Adaptace dítěte ve školce

dixxie
14. zář 2015

Ahoj, ráda bych se podělila o svou čerstvou zkušenost ze školky. Malému je 3,5 roku, je introvertní typ. Když byl menší, hlídávala ho trochu chůva, říkala, že je hodný, ale že s ní zas tak moc nekomunikuje, že má svůj svět. Potom chodil střídavě do různých soukromých školek, ale ne moc pravidelně, spíše když jsem měla zakázku, v průměru 2-3x týdně. Tam říkaly, že si moc nehraje s ostatními, moc na ně nereaguje, atd. Ale pak zase, když se nějaké učitelce otevřel, tak říkala: jé, dneska si krásně hrál, spolupracoval, atd. Problém byl, že se školky střídaly, bylo to také kvůli evropským dotacím, že jsem ho dávala tam, kde to zrovna bylo dotované, abych co nejméně za soukromé školky utratila. Nyní malý nastoupil do státní školky a hned problémy. Učitelky hlásily, že se nezapojuje a moc na ně nereaguje. Přitom doma normálně komunikuje a mluví, sice o hodně méně, než vrstevníci, ale myslím, že to je dané tím, že je introvert. Také jsem na internetu zkoumala různé atypické autismy a aspergerovy syndromy, ale přijde mi, že nic takového nemá, sice vykazuje pár prvků, ale celkově mi to nesedí. Potom mi učitelka řekla, že si myslí, že malý potřebuje péči, kterou mu tam při 30 dětech nemůžou dát, jestli si ho nechci nechat radši doma nebo dát do specializované školky. No a pak se stalo, že mi řekly, že se jim ztratil na školní zahradě, že se šel dívat jak děti z jiné třídy jezdí na dopravním hřišti (což mě neudivuje, den předtím jsme sami byli na dopravním hřišti, tudíž to je pro něj aktuální téma), a že prý ho 20 minut nemohly najít a seděl schovaný ve křoví. A učitelka zase doporučila, že by bylo lepší, kdybych ho ze školky stáhla. Jaký prosím na to máte názor? Jsem z toho dost smutná, mluvila jsem i s dětskou psycholožkou, říkala, že tomu mám dát ještě 14 dní a pak se kdyžtak objednat. Podle mě je malý jen citlivý a introvert a také je možná po mně cestovatel, že se prostě vydal na cestu... učitelky to hned vnímaly, jako že "utekl". Moc děkuji za názory.

veruska007
14. zář 2015

@dixxie Počkej ty dva týdny a den ho na diagnostiku. Pravděpodobně je chlapec normální, jen uzavřený a žije ve svém světě. Takové děti zvládají i kolektivní výchovu, ale není to pro ně optimální. Na druhou stranu malý je ještě maličký, diagnostika pravděpodobně mnoho neodhalí a vývojově se ještě dítě může hodně změnit. Nedivím se, že dítě se chová ve státní školce jinak než v soukromých. Syn mi chodil i do soukromé školičky, kde byla občas i přesilovka dospělých, max. 2 -3 děti na dospělého (v těch dotovaných školičkách), ve státní školce dítě musí být docela stádní typ, učitelka má 25 dětí a je to jiné.

missa111
14. zář 2015

Tak za návštěvu poradny nic nedáš. Budeš vědět jak jste na tom. Pokud je chlapeček introvertní určitě mu nepomohlo časté střídání kolektivu, ač finanční důvod chápu. Také 30 spolužáků nebude to pravé ořechové. O učitelce, která zaškatulkuje dítě po 10 dnech docházky si tedy myslím svoje.
Děti potřebují čas. Moje dcera se adaptoval skoro celý rok. Doma je to to ulítané, neposlušné éro. Ve školce si hrála spíš sama, dětí se stranila, učitelce si moc neříkala. Teď dle učitelky velký pokrok. Děti už zná, paní učitelky taky. A už s tím nemá problém. Je to její prostředí - konečně.

missa111
14. zář 2015

Jo a ten první rok jsem se dcery pořád vyptávala na kamarády atd. Nakonec jsem z ní vytáhly, že má kamaráda stromečka a s tím si hraje v lese. Byl to fakt strom. Bylo mi fakt do breku. Letos už má minimálě 3 kamarády děti.

japona
14. zář 2015

Podle popisu mi to přijde jako lenost učitelek. Introvertních a nezapojujicich se dětí určite mají vic. Je na nich ať ditko do programu zapojí. Ze jim odešel pryc vidim také jako jejich chybu. Měli deti poučit, že nesmí chodit od skupinky. Rekl to někdo synkovi? Vypadá to, ze než aby si pridelavali práci, chtějí se ho zbavit. Uvazovala bych o změně školky. Ne kvůli divnemu synkovi, ale kvůli divným ucitelkam.

kacikaci
14. zář 2015

Za mě bych určitě navštívila poradnu, budeš vědět, na čem jste..i když bude syn zřejmě v pořádku. A dost bych si rozmyslela návštěvu této školky - paní učitelka se nechová moc profi, když si na syna stěžuje už teď a není schopná ho přijmout jako ostatní děti, jen proto, že je introvert..buď bych zkusila přeřadit ho do jiné třídy k učitelce, která je empatičtější a respektuje odlišné povahy dětí nebo bych zkusila najít soukromou s ind. přístupem, kde bude jistě mnohem lépe..přeju hodně štěstí 😉

dixxie
autor
14. zář 2015

Děkuji moc za reakce. Také mi to přijde zvláštní, že ho ztratily. A upřímně, mám strach ho tam nyní dát. On je průzkumník, po mně, nedivím se, že se vydává na cestu. Dopravní hřiště je vzdálené jen asi 50 metrů od místa, kde byli společně. Bojím se, aby ho neztratily zase, areál je relativně velký, klidně by se mu mohlo něco během 20 minut, co ho neviděly, stát. Před pár dny jsem byla kolem školky "šmírovat", abych se podívala, jak se zapojuje. A viděla jsem, jak si tam sám běhá a byl i na místech, kde ho učitelky určitě nemohly vidět. Teď už doma nebudu v klidu. Jedna z učitelek je starší, asi kolem 60 či 65 let, ta se převážně snaží o to, abych si ho nechala doma. Druhá je mladá a ta stále věří, že se synek zapojí...

japona
14. zář 2015

@dixxie Vás poslední příspěvek vse vysvětluje: jedna uca se ho snaží zapojit (což je mmch její prace) a druha se nemůže dockat důchodu a práci si snaží ulehčit.. I co se tyka utikani, tak chybu vidim na straně školky. Rekl mu někdo, že se má pohybovat tam a tam?

ilonne
14. zář 2015

@dixxie Jak mohly učitelky ztratit dítě? A ještě to budou svádět na něj. Výborné. To ze je introvert neznamená, ze hned musí do speciální školky. Naše Anežka ma kamarádku a ta se ve školce nezapojila za celý loňský rok. Až letos, když nastoupila Anežka, tam spolu řádí. Když Anežka není, je zase méně komunikativni. Prostě má naši Anezku (holky jsou spolu od mála téměř denně ) a to ji stačí. Poradnou nic nzkazis, ale tady mi taky přijde spíš chyba na straně učitelek.

missa111
14. zář 2015

A nevím jestli pomůže. Ale já se naférovku seznámila s jednou maminkou spolužáčka mojí dcery. Po školce jsme chodili společně na hřiště, semtam návštěva doma. To dceři taky pomohlo. Měla tam svého Vojtíška co znala. Paní učitelka tedy říkla, že ve třídě se k sobě moc nemají. Ale hned v šatně to byli kamarádi.

dixxie
autor
14. zář 2015

Nevím, co malému řekly, v jakém okruhu se smí pohybovat.
Jinak další věc je, že starší učitelka oslovovala malého jiným jménem. Chápu, že dětí má hodně, ale potom se nedivím, že nekomunikoval. Také mi přijde velmi neprofesionální, že chce, abych si malého nechala doma. Dnes se mě ptala, zda pracuji nebo jestli s ním můžu být doma, že potřebuje péči, kterou mu tam nemůžou dát, že by mu to tam mohlo ubližovat. A když jsem se ptala, zda se tam trápí, tak prý ne, sám si hraje s nějakou hračkou. Vím, že se netrápí, protože tam ráno normálně jde a ani když ho vyzvednu tak se netváří ztrápeně. Jediné, co ho trápilo je, že se tam počůral, protože se styděl jít čůrat s ostatními. Mají malé záchody, jeden vedle druhého a mají čůrací pauzu, kdy tam všechny děti vletí a on se styděl, tak se pak počůral. Ale to je prý normální, i ostatním dětem trvá, než si zvyknout hromadně čůrat. Jinak asi se budete divit, ale u záchodu je okno, které vede na chodbu a rodiče se tedy mohou dívat. Klidně by tam mohl přijít pedofil. Do školky se dostane kdekdo, stačí, aby rodič podržel někomu dveře.

tulikiss
14. zář 2015

@dixxie nestacim zirat... to by videla ten vitr jak je mozny ze nedavaji pozor na dite a to se jim ztrati. jak si tohle muze dovolit kdyz ma za nej zodpovednost. asi bych si s pani ucitelkou narovinu a razne promluvila ze takhle teda ne, ze moje dite ve skolce zustane a at se zacne chovat jako profesional a nesnazi se ho od tama vystipat, jinak to pujdu resit s jeji nadrizenou. to ze se ji dite ztrati je jeji chyba, to ze nespolupracuje taky, ona ma snad na to skolu aby vedela jak dite zaujmout. a to ze se vyptava na to jestli si doma bych narovinu rekla ze oni nejsou hlidaci agentura ale vzdelavaci zarizeni a maji vzdelavat a to bez ohledu jestli rodic pracuje nebo nepracuje. pardon ale cuza stara asi svoji praci nezvlada a chce si ji ulehcit, nechapu jak si nekdo muze udelat nazor a zaskatulkovat dite po par dnech.

dixxie
autor
14. zář 2015

@tulikiss Díky Tulikiss, taky mám podobný pocit, ale znáš to, člověk někde začíná, chce se včlenit, nechci si tam hned dělat problémy. Přitom já jsem člověk, co se ozve, když o něco jde, ale tady se kvůli malému snažím být spolupracující a chápavá. Ale mám strach ho tam zítra dát. Zatím to na rozhovor s nadřízenou nevidím, učitelky by mohl říct, že malý prostě utekl. Vím, že je toho schopen. Já ho musím mít pořád na očích, je schopen během chvíle zmizet. Dovolená pro mě byl očistec, protože furt ho hlídat v jídelně, u moře, uf uf 🙂.

dixxie
autor
14. zář 2015

Jinak před týdnem jsem vyhrála výběrové řízení a byla mi nabídnuta práce za 38 tisíc měsíčně. Ale vzhledem k situaci ve školce jsem ji nemohla vzít. Protože jsem nevěděla, co bude. Kdybych si byla 100% jistá, že malý bude OK a učitelky vstřícné, tak do té práce nastoupím. V této situaci jsem to musela odříci. Takže nyní zase bez práce a nervy v háji... a víte jak těžké je tak dobře placenou práci najít...

japona
14. zář 2015

Hele a co akceptovat, že učitelka je kráva a pokusit se ji trochu lézt do zadku? Koupit kafe nebo bombonieru, že víte, že je malej trochu obtížnější na dohled, ale že víte, že to půjde? Kdyz na ni nabehnete, ze je vse jeji chyba, tak to osoli malemu☹ No a nebo rovnou změnit školku?

dixxie
autor
14. zář 2015

japona díky za nápad, také mě něco takového napadlo...
Bohužel teď už vím, že už si doma neodpočinu. budu se neustále strachovat, zda se malý neztratil. Zítra tam půjdu asi hlídkovat za plot... doma nevydržím.

japona
14. zář 2015

@dixxie Pokud to máte tak, že jim nevěříte, ze dítě ohlídají, tak bych změnila školku..
Muze se (ale nemelo by!) stát, že v prvních dnech, než si to s dětmi vyjasní,běhají všude mozne. Ale denne hlídkovat za plotem? To není řešení..

dixxie
autor
14. zář 2015

Je to těžké rozhodnutí, myslím si, že si nezačne hrát s ostatními dětmi ještě alespoň 2 týdny... a je možné, že starší učitelka bude víc a víc tlačit, abych si ho nechala doma a já podlehnu. Také si vyčítám, že jsem malému dosud nenašla kamarády. Nemám v okolí žádné kamarádky, sice tu bydlím 10 let, ale kamarády mám všechny z období před 10-20 lety převážně z vysoké školy. A malý by potřeboval intenzivní kontakt s jedním stejně starým dítětem, je jedináček. Zkusím se asi seznámit s nějakou maminkou ze školky...