icon

Je odmítání dětí ve školce známkou šikany?

12. kvě 2022

Synovi jsou teprve 4 roky. Chodí do školky od 3 let. Zvykl si poměrně snadno.
Teď je to několik dní, kdy ho vyzvedávam s pláčem. Je to pokaždé ten stejný důvod. Nikdo si s ním nechce hrát. On chce, chodí za dětmi a oni mu řeknou ať jde pryč.
Ptala jsem se učitelky, co se děje. Ta mi jen rekla, že si ničeho zvláštního nevšimla, že Dan je radši sám. A preferuje individuální činost. Dnes, když se situace opakovala, jsem jí říkala, že on si chce hrát s dětmi, tak proč zase byl odstrčený. Její odpověď, že je nemůže nutit. Chce, jen lepší odůvodnění,než vystrčení.
Nikdo mu fyzicky beubližuje. Nikdo mu nic ošklivého neříká. Když opomenu to, že mu pár dětí řeklo, že je divnej. Učitelka o tomhle neví.
Mě už je z toho špatně, protože brečel dnes skoro hodinu v kuse, že ho nemaj rádi, a on se chce kamarádit.
Do školky chodil od začátku rád, kamarádil se s jedním klučinou, který tedy bohužel měnil školku. To bylo už v únoru.
Je tohle normální? Neměla by učitelka udělat nějaký opatření? Je tohle šikana ?

Strana
z3
autor
13. kvě 2022

@missbufy Učitelky tam jsou celkově tři. Odpoledne vždy končí jen tahle jedna. Třída je jedna, a na program se rozdělují, podle toho, co si vyberou. Ředitelku jsem například fyzicky ještě neviděla. Vím, že je to dlouho, ale mam klasickou pracovní dobu 9-17. HO moc reálné nejsou, mám teď v práci 2 čerstvé nováčky, samostatní budou až na podzim. Pak to bude možné.

autor
13. kvě 2022

@zmrzlinka Ja doufam, že to nebude nutné. Tahle vyhovuje po všech směrech. Otevírací dobou, pokrytí léta i lokalitou. Pokud se nic nevyřeší, tak jiná možnost není. Ale doufám, že se to podaří.

zadovicek
13. kvě 2022

Zamyslela jste se někdy jestli chyba nebude také ve vašem dítěti než všude kolem? Chápu, že každá matka vždy bude stát za svým dítětem, ale je třeba to brát trochu s nadhledem. Každé dítě je jiné a stále se vyvíjí takže za půl roku to může být také jinak. Kvůli jedné větě to určitě není. Učitelka se může snažit, ale někdy to jít nemusí. Jsem starší a mám 4 děti, vím o čem mluvím. Pokud to vidíte takto černě tak zkuste schůzku se všemi učitelkami. Změna školky nemusí nic vyřešit.

janina228
13. kvě 2022

Chápu správně, že to je tedy smíšený kolektiv? Pokud učitelka nefunguje, je jasné, že se tohle bude dít.. bohužel zrovna tvému synovi. Ředitelce bych klidně zkusila i zavolat a domluvila si s ní schůzku. Pokud se ředitelka nerozhodne správně, budeš muset stejně kouknout po jiné školce. A upřímně - já sama jsem ráda, že mé děti do soukromé už nechodí.

chris_n
13. kvě 2022

@missbufy hele a jak to ma clovek asi jinak delat? pred coronou jsem mela deti ve skolce taky do peti. Z prace jsem jela ve ctyri a nez jsem prijela, tak bylo akorat. A starsi dcerka me kolikrat prosila na kolenou, ze chce byt ve skolce do konce, protoze si hraje s ostatnima detma na zahrade....

chris_n
13. kvě 2022

nemate treba whatsapp skupinu? to my treba ve skolce mame na komunikaci rodicu mezi sebou

chris_n
13. kvě 2022

Jako jinak k tematu.... uz ve skolce muze byt sikana a to beze srandy. Nase skolka ma cca 100 deti, 4 tridy. Tridy jsou smisene od nejmensich az po predskolaky. Takze se ve tride misi deti, kterym teprve budou tri a i skoro sedmilete deti, protoze meli odklad. A nekteri jsou proste tak zpovykani, ze to uz fakt jsou agresori. A v tomhle ohledu musi proste skolka zasahnout.

k tematu tazatelky je proste ted na miste, aby se vedl rozhovor, ale ne mezi dvermi. Musi se najit termin, kde bude ucitelka/ucitelky a idealne i reditelka. Maminka neni cely den ve skolce a slysi verzi od ditete.

pokud ostatni deti tvrdi, ze je kluk divny, tak to urcite nejakym chovanim "vyprovokoval"... male deti jen tak sami od sebe nereknou, ze je nekdo divny, pokud se od odstatnich neodlisuje. Takze mluvit, mluvit, mluvit...

autor
13. kvě 2022

@zadovicek Samozřejmě. I učitelka říkala, že nikomu neubližuje. Občas se zachová přecitlivěle, že propukne v pláč u situací, kde by to nečekala. Ale to si myslím, že je tím, že není teď v psychické pohodě.

marimanta
13. kvě 2022

Tyjo, docela koukám, kolik je tu názorů "je divnej, může si za to sám". 🙄 .... Hlavně aby učitelka nenutila naše děti hrát si s někým divným...
I kdyby byl nejdivnější na světě, tak je potřeba to řešit a hledat nějakou rozumnou cestu.

autor
13. kvě 2022

@janina228 Je to smíšený. Ředitelce jsem psala už včera.

tahejhula
13. kvě 2022

Šikanu ve školce zažila moje dcera, rozhodně proti ní nešel celý kolektiv, to ne. Ale párkrát do školky nešla, než jsme to probrali doma, nechali ji to vydýchat a vstřebat. Fakt je ten, že neexistuje cesta, jak kohokoli donutit, aby s někým byl, to prostě nejde. Pochybuji, že dětem vadí jediná hra na psa, něco je na tvém chlapci dráždí. Takže je potřeba situaci řešit komplexně, nejen spolužáky syna.

autor
13. kvě 2022

@chris_n skupinu nemame,. On se v nicem nelisi, je hodny. Deti ma rad, fakt tomu nerozumim.

chris_n
13. kvě 2022

hele jak rikam, nejsi tam s nim cely den. Necim musi z toho kolektivu vycnivat. Ze by to tam jedno dite jednou vetou takhle ridilo, to si nemyslim. A jestli ma nejake zachvaty breku, tak to muze byt zrovna ono. Jestli je treba nejak vic citlivy

tahejhula
13. kvě 2022

Autorko, v něčem se určitě liší, danou odlišnost je docela dobré rozklíčovat a přijmout. Jinakost neznamená automaticky něco negativního. Naše dcera je také jiná, především je emočně vyspělejší než vrstevníci, je to patrné i ve škole, což byl přesně ten bod, který dráždil konkrétní typ dětí. Ale jak píšu, určitě ji proto neodstrkoval celý kolektiv.

jane46
13. kvě 2022

@tahejhula Přesně. Najít příčinu.
@zadovicek Taky souhlasím. U nás ta chyba byla jasná a proto mě ani nenapadlo házet to na školku a děti tam.

autor
13. kvě 2022

@tahejhula To mě také napadlo, ale on není ničím mimo standard. Je průměrně vysoký, normální postavy, žádné zdravotní omezení. oblečení jako má každý druhý. My nejsme žádná alternativní rodina.

marimanta
13. kvě 2022

@jane46 ale to je chyba školky. Jak má matka ovlivnit chování dítěte v kolektivu, které je zhusta jiné než chování doma, když tam není a personál školky jí nic kloudného neřekne...?!

autor
13. kvě 2022

@chris_n Citlivější je, ale to snad nemůže nikomu vadit, nebo ano ? Ráda bych na to přišla v čem je problém, ale nevím jak. Zvlášť, když učitelka jen řekla, že není na nikoho zlý, jen je mimo koleltiv. Nedaří se mu ve skupinových činnostech. Patří k těm pomalejším, než se oblékne, dokončí činnost. Pomaleji chodí, takže se musí popohánět. To je vše, co vím. Ale nenacházím v tom nic tak společensky sttašného.

autor
13. kvě 2022

@marimanta Mě to hodně mrzí, protože jsem si myslela, že ve školce, škole by mělo jít o tmelení kolelktivu, jako celku a fungování s kazďou osobností.

tahejhula
13. kvě 2022

Příliš se soustředíš na vnější záležitosti.

chris_n
13. kvě 2022

moji dceri taky vsechno trva a driv mela i hystericke zachvaty. Ale presto nebyla nikdy nejak vyclenena. Po 3 letech ve skolce je naopak bych rekla oblibena.

ale... deti dokazou byt zly, a jestli mate taky smisene tridy, muzou tam hrat roli ty starsi deti. Ty to nerozseknes, musi to pozorovat ucitelky. Chtelo by to mozna i, aby si zasla s klukem k psychologovi, aby si s nim popovidal a vyzjistil jeho problemy ve skolce.

zelenaesmolda
13. kvě 2022

Podle me tohle uz sikana je,cilene ho vyclenuji z kolektivu a ucitelka misto toho,aby to resila ho v tom necha se placat?Sileny pristup,uvazovala bych o zmene skolky.

veritanas
13. kvě 2022

Jsem překvapená některými komentáři tady... Vážně chcete po tak malém dítěti, aby bylo schopné samo.o sobě sebereflexe a hledalo způsoby, jak se zalíbit kolektivu? Zkuste si představit samy sebe, že denně chodíte do práce, kde vás ostatní neberou mezi sebe, nemáte s kým sedět na obědě a většina s vámi nechce pracovat. Můžete být sebevětší frajerky, ale budete se trápit taky.
Za mě tohle šikana není, ale v pořádku taky ne. Já teda učim středoškoláky a i tady existuje mnoho aktivit na posílení kolektivu, což si mimochodem myslím, že ve školce je jeden z primárních cílů. Jistě pokud děti mají volnou zábavu, tak je nikdo nemůže nutit, ale přiřadit při různých skupinových aktivitách různé žáky k sobě - zajíček ve své jamce, slepá baba, vlci a ovečky. Já nevím je toho milion...
Ještě něco si neodpustim, když jsme měli psychologii, jedna skvělá profesorka řekla dvě věci, které je dobré o šikaně vědět: 1. Oběti málokdy jsou bezproblémové děti, ty děti často nějak vyčuhují a " provokují" kolektiv - jsou emocionální, nejsou emocionální, jsou přílišné hubené, nebo naopak silné... ( Tím samozřejmě nemyslela, že je to dobrý důvod k šikaně. Jen chtěla říct, že ty děti jsou často nějak "divné".) A k tomu přichází 2. Máme tendenci obviňovat oběť, že si za to může vlastně sama, protože je divná a nechce zapadnout do škatulky. Například typické stigma znásilněných žen - je do větru, tak co se divíš, že jí to udělali... A když čtu některé komentáře výše, tak tohle přesně vidím u některých tady i bohužel od té učitelky - syn vybuchuje a řve, tak proto si s ním nehrají, takže si za to může sám...🤷😱😱 Rozhodně to tak nenechat, jednat cíleně. Jako od toho jsou sakra pedagogicky vzdělané ženské...

chris_n
13. kvě 2022

@veritanas kdo říká, že si za to kluk může sám? Jen se snažíme tazatelka navést na body, které můžou být příčinou vyčleňování dítěte. Ona si není ničeho vědoma. Ale snad nikdo neříká, že si za to dítě může samo, ne?

veritanas
13. kvě 2022

@chris_n Promiň, ale čtu mezi řádky, např. již zmíněná paní učitelka, nebo komentář typu, že to bylo něčím vyprovokované... Ale máš pravdu, na plnou pusu to nikdo neřekl... Jen bych se zamýšlela nad tím, že chceme po malém decku, aby změnilo jen pro to, že nezapadá... Místo toho, abychom změnili pravidla hry, jednodušší je změnit jednoho nešikovného hráče... Přitom kluk může mít milion jiných přednosti, které by měla vyjít na povrch...

janina228
13. kvě 2022

Z vlastní zkušenosti bych už dítě do smíšený třídy nedala. Chápu že v tom někdo vidí bonus,ale mě osobně už teď zpětně tohle nepřijde jako dobrý nápad. Učitelka aby se přetrhla, protože prostě nebude schopná zajistit potřeby tříletého nebo pětiletého dítěte.. a i když tam učitelek v té hlavní době bude víc, sama říkáš, že tam vidíš ve finále jen tu jednu (která to má evidentně kdesi). Ano - dalo by se přemýšlet, jestli čtyřleté dítě svým chováním nedráždí ostatní děti. Ale realita je řekla bych taková, že ostatním čtyřletým by to bylo úplně šumák.

autor
13. kvě 2022

Tak mám naplánovanou schůzku na pondělí. Učitelka se moc netvářila. Dneska byla i taková nepříjemná. Syna dneska dokonce někdo bouchnul, o tom mi nic neřekla. To mi řekl, až doma. Na její obranu, to asi ani neviděla. Syn ji nechce už nic řikat. To asi taky mluví za to, že empaticka moc nebude.

autor
13. kvě 2022

@zelenaesmolda Mě to taky tak pripada

autor
13. kvě 2022

@janina228 na tom něco bude. Není jediný čtyřletý

autor
13. kvě 2022

@janina228 ale tech starších je tam mnohrm víc

Strana
z3