icon

Nechat 3leté dítě ve školce při podezření na VD?

jiira
13. led 2017

Dobrý den, maminky,
Já tak úplně maminka nejsem, ale starosti mám podobné jako vy, tak se nezlobte, že piši🙂 My prostě nevíme, co s tím naším prckem.

Evidentně s naším synkem (3,2let) není něco v pořádku. V září, v jeho necelých 3 letech, nastoupil do školky a prošel si obdobím nemocí. Tzn. ve školce spíš nebyl nežli byl. Pevně jsme tedy doufali, že až bude do školky chodit pravidelněji, jeho nemluvnost povolí.. a ono nic - stále mluví špatně, jednuchá slova, často zkomolená, posun minimální. Ač se snažíme číst, zpívat, hrát si zajímavé a naučné hry, používat jednoduchá slova a věty, mluva jde prostě úplně mimo jeho zájem. Posledních několik měsíců jsme se opravdu snažili a výsledek žádný, Proto nemůžu říct, že se řeč vyvíjí přirozeně. Všichni tvrdí, že to příjde časem. Pediatr je stále v klidu, ale my už víme, že to v pořádku není, a objednali se na tradiční kolečko logoped - psycholog - ORL - foniatr - neurolog. Všechna vyšetření budeme mít za sebou až někdy koncem března.

My už jsme mezitím začli googlit a našli možnou příčinu - Vývojová dysfázie. Vše by odpovídalo, komunikačně je prostě úplně někde jinde než jeho vrstevníci, barvy jsme testovali a zatím je nedovedl rozeznat, jeho řeč je patlavá, nesrozumitelná, kresbu odmítá, úchop tužky je nemotorný atd..

Tak a ten hlavní problém - měli bychom synka držet v klasicé školce? Školka je prima, učitelky vědí, že má problém s mluvením a trochu individuálně k němu přistupují, ale já mám dojem (z těch několika málo návštěv, co jsme absolvoval), že tam syn platí za "toho kluka, co nemluví a všechny bací". Neschopnost komunikovat řeší pravě poštuchováním a plácáním dětí, a přitom počtu to zkrátka nejde učitelkami uhlídat. Děti se mu samozřejmě odvděčí nějakou "bezprostřední reakcí" a už je zde konflikt.
Synek nepláče když jde do školky, ze školky se mu kolikrát spíše nechce. Ale tak nějak máme pocit, že mu ubližuje to, jak k němu ostatní děti přistupují. Kamaráda tam zkrátka nemá a teď pár dní nám příjde přecitlivělý a odchod od svých kamarádů, které má mimo školku, vždy se vztekem opláče (jako kdyby chtěl být jen s nimi, a nechtěl se vracet k těm "zlým" dětem do školky?). Mátě některá zkušenost, jak se dítě s VD v kolektivu klasické školky uchytilo? A samozřejmě není v pořádku ani to, aby tam chodil a strkal do dětí pokdaždé když si chce hrát.

Pokud odborníci VD potvrdí, půjdeme někam do speciální logopedické třídy, ale co ty měsíce než to páni doktoři potvrdí/vyvrátí? Nechat doma nebo ho nechat ve školce, alespoň v kolektivu dětí s nadějí, že se ještě rozpovídá? (protože stále ještě nemáme určenou diagnózu, takže to ani Vd nemusí být)
Bohužel, do hlavičky mu nevidíme a vůbec teď nevíme, co pro něj bude lepší..

Děkujeme za radu a sdílení Vašich zkušeností,
Přejeme hezký večer!

Strana
z2
sailah
13. dub 2023

@mulgrew ahoj, mohu se zeptat co vam konkretne pomohlo? Resime podobny problem. Diky.

Strana
z2