Čtyřleté dítě má pleny, považujete to za problém?
Považujete za problém, když zdravé čtyř a půl leté dítě má na noc ještě pleny?
No proč ne, já jsem byla už od roka bez plen kompletně - od 9.měsíce zvládá přes den, sem tam si učůrne, to jako ano - ale venku už dává signal, v noci vůbec nečůrá, až se probudí na mléko, tak ho odchytnu a dám vyčůrat, jako nevidím v tom nic komplikovaného...Jen naučit ty signály.
@jajinka3 pochvalama ucis dite hodnotit, tlak na "byt hodny a sikovny". Ja vychovavam hlavne svym prikladem a nechavam dite pocitit dusledky sveho jednani. Za bonbonky a odmeny nikdy nic nedelal, mne je to proti srsti. Ale to uz jsme off topic. Evidentne jsme kazda na jine vlne 🙂
@jajinka3 ja mam za sebou vychovu typu "sikulkovani a pochvalovani". Dodnes bez pochvaly mam pocit, ze jsě uplne nemozna, ze me nikdo neoceni a hlavne vse delam kvuli okoli a ne kvuli sobe. Vzdycky jsem byla hodna a poslusna holcicka, coz konci tim, ze jsem vhodny objekt k manipulaci a asertivita je pro me sproste slovo.
@sisstin Možná se mnou nesouhlasíte, co se týče plen - ale přece mi netvrďte, že dítě nechválíte. Vychovávat příkladem je samozřejmost, to děláme všichni ať chceme nebo nechceme. Ale nechválit dítě? Proč pro pánajána? Pamatuju si z dětství, jakou jsem měla ze sebe radost, když mě rodiče pochválili, když se mi něco povedlo a slyšela jsem "teda ty jsi šikovná". Myslím, že pokud děťátko neslyší od mamky pochvalu, je o hodně ochuzené. A ano, chci mít dítě hodné a šikovné, chválím, povzbuzuji, taky se zlobím a pokárám.
Jdu si hrát za synkem. Mějte se pěkně, příjemnou diskuzi. J.
Tak my jsme asi taky komedianti, kdyz jsme se i s malou radovali u nocniku, kdyz do nej udelala bobek, ci se pri uceni vycurala a sama si tleskala. Co jsem cetla tady ke konci, v podstate nikdo nechtel ani pochopit @jajinka3 co psala.
Jinak 4 lete dite s plinou na noc mi neprijde nic zavadnyho. Avsak co jsem jen letmo pochytila, zrejme je i dnes, jako napr pred 30-40 lety. My nezavodime a nesrovnavame deti. My taky malou nechvalime za to ze se procura v noci, proste vi ze se stane, nikdo ji za to neserve, pochvaly se taky nedocka. Proste se uklidi v klidu, mala zklidni a jde se dal spat.
@sisstin a proc bys jako mela ci kdokoliv karat apod za to ze ma bordel? Chce si hrat s necim jinym, tak si proste uklidi predchozi hracky roztahany, jednoduchy a logicky i bez chytrych rad v knizkach. Me neprijde, ze by jajinka3 byla bez pardonu tak blba jak z ni delate - tak to na me osobne pusobi. 🙂
No nic, tot vse, hezky den i nasledujici.
Ps: to nejsem vasnivou ctenarkou "chytrych knih" o ne/vychove deti atd. Mozna proto nejsem zrejme erudovanou osobou nekomu plkat do vychovy a soudit? ;)) pa
@gepe no jediny, kdo soudil byla ona. Protoze prece matky, kterym se deti pocuravaji v nocu jsou line. Pak to sklouzko uz nekam jinam a nikdo nehodnotil. Ja naopak "chytre" veci ctu, protoze ja byla vychovavana v necem, co pro svoje deti nechci, ale dany postupy jsou ve mne zakoreneny a diky chytrym knizkam vidim, ze to jde i jinak a hlavne to funguje. Beru si to, co mi prijde vhodny a logicky ;)
@sisstin pokud se z prijemneho a logickeho pro Tebe nestava demagogie a vnucovani pristupu a postoje druhym, ci poukazovani na druhych udajnou tupost apod. aj., tak je to OK 😉
Ja nerikam uplne ze si obcas neco neprectu, avsak vitezi selsky rozum. A zrejme jsem nemela tak poznamenane detsvi 🙂 coz uz je na jinou debatu i tema. Vychove deti zdar, jsou nasim zrcadlem 🙂
@sisstin To se ale trošku překroutilo. 😒 Nikde jsem nereagovala na děti se zdravotními problémy, to bych rozhodně nesoudila. Vyjadřovala jsem se od počátku k tomu, že nejsou všechny matky podle mého názoru vytrvalé v odplenkování. Prostě mnohé jsou líné a hrdě se k tomu hlásí. Prosím, ať to tak mají, ale nesvádějme pak pozdní pleny TĚCHTO MATEK na děti. Klidně říkejte, jak je to super, že je dítě v klidu, bez stresu. Pak stačí jeden týden na horách, kde se neustále hledá vhodné místo k přebalení, které opravdu trvá déle než vyčurání. Jak kňučí, že ho zebe plínečka. Dost místa v batohu zaberou pleny, přebalovací deka. A to nepíšu o pokakání a o tom, jak se samo dítě stydí, že se počůralo. Za mě to tak super není, tak to nechci doporučovat ostatním...
@jajinka3 resi se tu pleny na noc, kdy dite nema proste hormon zahustujici moc. To muzes ho budit treba 100x za noc a stejne se pocura, protoze se mu ta moc proste furt tvori. Ja nevim, co je na tom k nepochopeni uz. Nekdo temhle hormon ma ve dvou, nekdo v 5. Denni plena je pak uz o tom, jake ma ktere dite povahu, jaky ma kdo moznosti a zivotni styl a do toho je podle me kazdymu kulovy ;)
Syn proste ve dvou netusil, ktera bije, mel z nocniku a vseho hruzu. Ve trech jsem videla, ze uz pobira, vzala jsem mu plenu, porad vysvetlovala, kam se cura. Do tydne byl bez a uz nikdy v zivote se nepocural. Do te doby nas plena nikdy nijak neomezovala, nebrecel kvuli ni atd. Tak jsem asi lina a neschopna, ja byvh nebyla schopna ho nutit nekde sedet, kdyz nevi proc a boji se. Kamaradky dite bylo v roce bez plen, proste si ji sam sundal a bylo. Oba kluci ted v 9 letech jsou na tom stejne, syn je vyborny v matematice, jeji je sikovny na ruce. Ale vyvojove jsou oba jako vrstevnici. A je mi naprost burt, ze jeji syn byl bez plen o dva roky driv. Tum bych to asi uzavrela tady ;)
U 4 leteho, zdraveho ditete mentalne I fyzicky je napr. denni noseni pliny i za me uz mazec 😀 ale tak kazdeho vec, lenost, pohodlnost, zivotni styl ci rikejme tomu jak kdo chce 😉 😀
To jen ma mala skromna vsuvka 🙂
@sisstin vidis, to chce proste klid 😉 me nadzvedavaji od 1.9. rodice co davaji nachcipany deti do skolky a ja mam byt jako jeste ten sobec netolerantni co po nich chce at tam ty deti nedavaji.