icon

Jak řešit neklidné spaní u čtyřletého dítěte?

24. čer 2025

Ano ahoj,
chtěla jsem se poradit, jestli někdo nemáte podobnou zkušenost – dceři budou za chvilku čtyři roky a zhruba poslední dva týdny jsou noci jedna velká katastrofa. Vždy v takové té fázi, kdy nemá hluboký spánek, začne být hrozně neklidná a hýbat se, trvá to třeba 40 minut. Vypadá to tak, že kope nohama a válí se z jedné strany postele na druhou, občas si u toho i fňukne, občas posadí a pak se zase lehne. Zajímalo by mě, jestli to může být nějaká psychická fáze (dozrávání nervové soustavy a zpracovávání vjemů), nebo spíš nějaký zdravotní problém? Snažila jsem se jí ptát, ale moc toho neřekne a na všechny dotazy odpovídala, že jí nic nebolí, nesvědí a podobně. Ale těžko říct.
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli jste někdo nezažil něco podobného, co by nás směrovalo, jak to řešit či neřešit. Díky moc!

hanydve
24. čer 2025

Máme se synem 4roky teď to samé. Zhoršilo se to, když začala ta tepla. On ale navíc ještě skřípe zubama.. takže moc neporadím.

autor
24. čer 2025
@hanydve

Máme se synem 4roky teď to samé. Zhoršilo se to, když začala ta tepla. On ale navíc ještě skřípe zubama.. takže moc neporadím.

@hanydve je pravda,ze ta teplota s tím souviset může. Byli jsme před 2 týdny na víkend v hodně studené chalupě a dceru jsem ráno našla v poloze,v jaké večer usnula,jak spala tvrde...každopádně jsem ráda,ze v tom nejsme samy,už jsem se bála,jestli ji nebudi nějaké zdravotní potíže...

slecnami
24. čer 2025

Taky se hlásím😃 Dcerka spí se mnou v posteli a některé noci jsem celá okopaná - kutálí se sem a tam, točí se, kope, hledá mě ručkama, takže mě jakoby štipká, někdy chce napít, někdy povídá... Beru to jako normální součást vývoje (a deficit doháním kafem😉), možná se jí něco zdá... 🥰

kubesovaadelka
24. čer 2025

Malá 3.5let a hlásím se do týmu. Jakože od malička je divočák v posteli ale od 3 let je to hustý,, vždycky se začne prekulovat ze strany na stranu od 22-23 hod.. cca 2 hodiny po usnutí. Radu nemám, jen vím že u nás má na to vliv to, co zrovna v ten den prožívá, když je blbý den, pokňourava u toho, když dobrý, tak dobrý. Plus taky teplota v místnosti. Do nedávna taky hodně skřípala zubama(též jsem to jako dítě dělala) a mluví ze spaní (proto jsem vypozorovala, že ji ovlivňuje to dění přes den), velmi často si i sedne a málokdy si zpět lehne, většinou ji musím opatrně zpět položit

ajdy01
25. čer 2025

Naše skoro čtyřleťačka v noci to samé plus teda pláč zjistili jsme nakonec, že jí trápí bolesti z růstu po domluvě s lékařkou jsme začali doplňovat hořčík a po par dnech jako když utne a dcera krasně spí🙏🏼🙂

autor
25. čer 2025
@kubesovaadelka

Malá 3.5let a hlásím se do týmu. Jakože od malička je divočák v posteli ale od 3 let je to hustý,, vždycky se začne prekulovat ze strany na stranu od 22-23 hod.. cca 2 hodiny po usnutí. Radu nemám, jen vím že u nás má na to vliv to, co zrovna v ten den prožívá, když je blbý den, pokňourava u toho, když dobrý, tak dobrý. Plus taky teplota v místnosti. Do nedávna taky hodně skřípala zubama(též jsem to jako dítě dělala) a mluví ze spaní (proto jsem vypozorovala, že ji ovlivňuje to dění přes den), velmi často si i sedne a málokdy si zpět lehne, většinou ji musím opatrně zpět položit

@kubesovaadelka dekuju, to máme fakt totožné,u nás je to většinou kolem půlnoci 😅🙈.
Ona jako miminko měla podezření na ABKM (taky se právě dost v noci kroutila), navíc cca před 4 měsíci někde chytla roupy, což se projevovalo taky v noci neklidný spánkem, tak za vším už hledám pomalu zdravotní problém a vysiluju,co zase bude 🙈.
Tak snad je to fakt jen vývoj, syn uz touhle dobou spal sám v pokojíčku,tak jen možná nemám srovnání,tohle vidím (a cítím🙂 z první ruky....