Odklad v současné situaci. Jak jste se rozhodly, když jste nestihly od PPP?

25. bře 2020

Vím, že toto téma tu už bylo, ale mám jinou otázku.
Jak jste se rozhodly o odkladu, když jste nestihly radu od PPP? U syna máme vyjádření ze školky, logopedky, psycholožky a názor spec. pedagožky (neoficiální, jedná se o rodinnou známou, která zná syna a jeho vývoj). Tato vyjádření jsou skoro 50:50. PPP jsme nestihli.
Osobně se kloním spíše k odkladu. A to hlavně kvůli špatné výslovnosti, kdy sice umí až na R,L,Ř všechny hlásky, ale nepoužívá a hodně komolí, vynechává písmenka, nebo naopak přidává samohlásky, když mu slovo nejde vyslovit. No a druhý problém je, že má velice špatnou pozornost, osobně si myslím, že bude ještě navíc hyperaktivní.
Ale přiznávám, že jsem hodně nerozhodná a podle okolí mám tendence syna podceňovat.
Na čí radu jste daly nejvíce?

martt
25. bře 2020

Když jsme řešili odklad syna dala jsem nejvíce na svůj pocit. Ve školce nejdriv řekli odklad ne pak jo pak zase ne. Psycholožka tenkrát rekla ze to je na našem uvazeni a PPP také s tím, že se přiklání spíše pro odklad z důvodu časté nemocnosti i když by na první třídu inteligenčně měl.

zuzkasim
25. bře 2020

Podle tohoto popisu bych odklad dala. Pozornost vyzrává, řeč je na čtení a psaní dost důležitá. Bude to víc v klidu. Dají se najít i nulté ročníky, kde děti už hezky připraví na práci ve škole, aby se odkladové děti nenudily, netuším, zda něco takového je i ve vašem dosahu.

puhelin
25. bře 2020

Pry ted budou skoly pri odkladu cekat, az bude opet mozne PPP navstivit. Minuly tyden byl na ct24 rozhovor, kde se resily zapisy do prvni tridy a s tim souvisejici aktualni problemy.

marcicek84
25. bře 2020

Pockala bych jak de to vyvrbi,pak sla do PPP a az oak se rozvodla,oni pockaji,je mimoradna situace

autor
3. dub 2020

Tak jsem si sehnala ještě jedno vyjádření a opět bez závěru. Prý je velice inteligentní a ve školce mu budou chybět podněty, bude se nudit a je riziko, že zakrní. Ve škole bude mít v určitém ohledu problémy.
Opravdu aktuálně nevím, jak se rozhodnout.

mariti
3. dub 2020

Řešila jsem to podobné před rokem a taky se připojuji k doporučení na nultý ročník, pokud je ta možnost. Pokud není, zvážit jiné druhy podnětů - kroužky atd. Ale za mě je větší riziko, ženebude zvládat školu a bude se trápit, a ty problémy se můžou hodně táhnout. Já dala odklad a nelituji. Navíc - nikdy nevíš,jak se to vyvrbí.... A moc se tím netrap, vím že je to důležité rozhodnutí ale stejně 🙂 myslím to dobře

pribylovapetra
3. dub 2020

Jestli na to má inteligencne, tak bych do školy asi dala. Jak to vidí syn? Těší se do školy? Podle mě je hrozná škoda nevyužít toho,že ty děti nasavaji informace jako houby. Stejně pojedou pevně písmenka a slabiky,určitě výslovnost dopiluje.

autor
3. dub 2020

@mariti nultý ročník není možný.
Já jsem pro odklad. Manžel proti. Takže jsme sehnali ještě jeden odborný názor. A nepomohlo 😀

@pribylovapetra syn do školy chce a nechce. A ne, nedopiluje. Podle logopedky to je práce ještě tak na 2-3 roky minimálně. On má problémy i s gramatikou. Sice malé, ale má. Od října se čtou slova a věty. Mezi prvními písmeny je L a to nevysloví.

ninive211
3. dub 2020

Potom sis asi odpověděla, dala bych odklad. Pokud v 6 letech neumí L...

autor
3. dub 2020

@ninive211 není mu 6. Má narozeniny na konci léta.
On L už vysloví, ale nepoužívá. Špatně jsem to napsala. Ale aktuálně se o něj ani nesnažíme a pracujeme na sykavkách.
Mě dneska nahlodala ta psycholožka, když mi řekla, že by odklad nedávala, že dítě s jeho inteligencí se bude nudit a zlobit.

ninive211
3. dub 2020

No, pokud má narozeniny na konci léta (takže mu 6 ještě není), navíc má špatnou výslovnost, špatnou pozornost...byla bych za mě určitě pro odklad. Pak třeba nebude stíhat ve škole, bude mít problémy se čtením, psaním...a bude akorát nazlobenej sám na sebe, že mu to nejde tak, jak by si přál...v té školce se dá vždy nějak zapojit učitelky aby mu dávaly nějaká cvičení navíc, pokud by "zlobil", od toho tam jsou, aby ho dokázaly zabavit a zaujmout (a určitě nebude jediné dítě s odkladem). Samozřejmě konečné rozhodnutí je na vás, já být na vašem místě ve stejné situaci, s odkladem neváhám.
Moje sestra je začátkem srpna, ve škole byla vždy nejmladší nebo druhá nejmladší, z počátku hodně hravá, nepozorná, na prvním stupni rozhodně ne samé jedničky, spíš dvojky, hrozily někdy i trojky...přitom tom, že by nebyla inteligentní, nemůže být řeč, dostala se na osmiletý gympl (navzdory třídní učitelce, která se jí doslova vysmála, proč ONA se hlásí na osmiletý gympl, že se stejně nedostane...a ejhle, dostala...a jak učitelce sklaplo), odmaturovala s vyznamenáním (jedna dvojka), VŠ ukončila se dvěma červenými diplomy (Bc i Ing.). Ale prostě začátek ZŠ 1., 2., 3. třída byl ve znamení nervů a moje mamka říká, že zpětně lituje, že jí nedala odklad. Prostě na to nebyla zralá.

autor
3. dub 2020

@ninive211 ve školce ho nezapojí. Bude jediný s odkladem a budou tam 4 předškoláci (3 holky a on) na 28 dětí. On navíc vyhledává starší děti.
Navíc učitelky zastávají teorii, že si děti mají hrát. Řešila jsem to před 3 roky, kdy jsem tam měla prvního syna, co ve 4 letech četl. Je podzimní, takže ten poslední rok ve školce byl vyloženě znuděný, otrávený a školka ho nebavila. Bohužel ve stejném módu je i škola, protože vše umí a učitelka nezaujme. Když jsem navrhovala sešity, tak se jim to nelíbilo...
Problémy se čtením a psaním bude mít. Je u něj velké riziko dyslexie, dysgrafie a dyskalkulie (nevím, jak na to psycholožka přišla, ale říkala to).

autor
3. dub 2020

@ninive211 ale tím netvrdím, že jsem proti odkladu. Ale veškeré "navíc" bude muset probíhat doma.

puhelin
3. dub 2020

Nedavala bych odklad. Vsak on se mezi ostatnimi detmi hecne a vse zvladne.

pribylovapetra
3. dub 2020

No ale přece do školy nemuze jít za 2-3 roky? Jestli vyhledává starší děti,tak ho třeba vytáhnou? Nebo se pozeptat ve škole na možnost asistenta jestli má mít ty dys... ( nevim jaka je u vás možnost najít malou školu s málo detmi). Ve školce si nemuze hrát s 3letakama s autíčkama a nebude tam nikdo, kdo by ho posouval...

autor
3. dub 2020

@pribylovapetra logopedka je tak 50:50. U něj je jasné, že do školy půjde s vadou řeči. Teoreticky může mít i 2 odklady. I takové děti jsou (jeden je dodatečný), ale o tom ani neuvažuju.
Ve školce se bude nudit, protože ty tříleté nevyhledává a utíká před nimi. Má skoro čtyřletého bratrance a okázale ho ignoruje. Přitom s osmiletým si vyhrají naprosto parádně.

petaov
14. pro 2021

Co změnit školku? V naší školce předškoláci už trénujou i nějaké základy psaní, písmenka. Přijde mi to skoro jak první třída. Pokud říkáš, že u vás si i ty starší děti jen hrajou a nijak je nerozvíjejí, tak bych ho dala jinam. Pokud se rozhodneš pro odklad, tak ať mu ta školka ještě víc nezkomplikuje start ve škole. Jinak vada řeči jako taková nevadí. Se synem šlo do první třídy hodně dětí, co neuměli R a Ř a jiné. Učitelka je hned doporučila na logopedii. A chodily tam pak i v dalších třídách.

mimi1004
15. pro 2021

@petaov diskuze je už více jak rok a půl stará

autor
15. pro 2021

@petaov syn odklad nakonec měl a jsem ráda. Rozhodně to bylo dobře. Už tak patří k nejmenším dětem ve třídě. No a nedovedu si představit, že by se musel učit už loni. Už tak má problémy se čtením i psaním.

petaov
15. pro 2021

Super a zůstal v té stejné školce? Udělal už nějaké pokroky v té řeči za tu dobu?

autor
15. pro 2021

@petaov my tu máme jednu školku, tak tam zůstal. Pokrok v řeči je minimální.