icon

Nákupy jarní a letní výbavy pro školkové děti. Kolik čeho kupujete?

barunka12345
10. kvě 2025

Ahoj maminky,
zajímalo by mě, jak to máte s nákupy oblečení a bot na jaro/léto pro svoje školkové děti? Co všechno pořizujete a kolik kusů vám vychází jako ideál?

Já už pomalu začínám dávat dohromady výbavu pro oba prcky – většinou kupuju všechno nové, hlavně z Lindexu nebo Little Things, mám tyhle značky ráda kvůli kvalitě a designu. Boty bereme většinou od Belenky nebo Koelu, dětem sedí a mají prostor pro přirozený pohyb. Ale i tak občas váhám, kolik čeho vzít – kolik triček, kraťasů, bot atd., abychom to zbytečně nepřeháněli, ale taky aby nic nechybělo.

Budu ráda za vaše zkušenosti a tipy!

1pomnenka
10. kvě 2025

Stále dokola říkají učitelky všem maminkám: nedávejte jim nové ( pěkné ) oblečení. Ve školce to zničí, kolena prošoupaná, tržné rány na oblečení z hřiště, odřené špičky drahých kožených bot. Opravdu věci jako na hřiště, značkové věci bych nekupovala, max z druhé ruky. S dětmi učitelky vyjdou, s rodiči kvůli zničeným věcem ne. 5x tričko s krátkým, 5x tepláky, 1x kraťasy, softshellová souprava, kšiltovka, tenká čepice, zimní čepice, rukavice, nákrčník, zimní bunda, 2x mikina, bačkorky. Náhradní ponožky a spodní prádlo. Ve třídách je teplo, triko s dlouhým rukávem nenosíme.

cilkat
10. kvě 2025

Kupují, když zjistím, že jim něco chybí nebo se rozbilo, prakticky nikdy předem. Navíc strašně záleží na dítěti: starší nesnáší změny a chce nosit furt to samé. Takže i vytizene kousky jako tepláky ideálně 2-3×, víc nenosí. Mladší je naopak schopný se prevlikat 5x denně a navíc zprasit během půl hodiny (jezdit po bahně po zadku a zahrabavat se do pískoviště) tam je 5 ks venkovních teplaku spíš malo a to nepočítám, že potřebuje i nějaké na dovnitř.

lauriak
10. kvě 2025

Ja to vobec takto nemam spocitane. Vzdy kupim par kusov oblecenia a ked vidim, ze maju malo tak dokupim. Kopec krat sa stane, ze mi niekto nieco podaruje - to zuzitkujeme hlavne na ihriska, zahradu, bicykel atď. Mladsia vsetko dedi po starsej takze tam je to "bez roboty", + vzdy na nejake narodeniny a meniny jej rodina pokupi oblecko takze ma aj take svoje nove.
A kazda dostava na jar nove tenisky, slapky na zahradu a sandalky.

eviicka
10. kvě 2025
@cilkat

Kupují, když zjistím, že jim něco chybí nebo se rozbilo, prakticky nikdy předem. Navíc strašně záleží na dítěti: starší nesnáší změny a chce nosit furt to samé. Takže i vytizene kousky jako tepláky ideálně 2-3×, víc nenosí. Mladší je naopak schopný se prevlikat 5x denně a navíc zprasit během půl hodiny (jezdit po bahně po zadku a zahrabavat se do pískoviště) tam je 5 ks venkovních teplaku spíš malo a to nepočítám, že potřebuje i nějaké na dovnitř.

@cilkat souhlasím, sháním až když je potřeba.

Boty na ven má moje dítě jedny na všechno (+ holiny a skinnersky), sandály mi děti nosit nechtějí.

barunka12345
autor
10. kvě 2025
@1pomnenka

Stále dokola říkají učitelky všem maminkám: nedávejte jim nové ( pěkné ) oblečení. Ve školce to zničí, kolena prošoupaná, tržné rány na oblečení z hřiště, odřené špičky drahých kožených bot. Opravdu věci jako na hřiště, značkové věci bych nekupovala, max z druhé ruky. S dětmi učitelky vyjdou, s rodiči kvůli zničeným věcem ne. 5x tričko s krátkým, 5x tepláky, 1x kraťasy, softshellová souprava, kšiltovka, tenká čepice, zimní čepice, rukavice, nákrčník, zimní bunda, 2x mikina, bačkorky. Náhradní ponožky a spodní prádlo. Ve třídách je teplo, triko s dlouhým rukávem nenosíme.

@1pomnenka Moje děti chodí do lesní školky, takže dobře vím, co znamená špinavé, zablácené a občas i potrhané oblečení. Ale právě to je pro mě důkaz, že měly den plný zážitků, zkoumání a opravdového dětství. Bez toho, aby se občas něco ušpinilo nebo zničilo, to prostě nejde – a mně to nevadí. Když se něco zničí, dokoupíme.

Na druhou stranu si i do školky potrpím na kvalitu, funkčnost a styl. Nejen kvůli vzhledu, ale protože vím, že kvalitní věci dětem dobře slouží, vydrží víc a často je pak ještě posuneme dál. Takže za mě – klidně ať se ušpiní, hlavně že si hrají a žijí naplno💕.

utrikocku
10. kvě 2025
@barunka12345

@1pomnenka Moje děti chodí do lesní školky, takže dobře vím, co znamená špinavé, zablácené a občas i potrhané oblečení. Ale právě to je pro mě důkaz, že měly den plný zážitků, zkoumání a opravdového dětství. Bez toho, aby se občas něco ušpinilo nebo zničilo, to prostě nejde – a mně to nevadí. Když se něco zničí, dokoupíme.

Na druhou stranu si i do školky potrpím na kvalitu, funkčnost a styl. Nejen kvůli vzhledu, ale protože vím, že kvalitní věci dětem dobře slouží, vydrží víc a často je pak ještě posuneme dál. Takže za mě – klidně ať se ušpiní, hlavně že si hrají a žijí naplno💕.

@barunka12345 mám to stejně. Kde jinde by měly děti nosit kvalitní věci než do školky nebo na hřiště? Právě tam kvalitní materiály mají smysl i za cenu zničení

malytlustyhroch
10. kvě 2025

Byla bych nervozni, kdybych ted nemela v supliku 5xtenke teplaky, 6xkratasy, 1-2 slusny kratasy/lehky kalhoty, 2 mikiny a jednu nepromokavou bundu. Zhruba pulka je jim jeste z lonska. Boty maji jedny otevrene, jedny uzavrene a jedny podedene pro pripad, ze by ty svoje bezne nekde ztratili, namocili, podpalili... ale jestli jsme takovou nouzovou letni botu vyuzili 2x za zivot tak je to moc.
Nove obleceni se snazim nekupovat z ekologickych duvodu, ale na to se neptas.

drep
10. kvě 2025

Já mám ráda kvalitu, funkčnost a styl. Taky mám ráda ekologii, takže vše výše napsané dosahuji nákupy z druhé ruky v kombinaci s tím, že ty nejvíc fancy kousky nakoupím u skvělých českých slowfashion značek, nejradši mám Máma v lese, Hadr a babí, Jakomáma, Wamu, Šijeme srdcem, Crawler. Kusy nemám rozpočítané, dokupuju podle aktuální potřeby, spousta věcí z loňska vydrž v pohodě ještě tuhle sezónu.

hennrietta
10. kvě 2025

Kupuji převážně bazarové věci. Pár lepších kousků na ven nebo funkčního oblečení kupuji nové a boty taky. Jedu podle pocitu a podle potřeby. Tím, že máme třeba sušičku, tak toho oblečení není potřeba tolik jako kdybych sušila na sušáku.

lis6
10. kvě 2025

Dostávám oblečení kolující od různých známých maminek po jejich a jiných dětech. Pár kousků dokoupím bazarový. Spočítaný to nemám. A hlavně něco jiného mu dám když je teplo a vlhko, něco když je chladněji a vlhko...

1pomnenka
10. kvě 2025
@barunka12345

@barunka12345 Ale to v dotazu nepíšeš, že oblečení do lesní školky. To je přece úplně jiné, jsou celý den venku, takže vše funkční a do každého počasí. Přitom stačilo do dotazu napsat jedno slovo navíc před slovo školka: LESNÍ

barunka12345
autor
10. kvě 2025
@1pomnenka

@barunka12345 Ale to v dotazu nepíšeš, že oblečení do lesní školky. To je přece úplně jiné, jsou celý den venku, takže vše funkční a do každého počasí. Přitom stačilo do dotazu napsat jedno slovo navíc před slovo školka: LESNÍ

@1pomnenka Máš pravdu, to jsem mohla v úvodním dotazu upřesnit – díky za upozornění.
Ano, moje děti jsou v lesní školce, takže to opravdu máme trochu jinak nastavené. Ale i tak mě zajímá, jak to mají ostatní – i „klasické“ školky, protože spousta věcí se dá přizpůsobit a inspirovat se není nikdy na škodu 🍀💕.

biciklissie
10. kvě 2025

Mám pro obě děti pro každého jedny sandálky, jedny tenisky, jedny crosy k moři. Ideální by bylo ještě jedny náhradní a jedny sváteční. To většinou nemáme. Jinak dost se spini a mám pořád skluz s pranim, sušením a skládáním. Takže oblečení mám ráda pro děti hodně. Naštěstí dost dedime, babička nám shání v sekacích, občas koupím větší množství stejného z druhé ruky, výjimečně nové. Ty větší děti to ve školce fakt zničí, takže nedávám vyloženě skarede věci, ale drahých nových by mi bylo líto.

andelka
10. kvě 2025

Já mám třetího syna, takže napřed prohledám krabice s věcmi po starších a potom dokoupím co je potřeba. Trička, kratasy, těch mám hodně. Pyžamo, tepláky. Do školky nic extra. Bundu, několik mikin. Kšiltovku. Tenisky, kožené boty, gumáky, sandály a cukle k vodě. A papuče do školky.

prejeta_zaba
10. kvě 2025

Nemůžu si pomoct - přišla ses pochlubit, jak nakupuješ vše nové v Lindexu? Ne že by to bylo potřeba v tom dotazu vypichovat, ale neva. Gratulujeme. 🤭

barunka12345
autor
10. kvě 2025
@prejeta_zaba

Nemůžu si pomoct - přišla ses pochlubit, jak nakupuješ vše nové v Lindexu? Ne že by to bylo potřeba v tom dotazu vypichovat, ale neva. Gratulujeme. 🤭

@prejeta_zaba Ahoj💕, určitě jsem se nepřišla chlubit – značky jsem uvedla spíš pro inspiraci, protože sama vždycky ocením, když ostatní napíšou konkrétně, co se jim osvědčilo. Měla jsem za to, že právě o tom maminkovská fóra jsou – sdílet tipy a zkušenosti. Každopádně, díky za zpětnou vazbu a měj se hezky🍀!

michaela666
11. kvě 2025

Teď je to u nás aktuální, protože dcera konečně trochu vyrostla. Trička která nosila 2 roky jsou konečně malá, takže jsem teď koupila 14 ks s krátkým rukávem, 7 kraťasy, 4 šaty a 2 kšiltovky. Něco nové a něco z druhé ruky protože potřebovala jak do školky, tak i na doma. Legíny, tepláky, letní softshell soupravu a mikiny se kupovali už v zimě.
Jedny celoročky, plátěnky, sandále a holínky.
Trávíme hodně času pod stanem a stává se , že se z prádla nevyhrabu do dalšího odjezdu, ale s tímhle si myslím vystačíme.

kacka1994
11. kvě 2025

V lesni skolce mel plny vak veci na prevlekani - vse funkcni materialy, ale treba spodni vrstva mu nejvic vyhovovalo termi obleceni z lidlu- meli jsme asi 3 sady.
Na jare/ v lete pak nosil mnou site kalhoty ze silver upletu, je to takovy tenoucky, prodysny a chladivy material a bylo mu v tom v lete v lese lip nez detem s kratasama.
V klasicke skolce tyhle veci vubec nenosi - jasne ven ma taky ted tenkou softshellovou bundu, nebo nachystanou soupravu do deste, ale na zahradu kdyz neni zima ma obyc teplaky, tricka a termo a funkcni obleceni uz moc nekupujem, ma po jednom podedenem kusu (triko a kalhoty) na vylety. Jinak maji moje deti asi 8-10ks teplaku (ty vyuziji nezi pranim, na tydenni dovcu jich je jeste malo a i kdyz jsou site z kvalitnich materialu tak neustale obnovujeme protoze jsou derave), 15-20 tricek (z toho jen 5 novych- usitych, zbytek podedene),4mikiny. 2 jarni a 2 letni bundy (jedny vzdy zustavaji ve skolce), 2 tenisky (jedny zustavaji ve skolce a bereme je kdyz jedem nekam na vikendy apod).