Nechat 3leté dítě ve školce při podezření na VD?
Dobrý den, maminky,
Já tak úplně maminka nejsem, ale starosti mám podobné jako vy, tak se nezlobte, že piši🙂 My prostě nevíme, co s tím naším prckem.
Evidentně s naším synkem (3,2let) není něco v pořádku. V září, v jeho necelých 3 letech, nastoupil do školky a prošel si obdobím nemocí. Tzn. ve školce spíš nebyl nežli byl. Pevně jsme tedy doufali, že až bude do školky chodit pravidelněji, jeho nemluvnost povolí.. a ono nic - stále mluví špatně, jednuchá slova, často zkomolená, posun minimální. Ač se snažíme číst, zpívat, hrát si zajímavé a naučné hry, používat jednoduchá slova a věty, mluva jde prostě úplně mimo jeho zájem. Posledních několik měsíců jsme se opravdu snažili a výsledek žádný, Proto nemůžu říct, že se řeč vyvíjí přirozeně. Všichni tvrdí, že to příjde časem. Pediatr je stále v klidu, ale my už víme, že to v pořádku není, a objednali se na tradiční kolečko logoped - psycholog - ORL - foniatr - neurolog. Všechna vyšetření budeme mít za sebou až někdy koncem března.
My už jsme mezitím začli googlit a našli možnou příčinu - Vývojová dysfázie. Vše by odpovídalo, komunikačně je prostě úplně někde jinde než jeho vrstevníci, barvy jsme testovali a zatím je nedovedl rozeznat, jeho řeč je patlavá, nesrozumitelná, kresbu odmítá, úchop tužky je nemotorný atd..
Tak a ten hlavní problém - měli bychom synka držet v klasicé školce? Školka je prima, učitelky vědí, že má problém s mluvením a trochu individuálně k němu přistupují, ale já mám dojem (z těch několika málo návštěv, co jsme absolvoval), že tam syn platí za "toho kluka, co nemluví a všechny bací". Neschopnost komunikovat řeší pravě poštuchováním a plácáním dětí, a přitom počtu to zkrátka nejde učitelkami uhlídat. Děti se mu samozřejmě odvděčí nějakou "bezprostřední reakcí" a už je zde konflikt.
Synek nepláče když jde do školky, ze školky se mu kolikrát spíše nechce. Ale tak nějak máme pocit, že mu ubližuje to, jak k němu ostatní děti přistupují. Kamaráda tam zkrátka nemá a teď pár dní nám příjde přecitlivělý a odchod od svých kamarádů, které má mimo školku, vždy se vztekem opláče (jako kdyby chtěl být jen s nimi, a nechtěl se vracet k těm "zlým" dětem do školky?). Mátě některá zkušenost, jak se dítě s VD v kolektivu klasické školky uchytilo? A samozřejmě není v pořádku ani to, aby tam chodil a strkal do dětí pokdaždé když si chce hrát.
Pokud odborníci VD potvrdí, půjdeme někam do speciální logopedické třídy, ale co ty měsíce než to páni doktoři potvrdí/vyvrátí? Nechat doma nebo ho nechat ve školce, alespoň v kolektivu dětí s nadějí, že se ještě rozpovídá? (protože stále ještě nemáme určenou diagnózu, takže to ani Vd nemusí být)
Bohužel, do hlavičky mu nevidíme a vůbec teď nevíme, co pro něj bude lepší..
Děkujeme za radu a sdílení Vašich zkušeností,
Přejeme hezký večer!

@mulgrew ahoj, mohu se zeptat co vam konkretne pomohlo? Resime podobny problem. Diky.