icon

Podceňuji syna?

antilopkax
26. říj 2019

Pěkné odpoledne,
mám syna předškoláka a uvažuju nad tím, jestli ho nepodceňuji. Synovi bylo 5 let o prázdninách a já už teď na 100% počítám s odkladem, protože syn velice špatně mluví, je nepozorný, drží špatně tužku, má horší paměť, neumi věci, které se od předškoláka očekávají.
Také je velice často nemocný.
V týdnu mi logopedka řekla, že je velice šikovný a nevidí důvod pro odklad. Prý nevadí, že nebude mluvit a místo výslovnosti trenujeme fonematický sluch. Když jsem ve školce naznačila, že počítám s odkladem, tak na mě učitelka koukala, jak kdybych se úplně zbláznila a říkala, že u něj je odklad zbytečný.
Opravdu syna podceňuji?
Jsem učitelka, tak mám třeba přehnané nároky. Nebo tím, jak je nemocný, tak tendence ho víc ochraňovat, ale opravdu si nedovedu představit, že by mohl jít do školy.

Strana
z4
pospis
28. říj 2019

@mandala ono jedine kritérium přijetí dítěte do zs (spadove) je vek. Dítě se v podstatě zapisu ani fyzicky nemusi účastnit. Škola nema právo nepřijmout. Může doporučit odklad, ale rozhodnuti je na rodici. Pokud chtějí aby dítě slo do skoly nikdo nikomu nemůže nutit dat dítěti odklad. Je to jem možnost. Tím neříkám, ze nezrale dítě patří do skoly, ale reaguji tim na to, ze skola by nevzala. Nemají na to právo. Pokud dítě dosáhne kritérium veku do skoly může, připraven nebo ne.

betelgeuzz
28. říj 2019

@pospis přesně tak, pokud nejde o nějakou výběrovou školu, ale školu spádovou, tak vzít musí i nepřipravené dítě. Zápis nejsou přijímačky.

antilopkax
autor
28. říj 2019

@mandala pokud rodič chce dat dítě do školy, tak ho dá do školy a ta s tím nic nenadělá. Jediné kritérium je věk. Škola si nemůže dávat žádné podmínky. Dokonce nemusím brát ani ani dítě k zápisu.

mandala
29. říj 2019

@pospis
@antilopkax Díky za vysvětlení, to jsem nevěděla, tak se tedy opravím, že u nás škola doporučuje odklad při špatné výslovnosti. Rodiče, co vím, ten odklad vždy daly...

Strana
z4