icon

Jak řešit agresivní chování tříletého dítěte? Rady a zkušenosti

lidija1234
21. říj 2024

Prosím o rady, syn 3 roky chodí do školky dopoledne a po obědě si ho vyzvedávám. Školku zvládá v pohodě a těší se tam. Ale jak přijdeme domů tam je nesnesitelný. Na vše přehnaně reaguje je přecitlivělí a až agresivní na mladšího brášku (1 rok). Nevím mu sáhnout na žádné auto nebo cokoliv s čím si hraje jenže malej si chce hrát sním a těžko se mu to vysvětluje a zas starší nemůže vzít všechny auta a žádné mu nedat. od školky se na vše naučil říkat moje !!! Nějaké rady ? Nebo prostě vydržet ? Teď když byl doma s rýmou tak bych řekla že to tak hrozný nebylo byli třeba dva hysteraky za den ale třeba dneska jich bylo 5 během dvou hodin 🙈🤷ani se mi nelíbí že to mladší sleduje nerada bych aby tohle chování obkoukal....
Vždy se na staršího těším a během hodiny mám chuť go vrátit zpátky do školy 😄🤌

Strana
z2
monaluza
22. říj 2024

@michaela666 to bude nějaká trollice, té si vůbec nevšímat...

mysh_me
22. říj 2024

@monaluza presne tak, trolly nekrmit 😉 to je zdejsi znama firma 😀

antoinet
22. říj 2024

Mám 3 děti rychle po sobě a jsem názoru, že je povinnost rodiče dopřát staršímu klidnou hru stranou od malého sourozence, jinak se ti to starší (ale pořád ještě malinké) dítě zcvokne.
Já jsem měla 2 místa, jedno na komodě, kde si na stupínku stavěl puzzle a druhé byla pouze jeho vlastní cestovní postýlka, kam malý nikdy nesmělo.
Ten nejstarší toho měl taky po školce plný kecky, vlezl si tam a mazlil se s plyšáky nebo prohlížel knížky. Prostě jeho klid byl nedotknutelný a fungovalo to. Ono to pochopí i to mrně.

nick1234
22. říj 2024

@amazienka bohužel jedna maminka se ani nestydela nám to rict, když jsme zjišťovali zajem o provoz o letních prázdninách ze preci nebude mít doma všechny 3 děti 😂😒jinak většinou tyhle maminky mají největší problém nechat si nemocné děti doma (protože s nimi fakt musí být a ne je šoupnout babicce jako pracující matky🤭) jedna maminka nám poslala chlapečka do školky (3 lety) s dost silnými leky na bronchitidu v batuzku ve skříňce v satne(pak se vymlouvala ze o nic nevedela, protože syn byl před víkend u babičky a ona ho dovedla do školky)

lucieevita
22. říj 2024

@lidija1234 napadlo by mě se zeptat i učitelky, jak to funguje ve třídě. Očividně to má ze školky. Mladšího sourozence měl i před nástupem přeci. Je možné, že je tam nějaký jiný kluk, který mu hračky bere a nenechá ho si v klidu hrát. Jak to řeší učitelka? Možná byste se od ní něco dozvěděla. Řekla bych jí, že se Vám zdá, že má od školky doma problém s půjčováním hraček, a že chcete vědět, jak funguje s půjčováním ve školce s jinými dětmi. Možná vás paní učitelka překvapí. Mohla by si dát více pozor, zda mu někdo hračky cíleně nebere.

veruuu_kubesovic
22. říj 2024

@lidija1234 jenže to starší dítě chodí do školky, je najednou zvyklé úplně na něco jiného, chce si hrát podle "svých představ" úměrně jeho věku, ve školce mu nikdo nic neboří...tak to prostě musíš dát do výšky ty jeho hračky a prostor pro hraní dítěte co chodí do školky, ani ne roční tomu nerozumí ten vidí autíčka a že si je vezme, starší to ale staví podle určitých představ a pak se samozřejmě vzteká, že mu to brácha bere...

amazienka
22. říj 2024

@nick1234 To už jsem zažila též - dítě zelený nudle, teplota a matka prý, že doma by nakazil sourozence.
Ale že nakazí celou školku včetně učitelů, to by bylo ok.

michaela666
22. říj 2024

@nick1234 Takové maminky by si měly uvědomit už při výrobě dětiček, že se o ně musí dalších x let starat a věnovat se jim. Když na to psychicky nemám, tak si nepořizuju 3 děti. 🤦

nick1234
22. říj 2024

@amazienka ty jo tak už je hardcore, myslela jsem ze jsem už zažila téměř všechny výmluvy ale tohle sem ještě neslysela 😱

veru181
22. říj 2024

@smajlinka To mi taky slibovali a naše je jediné, které pravidelně neusíná 😀.

@lidija1234 Už tady zaznělo hodně tipů. My řešíme podobné chování, teď už i bohužel s projevem ve školce, a vlastně vždycky něco chvilku funguje a pak vymýšlíme něco dalšího 😀. Napadají mě k tomu ještě dvě věci. U nás byl naopak problém s tím školkovým spaním, že bylo chování horší. Dost u nás pomáhá čas vyhrazený jen pro mě a staršího (třeba i to, že se mnou sám jede na nákup).

emillyhk
22. říj 2024

@veru181 Syn taky nespí. 🙈😅 Od září byl ve školce 20x a spal 2x. Nenaděláme nic. Ale první týden nám párkrát usnul už třeba kolem páté, šesté a spal až do rána. Když jsme byli doma, tak se sebral, že jde do ložnice koukat na pohádky a do 15 minut vytuhnul 🤭😂

veroniqess
22. říj 2024
sdzu
22. říj 2024

Co to jde musíš bránit staršího stavby, tvorbu a podobné před mladším sourozencem. Je to náročné, ale pro jejich vztah důležité.
U nás fungovalo docela dobře když jsem syna po školce vypustila na zahradu. Tam si dvě hodiny hrál a dělal něco svého a od školky si odpočinul.
Nebo můžete ze školky rovnou na hřiště kde se taky trochu vyběhá a zklidní.
Pro hodně dětí je ve třech letech školka prostě fakt náročná. Spaní ve školce většinou pomáhá i u nás, i když staršího jsem občas nechávala spát ve školce až ve čtyřech letech.

mollyweasley
23. říj 2024

Prosím vás, tohle ze školky nemá 🙂
Starší přijde ze školky, už je ve věku kdy se naučil si sám hrát, umí si hru rozehrát, postavit hračky, vymyslet příběh. Všechno to vymyslí, načež přijde člověk, o kterého se nikoho neprosil, a ten mu to celé zničí. Tohle je prostě na zabití.
Představte si to u sebe. Nachystáte si suroviny na linecké, uděláte těsto, necháte ho v ledničce ztuhnout, vyválíte plát, vykrájíte cukroví, dáte na plech. V tu chvíli přijde sousedka, vezme plech a všechno cukroví vám zmačká na jednu hromadu, všechny vajíčka hodí do koše a marmeládu si odnese domů. Naprosto stejně to cítí to dítě! Pro něho je ta rozehraná hra na stejné úrovni, jako pro vás rozdělaná kreativní práce. Proč by si ji měl nechat ničit někým, koho domů přivedli rodiče a na nic se ho neptali, a ještě být rád? Vy byste seřvali sousedku až za roh a vyhodili z bytu, proč by se dítě ve stejné situaci melo cítit jinak?
Dítě má 4 roky, už by se s ním mohlo dát domluvit. "Hele, Kubo, tady Toník se na tebe celý den těšil. Myslíš, že bys mohl na chvilku vymyslet nějakou hru, kterou by mohl hrát i s tebou? Má tě moc rád. Já mezitím nachystám večeři a pak si ho vezmu, aby tě nerušil."

veru181
23. říj 2024

@emillyhk Nám ne tak brzy, ale večer je to téměř bez práce 😀.

lidija1234
autor
24. říj 2024

K dispozici mam pouze obývák a kuchyň takže místa není moc a snažím se ho dávat někam kam Míša nedostane ale těch míst už moc není 😄🙈jinak celkově je to s ním teď děs chytá hrozně histeraky..například děda byl na návštěvě a šel domů v chodbě jsem malému sebrala koště a on se urazil a s dědou se nechtěl rozloučit a jak děd odešel tak histerak asi hodinu....a takových situaci za den je spousta a on v té histerii vydrží hrozně dlouho. Čas sním se snažím trávit co to jde ale jsem v podstatě furt s oběma manžel chodí na noční takže přes den spí a vstává až ve 4 a v 7 chodí děti spát....ve školce jsem se ptala a říkali že ne že by úplně zlobil ale že je hrozně uřvaný (to zacel dělat i doma furt hrozně křičí) takže to chování se změnilo i v té školce. Jasně ty hračky chápu že když si něco postaví tak nechce aby mu to zbořil ale ne vždy to prostě uhlidam 🤷na druhou stranu on malému vše bere když se ho snažím rozptýlit aby si ho teda nevsiml tak se k nám přida a začne mu vše brát, řve mu do obličeje a honí ho po bytě i když vidí že malej brečí a boji se ho. Když reknu ať to nedělá že mimi pláče že se ho boji tak neposlechne a ještě se směje...prostě dělá teď hrozně naschváli.... vyrazí mu dudlík s pusy a zahodí mu ho, ducha ho, bouchne ho autíčkem a můžu vysvětlovat co chci a nic nepomáhá...v neděli máme oslavu a já už teď mám úplně hrůzu jak se tam bude chovat....jo a zase se zacel v noci pocuravat 🤷🙈nevím jestli je to zas nějaké období co se musí přežít nebo co se deje 🤷od listopadu zkusíme ve školce spát a uvidím jestli se to zlepší

Strana
z2