3letý syn má 95 cm, je to opravdu tak málo?
Ahoj můj syn bude mít v listopadu 4 roky a má 95 cm je to opravdu tak málo? nebo to ještě dožene? moc děkuji Luca
@lucinajur moje 4,5letá dcerka má cca 98cm, takže bych to nijak nehrotila. Pokud nejste s mužem malincí, tak je velká pravděpodobnost, že to dožene. Jen pak pozor na rychlý růst, aby se mu nezkřivila páteř. To se stalo mě, stále jsem byla poslední v řadě na tělocviku a najednou jsem za půl roku vyrostla o 10cm a mám skoliozu takovou, že jsem i korzet dostala..
Podívejte se na růstový graf. Zda se, ze to je opravdu malo. Urcite bych o tom mluvila s pediatrem a požadovala pro jistotu vyšetření.
Pokud je hormonální profil v pořádku,stitna žláza ok, dítě normálně ji... nemá zažívací či jiné potíže, bude pravděpodobně menší...
Ale věřím že toto vše pediatr už vzal v potaz...
Ahoj, jsem pediatr. Nejdulezitejsi je rustove tempo. Pokud roste sice pomalinku, ale od narozeni stale stejně rychle a jnak je cily a bez potizi, pak bude vse ok. Take je potreba vypocitat tzv. prediktivní vysku ( tozn jak moc by mel vyrust podle toho, jak jsou vysoci rodiče). Pokud by se rust.tempo zpomalovalo, neo by k tomu mel jakekoli obtize, pak teprve by se mela udelat potrebna vysetreni.
Jinak rust.tempo znamená, ze roste stale napr.na 25.percentilu. pokud byodtud spadl treba na 4 percentil, je to uz k uvaze.
ahoj, a jak jsi vysoká ty a partner? S mým synem jsme taky na štírů co se týká tabulek - ale zase naopak. Vyrostl mi za měsíc o 5 cm, další o 3 cm...Ale zase jeho otec je dlouhán.
sousedi jsou prcci - mají oba kolem 150 cm, dětem píchali růstový hormon a ti se dodatečně pak vytáhli. Holčičce hrozilo jen kolem 140 cm.
@astyna my mame taky malou holčičku. Zpomalila růst. Nevim jestli nas čeká rustovej hormon nebo ne, ale tuhle jsem si říkala - co by se doprcic stalo se Simon Biles (ta jak vyhrála na olympiádě snad celou gymnastiku), kdyby ji rodiče rvali rustakem. 😀 Meri asi 142cm.... To jen tak na okraj. Hodně premejslim co dělat jestli nam budou rustovej hormon doporučovat.
@odula no rodice od Simon chlastaly a fetovali a proto zkoncila na cas v decaku, takze asi proto to nikdo neresil. i kdyz u vrcholovych gymnastek to neni neobvykle ze jsou male, nekde jsem cetla ze je to tim ze uz od utleho veku napr. 4 let tvrde drou a tak se ten rust tim zpomaluje.
@tulikiss koukala jsem na to, většina jich je okolo 150. Ja ti nevím jestli je to tou drinou. Kamarádka dlouholetá makala od malička a nakonec z ní byla čára a gymnastice se, pochopitelně, uz nevenovala.... Jestli to spíš není tim ze ve vrcholove gymnastice výběrove zustanou ty, ktere tolik nevyrostou. 😉 No uvidíme. Na druhou stranu fakt nevím jestli ma cenu zatěžovat organismus rustovym hormonem - zvlášť když je decko jinak v pořádku - jenom kvůli tomu aby dosáhly vzrůstu který je v populaci obvyklý... Ja si treba nemyslim ze by tim (třebas holky) meli nějak trpět. Jako asi z nich nebudou andilci Victoria's Secret ale no a co... (treba v naší rodině z mamci strany jsou všechny ženský do 160... Spis okolo 150) a nezda se mi, ze by tim někdy trpely. Ale jak rikam. Jenom zvazuju pro a proti...
Zkontroluj ten růstový graf, bývají na netu, nebo v knížečce v očkovacím průkazu a nakresli si tam, jak postupně rostl. Já mám 156 cm, kreslila jsem si to u obou holek a obě se růstem držely na 3 percentilu. Je to málo, ale pořád se drží té své křivky, což bylo i pro dr rozhodující. A samozřejmě pohled na mě 😀
@odula a kolik jí je, že už se uvažuje o růstovým hormonu?
Pět, skoro šest. Ale tam je spíš problem v tom, ze se hodně propadla ze svoji růstový křivky. Od dvou let plizive ale soustavně zpomaluje růst. Ale teprve to začínáme řešit takže nam zatim nikdo nic necpe. Jen přemýšlím o pro a proti. Jinak doufám, ze bud ještě poposkoci (starší syn taky zpomalil a ted začíná dohánět) nebo ze je po babince která ma nejakych 156.no uvidíme 🙂
To jsem taky slyšela, že tím drilem se nenastartuje často ani puberta 😕 sousedi jsou právě prcci a hlavně chlapi z toho mají často depku, ženský jsou víc splachovací, ikdyž se to pak může zkomplikovat v těhotenství nebo i v běžném životě - takové Makro pouští od min. 150 cm výšky 😀
Syn ma v skoro 9 128, napr. v 7 mel 113. Ted hodne vyrostl, resila jsem v rustove poradne a tam mi rekli, ze ja i otec jsme pod tretim percentilem (ja 156, otec 169) a ze roste dke genetickych predpokladu, predikovana vyska 168-172, coz neni zas takova hruza. Drzi se na ty krivce od narozeni. Problem je, kdyz se zacne propadat a neroste noha.
Ahoj moc Vam vsem dekuji za odpovedi. ja mam 167cm a manzel 173cm. muj deda mel 2 m. muj pervni syn je vysoky ted v 7 letech 125cm. byl vyssi na svuj vek vzdicky tak me zarazilo ze ten druhy neroste.. ji velice dobre a je cili 🙂stintou zlazu ma jak moje matka tak i tchyne.. uz na preventivce rikala dr. ze je mensi a ze jeste pockame kdyz se ted pres prazdniny nevitahne tak to budeme resit.. tak doufam ze to neni nic vazneho.. je porad takove mimusko 🙂 jestejednou Vam moc dekuji
@lucinajur Dívám se do tabulek a vzhledem k vašim výškám by měl syn v dospělosti měřit cca 177 cm, což je nějaký 25. percentil. Ve čtyřech letech by tedy měl mít cca 103 cm, čili tam opravdu nějaký propad je (při tomto trendu by v dospělosti měřil jen cca 162 cm).
Já bych se určitě snažila zburcovat aspoň pediatra, ve snaze zjistit, jaký je důvod takového opožďování.
A ještě dodám, že jestli je staršímu synovi cca 7,5 let, tak se drží toho předpokládaného 25. percentilu - čili roste přesně jak má;)

Je asi menší,ale každé dítě roste jinak .... Třeba pak vytáhne najednou 😉 Podle mého syna je malý,protože on měl ve 2 letech 96 cm ... Což je zase zbytečně moc 😉 Pokud je jinak v pohodě,zbytečně bych se s tím netrápila