icon

Facka dítěti ve školce. Jak postupovat při řešení takové situace?

verkadd
4. lis 2021

Maminky, chtěla bych Vás požádat o radu. Syn je předškolák, 5 let, chodí do místní mateřské školky, ve které učí jedna konkrétní učitelka. Tato dříve dělala vedoucí učitelku (sesazena), nyní ji od maličkých dětí přeřadili k předškolákům. Stížnosti na ni byly ze strany maminek pravidelně, nikdy se však nic nevyřešilo. Min. rok si paní učitelka zasedla na jednu holčičku, kterou "šikanovala", řešeno maminkou, bez výsledku. Již na mateřské jsem se děsila, že s ní budu mít problémy (jak se informace šířily po vesnici) a vždy si ji snažila předcházet a dobře s ní vycházet, což se mi dobré dva roky dařilo. Syn si už minulý rok stěžoval (spíš se svěřoval: "Maminko, může mě paní učitelka bouchat?"..., a to již několikrát), ale já se to snažila se synem vykomunikovat a spíš jsem sbírala informace od ostatních maminek. Od jedné jsem zjistila, že její syn přiznal, že viděl, že některé děti bouchá... Ostatní maminky mají hodné holčičky, tudíž s ní zas takové velké problémy nemají. Každopádně mě vždy "burcovaly", ať to řeším apod. Nechtěla jsem, zvlášť, když jsem viděla, že syn do školky chodí rád, všichni si ho chválí /od učitelek až po kuchařky ve školce/, že je správný a šikovný kluk. Tento týden jsem to však již nevydržela, a poté, co se mi syn svěřil, že dostal na lehátku přes spinkáním další facku a že to viděla i druhá učitelka, šla jsem se zeptat, co se stalo a zda to nešlo řešit jinými metodami. Učitelka mi řekla, že nic neviděla, ať to řeším další den s patřičnou učitelkou. Ráno ta učitelka už byla na mě nachystaná, připravená (asi si to ten předešlý den ještě po pracovní době předaly mezi sebou tu informaci) a ... nestačila jsem se divit. Ve vší slušnosti jsem ji řekla hned na úvod, že vím, že syn občas zlobí, je živé zvídavé dítě, a že se mi svěřil, že dostal od ní pořádnou facku do hlavy, tak by mě zajímalo, co se stalo. Učitelka nastoupila, že jsem ji urazila, že ona je dobrý pedagog, a toto nařčení je přes čáru, že ona by si to nemohla dovolit. Začala hovořit o tom, jak je můj syn hrozný, zlobivý, neposlušný, černá ovce školky, že si na něj stěžují děti i rodiče (s rodiči jsem v kontaktu, i s dětmi chodíme do parku, nikdy žádná negativní informace od nich nepřišla; syn je hodný, pomáhající ostatním dětem, empatický), stěžovala si, že skáče po sedačce, že občas dětem zboří skládačku, ... a spoustu takových věcí... že je neukázněný na procházce - protože si sbírá klacíčky a strká do pusy... Co by mi doporučila, že prý psychologické vyšetření syna, aby se určila odchylka od normálu a zaškatulkoval se, aby se s ním lépe pracovalo... Prosím Vás, jsem v šoku.... Byla jsem rozčílená, ale vedla rozhovor ve vší slušnosti s tím, že není potřebovat nálepkovat zdravé živé dítě (které je velmi inteligentní). Vlastně jsem ani nečekala, že se přizná, ale mrzí mě, že vše dopadlo na mého syna. Ten ten si ho zgustla - řekla mu, že jestli ještě bude mamce něco vykládat, že ho bouchla, vypadne ven ze školky.... Mám strach, že jsem to synovi zavařila... Měla jsem držet asi jazyk za zuby. Ale já to tak cítila a šla to řešit... slušně, zeptat se.

Strana
z3
elencze
4. lis 2021

@verkadd rozhodně nenechávat, učitelka by si zase jen myslela, že vyhrála, a syn by se cítil zrazený.

sebinka123
4. lis 2021

@verkadd nejlépe informovat oboje, ať nemůže některý z nich couvnout a zamést pod koberec

lida9
4. lis 2021

@verkadd ,,Takže to nemám nechat a čekat, jak to bude probíhat? S čím syn bude chodit domů? Snad mi teda ještě něco řekne...,,

Haloo nekdo ti vztahnul ruku na dite , na co jako chces cekat? Az to udela znovu?? Kdo jiny nez TY se postavi a bude bojovat za sve dite??

janina228
4. lis 2021

@verkadd pokud nemáš nejmenší pochybnost, tak řešit s ředitelkou ještě dnes. Pokud přeci jen si nejsi naprosto jistá, zvol opatrnější postup.. ale řeš to.

irmamala
4. lis 2021

Ty kráso, já si teda o sobě myslím, že jsem dost servilní typ, ale tohle bych teda tak nenechala a nechápu, na co si tak dlouho čekala? Jen jednou by mi dítě řeklo, že se něco takového stalo a okamžitě bych to řešila a nesbírala důkazy, nebo jak to píšeš. To je přece strašný, když si představím, jaký z ní musí mít strach a nikdo ho neochrání. Svěří se mámě, ta nic neudělá a ještě mu začne učitelka za to vyhrožovat. To se pak přesně naučí tyhle věci nikomu neříkat, třeba až se setká s šikanou. A to fakt nechceš... V první řadě, když vidíš, že školka se jí bude zastávat, tak bych syna okamžitě ze školky stáhla a dala ho jinam, i kdybych měla dojiždět 30km. A pak bych na ní podala stížnost na svini. Copak by se k tobě nikdo z rodičů nepřidal?

sebinka123
4. lis 2021

@irmamala no, my když jsme to tenkrát šli řešit a prvně jsme se bavili s rodiči, že se s tím musí něco dělat, tak nás bylo docela dost a když došlo na kontaktování ředitelky a řešení situace, tak nás najednou bylo pár. Plno rodičů couvlo, že jsme na malém městě, jak to bude vypadat, že si nebudou dělat zle, že se to stejně nakonec otočí proti nam, apod. Fakt to není jednoduchý řešit a popravdě jsme ani nečekali, že takhle uspejeme. Ono možná kdyby o tom věděla jen ředitelka, tak udělá bububu a konec, ale věděla to i doktorka a kamarádka šla i k psychiatrovi, než opravdu zjistilo, že její syn to má psychického původu ze školky. Tak už couvnout nešlo tak dobře. A srabove rodiče na tom jen vydělali.

zizibou
4. lis 2021

Takže zaprvé, dojděte ještě jednou za učitelkou a velice asertivně jí sdělte, že pokud se ještě jednou od syna dozvíte, že na něj vztáhla ruku, nebo že synek projevuje jakoukoliv bázeň, budete to řešit na vyšších místech. Hlavně se nesmíte nechat, buďte pevná a nebojte se, věřte si.
A zadruhé, současně s tím zajděte za ředitelkou a věcně jí o všem informujte. Řekněte jí, že pokud neuvidíte obrat k lepšímu, bude podána stížnost na zřizovatele.

Děláte to pro syna, aby se nebál, netáhlo se to s ním do budoucnosti a navíc mu tím projevíte důvěru, kterou teď nutně potřebuje, a co je důležitější, uvidíte, že maminka (rodiče) se nebojí, že ho ochrání a Vaše chování mu bude příkladem do dospělosti.

Není přeci možné, aby se dnes plno lidí bálo cokoliv říct nebo udělat jen kvůli tomu, aby se “autorita” nezlobila.

kristymaty
4. lis 2021

První co bych udělala, nedala bych dítě do školky, aby se tam psychicky trápilo?! Ani omylem! A okamžitě si stěžovat kde se dá. Tohle se nesmí dít. Nebála bych se na učitelku nastoupit, jako co to je, to si nemůže vzdělaný pedagog dovolit.

alexovka
4. lis 2021

No to snad ne…kdyby někdo sáhl na mého syna nebo dceru, rozhodně bych nečekala až se to bude opakovat. Bát se, že si to syn od ní vyžere, je vážně na místě. Nehledě na to, jak moc toto jednání může dětskou dušičku poškodit.

Já bych to řešila hlavně s ředitelkou, podej písemnou stížnost a chtěj vysvětlení.

danvitka
4. lis 2021

@verkadd zbystři!!! Toto není normální! Šla bych se situací obeznámit nadřízeného (který se ji stejně zastane) a poslala celý tento příběh na Českou školní inspekci! I kdyby tam syn skákal dětem po hlavě, ona ho nesmí uhodit v žádném případě! Tvrdíš že již na ní byly stížnosti, nebuď další kdo nic nevyřeší a postup to opravdu do patřičných míst. Měla jsem podobnou zkušenost akorát já jsem jí přímo viděla když učitelka tahala mého syna. To stejné byli na ní stížnosti už v minulosti a nikdo to nikdy nedal ani řediteli ani na Českou školní inspekci, ale kdyby dal a já už byla třeba v 5. v pořad, tak by ji prostě vyhodili a měla by utrum.

danvitka
4. lis 2021

Bože jak mě tohle připomnělo naší školku. Ze syna byla během tří dnů troska. Bál se, bál se i čůrat, takže za mě ho potrestali někde na záchodě nebo ho tam zavřeli. V den kdy jsem to chtěla jít řešit, že se mi nelíbí jeho reakce na školku jsem při příchodu do školky chytla učitelku jak ho táhne po třídě. Dvou a půl letý dítě. Už v ten moment jsem si řekla, že si nedokážu představit, že bych tam nešla ten den to řešit a nechala to být a čekala a čekala a čekala a během toho se tam mohli dít mnohem horší věci. Šla jsem za ředitelem a za vedoucí třídy, pochopitelně se jí zastali a řekli že to není možné, že se tam nic takového stát nemůže. Že je to tvrzení proti tvrzení. Ale buď pevná, nedej se, stůj si za svou pravdou, nenech se přesvědčit o něčem jiném. Já jsem jim rovnou řekla, že jestli se to bude opakovat už to nebudu řešit s nimi, ale s inspekcí a policií. Jako i kdyby se to dítě vztekalo, brečelo, počuralo nikdo ho nemůže trestat fyzicky ani psychicky. Světe div se od toho dne je syn ve školce šťastný. Ale čekám, že to časem přijde znovu. Taková osoba se prostě nezmění. Vyhořelá stará učitelka bez trpělivosti. Uffff mě se zvedl tep 😁😅😓😩

inssomnia
4. lis 2021

Jsem učitelka, přešla jsem teď od dospívajících na první stupeň a fakt si nedokážu představit, že bych na nějaké dítě vztáhla ruku! Jako proč? To mají se sebou takový problém, že si ho musí vybíjet na ostatních, ještě navíc na malých bezbranných a bezelstných dětech? Vždyť mají ještě celý první stupeň srdíčko na dlani, ať jsou jakékoli a vyrostli kdekoli.
Udělat to někdo mému dítěti, tak ho sežeru. A postarám se, aby už nedostal do pracek nejlépe vůbec žádné dítě.
Nenechávej to být! Kluka to může hluboce poznamenat na celý život!

elu
4. lis 2021

Tak určitě ho mlátí a je to psychopatka.... Mě kdyby se stalo, že by mě dítě obvinilo, že jsem ho bouchla a nebyla to pravda, tak bych se snažila přijít na to, proč si to vymyslel a byla bych zaskočená, ne útočná...

anakolut
4. lis 2021

@verkadd Rozhodně nečekejte, ředitel a pak zřizovatel. Hned bych řešila. Dovoluje si, protože má pocit, že jí to projde.

zuzineckah
4. lis 2021

@verkadd dostat mé děcko facku od učitelky, tak by měl tatínek asi problém. Možná i já sama. Bych ji dala taky po tlamě a řekla ať to nikomu neříká! Není nic horšího než mrcha schovaná za školní aparát😠

darinka84
4. lis 2021

@verkadd vy se jako opravdu ptáte zda to máte řešit? To je snad ještě horší jak jednání té,, učitelky ''... On si to sám nevyřeší 😲 vždyť se rozhoduje o jeho sebevědomí. A řekla bych, že i o vztahu k ženám

guliii
4. lis 2021

Osobně bych dala synovi nahrávací zařízení, diktafon, někam dobře schovat. Paní učitelku můžete bez upozornění nahrávat ve výkonu povolání. Zvlášť, když máte podezření, že syna bije. Budete mít důkaz jejího chování a nebude to tvrzení proti tvrzení. Nebojte nahrávat bez upozornění ve výkonu povolání můžete, jen to nesmíte nikde zveřejňovat. Můžete to ovšem použít jako důkaz. A nahravejte si i pokud budete s paní učitelkou jednat. Budete mít něco v ruce a už to nebudou moc smést ze stolu. Jedná se přece o vaše dítě, které si bere příklad z Vašeho chování. Nenechte mu ublizovat, protože jak by se syn cítil, kdyby se za něj rodiče nepostavili.

zuzineckah
4. lis 2021

@guliii já bych do toho teda dítě rozhodně nezatahovala🙄dost, že už měl brífink od učitelky, aby to neříkal mamince, tak teď bude maminka dělat to samé??? To mi přijde šíleně ujeté.

guliii
4. lis 2021

@zuzineckah ne určitě ne aby dítě konfrontovalo učitelku, to v žádném případě. Dítě ani nemusí o nahrávání vědět. Evidentně ta učitelka chování změnit nechce, tak bych nahrála běžné dění. Bohužel si myslím, že chlapečkovi pokoj nedá. V tomhle případě je potřeba důkaz, jinak je to slovo proti slovu. Zvlášť když se učitelky nadřízení zastávají.

zuzineckah
4. lis 2021

@guliii to chápu, jen si nějak nedovedu představit, jak by mělo 5 leté dítě propašovat nahrávací zařízení, aniž by o tom vědělo... Dětí se oblíkají, převlíkají, chodí spát, šance, že si to nikdo nevšimne je naprosto minimální... Navíc by to podle mě jako důkaz nikde neobstálo, protože pančelka by mohla říct, že je to účelově sestříhané. A než by byl hotov nějaký posudek o pravosti - pokud by byl vůbec někdo ochoten brát ten záznam v úvahu - tak by si dítě asi užilo peklo. Tohle mi prostě přijde jako nereálné řešení.

janina228
4. lis 2021

Bych jednoduše za učitelkou šla.. řekla bych jí, že děkuji za podnět jít do poradny a že určitě budu klást synovi na srdce,aby hlavně řekl VŠE, co ho poslední dobou trápí..a že jakmile budu mít výsledek, ráda ji i ředitelku obeznámím s výsledky.. nemyslím, že by tímto způsobem dítě vtáhla do děje a s trochou štěstí by mu mohla dát pokoj..

evik19
4. lis 2021

Domluv si schůzku s ředitelkou, věcně jí popiš situaci, včetně toho, jak syna po tvé konfrontaci učitelka zastrašovala. S tím, že chceš vědět, jak bude ředitelka v této věci postupovat dál a přeješ si, aby z této schůzky vznikl zápis. A že hodláš dát podnět k přezkoumání situace na školní inspekci. Pokud si netroufáš to řešit osobně, napiš e-mail ředitelce a v kopii přímo starostovi vaší obce (jakožto zřizovateli MŠ). Budou to muset řešit. Držím palce, ať se domůžeš spravedlnosti, je možné, ze nejsi první, kdo si stěžoval, pak by to bylo všechno jednodušší.

mourovatakocka
4. lis 2021

@guliii Pokud bys o takovém málem elegantním zařízení věděla, pošli odkaz. Ale co jsem se kdysi dívala, není nic, co by se dalo nenápadně dát dítěti 🤔

kometkak
4. lis 2021

Je úplně jedno, jestli je syn hodný nebo zlobivý. Te je zcela irelevantní. Učitel nemůže děti fackovat. Pokud má dítě výchovné problémy, měla by to s Vámi pravidelně konzultovat, jak se to projevuje atd., poslat Vás třeba do pedagogické poradny. Sama to může konzultovat s ředitelkou, pozvat ji na hospitaci, aby si o dítěti udělala obrázek a ta Vám také může navrhnout případná opatření. Bohužel nařčení ze strany syna.. je nyní slovo proti slovu.. Nelze to nějak dokázat. Jedině se nad tím může ředitel zamyslet, pokud na učitelku jsou stížnosti pravidelně.. Podle mne je nejlepší řešení si písemně u ředitele stěžovat a požádat o přeřazení do jiné třídy (možná budete ale muset čekat na nový školní rok, pokud není místo). Pokud se totéž bude opakovat jinde, pravděpodobně si syn vymýšlí (nějaký důvod.. nechce chodit do školky a podobně). U nás si jedno dítě dokonce vymyslelo, že ho pokousal na vycházce pes, jen aby tam nemusel chodit. Byl to holý nesmysl.. žádné jiné dítě psa nevidělo, nemel na sobě ani škábanec.. Inspekce či zřizovatel tam může dojít na kotrolu, ale garantuju vám, že ty dny bude na děti jako milius. Jedině že by to vyšetřovali nějak důkladně a pozvali k výpovědi další rodiče ( ti byli ochotní to řešit) a měli stejnou zkušenost. Jestli jste sama, tak máte asi dost smůlu, pokud ji nenapráší jiná dospělá osoba.. jako školnice, jiná učitelka, co by to viděla.

guliii
4. lis 2021

@mourovatakocka
https://www.spyshop24.cz/nenapadny-ultra-poloch...
Stačí zašít do mikiny nebo kalhot. Nebo mají i ve tvaru autíčka nebo odznáčku, který jde někam pripnout.
Bohužel jsem nucena také diktafon pořídit, po velmi ošklivé zkušenosti, kdy byla stížnost smetena ze stolu, protože jsem neměla jak to dokázat už jsem ztratila iluze. 🙁

guliii
4. lis 2021

@zuzineckah bohužel ze své zkušenosti vím, že spíš to smetou ze stolu, když ta nahrávka není. Také se mi příčí někoho nahrávat, tohle je ovšem situace, kdy bych to udělala. Je to každého věc, uvedla jsem to jako možnost jak si opatřit důkaz. Já na svoji důvěru lidem ošklivě doplatila. Teď mám diktafon pro svoji ochranu v určitých situacích. A stačí ho zašít třeba do limecku nebo kapsy. Ale jsem moc ráda že u nás ve školce jsou učitelky naprosto skvělé a maji mojí důvěru, tam není potřeba.
https://www.spyshop24.cz/nenapadny-ultra-poloch...

helabella
4. lis 2021

Prosím, nenechávej v tom syna samotného! Je mi úzko za něho ☹ Ty jsi přece máma a ta má svoje dítě bránit. Kdo jiný se za tvého syna postaví, když ne ty? Promiň, ale konec tvého příspěvku...."Mám strach, že jsem to synovi zavařila... Měla jsem držet asi jazyk za zuby..." mě úplně vyděsil. Opravdu bys nechala učitelku bít tvého syna a držela jazyk za zuby? To, že se to teď ze strany učitelky vyhrotilo, je zase potřeba řešit! Ne to brát jako hotovou věc, sklopit hlavu a nechat syna, ať si to vyžere. Již od mateřské se třást před učitelkou ze školky je hrozně smutné a vůbec nechápu, že takový člověk ve školství může pracovat....asi právě všichni drželi jazyk za zuby ☹

knuffel
4. lis 2021

Nevím, jestli to tu někde zaznělo, ale určitě první instance je ředitel, pokud nepochodíš, rozhodně to nenechat být a napsat na Českou školní inspekci s tím, že žádáš prošetření. Protože tady nejde jen o jednu facku, to bys asi zvládla pochopit, kdyby to byla jednorázová akce, ujely jednou nervy... Správný ředitel se k tomu postaví čelem, pozve si každého dospělého, kdo tam dělá (kuchařku, ostatní učitelky, asistentky...), promluví s každým zvlášť, a když bude co k čemu, vyzpovídá i ty děti, protože jedno dítě si může ledacos vymyslet, ale když jich bude víc, asi to výmysl nebude. V případě, že ředitel(ka) kryje záda dotyčné učitelce, bude čas na tu inspekci. Ale měj připravenou variantu evakuační (změna školky). Správná učitelka má děti ráda, a když udělá chybu, postaví se k ní čelem. Taková můra tam nemá co dělat.

zelenaesmolda
4. lis 2021

@verkadd
na fb je skupina reseni problemu ve skole,obrat se tam,poradi ti jak situaci resit.Ja bych za sebe dala synovi chytre hodinky,ktere dokazou nahravat,v nejhorsim pripade stenici at vis co se vlastne deje

zelenaesmolda
4. lis 2021

@knuffel
ja bych teda nebyla schopna pochopit a ani tolerovat ani tu jednu facku.

Strana
z3