Má váš předškolák problém s vlastní zábavou?
Ahoj, potřebuji poradit a možná i uklidnit, že nejsem jediná s takovým dítětem 😀. Náš chlapeček má 5 let a máme docela problém s tím, že se sám prostě skoro vůbec nezabaví (vyjma listování knížkami, to je jeho nejoblíbenější činnost). Když byl mladší, docela si vyhrál s autama (s garáží, jezdil si po koberci apod.), ale to už ho samozřejmě nezajímá a nějak se nevyloupla žádná náhradní samostatná zábava. Rád skládá lego dle návodu, tím se zabaví, ale jakmile je poskládáno, hraje si s tím možná den a pak už je to nuda. Podle fantazie nevytvoří nic. Nemaluje, netvoří, nechce skládat puzzle (dřív to dělal). Jediné, co ho chytne, jsou vyplňovací sešity, ale jak kdy. Málokdy si hraje na něco (ve školce s dětmi ano, s námi naprosto výjimečně a sám už vůbec). Je spíš takový technický a analytický typ - pozná všechny písmena, čísla atd, ale tvořit nějaké příběhy ho nezajímá. Přijde mi ta kreativní hra hodně chudá. Má rád společenské hry, ale to jsou všechno věci, kde je potřeba naše přítomnost. Stokrát za den slyším: já se nudím! Máme ještě mladší dítě, které se zabaví samo mnohem líp. A moje otázka zní: je to v tomto předškoláckém věku normální? Máte taky takové děti? A jak to s nimi děláte, abyste jim nemuseli stát za zadkem?
" Já se nudím."
" Tak se zabav. Dělej co tě baví. Navrhni co bys chtěl." Jinak ho budeš učit, že se o jeho zábavu vždy postarají druzí. Ať si něco vymyslí. Ať proaktivně něco navrhne. Atp.
Staršímu synkovi je 5 a taky je to on, kdo pořád chodí "mamí, pojď si hrát", ne ta mladší. Ta je tak samostatná až mám někdy blbej pocit, že se jí dost nevěnuju. Je to buď povahou, nebo tím, že býval jedináček a měl hodně pozornosti. Naštěstí posledního půl roku už dcerka trochu dorostla a začala mluvit, tak si teď vyhrají hodně spolu.

Mam takového staršího syna, 5 let. Je takovy od malička a s věkem se to malinko lepší. Samostatná hra u nej byl vždycky problém, nám pomohl sourozenec. Mladšímu jsou ted 3 a většinu dne řádí spolu. Podle me je to proste povaha, vic bych za tim nehledala. Naštěstí tedy neslýchám, ze se nudí, to alespoň, u nas je to Maminko budeme si hrát spolu? Budes si se mnou hrát? Kdy si se mnou budeš hrát? 😀😀