icon

Je odmítání dětí ve školce známkou šikany?

12. kvě 2022

Synovi jsou teprve 4 roky. Chodí do školky od 3 let. Zvykl si poměrně snadno.
Teď je to několik dní, kdy ho vyzvedávam s pláčem. Je to pokaždé ten stejný důvod. Nikdo si s ním nechce hrát. On chce, chodí za dětmi a oni mu řeknou ať jde pryč.
Ptala jsem se učitelky, co se děje. Ta mi jen rekla, že si ničeho zvláštního nevšimla, že Dan je radši sám. A preferuje individuální činost. Dnes, když se situace opakovala, jsem jí říkala, že on si chce hrát s dětmi, tak proč zase byl odstrčený. Její odpověď, že je nemůže nutit. Chce, jen lepší odůvodnění,než vystrčení.
Nikdo mu fyzicky beubližuje. Nikdo mu nic ošklivého neříká. Když opomenu to, že mu pár dětí řeklo, že je divnej. Učitelka o tomhle neví.
Mě už je z toho špatně, protože brečel dnes skoro hodinu v kuse, že ho nemaj rádi, a on se chce kamarádit.
Do školky chodil od začátku rád, kamarádil se s jedním klučinou, který tedy bohužel měnil školku. To bylo už v únoru.
Je tohle normální? Neměla by učitelka udělat nějaký opatření? Je tohle šikana ?

Strana
z3
drakenn
13. kvě 2022

Muj mladší šel do školky, smíšené třídy s bráchou. První rok si hrál sám a do kolektivních her se nezapojoval. Nestal o to. Učitelky to tolerovaly, samozřejmě snaha o zapojení byla. Bez výsledku a bylo to akceptováno z obou stran. Také se bohužel objevili jedinci, kteří se jej snažili šikanovat, či poukazovat na jinost jedince. Ale vždy zasáhl starší bratr a i učitelky. Byla jsem za to moc ráda.
Proto opravdu apelovat na učitele, ať zamezuje těmto situacím cíleného vyčleňování dítěte, které o začlenění stojí! Promluvit si o tom. A hlavně v klidu, ne tam nakráčet a vyvolávat konflikty.
To dítě tam bude do nástupu do školy, proto bych opravdu apelovala na zlepšení situace!

chris_n
13. kvě 2022

@veritanas slovo vyprovokoval jsem myslím použila já. Jenže jsem to tak úplně nemyslela. Občas mi dělá problém se vyjádřit česky. Myšleno bylo, že kdyby z davu ničím nevyčníval, tak by se to nestalo. Takže spíš myšleno tohle jako "vyprovokoval"... Jeho chování v něčem bylo nestandardní podle děti a jejich standardu a tudíž a na nechtějí nic mit

chris_n
13. kvě 2022

@janina228 hele v Německu je tohle naprostý standard. Školku se stejně starými, aby pohledal...

janina228
13. kvě 2022

@chris_n tak to jsem opravdu ráda, že nežiji v Německu. Moje děti chodily nejdříve do soukromé smíšené a později přešly do státní, která je rozdělena podle věku a já jsem za své rozhodnutí šťastná - a evidentně doma nejsem sama.

janina228
13. kvě 2022

@chris_n nicméně - aby to nevyznělo blbě - nechci dávat do jednoho pytle všechny školky, které mají jednotřídku. Vždy dle mého záleží na kvalitě učitelek a v tomhle případě to platí dvojnásob. Protože určitě bude znát, jestli je jedna třída tří-čtyřletých dětí nebo kolektiv dětí ve věku 2-5 let..to je dle mého obrovský rozdíl i pro samotnou učitelku.

chris_n
13. kvě 2022

@janina228 u nás jsou většinu dne alespoň dvě učitelky s dětma. Ideálně na ten peektime jsou tři (spousta dětí tu stále před obědem odchází domů).
No a oni mají tak malé třídy, že mají snad i přehled co a jak. Já to taky nechápu, jak dávají dohromady program pro všechny. Předškoláci dělají předškolní věci. Když se vyrábí, tak nejstarší vyrábí náročnější a sami, prostřední něco lehčího a nejmladší lehoučké s pomocí.

klarchen
13. kvě 2022

@chris_n ale i pokud by se syn zakladatelky odlisoval,tak snad ta ucitelka ma jednat ve stylu,ze poukaze na to jak jsou kazdej jinej a je to ok, ma pomahat vytvaret aktivity,kde se i to divnejsi dite muze zapojit.....a sikana byt v tomto veku muze,ja sama jsem to zazila ne ve skolce,ale na krouzku a deti tam pekne jeli po jedne holcicce,byla to skupina,kterou vedli rodice a vetsina mela pocit,ze je to ok....pak jsem s detma promluvila a opakovane pomahala te holčičce,aby tam mohla dobre fungovat...a posmivani aspol,co uz byli za carou jsem stopovala,vysvetlovala,jak se druha strana citi....tohle by mela ta ucitelka delat dlouhodobe, nefunguje to hned.....a je to tak,ze ty "sikanujici" deti nejsou zle, ale proste jim vubec nedochází,co delaji a kdyz je nikdo nevede,tak proste to chovani rozviji,ta ucitelka by tohle mela videt a koucovat to tam.....

chris_n
13. kvě 2022

@klarchen já s tebou souhlasím. Chyba je určitě u učitelky. Jen jsem chtěla poukázat na to, že se to u těch dětí nevyskytlo bezdůvodně. Že na tom dítěti je něco (ikdyz v očích dospělého třeba prkotina, co nevnímáme), že se to rozjelo

janina228
13. kvě 2022

@chris_n za mě je po pravdě celkem jedno, kolik učitelek tam je v určitý čas, když ani jedna nedokáže vytvořit prostředí, kde by si děti ve volné zábavě hrály spolu, bez odstrkování mladších (možná už u mě trochu fungují předsudky, ale přesně tohle si myslím, že se momentálně děje u zakladatelky). V soukromé školce kam moje děti chodily byly učitelky v nejvíc frekventovaný čas 3 na 12 dětí a stejně to bylo k ničemu.

chris_n
13. kvě 2022

@janina228 já teda v naší školce nejsem, ale mám pocit, že si hrají všichni se všemi. A dokonce i mezi třídně

janina228
13. kvě 2022

@chris_n ano, to je přesně ta dobrá vizitka učitelky - pokud si děti hrají se všemi, tak je to správně nastaveno.. a klidně tam může být jen 1 na 15 dětí.pokud dítě si s ostatními hrát nechce, protože nechce - učitelka mu nabídne jinou aktivitu (třeba u stolečku). Ona je ta, která to prostředí vytváří. Mimo to - možná vůbec není špatný nápad,aby zakladatelka tam byla. Třeba odpoledne holt šla párkrát dřív z práce a chvíli koukla, jak se tam její syn chová. Školka by tohle umožnit myslím měla.

chris_n
13. kvě 2022

@janina228 tam je problém ten, že většinou při hospitaci není ten den stejný, jako ty jiné. A když tam bude maminka, tak se asi děti projevovat nebudou., Tady by bylo jiné řešení, které je ale v dnešní době nepřípustné

janina228
13. kvě 2022

@chris_n to je právě otázka. Možná by si maminka všimla něčeho, co by ji mohlo pomoct protože nevěřím, že takhle malé děti dokáží brát dlouhodobě zřetel na to, že tam sedí ještě jeden dospělý.. ale to je čistě můj soukromý názor a jsem zvědavá jaké jiné řešení máš na mysli 🙂

atraps
14. kvě 2022

ne, neni

kometkak
15. kvě 2022

Ale vy máte zase info jen od dítěte.. nejste tam a nevidíte realitu.. Když si dáte s učitelkou schůzku po odchodu dětí, ať na vás má čas.. s tématem, co vás trápí a po by s tím šlo dělat.. A obvykle tam jsou dvě učitelky.. tak s oběma.

Strana
z3