icon

3leté děti se musí učit ve školce "samostatnosti"

matysofi2015
10. bře 2017

Ahoj maminky,zarazila mě zpráva,kdy jsem se dozvěděla,že u nás ve školce už ty nejmenší prťata si musí pečivo o svačině mazat sami příborovým nožem.Že to nakázala paní ředitelka,která má státem dotovanou asistentku- svačinářku.Že to nutí děti samostatnosti.To tam ta dotyčná svačinářka nemusí vůbec být a paní ředitelka by si mohla dovolit navíc asistentku-pedagožku.
Náš syn nastoupí až příští rok,ale stejně mě tohle zarazilo a už teď přemýšlím,že ho radši budu dovážet do jiného města.
Pochopím to u 5-ti letých předškoláků,ale že do toho zařazují už i ta malá kuřátka.....

Jaké máte zkušenosti vy?Vždyť doteď stačilo,aby bylo dítko bez plínky a co budou muset zvládat děti do budoucna?Počítat do 10-ti?,znát abecedu?Je mi z toho zle 😖

Strana
z9
mymetka
14. bře 2017

Moje dítě se doma nechá skoro výhradně krmit a ve školce funguje s jídlem naprosto samostatně.

kvakuska
14. bře 2017

@dokument nemám žádný problém a nikoho v šatně neočumuju, ale když se na lavičku v šatně rozloží maminka předškoláka, své dítě si vezme na klín, aby ho oblékla, vedle sebe na lavičku si položí tašku a sundaný kabát a moje dcera se nemá kam posadit, aby si obula boty, tak si toho nemůžu nevšimnout.
Mimochodem moje kamarádky učitelky na prvním stupni ZŠ se nedávno shodly na tom, že v posledních letech se každý rok v září dožaduje vstupu do šaten prvňáčků čím dál víc rodičů s tím, že přece svým dětem musejí pomoci s oblíkáním 😲

merunkova
14. bře 2017

@kvakuska To ne děti jsou úzkostné, nazvala bych tu diagnozu " úzkostný rodič" a těch je bohužel víc a víc, ku škodě dětem ....

hojda
14. bře 2017

Já se tedy přiznám, že v zimě se svlíkáním a oblíkáním ve školce dceři poháhám. Ona to umí sama (naučila se to hodně brzo, ve školce jí chválili, že se jako jen málokterý tříleťák sama umí oblékat). Jenže je to hrozná drbna, takže se u toho hrozně vykecává a když přijdu v zimě do kvalitně vytopené školky, tak tam po chvilce ze mě leje, takže mám na výběr, buď pomůžu dceři, nebo se musím vysvléknout já, abych tam vydržela, než se mladá laskavě vypovídá🙂. Když chodil do školky syn, tak jsem zase měla s sebou v kočárku navlečenou dceru, tak jsem měla strach, abych se mi tam nezpotila a pak šla ven do zimy☹. Takže pomoci s oblékáním byla v tu chvíli lepší varianta, než svlíkat sebe a mimino a hned zase oblíkat sebe a mimino.

blondynka400
14. bře 2017

@hojda souhlas. Moje děti se uměly oblékat samy a poměrně brzo. Jen těch keců a zájmů kolem, občas 😀 Hlavně ráno ve školce, když jsem nejvíc pospíchala. Též nevidím problém, když jim sem tam člověk občas s něčím pomůže. Rozhodně to nemá vliv na jejich samostatnost...
Zase na druhé straně ale i souhlasím s tím, že být moc servisní rodič není dobře. A to co občas člověk vidí kolem sebe, je šílenost....

mili_ilim_ilmi
14. bře 2017

@merunkova Ježiš, jak já jako dítě nesnášela, když se mě někdo pokoušel obléknout. Ty scény vždycky. Jsem byla pokaždé půl dne ukřivděná a ubulená. Brala jsem to jako hroznou ostudu a prohru, že mě někdo obléká. Jednou jsme byli se školkou v divadle a s oblékáním mi šly pomoci nějaké dvě starší děti a já z toho divadla vůbec nic neměla, protože jsem celou dobou myslela jen na to příkoří. Fuj, úplně se mi ta vzpomínka vybavila.

Co se úzkostných rodičů týče, tak to znám z domova. Oba rodiče jsou úzkostní. A já byla úzkostné dítě. Ale vždycky to bylo tak, že mi toho brouka do hlavy nasadili rodiče tím, že se mnou sdíleli jejich úzkost. A pak se divili, že se něčeho bojím. Nebo že když u něčeho nejsou, tak to najednou jde, i když to s nimi nešlo.

dokument
15. bře 2017

@kvakuska ale zabývás se tím v myšlenkách ty, tj. Problematizujes to, hodnotís to negativně, vsimnes si, oni jsou v pohodě. Kluk to umí, čili on problém nemá a matka to dělá dobrovolně. určité ho dobře zná a ví co zvládne a co ne. Když není místo u nás, tak si náš sedne o kus dal na jinou a naopak když zaclanime my, tak jdou ostatní vedle. Když ráno specham tak ho klidně prevliknu komplet sama a ano, napřed me deptalo vědomí, ze ostatní rodiče to budou hodnotit a pak jsem si řekla, ze mi můžou vlezt na zada. At se starají o sebe. Učitelka syna schválila, ze je šikovný a vše dělá sam, ma 3 roky a chodí tam 2 měsíce. A samozřejmě když nastoupil, bylo to jiné. Jednak byl mladší, den ode dne je celkové vyspělejší at chci nebo ne, příroda. Nebo se jim tam denně pocuraval, přitom byl už rok bez plen. A ještě chodí do třídy předskokani, tam se uvolnilo místo. A nikdo s tím neměl problém. Je to součást prace paní učitelek. Jsou zkušené za ty roky, já jsem spokojena.

dokument
15. bře 2017

* chvalila, chodí s predskolaky

dokument
15. bře 2017

Hlavně ale oblékne se a nají a dojde si na WC fakt každý v dospělosti. Kromě nějakých závažných zdravotních problémů, i mentálně postižení to zvládnou. Tak nechapu tu olympiádu ktere dítě zvládá a které ne. Každému jde něco jiného a třeba se ve 3 letech komplet oblekne, ale zase třeba může sislat nebo cokoliv. A to mu může zůstat i do dospělosti. Ale obliknout se fakt dokáže nakonec každý. Takže bych dávala důraz na jiné věci.

kvakuska
15. bře 2017

@dokument neřeš laskavě čím se já zabývám ve svých myšlenkách, rozhodně to nejsou rozmazlující rodiče a jejich děti ... ale nechodím po světě se zavřenýma očima, ano, všimnu si, něco vidím, nějak si to vyhodnotím, a pokud je na to téma diskuze jako třeba tady, tak konstatuji co běžně vídám ... toť vše ... a kdyby ten chlapec neměl skříňku vedle dcery a maminka nám věčně svým pohodlným posezem neblokovala přístup do skříňky a k botám, tak by mi byla úplně ukradená jak ona tak její syn. Howg.

kometkak
15. bře 2017

Co je na tom divného? Ze zkušenosti z naší školky.. kdy jsme na tenzo způsob taky přešli, se děti pomazánky konečně naučily jíst.. namazat si pečivo je bavilo a měli chuť to i sníst.. Pokud to někdo potřeboval dopomoct, nebyl problém, hlady ho určitě nenechají.

kometkak
15. bře 2017

@kometkak
Jo jen tam vždycky někdo stál a hlídal, aby děcka neolizovaly nože a nestrkaly to do společné pomazánky..

dokument
15. bře 2017

@kvakuska reaguju jen na to, co píšes v teto diskusi. Kluk to umí, nemá problém. Učitelce neztezuje práci, opět nemá problém. Nic víc.

pivonka2
7. dub 2017

Jen pro zajímavost, na co jsem narazila.

https://www.youtube.com/watch?v=jv4oNvxCY5k
pratensis
7. dub 2017

Četla jsem jen pár prvních komentářů, takže tuším, že se budu opakovat. Ale taky syna učíme, aby si mazal pečivo sám. Tři mu budou za měsíc a děláme to tak už několik měsíců. Samozřejmě je to vždycky s dopomocí, ale v tuhle chvíli, kdyby nebyla, tak už se stane jen to, že pečivo nebude namazané rovnoměrně a úhledně. Najedl by se toho ale úplně v pohodě. Vidličkou jí, ještě mu nebyly dva. Nevidím v tom nic špatného ani pozoruhodného, naopak to hrozně vítám. Navíc se o to sám hlásí, že chce dělat věci sám. Učí se tím sám obsloužit, cvičí motoriku, nevidím jediné negativum.

kamila297
20. dub 2017

Před 100 lety 3leté děti pracovaly na poli a staraly se o domácí zvěř. Tak kde je ten pokrok...

Strana
z9