Chcete slyšet pravdu o svém dítěti?
ahoj holky.. pracuji ve školce už několik let a poslední dobou mě velice překvapuje reakce některých maminek.. např.. má navštívit naši mš logopedka a tak rodičům nabízím možnost nechat si vyšetřit své dítě (např takové kterým ani v 5letech nerozumím co mi chtějí říct..atd..) a reakce matky zněla-- ne o vyšetření nestojím.-ještě bych se dozvěděla že je nějaký zaostalý a že bych s ním měla začít navštěvovat logopedku.. atd nebo další příklad... holčička 5let a střídá levou a pravou ruku (špatně drží lžíci-téměř se nenají..držení tužky taky problém..) tak matce nabízím možnost nechat si dítě vyšetřit v ped. psych. poradně . -a reakce matky ?- ne! přece má do školy času dost a časem si vybre ruku sama.. další příklad... kluk 5.5 problém se soustředěním, logopedií, jemnou motorikou, (celková neobratnost) atd.. více problémů- a matka odmítla vyšetření v ped psych poradně ...-bála se že jí ho nevezmou do zš.. (byl říjnový tj. měl přirozený odklad a matka čekala že čas všechno srovná sám..) chlapec šel do zš v 6letech a za měsíc měl 7.. 1.třídu dokončil (s velkými obtížemi) a tak ji musel opakovat. (mě jako učitelce by názor odborníka velice pomohl při práci s takovým dítětem..) Říkám si PROČ?? proč rodiče nechtějí svým dětem pomoci dokud je čas věci řešit?? proč mnozí nechápou že odlkádaný problém dítěti znesnadnuje cestu? proč se rodiče bojí slyšet že jejich dítě má nějaký problém a je třeba mu pomoci?? rodič kolikrát sám problém cítí ale nepřizná to nahlas, případně to omlouvám kde čím..nebo zapírá.. Je mi strašně líto těchto dětí... vidím že pomoc by nebyla složitá ale...... Máte to jako rodiče stejně?? setkal se tu někdo se stejnou reakcí?- nebo jsem je "potrefená" svým povoláním a moc to řeším ???? omlouvám se za dlouhé čtení.. Všem přeji pěkný den a pohodové děti... 🙂
Ja som zase presne opačný prípad, radšej riešim problém hneď od piky. Musela som si to ale vybojovať sama, starosti nám skôr robil detský dr. ktorý malej problémy bagatelizoval. 😠 Preto absolútne nechápem tých rodičov, ktorí pred inakosťou detí zatvárajú oči, či skôr, že ho ignorujú. 😒
já si radu vzala, minulý rok chodil malý do normální třídy a ted je v logopedce, ale taky mi vadilo, když si myslela, že je můj syn hluchý nebo, že je prostě blbec , ( neřekla to přimo, ale bylo jasné jak to myslí) on si prostě lidi vybírá a já s tím nic neudělám, a to mě dostalo jako, není váš syn hluchej, slyší vůbec? tak asi bych ho nedala do školky, ne ? nejsem blbá
Já si myslím, že dneska je prostě takový trend - on se to naučí až.... až na to bude zralý, až ho to bude bavit, až k tomu dospěje, až bude sám chtít.... oni ho to naučí ve školce, oni ho to naučí ve škole.... na všechno je spousta času a pak se můžou paní učitelky v prvních třídách zbláznit, protože z celé třídy rozumí třem holčičkám... A věty typu - do pěti je času dost, to je takový přežitek, bohužel to mezi rodičema (a bohužel i pediatrama) stále přetrvává, což dokazuje i tato diskuze. Je to smutné.
Neříkám, že by rodiče měli s dětma chodit k logopedovi od dvou, ale pokud dítěti ve čtyřech není rozumět, není na co čekat a pokud ve třech nemluví, je né za pět minut dvanáct, ale už téměř po dvanácté...
Já osobně - když by mě někdo upozornil na nějaký problém, tak ho budu řešit, max. se může stát, že dojdu na vyšetření a nebude tam žádný problém, v tom horším případě se problém pojmenuje a může se s ním pracovat. Ale spousta rodičů to prostě slyšet nechce....
Tak já dala vždy na úsudek učitelky víc, než na kohokoliv jiného, přece jenom mají víc zkušeností s těmito problémy a poznají, když se dítě vymyká oproti ostatním, kdežto máma to ani nemusí pozorovat, když má doma třeba jen to jedno. U nás to učitelky vždy odhadly dobře, i když maminy z toho byly paf, když jim učitelka navrhla např.odklad do školy, ale nakonec uznaly, že udělaly dobře.

@alalas Ahojky, já se přiznám, že patřím k těm maminkám, které se cítily taky dotčené, když jim učitelka v MŠ sdělila, že jejich dítě špatně mluví. Vůbec jsem to nečekala...s dcerou jsem mluvila a četla jí od 3měsíců, a to nekecám! neměla dudel a když plakala, tak mě chtěla slyšet, nebo prso 😀 začala sama mluvit v 1roce, v 18měsících celé věty, velkou slovní zásobu...takže když mi učitelka v necelých 4letech sdělila, že je adeptka na logopedickou třídu, tak jsem myslela, že mě klepne 🙂 kde jsem udělala tedy chybu? no, probrala jsem to s manželem a logopedickou třídu jsem odmítla, fakt jsem neviděla důvod proč. Hlavně mi ta učitelka ani neřekla, co dcera říká špatně. Nakonec z toho vylezlo, že potřebovali doplnit logopedickou třídu. Šla jsem ale k logopedce, aby mi nezávisle řekla, o co jde. Abych něco nezanedbala. Problém byl pojmenován a docházíme na logopedii už 2roky. Takže učitelka měla pravdu 🙂 Fakt ale moc záleží jakým zpúsobem je to mamince sděleno a kde-u nás to bylo v šatně před ostatními dětmi a maminama. A přiznám se, že už jsem alergická, když učitelky u nás ve školce říkají, že děti špatně mluví, protože jim maminky málo čtou a málo si s nimi povídají!