icon

Je normální, že se předškolák musí sám podepsat?

victorie77
5. říj 2022

Mám doma předškoláčka (v černu 5let)a ve školce chcou po něm, aby se sám podepsal má prý těžké jméno .Tak se chci zeptat jestli se vaše děti umí podepisovat a jestli je to teď normální,protože mám dvě starší děti a nikdy to dělat nemuseli .děkuji za odpovědi

Strana
z2
syslounek
6. říj 2022

Dcera má taky pět let a ve školce nic takového nezmiňovaly. Výkresy se "podepisují" přiřazeným obrázkem z šatny. Psaní si myslím, že je záležitost školy.

andelka
6. říj 2022

Ano, v předškolní třídě si stopro podepisovaly výkresy oba kluci. Ale kratší variantou jména, 3-4 písmena. Razítka se značkou se používaly v nižších třídách.

vikinkav
6. říj 2022

Ja myslim ze to neni na skodu, syn je pysny ze umi par pismenek ze sveho jmena napsat, vetsinou je tedy trochu prehazi, ale zkousi to ze skolky. Jsou mu 4

sirinfirst
6. říj 2022

@2hanah ne vždy, začíná se naštěstí na dost školách používat genetická metoda, kde se logicky učí nejdřív tiskací

krisstina93
6. říj 2022

U nás si ve školce předškoláci sami podepisovali výkresy. Syn se umí podepsat od 4 let.
Teď u mladšího syna už mají předškoláci i nějakou výuku češtiny jakoby přípravu na školu, ale konkrétně nevím co tam dělají, syn je mladší a učitelka se o tom jen zmiňovala na aktivu, že je to pak taky čeká.

kacca83
6. říj 2022

U nás ve školce už se to učí i prostrednici (od 4 let), loni psali i prani ke svátku matek (pro maminku).

mourovatakocka
6. říj 2022

Dceři bude v listopadu pět, předškolák bude příští rok, podepsat se umí už jistě dost přes půl roku, má to jednoduché - Mája. Je děsně hrdá, že to umí, i když mi říkala, že se minulý týden ve školce spletla. Na nástěnce v šatně jsou umělecké pokusy předškoláků o cviky na uvolnění ruky a jednotažky a koukala jsem, že tam se děti podepisují častěji celým křestním jménem, třeba Oleksandr to má i v latince, i v azbuce 😁.

alishka111
6. říj 2022

Syn se podepisuje už tak od 4 let, tiskace, nehezky, ale podepíše se. I ve školce se sám zapisuje na tabuli "po o" Ale jsou to jen 4 písmena... A umět to nemusí, nebo o tom nevím.

monaluza
6. říj 2022

@victorie77 Syn to dělá sám od sebe, je nadšený, že to už "umí". Sice teda uprostřed přehazuje dvě písmenka a J napíše skoro vždycky zrcadlově, ale každý si to domyslí...

eldoradoh
6. říj 2022

Nevím, jestli to po něm vyloženě ve školce vyžadovali, ale syn se od 5 let uměl podepsat tiskace MATY.

vipeta
6. říj 2022

Mám za to, že umět se podepsat je dokonce i u zápisu do školy. Nemusí to být žádný krasopis, ani extra správně, když třeba dítě vynechá písmenko v dlouhém slově, a samozřejmě jen hůlkovým písmem... Náš syn ze začátku psal zrcadlově a nevadilo to ničemu, hlavně když si pak poznal výkres. A vlastně 1. září v 1. třídě se taky chodily děti podepisovat na tabuli.

fouskovi
6. říj 2022

@victorie77 ano měl by se umět podepsat jménem u zápisu to chtěli vidět že se umí podepsat

hojda
6. říj 2022

u nás se taky předškoláci podepisovaly

elviraf
7. říj 2022

@victorie77 Ne, nemusí se podepsat. Písmena a číslice nejsou důležité. Důležitější je, aby umelo pozdravit, utřít si zadek, atd Vyzrálé po soicialni stránce.

plidie
7. říj 2022

@victorie77 dcera se umělá podepsat ve 3 letech ..... KATKA Š......někdy psala Š obráceně tak jsme mu říkali ... že má zase háček na maso . ..... Učili jsme se to než šla do školky ....přijde mi to úplně normální ..... uměla i adresu kdyby se ztratila třeba na výletě se školkou .

sarka49
7. říj 2022

Dcera uměla zdrobnělé jméno ještě před předškolákama. Příjmení i v predskolacich, ale to byla její iniciativa. Mladší 4 léta teď napíše pouze první písmeno svého jména. A to se jí to musí ještě provézt. 🙂Jinak obrazky podepisují paní učitelky.

nicedaisy
7. říj 2022

Dcera si taky v poslední třídě MŠ sama podepisovala výkresy. A u zápisu po ní chtěli aby napsala svoje jméno. Dcera (Ella) to měla lehké, chudák syn (Ondřej) 🤭😆 to bude mít trochu těžší

nazka
7. říj 2022

@victorie77 naše predskolacka si taky podepisuje výkresy a je na sebe pyšná za to ☺️

petulaapetula
7. říj 2022

@2hanah nejdřív se učí tiskaci písmena, pak az psací

petulaapetula
7. říj 2022

Obě dcery se už jako predskolaci uměli podepsat, i když občas nějaké písmenko vynechali nebo napsali obrácene. Nevim, zda to ve školce po nich přímo vyžadovali, protože to už uměli dřív. Ale nepřijde mi na tom nic špatného.

kamimnichov
7. říj 2022

Obe deti se umi podepsat od 4 let. Julia, Martin. Na 5ti lete prohlidce se i dr na to ptal. Mladsi se dokonce zajimala, kdyz to delal starsi. Kdyz se to Martik ve 4 naucil, tak se pak chtel naucit i Julia, aby mohl podepsat segru 😍

victress
7. říj 2022

@vipeta
@fouskovi blbost, to je jako kdyby po vás v autoškole chtěli, abyste uměli na začátku trochu řídit...
cituji z materiálu MŠMT: ...pokouší se napsat hůlkovým písmem své jméno (označí si výkres značkou nebo písmenem) což není totéž jako umí se podepsat...celé znění zde: https://www.msmt.cz/file/39796/

veronikav31
7. říj 2022

@2hanah dcera umí psát písmena už dlouho tiskací, i teď v první třídě se učí nejdříve psát tiskací písmena, číst se učí nejdříve tiskací a hned i psací,aby je od sebe rozeznali. Abecedu zná i náš 4,5 letý syn a sem tam i písmeno tiskací napíše. A tiskací písmeno má fakt jen jednu techniku, teda pokud se nepíše zrcadlově a to se dá odhalit zkříženou lateralitou. U dcery ve školce chtěli hlavně, aby děti uměli říct svoje jméno, příjmení, adresu, podepsané výkresy měli všichni

veruuu_kubesovic
7. říj 2022

@victorie77 ano, je to naprosto normální 👌

fouskovi
8. říj 2022

@victress ale musí to umět tím hůlkovým písmem se podepsat

2hanah
14. říj 2022

@petulaapetula moje dcera se to učila naopak, ale už je to 7 let.

Strana
z2