icon

Jak si získat učitelku z MŠ?

pap8
27. srp 2021

Ahoj, dcerku přeřadili od září do nové třídy v její MŠ. Bude tam i jedna učitelka, kterou měli celé loňské první pololetí. Bohužel jsem s ní měla takovou zkušenost, že každý den, když jsem dceru vyzvedávala, měla jsem už křeče v břiše, na co si zase bude stěžovat. Že neposlechne hned, že cáká vodu z umyvadla... Apod. Já vím, že moje dcera není andílek, ale není stroj a občas zlobí, ale spíš je taková hloubavá, než neposlucha. A chápu, že v tolika dětech učitelka nemá čas jen pro ni. Ale potřebuju si tu učitelku prostě získat na svoji stranu. Je před důchodem... Loni na Vánoce jsem jí dala hrneček a myslím, že to dost pomohlo, ale pak ji přeřadili a teď bude dcera zase u ní... Je to blbý, ale prostě ji chci ukázat, že jsme pohodové holky, já i dcera, i za cenu lezení do zadku. Jiné východisko nevidím... Nechci být defenzivní, potřebuju zahrát na nějakou dobrou strunu. Co říkáte na nějaký osobní obrázek od dcery v první den školky?

Strana
z2
gbp
28. srp 2021

@zuzekk myslela jsem to reseni problemu co nastane, zacit urcite ne, nepripominala bych ji vubec, ze byly nejake problemy. treba uz na to zapomnela, jestli takhle problematickych shledava vic deti 😅

odula
28. srp 2021

@pap8 hele, ted nedávno to dávala Perla nebo kdo nějakej meme na zeď. By se hodil jako mantra. Možná ho najdu. Jinak moje drahá dceruška (10) mela problem s vychovatelkou v družině. Ale to už byly jiný grady, pac skoro puberta. Kazdej den, kazdej den mi hlásila co dcera dělá "špatně". Vychovatelka taky stará škola, navíc Ruska, takže typický co všichni známe. Jednou na me do telefonu rvala, ze ji dcera odmitla poslechnout a řekla ji ze je blbá. (Ještě ze me baba neviděla, protože jsem se fakt musela smát) tak jsem ji velice slušně odpověděla, ze doma dceři samozřejmě řeknu ze ošklivá slovíčka se neříkají a že názor na druhou osobu je potřeba vyjádřit slušně. Ale co po me vlastně chce? Ona je profesionál, ona studovala na to aby mohla děti vést a řešit tyto výchovné situace pro dítě správně a konstruktivne - ve chvíli kdy se to děje, a že řešit je s odstupem několika hodin nemá moc smysl. A ze doufám ze příště bude aplikovat své pedagogické vzdělání a ze ji v tom ráda podpořím domácím rozhovorem s dcerou. Od ty doby hele - klid. Zero stezovani, nada. Moje rada? Bud k ní slušná, ale buď taky asertivní. Ty se nemusíš nikomu zavdecovat, ani tvoje dcera, aby se nekdo choval slušně. Sice říkáš ze to neřešís pred dcerou, ale buď si jistá ze to dcera vnímá. Co jí může ovlivnit není úca která jde za chvíli do důchodu, ale právě to jak ty tu situaci řešíš. Jo tady je ten meme ;)

jane46
28. srp 2021

@gbp Presne... Nedelala bych vubec nic, privedla dite a pustila z hlavy drivejsi problemy. Za tu dobu se zmenila dcera a i ucitelka to pustila z hlavy, ma tam kopu dalsich deti, co delaji neco "mimo jeji predstavy". Kdyz vylezou nove treci plochy, resila bych to s klidem. Jako strikat vodu z umyvadla, kdyz musi obstarat dalsich x deti, by rozlobilo snad i pohadkovou babicku...
Srovnala bych si v hlave, co je konstruktivni kritika od ucitelky (voda) a co jen povahovy faktor ditete (je zamyslena a neslysi zrovna pokyn). To prvni resit a to druhe dat ucitelce "navod", ze bohate staci ji dat treba ruku na rameno a bude se soustredit.
Jo a ta nase mi jednou oznamila s udivem, ze prisla na to, ze kdyz Vasikovi misto "uklid si hracku" rekne "prosim, uklid si hracku" udela to hned. No nevedela jsem, co rict 😆

tasimia
28. srp 2021

@pap8 pokud si někdo škatulkuje dítě, tak by za mě neměl dělat vůbec učitelku v MŠ. No tak dcera zlobí, jasný vysvětlí se jí to, ale na druhý den by se k ní měla chovat normálně a ne jak k dítěti, co cákalo den předtím vodu, takže si myslím, že to bude na začátku školního roku v pohodě. Takže bych jí vůbec nelezla do zadku. Navíc měla jsem praxi v MŠ, ty starší učitelky moc dárečky a vlezdo.. nemají rády. Ty mladší na to jsou, jsou z toho nadšené. Tak aby to nemělo obrácený efekt než ty chceš 🙂. A pokud jí chce dcera namalovat obrázek, ať to udělá ve školce ;).

sylvka
28. srp 2021

@pap8 pracují v MŠ jako teta,asistentka. Podbízení se mi nezdá 😬 co takhle si s učitelkou domluvit konzultaci a probrat,co s dcerou dělat jinak ,aby se nejevila tak problematický ? Učitelka by aspoň viděla snahu z vaší strany. Já vím,že všechny svoje děti milujeme a máme o nich nejlepší mínění , ale ona ta realita pak bývá mnohdy jiná 😁

odula
28. srp 2021

@sylvka jaká realita? Jako ze dítě se chová adekvátně ke svému věku, učitelka reaguje nepřiměřeně, situaci nezvládne a stěžuje si ze dítě je " nevychované", "zlobí"? .

veruuu_kubesovic
28. srp 2021

A proč chceš lézt paní učitelce do zadku? myslíš, že uděláš nejlíp? to ani náhodou...
Vždyť ve školce jsou od toho, aby rodiče informovali, co dítě neumí, co je třeba vypilovat...já byla na koberečku kvůli starší dceři několikrát a ani náhodou by mě nenapadlo se paní učitelce nějak vnucovat...proč taky???
Teď jde do stejného oddělení, jako chodila starší dcera i mladší syn, má 3 roky a mnoho věcí ještě neumí, hold musí do školky a že si ze začátku vyslechnu...no a?

michaela666
28. srp 2021

@odula Já mám zkušenost z prvního stupně ZŠ a můžu říct, že spousta dětí se v kolektivu chová jinak, než v přítomnosti rodičů. Většinou mi rodiče nevěřili, že jejich děti sundávám z šatně ze skříněk, protože je to strašné sranda, tam vylézt přes topení a schovat spolužačce třeba sešity. Domluvím jim, pomůžu bezpečně dolů a druhý den znovu...Dívali se na mě jak na blba, že jejich dítě by to určitě neudělalo a vymýšlím si. To jen jeden případ z mnoha.

felixfelicis
28. srp 2021

@michaela666 Ale jak to má řešit máma doma půl dne poté? Skolkove dítě dobře ví, že vodu cakat nemá, to si má srovnat ta učitelka přímo při tom, co se to děje.

sylvka
28. srp 2021

@odula no proto bych si s učitelkou domluvila schůzku a promluvila si. Jak víš ,že dítě se chová jak má a učitelka,že je problematická?

odula
28. srp 2021

@michaela666 no tak to samozřejmě ze se chovají jinak. Ale tak to snad není úplně šokující zjištění. Právě proto, ze to dítě se chová jinak v tom danym kontextu , to ma řešit ten pedagog na místě v ty konkrétní situaci a ne si dítě zaškatulkovat a matku buzerovat s tim ze je nevychovaný. Navic zatímco dítě na prvním stupni uz je schopno vnímat konsekvence s delším časovým odstupem, dítě ve školce úplně moc ne takže tu situaci by mel zvládnout ten pedagog v tom konkrétním okamžiku. Podívej se, ja mam skolkovy dítě jedno teď. Taky dostávám "hlášení", někdy dost drsný ( když moje dítě rozpoutalo válku v jídelně a přimělo některý děti házet přílohama třeba) , ale ty učitelky mi to vyprávěj jako anekdotu - řeknou mi jak tu situaci vyřešily, co ji vysvětlily, jak, ze dcera byla 20 minut naštvaná a s nikým nemluvila kdyz zjistila ze hraskama opravdu házet nebude, a jak se pak plizila za ostatníma ... pak se zasmějeme tomu jak jsou ty děti vynalézavý a hotovo prostě. A moje dcera ma maximálně "nálepku" zdravyho veselyho ditete se silnou osobností. A neexistuje aby mi někdo naznačil ze je " nevychovaná" nebo něco podobnýho. Hodně věcí je o přístupu k dětem obecně a hlavně o profesionalitě toho pedagoga. A lizt pedagogovi, kterej se chová podobně jak to napsala autorka, do zadnice - no potěš koště. Ja jsem zažila hodně šikany od kumunistickych "souušek" takže ji ho poznam na dálku, a tedy- ne, pěkně dekuju. Zvlášť když vím jak vypada normální slušnej a konstruktivní přístup k dítěti i rodičům.

michaela666
28. srp 2021

@felixfelicis Nemám pedagogické vzdělání ani školkové dítě. Situaci musí podle mě zvládnout ona. Pracuje s malými dětmi, takže bohužel jako kolovrátek proč se to nemá dělat a co může nastat. Když to, ale nepomáhá od toho jsou rodiče ( ti ví přesně jak to podat, aby to dítě pochopilo), znovu to probrat doma... Pokud to řeší učitelka rázněji, rodiče si nakonec stěžují a jsou z toho boje dospělých.

odula
28. srp 2021

@sylvka jak jsem napsala níž.tedy respektive výš. Jako níž pod tvým výš nad mým.... Chápeš 😬

michaela666
28. srp 2021

@odula Doufám, že až půjde moje dcera do školky budeme mít podobně naladěné učitelky. Takový přístup by se mi jako matce líbil. Bohužel podle toho co slyším od kamarádek to není běžný přístup. ☹️
Podlézat učitelce je dost nevhodný způsob jak se zalíbit. Nakonec to stejně bude ta Sabinka s vlezlou maminkou.

odula
28. srp 2021

@michaela666 ta školka je opravdu výborná. A kdybych neviděla, ze to jde jinak, tak by mě takovýhle případy jak psala autorka asi tak nevytacely. Ale když slyším co všechno si někteří pedagogové dovolí a rodiče to považuji za normu a třeba se ještě omluví? Vždyť je to normální šikana. Jenom jsme na to asi všichni byli hodně dlouho zvyklí no 🤷

urtica
28. srp 2021

Mě ještě napadlo - jsi si jistá, že si stěžuje jen u Vás? U nás jsme měli taky jednu stěžující pí učitelku, ale zjistila jsem, že takto tepe všechny. Každopádně pokud to nejsou stížnosti typu: "Šikanuje ostatní spolužáky" nebo "Pokoušela se zapálit školku" neřešila bych to. Sama pracuju s dětma a nemám potřebu probírat s rodiči, jestli nějaké dítě stříklo vodu na kamaráda, nebo že hned neposlechlo - to bych nedělala nic jiného, děti nejsou vojenský oddíl.

Strana
z2