že do toho zařazují už i ta malá kuřátka.....

Jaké máte zkušenosti vy?Vždyť doteď stačilo,aby bylo dítko bez plínky a co budou muset zvládat děti do budoucna?Počítat do 10-ti?,znát abecedu?Je mi z toho zle 😖

Strana
z9
matysofi2015
autor
10. bře 2017

@sarihy nejde o nic jinýho,než že by to musely po dětech uklízet.Sama vím,jak to vypadá,když náš Maty dostane vidličku.Nůž ještě nedávám,jsem v tomhle prostě opatrnější.Navíc on má teď období dělat vše sám,takže by bylo marné mu ukazovat,jak se má krájet.On ví vše nejlépe 😀

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@sisinka74 pár se takových tady našlo.Ale házím to za hlavu,určitě se nehroutím.Ve školce je na brigádě zrovna holčina,která studuje na mateřinku a sama na to koukala jako blázen.Takže proto i ta přehnaná reakce.No bože!!!Stávají se přeci horší věci a já jsem se JENOM zeptala na vaše zkušenosti.Sorry!!!

vanea
10. bře 2017

@matysofi2015 když srovnám, co všechno jsme dělali my v mojí školce a co třeba dělal manžel, tak je to taky nebe a dudy🙂 co vím, tak jsem už dle rodičů při odchodu na základku uměla jakš takš číst, uměla jsem základy angličtiny a základy počtů, docela hezky jsem se podepisovala a uměla jsem psát psacím i delší věty... Manžel se sám ani nepodepsal a ani si sám nezavázal tkaničku, myslím že měl snad ještě v první třídě problém držet pero a byl hrozně nesamostatný...všude k tomu přistupují jinak, ale za školky, jako je tato, bych dala opravdu cokoliv, protože to tomu díťátku opravdu k něčemu je a není z něj pak kopýtko, které to má násobně složitější ;) spoustu se toho takto naučí a v první třídě mu to opravdu moc ulehčí práci a nebude se tolika trápit...určitě bych o jiné školce nepřemýšlela🙂

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@vanea děkuji 🙂

sarihy
Autor odpověď smazal
sisinka74
10. bře 2017

@matysofi2015 mě třeba strašně štvalo, když jsem byla ve školce já, že nám starším přidělili na starost ty mladší. Každý se musel starat o prcka. Dokonce i převlíkat, když se počůrali a dávat na ně pozor na hřišti a dokonce nás pak i učitelky seřvaly, když se jim třeba něco stalo, že jsme je nehlídali. Jenže ony to nedělaly proto, aby nás připravily na cestu do života, ale prostě si pak v klidu popíjely na lavičce kávičku a my za ně lítali kolem děcek. Je to už řadu let, a dodneška to vidím jako vypočítavost.

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@sisinka74 tak pravda,že kolikrát bych byla nadšená jen z toho,že tam prostě bude 😀

sassanca
10. bře 2017

No promiň, tvůj úvodní příspěvek vyzněl opravdu hystericky. Proto ty reakce tady...

sisinka74
10. bře 2017

@matysofi2015 že? DDD Já jsem za malou strašně ráda, ale fakt se těším, že jde pak alespoň na pár hodin do školičky DDD

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@marion2017 jéééjda,tak naštěstí Maty je sám od přírody pomocník a strašně rád dělá vše sám.Prostě jsem tím myslela na děti,které jsou pomalejší a né tak aktivní a učenlivý.Těch je mi líto.

sarihy
Autor odpověď smazal
matysofi2015
autor
10. bře 2017

@sassanca ale to vůbec ne 😀 Maty je naštěstí dost samostatný,ale zželelo se mi prostě těch,kteří už tak aktivní od přírody nejsou ☹ A že se tam najdou učitelky,který mají problém skoro se vším.

sisinka74
10. bře 2017

@sarihy fakt? Já myslela, že je to už přežitek☹ Mně to tehdy úplně jako dítě otrávilo. Vem si, že doma máš mladší sourozence o které se musíš občas starat a ani ve školce nemáš klid.

sarihy
Autor odpověď smazal
matysofi2015
autor
10. bře 2017

@sisinka74 není to přežitek,naši předškoláci se také starají o ty nejmenší.Taky je to pak "sranda",když ty velký šišlají podle těch malých a ty malé chodí domů se sprostými slovy od těch velkých.

zuzineckah
10. bře 2017

@matysofi2015 neměla bych obavu, naučí je aspoň hned i uklízet 😀 To zvládnou. Děti i učitelky 😉

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@zuzineckah o těch učitelkách mám pochyby 😀 Teda,pouze jen u těch "vyvolených". Ale já se o svoji vizitku strachovat nemusím.Maty odkoukal uklízení po mě,takže jak vidí smítko,hned ho vezme a nese do koše 😍

zuzineckah
10. bře 2017

@matysofi2015 jen aby si tam z něj neudělali uklízečku, když bude tak aktivní 😀 Dej mu doma instrukce 😀

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@zuzineckah víš co,nejhorší je,že tam je učitelka,která už má dávno doma dřepět doma na prdeli v důchodu a právě ta tam dělá ty největší problémy.Proto jsou moje obavy na místě.I z toho obyčejnýho mazání pečiva.Je schopná dítě nechat o hladu,než aby mu pomohla.Věčně nechává děti pomočený.To vím jen z doslechu,samozřejmě se budu snažit syna zařadit do jiné skupiny,než do její.

zuzineckah
10. bře 2017

@matysofi2015 tak pokud je to takhle, to je opravdu přes čáru. Učit samostatnosti je v pořádku, ale nechat dítě napospas osudu, i když ještě nedokáže splnit některé věci, to je akorát tak na slušné trauma 😱Zbytku posádky jednání paní učitelky nevadí? Bych se ozvala poměrně hlasitě teda. I kdyby se to netýkalo mého dítěte (to pomočení) - co hygiena ??? Když tam běhá počůrané děcko, tak se to týká všech.

matysofi2015
autor
10. bře 2017

Maminky,nelekejte se úvodního příspěvku.Hysterie se nekoná 😀 Jen jsem žádala o vaše zkušenosti,né názor na můj postoj k věci.Prostě může přijít doba,kdy naše/vaše dítko nebude úplně motorné a co pak?Bude o hladu nebo učitelky dětem pomáhají?O tohle se jedná 😉

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@zuzineckah paní učitelka,je zástupkyně ředitelky a paradoxně to jsou sestřenky.Takže ruka ruku myje 🙄 Maminky si stěžují,ale nikdo na to nebere ohled.Stát se to mému dítěti,tak tam přijdu a to počůrané jí omlátím o palici.

tomikjoejoe
10. bře 2017

můj 4letý syn se mnou od tří let krájí příborovým nožem brambory a další věci, u kterých to jde 🙂 Na druhou stranu pořád strašně fláká čištění zubá a potřebuje asistenci 🙂

matysofi2015
autor
10. bře 2017

@tomikjoejoe 😀 úplně ho vidím

mrazulkav
10. bře 2017

@matysofi2015 Pokud to nejde řešit s ředitelkou, tak holt jít výš. Zřizovatelem je většinou obec...
Nejsem zastánce stěžování si, ale počůrané děti jsou už závažná věc a když to nejde jinak...

tomikjoejoe
10. bře 2017

@matysofi2015 s tím nožem nebo kartáčkem? :D

listopadka1
10. bře 2017

@matysofi2015 My máme tedy taky smíšené třídy (naschvál), děti si pomáhají navzájem,pokud chtějí, ale rozhodně nemají ti starší ty mladší "na starost". To bychom si teda nedovolily, vždyť je to o strach! Jde nám o to, aby ti mladší mohli od starších odkoukávat, kolikrát třeba starší děti vysvětlují mladším, jak zacházet s pomůckami,což pomáhá oběma stranám (ti starší si to zopakují a ještě si připadají jako borci), pomůžou jim, když vidí,že je to potřeba a tak.Ale abychom nechali jedny děti převlékat jiné, to teda fakt nejde. Bohužel se pořád najdou učitelky ze "staré školy", které se k dětem chovají jako kdyby to byli chovanci někde ve vězení. Díkybohu jich ale ubývá.

marion2017
10. bře 2017

@matysofi2015 no já nevím, myslím, že tím, že je to nechají dělat samotné (ať už rodiče, tak učitelky), bude to pro ně motivace. My to děláme od začátku a šíleně mě štve má matka, která přijede a téměř 5-ti letou dceru by oblékala, sbírá po ní papírek, když ho pohodí, nenechá jí samotnou ustříhnout pytlík od bonbonů, myslí si, že nemůže mít zavřené dveře v pokoji apod. Tímto stylem vychovávala má sestra a děti na základní třídě oblékala apod. Má známá má 14-ti letého kluka a my jsme minule s manželem valili bulvy, protože mu svlékla tepláky a oblékla kraťasy - vypadalo to opravdu komicky. Každé dítě je jiné, ale do velké míry je to ovlivněno tím, jak ho vedou rodiče/ školka. Ty míň šikovné děti se budou před ostatními snažit a když jim to tak nepůjde, tak učitelky je podpoří. Dcera od 2,5 let je zapojovaná do vaření, pečení, uklízení, skládání prádla a opravdu tím neutrpěla, ale je vším tím šikovnější. Počítá do 50-ti, aniž bychom to drtili, mluví anglicky - když dítě dostane přirozené podněty, tak je velmi dobře zpracuje a spíš mi přijde zvláštní, když předškoláci špatně mluví a neumí se podepsat či napočítat do aspoň 20ti.

trdelnik234
10. bře 2017

@matysofi2015

Ja tiez nemam pozitivne skusenosti s ucitelkami pred dochodkom. Ale hlavne u nas to maju rozdelene, ucitelka plni vylucne pedagogicky plan, svoje si oduci a medzi 12.00 a 15.00h ide prec. Deti maju na starosti pedagogicke asistentky a druzinarky a tie su v pohode, takze aj keby bola ucitelka pako, nie je tam sama a nerozkazuje vsetkym, lebo druzinarky/animatorky nespadaju pod skolu ale pod mestske zastupitelstvo a maju svoju veducu.

Proste vzdy je to o ludoch. Nedavaj tam syna, ak je ta take, ako tu popisujes. Nebudes s tym v pohode a budes prenasat stres na syna. Viem, o com hovorim. Dcerkina ucitelka ma tiez sklamala.

trdelnik234
10. bře 2017

@sisinka74
To je hnus. A rodicia o tom vedeli?

Strana
z9