Co dělat, aby 3letý syn vyrostl?
dobrý den maminky. mámu synovi jsou tři roky. a jeho vrstevníci jsou tak o hlavu větší než on. blbá otázka...co dělat aby vyrostl. za uši ho tahat nechci. nevím jestli to s tím souvisí ale jest mi nechce maso a tak. je dost vybíraví co se týče jídla. ani moc nemluví, skoro vůbec. mátě někdo stejný problém?
@katyxq Moc děkuju za odkaz. Mám to nastudované horem dolem (Tvoje příspěvky i ty od Věrky Z. sleduju už dlouho...) Problém mám v tom, že kluk je prostě geneticky malý - ale spolu s tím, že musí mít "alternativní" příjem vápníku a trochu i bílkovin, se pořád bojím, jestli dělám všechno dobře. Kdyby byl malý a mohl jíst všechno, tak to neřeším. Kdyby byl velký a na dietě, tak to neřeším. Ale tady prostě nevím, jestli nedělám někde chybu. A neexistuje doktor, který by mi hodlal pomoct (teda krom našeho imunologa, ten nám s manželem diagnostikoval intoleranci BKM už kdysi dávno a o Tomíka se stará senzačně, už od pohledu pozná probém, takový doktor House v lidštějším vydání - jenže ten řeší jen imunitu, střevo... a vápník si musím prostě hlídat sama...)
Ale děkuju, že "schvaluješ" výběr řasy 🙂
@kalo to si muzeme podat ruce, mám taky drobnější děti, hlavně nejstarší dcera, té bude v dubnu 9let a má asi 135cm a 22kg, syn 6,5let 130cm a 20kg, druhá dcera 4roky 15,5kg a 110cm a poslední dítko je veliké, 4mes, korigo 5tydnu - má 68cm a 7kg možná více. první dcera od narozeni abnormální nejedlik, dneska už ji všechno. její výšku a váhu nikdy nikdo neresil, za rok vždy pribrala 2-3kg a vyrostla 7-8cm.
@teerka Zdravím 🙂. Poradna nás teprve čeká, tak uvidíme. Přiznám se, že pouze výška by asi problém nebyla pro odklad, ale řešili jsme i samostatnost, sociální vyspělost. Pořád váhám. Chvílemi bych ho do školy poslala hned, ale často hodně váhám. Nechám to na poradně... Růstový hormon nedáváme. V roce syna pediatrička vyšetřovala přes krev, jestli má dobrou vstřebatelnost živin ve střevě, což vyšlo negativně a prý by se na tom i ten hormon poznal. Druhý pediatr řekl, že je to mrštný, zdravý kluk a že to nemám řešit. Že jede na tom svém 3. percentilu od narození a že by byl problém pokud by byly velké výkyvy nebo zastavení křivky. Takže prostě bude drobný stejně jako jeho otec. Vy jste v poradně nebyli?
Babská rada - vývar z kostí se dával pro lepší růst.
@dudysek ne ne, v poradně jsme nebyly. Ale taky si říkám, jestli nezajít. Míra neumí R a Ř a pomalu se obléká a ještě ta výška, je levák. No nevím. Ale jinak je moc šikovný, tak se spíš přimlouváme k nástupu do školy. A jestli vám syn jede na 3. tak to je asi dobrý. My měli krásný 3 percentil a pak hluboký propad, kdy mi syn vyrostl jen 1cm za rok a teď jsme zpět na tomto 3 pc. Ale už pícháme 2 roky.
Myslím, že za poradnu nic nedáte a uslyšíte názor zvenčí. Já upřímně vůbec nevím, jak by to jinak rozlouskla. Názory se různí a já bych opravdu nerada zadělala synovi na nějaká traumata, která se s ním můžou táhnout celou školu. Je dost citlivý, spoustu věcí si bere, tak bcyh ho ráda zapsala až bude trochu ostřílenější a s o rok staršími dětmi alespon trochu nejen výškově srovnatelný. No uvidíme, ty skoky dělá veliké... Držíme palce a hlavně at nemusíte dlouho píchat.
@teerka
@dolihalovaz Doporučuji tuto reportáž: http://video.aktualne.cz/dvtv/za-poruchy-rustu-...
@mischamish ahoj, mám z rustoveho hormonu úplně stejný pocit jako ty. Mám ale syna a u kluků cítím tu výšku přeci jen jako něco 'důležitějšího'. Syn měří jako tva dcera - má 4 roky a 9 měsíců a 99 cm, 14 kg.
Stale se to ve mně pere zda hormon davat ci ne. Syn mezi druhým a třetím rokem vyrostl jen 1 cm, od 3 let roste konstantne ale je kus pod 3.percentilem. Mám hlavne obavu co s tělem ditete udělá dlouhodobé podávání růst.hormonu, jaké adjuvanty jsou v injekcich apod.... prosim nemáš odkazy na nějaké studie, podrobné složení apod.? 🙂
@mischamish prosimte a jak roste tvuj syn? Take je pod 3.percentilem? Řešila by jsi to u kluka jinak?Děkuji 🙂
Mě by treba dost zajimalo co se stane pokud začneme rust.hormon podávat a treba po dvou letech ho vysadime, co se stane? Bude růst dál? Pomaleji? Vubec? Na toto mi doktorka v Motole nebyla schopna odpovědět ani na to co to s tělem udělá z dlouhodobého hlediska!!! A to mě zneklidňuje tedy ☹
@lili_k Jak dítě reaguje na RH se sleduje průběžnými kontrolami. Jak to bude za dva roky vám neřekne žádný dr. - není vědma. A váš zájem o složení RH mne docela pobavil: pokud nejste farmakolog, lékař, chemik nebo biochemik, tak nevím, nač vám to složení bude. Přece od toho je endokrinolog, aby zahájil optimální léčbu a sledoval ji. Pokud je váš syn pod 3. percentilem, tak vaší povinností jako rodiče, je udělat maximum, aby byl syn v pořádku. Pokud to zanedbáte a on bude v dospělosti měřit např. 140 cm, bude mít díky vám celoživotní peklo. Takhle mu aspoň dáte šanci.
@kamila297 Vy nejspis deti nemate, ze? A urcite ne deti s nejakym problemem. 😵
Jen jsem se pousmala. Ja se spoleham jen na sebe, svuj usudek. Pokud bych se v zivote spolehala jen na rady lekaru tak jsme ted nekde uplne jinde!!! Mnohokrat me lekari ujitsili v tom, ze o zdravi ditete jim nejde, alespon ne v prvni rade, jsou schopni dite velmi poskodit, trvale!!!! Vsak jejich dite to neni i kdyz neco po..... nic se jim nestane. Od ockovani pocinaje ... a zdaleka nejde jen o ockovani. Ale to je zivotni zkusenost 🙂 Ze srdce Vam preji at nikdy nic vazneho resit nemusite.
U nas v rodine mame kluka,je prcek.Tenkrat se to jeste tak moc neresilo.No sebevedomi utrpelo,o holku nezavadi,myslim ze by dal nevim co ,aby mu to tenkrat dali.Rizika lecby asi znate a nechtela bych byt ve vasi kuzi a rozhodovat o tom.Ale jiste je ,ze pokud syn zustane maly v puberte ,mit pochopeni pro Vas strach o jeho zdravi mit nejspis nebude.... ,to mozna doceni pozdeji,nebo vubec.
Já mám syna, který nerostl díky celiakii, teď je vytáhlý hubený, přesněji šlachovitý téměř se nezastaví. Také dceru, u ní ten problém zjistili až díky synovi-je největší ze třídy, často proti tomu protestuje. Já jsem ráda, že rostou a přeji každému také dobrou paní doktorku jako byly ty naše- dětská a hematoložka. 🙂
řeknu to asi takto, znám v okolí asi 3 malé muže, fakt malé, jeden už starší pán a ten měří tak 155 cm...no je to starý mládenec, ženu nenašel, pak druhý od vidění, také tak 155 cm max. si našel stejně vysokou slečnu, měl fakt štěstí a taky není řečeno, že se ti dva vezmou, zatím to je ve hvězdách, pak na základce jsmě měli ve vedjelší třídě kluka ten měřil jen 145 cm (už tehdy byl o 10 cm menší než já a já jsem prcek, teď měším 157 cm) a fakt masakr, šíkana, holky z něho měly srandu, no tak ten už nevyrostl a neměl moc šťastný život, než ho ukončil sebevraždou kolem 23 let ...
k této problematice, jestli dávat nebo ne - asi bych chtěla vědět, o kolik při jeho v´podávání ročně vyroste a jak často je třeba dávat injekce, určitě to bude svinstvo, ale než nechat kluka o 145 cm, tak raději, aby měl kolem těch 165 cm, pokud to jde...na druhou stranu, není řešeno, že by sám v pubertě nebo později nežačal hodně růst, někteří kluci to tak mají, taky je třeba zhodnotit velikost rodičů a poptala se třeba jak rostly děti ve vašich rodinách, pak vzít všehny informace a rozhodnout se, jeslti do toho jít, nebo ještě počkat...
@marcicek84 dekuji, vsechny tyto faktory samozrejme bereme v potaz. Syn ma predpokladanou vysku v dospelosti asi 165cm, podle lekarskych tabulek a grafu, coz mi neprijde tak strasne. V rodine mame male chlapy a nemyslim, ze by tim nejak extra trpeli. Samozrejme pruser je kdyz se sejde mala postava a nizke sebevedomi, to muze byt fakt pruser, jak pisete ☹
Deti dokazi byt velmi krute!!!! A je na nas rodicich, vysvetlit jim situaci. Deti jednaji tak jako rodice. Proto nedavejme detem spatny priklad, budou nas napodobovat.
@lafemme hledám v papírech-15 kg po zavedení diety, měl 102 cm-v červnu 2008, v lednu 2009 měl 107 cm a 17 kg., dále v lednu 2010 měl 111cm a 17,6 kg.Celiakie byla ale nejdříve-před zavedením diety prokázaná krví a endoskopickým vyšetřením-odběr vzorku sliznice střeva sondičkou při zklidnění-ne při narkoze.Narodil se 2005.
@lafemme Měli jsme výsledky krve a s tím jsem šla do poradny při FN Ke Karlovu. tam jsem přinesla , z čeho vařili v jídelně ZŠ u nás-vaří zde diety i pro Dům s pečovatel. službou, tak i bl dietu. No a byl v tom seznamu tenkrát Vajahit-ten přeci není bezlepkový, řekla ta paní z poradny. Tak jsme šli poprosit, aby ho nepoužívaly paní kuchařky. Jsou dlužno podotknout VELMI vstřícné, chodíme tam v červnu s kytkou-teď už je tam jen syn, dcera je opět bez problémů už na gymplu. Pan dr. se ptá zejména na změnu jídelny při kontrolách. Držím palce, ale nezoufejte, fakt jsou i horší diagnozy. 🙂
@lili_k - 165 cm je ještě ok,tolik měří švagr a švagrová je tedy tak o 2-3 cm vyšší, tak nenosí podpadky...neopak on si třeba vezme mokasiny s podpatkem a mají to vyřešení...ve vašem případě, bych nějaký růstový hormon řešila až v pubertě, kdyby z toho měl syn vyloženě depky...
@marcicek84 růstový hormon v pubertě je k ničemu

@dana3262 anorg. vápník - s tím nejsem zrovna zajedno 😉 ... pokud se s tím neumí pracovat (vitamín D a hlavně K2), tak akorát bude zanášet cévy, do kostí nepůjde