icon

3leté dítě a nechce moc mluvit. Co ve školce?

dolihalovaz
17. bře 2016

moje dítě moc nemluví ve 3 letech. a to by měl jít v září do školky. bude to problém? já mu rozumím jako že si ukáže nebo tak řekne máme, táto, bábo, tam, kde je, to, a místo auto řekne brmbrm, místo vrána udělá zvuk, prostě zvířata říká jen zvuky. doktorka mi řekla že ho mám nechat žít. že na golo se chodí až tak 4-5.letech. mají s tím ve školce problém? a co se týče té školky - musí jest všechno ve školce? stojí nad dětmi dokud to nesní? jak za mě třeba....děkuji

Strana
z2
kika_21
18. bře 2016

@evulina77 Aby se té logopedky nelekl-já té naší řekla, že mi stačí, jak syn říká L, že já ho říkám také tak-ptala se , co chci dosáhnout, do jaké míry ho má učit-byli jsme tam kvůli R, Ř v 5 letech. V tu dobu málo mluvil a s cizími skoro vůbec. Měla rozum, tak jsme se shodli, že důležitější než precizní dlouhé L je radost z mluvení. 😉

skubca
18. bře 2016

Já jsem slyšela i o tom, že se dítě rozmluvilo během týdne u prarodičů, kteří nevěděli, co chce a tudíž dítě to nutilo mluvit. U nás to nepomohlo 😒 Z logopedie jsme měli procvičovat jazyk, ale jestli mu to pomohlo, to nedokážu posoudit. Ale po chvilce cvičení, zvládl i cválat jako koník 🙂 Jinak na logo nám naposledy bylo řečeno, že dřív jak ve 4 letech s dětmi výslovnost neprocvičují, protože nespolupracují.

jbzirafa
18. bře 2016

Na paní učitelky ve školce bych spoléhala, iný toho mají s dětmi dost na práci, na individuální práci s jedním dítětem moc času nemají. I když samozřejmě kolektiv v řeči pomůže, donutí... Když se dětem čte, popovídáte si spolu, něco vypráví,prostě se my rodič věnuje, tak to je důležité (neříkám, že to autorka diskuse nedělá) logopedie ano, s dobrou logopedku dítě spolupracuje už v nízkém věku, i když to z pohledu rodiče jako logopedie nevypadá. Úprava výslovnosti je až to poslední (říkala logopedka) nejdřív se řeší rozhýbání mluvidel-jazyk,dýchání, foukani, správný počet slavík ve slově, snaha vyjádřit se. Jak na to logoped poradi. A jak netrapit dítě logopedií špatně. Nekdy se dětem mluvit nechce, protože "nemají důvod ".to asi pozná rodič, jestli se dítě s ostatními domluví, jestli mu to stačí.

peggy722
3. dub 2016

@alyssa18 Ela říkala bebe. 😀 A učitelky byly v pohodě, říkali mi hlavně, že si řekne. Ela má teda VD.
Takže když nastupovala do školky ve čtyřech letech, tak moc nemluvila. Z počátku se moc nezapojovala, ale fungovala, dětí se spíš stranila. Postupně se rozmlouvala a začleňovala. první pololetí nebylo nic moc, ale ve druhým už to bylo mnohem lepší a letos už je to bez problémů. Má spoustu kamarádů, mluví už normálně. K jídlu děti nenutí, když dítě něco nechce, tak se snaží přesvědčit, aby aspoň ochutnalo a když a ni tak nechce, tak prostě nejí. Jestli dávají suchý pečivo bez pomazánek, to nevím, ale myslím, že ano.
Takže já bych se toho nemluvení zase tolik nebála. Navíc do září je ještě pár měsíců, to se může hodně změnit, ale tu logopedii bych zkusila už teď, to bych neodkládala, protože kdyby tam nakonec byl nějaký problém, tak čím dřív se začne s dítětem pracovat, tak tím líp.

peggy722
3. dub 2016

@skubca To není kvůli nespolupráci, ale proto, že to má smysl, až když má dítě slušnou aktivní slovní zásobu. K čemu by dítěti bylo, že má natrénovaný jednotlivý písmenka, když nepoužívá slova.

martiina_k
3. dub 2016

@skubca výslovnost samozřejmě se tříletým dítětem na logopedii dělat nebudou, ono taky u dítěte jako má zakladatelka by nebylo na čem ji trénovat, když má dítě aktivní slovní zásobu dejme tomu 20 slov a to ještě zvuky zvířátek. Ale trénují se tam jiné věci, které jsou k rozvoji řeči potřeba. Pokud dítě ve třech letech nemluví, neodkládala bych návštěvu klinického logopeda ani o den. Stejně jsou všichni přeplnění dětma a vezmou vás tak odhaduju nejdřív za dva tři měsíce. Možná později.

skubca
4. dub 2016

My jsme tam byli ve 3,5 a o nespolupráci mi povídala sama logopedka, páč už mluvil hezky, tak jsme se domlouvaly, kdy se příště uvidíme, a to až po 4.roce.
@peggy722

skubca
4. dub 2016

@martiina_k
Na logopedii jsem šla s dítětem nemluvícím, takže jsem ani nečekala, že se budeme učit výslovnost. Popovídaly jsme si, kluk si pohrál a souhlasila se školkou, že mu to pomůže. NIc víc s námi nedělala a na dalším sezení už kluk ze školky mluvil, takže s námi žádné trénování rozvoje řeči nedělala, takže s tím zkušenost nemám. Kluk do těch 3,5let jenom vstřebával slovní zásobu a pak se během chvilky rozmluvil, což jsem na pár diskusích četla, že je normální.

Strana
z2