icon

Dát či nedát starší dítě do školky?

7. únor 2021

Hezký den všem,

zajímá mě názor maminek, které mají více dětí - před prázdninami se nám narodí druhé dítě a starší dcera by měla jít (nejsem si stále jistá) v září do školky. Přestože nás zápis teprve čeká a chci nechat konečné rozhodnutí na dceři (v říjnu
bude mít 3 roky) , přemýšlím, jaká jsou pozitiva a negativa. Jen chci podotknout , že žijeme na malé vesnici a dcera by šla právě do naší školky 1km od baráku a že hlavním důvodem k tomu ji tam dát je to, že si myslím, že už potřebuje trošku víc impulsů, že potřebuje být s dětmi, prestoze se ji dost věnuju a je dle toho i velmi šikovná, nikoliv to, abych měla klídek s miminkem (i když by to mělo svá pozitiva, že bych si dopoledne postíhala domácnost a miminko a odpoledne bychom trávili všichni spolu). Co mě odrazuje je to, že se k nám musí nastoupit hned na celodenní docházku po-pá, vyžaduje si to tak ředitelka a v případě dopolední docházky doporučuje si nechat starší dítě doma. Takže se cítím být trošku pod tlakem, protože absolutně nevím, jak to dcera bude zvládat a ještě se sourozencem, který bude doma s maminkou. Mohla bych vás poprosit o názor a třeba zkušenosti? Snažím se o tom s dcerou mluvit už teď a přijde mi, že si to moc nedovede představit a vzhledem ke covidu mám i strach, že nás čeká symbolický zápis bez toho, aniž bych to dceři mohla ve školce ukázat. Upřímně bych si ji nejraději nechala doma (čistě z důvodu, že je to moje malá holčička stále 😄), ale nechci ji bránit v rozvoji a kamarádech, protože je velmi společenská a ze hřiště odcházíme s brekem...a taky mám strach, že miminko může být náročnější (dcera byla také velmi neodlozitelna a nechci , aby mi malá doma "stála za prdelí " a trpěla tím, že se jí nevěnuji. Díky za názory všem.

Strana
z2
martiniquest
7. únor 2021

Ja starsiho syna do skolky dala. Jednak pro jeho rozvoj, ale taky pro muj klid. Nervy mam jen jedny a pokud ja nejsem v pohode, odskacou to vsichni. Pro me v tomto ohledu neni prostor na hrdinstvi. Do skolky chodi uz druhym rokem a byva tam jen dopoledne. A nekdy treba vubec, kdyz jedeme nekam na vylet nebo mame navstevu. Pri zapisu jsem uvedla, ze chci celodenni dochazku. Reditelka mi to takto vylozene poradila, ze celodenni deti maji v prijimacim rizeni vic bodu. Ale ze pak samozrejme zalezi na me, jak ho budu vyzvedavat. Byt tebou, udelam to stejne - ofiko napsat dite na cely den a vyzvednes si, kdy chces. Snad se nepletu, ale podle me ti nemuze reditelka prikazovat, kdy muzes nebo nemuzes dite vyzvednout. Chápu, ze si třeba nechces delat zle, ale v pripade problemu bych ji to asertivne vysvetlila a hotovo. Ze to neudelal nikdo pred tebou, by te nemelo nijak limitovat. Ja mam "exoty" rada 🙂 respektive autenticke lidi a sama se snazim autenticky chovat

autor
7. únor 2021

@martiniquest Ano, přesně takto to mám v plánu, děkuji za pochopení 🙂. Máš pravdu, že si fakt nechci dělat zle a být precitllivelá, na druhou stranu je to mé dítě, vše budu hradit, jak ostatní, tak by mi měla vyjít vstříc.

martiniquest
7. únor 2021

@g_m Mne taky pripada, ze kdyz je syn ze skolky doma, nemam prostor se mu tolik venovat a nejak ho rozvijet, protoze vsechno narusuje rocni dcera. A ze bych se mu nejak intenzivne venovala v case, kdy dcera spi, to nehrozi, protože spi 30-60 min a vic ani tuk. Takze se sice snazim, ale optimalni to neni. Ted ma vypadek skrz karantenu skolky na 2,5 tydne a je to hrozne znat

martiniquest
7. únor 2021

U nas je opravdu samozrejme, ze si rodice vyzvedavaji, kdy chteji - a to napric celym vekovym spektrem. Pouze v satne na papir napisu, ze vyzvedavam po obede - to maji ucitelky pro prehled, koho maji po obede ukladat a kdo jde domu. A mame statni skolku, v Olomouci. Ale od kamaradek vim, ze je vyzvedavani po obědě bezne i v jinych statnich, ale i v soukromych MS vsude mozne v okoli.

marcicek84
7. únor 2021

Meli jsme danou celodenni dochazku,dcera taky rijnova a chodila nakonec po obede,protoze byvala prvni rok hodne nemocna (to tak nektere deti maji pri nastupu do kolektivu),nikdo mi nerekl ani popel ...kazdopadne tim,ze ji jdou spatne roky v te skolce je 4. rokem,kdyby sla o rok pozdeji,vubec nic by ji neuteklo (takhle je 2.rok v predskolacich).Do te skolky sla,protoze jsem uz chodila do prace,tak musela,kdybych byla s druhym doma,jeste bych si ji asi nechala rok doma...
No a pokud bude na podzim dalsi kovidova vlna muzou ucitelky zadat aby si mamky,ktere jsou doma s mladsim sourozencem dite nechali doma,mozna i to me ve tve situaci spise priklonila na stranu nechat si starsi dite jeste rok doma...

martiniquest
7. únor 2021

@marcicek84 No s tou vlnou na podzim nevim. Ted uz je vlna nekolikata v rade a nikdo me ani me kamaradky nezadal, abychom si deti nechali doma. Skolka ma normalni provoz.

marcicek84
7. únor 2021

@martiniquest nektere skolky pry zadaly,je to skolka od skolky 🤷🏻‍♀️

snahnah
7. únor 2021

Dcera bude mít v srpnu 3 roky a v půlce prázdnin čekáme miminko. Je společenská, děti má ráda, chtěla by být v kolektivu. Mám to naplánováno, že půjdem teď k zápisu a do školky by nastoupila až v pololetí. Aby neměla pocit, že přišlo miminko a chci ji odstrčit, taky z mojí pohodlnosti, že jestli budu zpočátku mimčo zase celou noc kojit, nebudu schopná vstát a odvést druhé dítě do školky 😄 A taky kvůli nemocem, co nejstarší nastoupil do školky, byl občas týden doma s rýmou a zvýšenou teplotou, já z toho měla 2 týdny horečky a ATB 😅 Už jsem mluvila s vedoucí školky, není problém, pokud bude místo, samozřejmě, protože u nás je jen jednotřídní MŠ. Akorát problém vidím, pokud by furt byla blbá Covid situace, aby zas školku furt nezavírali kvůli karanténě, nevím, jaký dopad by měla případná opakovaná adaptace.

petrasipkova1
7. únor 2021

Nedala bych, pravidla ředitelky jsou úplně mimo. Co to je proboha za školku ? Já i predskolacku vyzvedavam po o, nevidím žádný benefit aby tam dítě bylo cely den. A patky je doma. Když se narodil mladší byla s námi doma cely tok, šla až ve 4 letech a stejně moc nechodila. Jezdily jsme na výlet, chodily na procházky, staraly se o miminko a doma nám bylo moc hezky. Mají s braskou hezky vztah, nenech si tenhle nejhezčí čas ukrást pokud to není životně důležité kvůli práci. Když si položis otázku, proč má být tvoje dítě, malinke, cely den s jinou paní než s maminkou když ty jsi doma ?

autor
7. únor 2021

@snahnah Chápu, dcera začala spát celou noc ve 2 letech, takže jsem vyškolená, ale stejně brzy vstáváme, takže školka na 8:30 nebude problém a stejně mě to jednou čeká ten záhul, když už nebude jiná možnost . A jestli bude nebo nebude mít pocit odstrčení, to nemůžu vědět..Proto jsem psala, že to ještě nechám otevřené a nechám to na ni, jak se ji bude chtít , což jsem si skoro jistá, že ano.

autor
7. únor 2021

@petrasipkova1 Ach jo, několikrát jsem psala, že si info ověřím, protože jedna věc je školkový řád, druhá zkušenosti maminek a třetí skutečná realita a vzájemná domluva. A nikde jsem nepsala o celém dnu, u nás se vyzvedává v 15hod, ráno se chodí na 8:30, ale jak to bude vyhovovat dceři, to nevím. Určitě ji tam nedám přes její nesouhlas na sílu, naštěstí nejsem tlačená prací. A když si položím otázku, kterou píšeš na konci, tak stále vidím jako benefit to, že je dítě v dětském kolektivu a učí se denně nové věci. Přestože se dceři dost věnuji, tak už teď vnímám to, že je jí to málo, nudí se. Když vidí děti, letí za nimi hlava nehlava. Představa ideální pohodičky doma se dvěma dětmi je sice hezká, ale pokud bude druhé dítko jako dcera, tak ho budu uplakané nosit celý den v šátku a kojit co chvíli, což mi prospěšné pro starší moc nepřijde. Nevím, každý má na to jiný názor, ale neznám nikoho, pro koho by školka nebyla benefit. Každopádně jsem vždy jednala v nejvyšším zájmu svýho dítěte a kdyby se ve školce měla trápit, tak ji jednoznačně nechám doma, i kdybych se měla pos**t ...a ráda 🙂. Zatím to ale vidím tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, tzn chci ji dopřát kolektiv, děti a zábavu, ale zároveň ji chci mít doma, takže se domluvím s ředitelkou na kompromisu, který nám bude vyhovovat. Děkuji každopádně za názor 🙂

jipe
7. únor 2021

Nečetla jsem všechno, ale platí, vždy, že dítě omlouvá rodič a až u předškoláků se řeší, jak často a z jakých důvodů... syna jsem formálně musela přihlásit na celodenní docházku, ale chodí vždy po obědě, obecně je spousta rodičů, co si platí školné od září a dítě je pak ještě několik měsíců omluveno a fakticky nastoupí až v průběhu školního roku. Takže když ti přijmou dítě na celodenní docházku na 5 dní v týdnu, nikdo ti nemůže zabránit ji na 2 dny v týdnu vždy omluvit. U nás byla adaptace staršího ve 3 letech ve školce trošku náročnější, ale vytrvala jsem a jsem přesvědčena o přínosu kolektivu (ale pokud by to nešlo, byla jsem připravena ho stáhnout a nechat doma)

autor
7. únor 2021

@jipe Souhlasím a děkuji 🙂

hankaros
7. únor 2021

Dcera chodí do školky druhým rokem a ještě tam nespala, protože nechce. Já jsem doma s mladším, nevidím důvod ji nutit. Dopo si užije děti, odpo si užije sourozence. Přihlášená je na celodenní docházku, nikdo neřeší, kdy vyzvedávám a nikomu jsem to nehlasila dopředu při zápisu.

budouci_maminka
7. únor 2021

Měla jsem to úplně stejně, porod před prázdninami, skoro 3leta od září do skolky. Skolka ji hodne pomohla, rozvíjí ji, ale 5 dnu celodenní docházka pro takhle malé dítě zvlast když jsi doma mi prijde uplne mimo. Ja si dělala deti protoze jsem je chtěla, ne abych je odkladala.. to co píšeš o okolí ve vesnici mi prijde smutné...dcerka chodi 3 dny v týdnu a je to akorát abych měla klid a aby zároveň ve skolce pobyla.. na ředitelku bych se vyprdla, nutit tě do docházky nemůže, ještě ji dcerka nema povinnou

g_m
7. únor 2021

Ona se těšila od začátku. Doma jsem fakt nestíhala pořádně ani prcka ani ji, takže se těšila. Ale první týden si proplakala, ale to plakaly všechny DOSLOVA! děti ten první týden. Bydlíme na vesnici a bylo fajn, že pak ty děti potkávala na hřišti (je tu jen jedno) a byla ve třídě se svojí kamarádkou, což udělalo hodně...

kytickaaa
7. únor 2021

No... Pokud je nutné to, aby chodila každý den a ještě na celý den, tak bych se podívala po jiné školce. Můj syn nastoupil do školky v 3,5 letech a teď mu bude 5... Chodí tak jak chceme a potřebujeme a většinou se snažíme ho mít nějaký den v týdnu doma, tohle by mi fakt vadilo a upřímně bych si přišla špatně, mít dítě každý den ve školce, když jsem doma...

petrasipkova1
7. únor 2021

Chtěla jsi pozitiva a negativa, ale můj názor mi vyvracis. 😂 vždyť je to jedno, každý žije svůj život a ty si to udělej jak ty a dcera potřebujete a chcete. Myslím ze jsi stejně rozhodnuta, tak to zkusíte a uvidíte jak to půjde. Já jsem šťastná ze jsme to měli tak jak měli. Nejsme s manželem rodiče, co by považovali za přínos pro dítě , ze po týdenním řevu ve školce rezignuje a “zvykne si”. Ale tohle ma každý rodič postavené jinak, my nejsme tak od rány. A ano, dokážeme se dětem věnovat i když jsou doma, což je zeď v covidove době skoro pořad, rozhodne je školka nerozviji víc než my, nemá na to kapacitu pri počtu 25 děti ve třídě.

autor
7. únor 2021

@petrasipkova1 Já jsem nic nevyvracela, za názor jsem poděkovala a hlavně tu diskutujeme a tak, jako máš ty svůj názor, tak já mám zase svůj, proboha...😉. Kdybych šla v září do práce, tak bych ani nemohla řešit, zdali to dcera zvládne nebo ne, takto na to mám prostor a vzhledem k tomu, že je to moje dítě a znám ho, tak vím, že kolektiv potřebuje. Ale zařídím to tak, aby byla spokojenost na všech stranách. Já jsem ta poslední na světě, která by nechala dítě řvát do zvyknutí si, kór když mám jinou možnost.

korin
7. únor 2021

Naše nejmladší šla do školky ve 3 letech a 1 měsíci. Do školky moc chtěla, těšila se, každé ráno byla nadšená, do školky běžela... Přesto, když se v šatně převlékla, nastal ze začátku často zlom. Musela jsem s ní chodit do třídy, 20 minut si pohrát a pak mi sama řekla, ať jdu. Ne každý rodič si může to ranní hraní ve třídě časově dovolit. Někdy dítě prostě do třídy strčí. Ale nemyslím, že je to lámání dítěte. Jde spíš o návyk.

budouci_maminka
7. únor 2021

@petrasipkova1 píšeš ze skolka nemuze rozvíjet vic nez rodina. Ja si zas myslím ze skolka muze rozvíjet jinak než když je dite doma. rozvíjí dite v jiných oblastech... My se dětem věnujeme opravdu hodně, ale skolka dava dcerce jiny kompetence který ji doma predat tolik nemůžem...treba ostych mluvení v kolektivu, praci s nervozitou při přednesech básniček, hledání si své role v tymu, řešení konfliktů mezi vrstevníky..

autor
7. únor 2021

@budouci_maminka Hezky jsi to napsala a takhle nějak jsem to myslela, když jsem psala o benefitech školky. Mrzí mě, že je někdy na školku pohlíženo jako na odkladiště dětí.

petrasipkova1
8. únor 2021

@budouci_maminka ano, mas pravdu, ale já mluvila o nás v současné době, zakladatelka chtěla konkrétní zkušenosti, takže jsem mluvila o mých dětech, a také jake to bylo když dcerce byly necelé tři roky a narodil se mladší syn, jak píše zakladatelka, a tam opravdu neberu důvod ke celodennímu chození do školky jako recitace, tve zmíněné dovednosti z kolektivu jsou samozřejmě velice důležité a potřebné, ale dle mě stačí od 4-5 let, podle dítěte. Přeci vetsina nebydlí na samotě a dítě se od malinka potkává s jinými dětmi . V menším veku považuji za důležitější roli rodiny, budování sourozeneckych vztahu, trávení co nejvíce času spolu. Ale tohle má každý nastaveno jinak, každý jedna podle svého srdce a rozumu a zkušenosti a věřím ze se najdou děti šoumeni, kteří budou od dvou let v kolektivu jako doma a po máme nevzdechnou, ale já takové děti nemám a sní neznam.

Strana
z2