icon

3letý syn má 95 cm, je to opravdu tak málo?

lucinajur
30. srp 2016

Ahoj můj syn bude mít v listopadu 4 roky a má 95 cm je to opravdu tak málo? nebo to ještě dožene? moc děkuji Luca

zaneta238
30. srp 2016

Je asi menší,ale každé dítě roste jinak .... Třeba pak vytáhne najednou 😉 Podle mého syna je malý,protože on měl ve 2 letech 96 cm ... Což je zase zbytečně moc 😉 Pokud je jinak v pohodě,zbytečně bych se s tím netrápila

xoriska
30. srp 2016

@lucinajur to mi příjde málo, moje 2 letá dcera má 97 cm, ale pokud má hormony v pořádku a nebo vy jste menší, tak zřejmě bude i váš syn malý.

paracka
30. srp 2016

@lucinajur můj syn ma ve třech letech 96 cm a 13 kg, ja mam 1,63 m a manzel 1,85 m a moji pradedove měli oba 2 M. Každé dítě roste jinak, pokud je podle pediatra vse OK tak to neřeš. Jo a můj brácha ma 1,68 M 😊

klara.t
30. srp 2016

@lucinajur moje 4,5letá dcerka má cca 98cm, takže bych to nijak nehrotila. Pokud nejste s mužem malincí, tak je velká pravděpodobnost, že to dožene. Jen pak pozor na rychlý růst, aby se mu nezkřivila páteř. To se stalo mě, stále jsem byla poslední v řadě na tělocviku a najednou jsem za půl roku vyrostla o 10cm a mám skoliozu takovou, že jsem i korzet dostala..

atka68
30. srp 2016

Podívejte se na růstový graf. Zda se, ze to je opravdu malo. Urcite bych o tom mluvila s pediatrem a požadovala pro jistotu vyšetření.

lajla
30. srp 2016

Pokud je hormonální profil v pořádku,stitna žláza ok, dítě normálně ji... nemá zažívací či jiné potíže, bude pravděpodobně menší...
Ale věřím že toto vše pediatr už vzal v potaz...

slunickova123
30. srp 2016

Ahoj, jsem pediatr. Nejdulezitejsi je rustove tempo. Pokud roste sice pomalinku, ale od narozeni stale stejně rychle a jnak je cily a bez potizi, pak bude vse ok. Take je potreba vypocitat tzv. prediktivní vysku ( tozn jak moc by mel vyrust podle toho, jak jsou vysoci rodiče). Pokud by se rust.tempo zpomalovalo, neo by k tomu mel jakekoli obtize, pak teprve by se mela udelat potrebna vysetreni.

ivular
30. srp 2016

@lucinajur Dívám se do grafu a je to opravdu málo: 3 cm pod třetím percentilem 😖
Ale tady hrozně záleží, jaká je výška rodičů - dle toho lze určit, jestli je pro něj takto nízký vzrůst fyziologický, nebo jestli má nějaký problém..

slunickova123
30. srp 2016

Jinak rust.tempo znamená, ze roste stale napr.na 25.percentilu. pokud byodtud spadl treba na 4 percentil, je to uz k uvaze.

astyna
31. srp 2016

ahoj, a jak jsi vysoká ty a partner? S mým synem jsme taky na štírů co se týká tabulek - ale zase naopak. Vyrostl mi za měsíc o 5 cm, další o 3 cm...Ale zase jeho otec je dlouhán.

sousedi jsou prcci - mají oba kolem 150 cm, dětem píchali růstový hormon a ti se dodatečně pak vytáhli. Holčičce hrozilo jen kolem 140 cm.

odula
31. srp 2016

@astyna my mame taky malou holčičku. Zpomalila růst. Nevim jestli nas čeká rustovej hormon nebo ne, ale tuhle jsem si říkala - co by se doprcic stalo se Simon Biles (ta jak vyhrála na olympiádě snad celou gymnastiku), kdyby ji rodiče rvali rustakem. 😀 Meri asi 142cm.... To jen tak na okraj. Hodně premejslim co dělat jestli nam budou rustovej hormon doporučovat.

tulikiss
31. srp 2016

@odula no rodice od Simon chlastaly a fetovali a proto zkoncila na cas v decaku, takze asi proto to nikdo neresil. i kdyz u vrcholovych gymnastek to neni neobvykle ze jsou male, nekde jsem cetla ze je to tim ze uz od utleho veku napr. 4 let tvrde drou a tak se ten rust tim zpomaluje.

odula
31. srp 2016

@tulikiss koukala jsem na to, většina jich je okolo 150. Ja ti nevím jestli je to tou drinou. Kamarádka dlouholetá makala od malička a nakonec z ní byla čára a gymnastice se, pochopitelně, uz nevenovala.... Jestli to spíš není tim ze ve vrcholove gymnastice výběrove zustanou ty, ktere tolik nevyrostou. 😉 No uvidíme. Na druhou stranu fakt nevím jestli ma cenu zatěžovat organismus rustovym hormonem - zvlášť když je decko jinak v pořádku - jenom kvůli tomu aby dosáhly vzrůstu který je v populaci obvyklý... Ja si treba nemyslim ze by tim (třebas holky) meli nějak trpět. Jako asi z nich nebudou andilci Victoria's Secret ale no a co... (treba v naší rodině z mamci strany jsou všechny ženský do 160... Spis okolo 150) a nezda se mi, ze by tim někdy trpely. Ale jak rikam. Jenom zvazuju pro a proti...

betelgeuzz
31. srp 2016

Zkontroluj ten růstový graf, bývají na netu, nebo v knížečce v očkovacím průkazu a nakresli si tam, jak postupně rostl. Já mám 156 cm, kreslila jsem si to u obou holek a obě se růstem držely na 3 percentilu. Je to málo, ale pořád se drží té své křivky, což bylo i pro dr rozhodující. A samozřejmě pohled na mě 😀

betelgeuzz
31. srp 2016

@odula a kolik jí je, že už se uvažuje o růstovým hormonu?

odula
31. srp 2016

Pět, skoro šest. Ale tam je spíš problem v tom, ze se hodně propadla ze svoji růstový křivky. Od dvou let plizive ale soustavně zpomaluje růst. Ale teprve to začínáme řešit takže nam zatim nikdo nic necpe. Jen přemýšlím o pro a proti. Jinak doufám, ze bud ještě poposkoci (starší syn taky zpomalil a ted začíná dohánět) nebo ze je po babince která ma nejakych 156.no uvidíme 🙂

atka68
31. srp 2016

@odula naše dnes pětiletá měří 111cm. Muzu se zeptat kolik vaše? Dcerka se narodila v termínu nedonosena se 45 cm,tak jsem byla trochu nervózní, aby dobře prospivala...máme spis problém s podlahou, ma 16 kg😐 ale už se rozjedla.

odula
31. srp 2016

@atka68 jejda. 111 to by bylo super. Naše ma 106 a nějakých 18 kg. A za čtyři měsíce ji bude sest. Je to prcek. Porodní délka 54. Takže tedy... Nejsem doktor, ale kdyby mi dcerka měřila v pěti letech 111 tak jsem v pohodě 🙂

atka68
31. srp 2016

@odula ji,je na 50 percentilu už par let, dohnala to rychle. Me dr říkala, ze váha není tolik důležitá jako délka, je to logické, ale oproti dětem ve školce je útlá dost☺ jinak já mám problémy se štítnou žlázou, tak i kvůli tomu jsem mela obavy.

odula
31. srp 2016

@atka68 myslim ze váha je fakt v pohodě. A pokud se drží na nebo blízko růstového percentilu tak není co řešit 🙂

astyna
31. srp 2016

@tulikiss

To jsem taky slyšela, že tím drilem se nenastartuje často ani puberta 😕 sousedi jsou právě prcci a hlavně chlapi z toho mají často depku, ženský jsou víc splachovací, ikdyž se to pak může zkomplikovat v těhotenství nebo i v běžném životě - takové Makro pouští od min. 150 cm výšky 😀

sisstin
31. srp 2016

Syn ma v skoro 9 128, napr. v 7 mel 113. Ted hodne vyrostl, resila jsem v rustove poradne a tam mi rekli, ze ja i otec jsme pod tretim percentilem (ja 156, otec 169) a ze roste dke genetickych predpokladu, predikovana vyska 168-172, coz neni zas takova hruza. Drzi se na ty krivce od narozeni. Problem je, kdyz se zacne propadat a neroste noha.

lucinajur
autor
31. srp 2016

Ahoj moc Vam vsem dekuji za odpovedi. ja mam 167cm a manzel 173cm. muj deda mel 2 m. muj pervni syn je vysoky ted v 7 letech 125cm. byl vyssi na svuj vek vzdicky tak me zarazilo ze ten druhy neroste.. ji velice dobre a je cili 🙂stintou zlazu ma jak moje matka tak i tchyne.. uz na preventivce rikala dr. ze je mensi a ze jeste pockame kdyz se ted pres prazdniny nevitahne tak to budeme resit.. tak doufam ze to neni nic vazneho.. je porad takove mimusko 🙂 jestejednou Vam moc dekuji

ivular
31. srp 2016

@lucinajur Dívám se do tabulek a vzhledem k vašim výškám by měl syn v dospělosti měřit cca 177 cm, což je nějaký 25. percentil. Ve čtyřech letech by tedy měl mít cca 103 cm, čili tam opravdu nějaký propad je (při tomto trendu by v dospělosti měřil jen cca 162 cm).
Já bych se určitě snažila zburcovat aspoň pediatra, ve snaze zjistit, jaký je důvod takového opožďování.

A ještě dodám, že jestli je staršímu synovi cca 7,5 let, tak se drží toho předpokládaného 25. percentilu - čili roste přesně jak má;)