Předškoláček aneb už vám dítě spí bez plínky?
Ahojky holky, založila jsem novou diskuzi proto abych se informovala mám 3 ročního chlapečka který už je uplně bez plenky i v noci,nyní co jsem tak všude dočetla jsou i děti který jsou v plenkách doposud... Jaký je na to váš názor? Tuto diskuzi nemyslím nijak zle,ani nejak nikoho poškádlit jen se ptám připadá mi docela divné aby takový dítě mělo plenku 😒 ... Jinak ještě co se týče předškoláčka 🙂 kolik vám je a popřípadě v kolikati vás přijali do školky ? Nám jsou v září 3 roky a 4 měsíce
@andysek232 myslím, že není třeba srovnávat, každý jsme originál, dospělí i děti. Někomu jde to, někomu ono, například já zpívám líp než má nej kamarádka a ona je zas lepší na sport. Váš Románek nepotřebuje plenku, moje dvojky umí vyslovovat všechny souhlásky včetně r a ř, jiný tříleťák krásně kreslí. U plenky na den se to dá naučit snáz a péče rodiče se odrazí na výsledku - budu-li jako mamka důsledná , ve vědomém stavu po milion opakování a tisíci nehodách si to děcko zafixuje, u té noci je to víc na přirozeném vývoji, jak tu píše jedna kolegyně.
Takže raduj se ze svého klučiny, ale ti ostatní nejsou nenormální, jen jim to jde pomalu, holt někdo musí být poslední v těch pěti letech, jak praví odborná literatura🙂 Já taky nehodnotím hůř mluvící děti, stejně se v šesti sedmi letech sejdou na základce a budou mluvit všichni dobře a chodit na wc🙂
@mafeska jak jsem psala, myslím, že to denní chození na wc ve vědomém stavu se dá naučit, ale ta noc, to si musíme počkat.... viz u nás - přes den jsou bez plen od 2 let a 3 měsíců, teď se začíná dařit odpo spaní dcerce, syn ještě střídavé úspěchy, ale v noci mokrá plína.
Nečetla jsem vše, třeba bych se opět rozčílila nad některými odpovědmi a ostatně trochu jako provokaci beru i úvodní příspěvek.
Je to stejné, jako by se někdo ptal, že je divné, že nějaký dítě v první (druhé, třetí, ...) třídě špatně mluví, aniž by věděl, že chodí na logopedii a je tam třeba i jiný problém.
Nebo, že nezvládne jako předškolák číst, když moje dítě to už zvládlo a plno dalších věcí.
A soused umí opravit auto, ale druhý s ním raději jede do servisu.
No stačí, tohle je pro mě dost chytlavé téma.
A jak psala naprosto přesně @sisstin - do 5 let se to neřeší, každý pediatr čeká, ač to může nějaké mamince, která má to štěstí a její potomek to zvládl dřív, mít pocit, že je to divné.
A ještě to tak psát, že to nemyslím zle, každý, kdo tím prochází (jakýmkoliv zdravotním nebo psychickým problémem) bere všechno hůř, řeší to dennodenně a trápí se tím, má strach, obavy, jak to dopadne...
Má dcera má 5 let pryč a světe div se, já, nesmírně pohodlná matka (zaměstnaná, se třemi dětmi a domácností, na kterou jsem sama, neboť manžel je víkendový, naprosto normální věc zřejmě) jsem to taky celou dobu řešila a nezbývalo mi nic jiného, než čekat.
Dcera již měsíc bere léky, neboť se zjistilo, že jí chybí právě onen hormon (info i pro @lasirena - u nefroložky), je to i s léky dlouhodobá záležitost, neboť hormon je dodán v léku a má mj. za úkol "probudit" tvorbu vlastního.
Fakt mě doteď baví řešit, kde mají plenky v akci, na každý výlet nebo dovču přes noc tahat zásoby.
Je to VELMI POHODLNÉ - i pro to dítě, které má každou noc zadeček v plínce.... 😝 😝 😠
Syn má 28 měsíců a asi 3 týdny už je úplně bez plínky. Začal si říkat sám i v noci, že chce čůrat. Nijak jsme ho nenutili, ale syn je taková citlivka, tak mu to asi i vadilo spát v načůrané plínce. Taky si myslím, že každé dítě je originál. Oproti tomu moje neteř má 3,5 roku a stále nosí plínky na noc a na kakání. Já jsem ráda, že se syn odnaučil celkem rychle, protože jsem nevěděla, jak je to pak ve státní školce, jestli to tam požadují, aby bylo dítě bez plen.
@andysek232 Ty se nauč pravopis, když chceš veřejně prezentovat svoje názory. Nebo se dočkáš šokovaných reakcí od jiných, jak může vychovávat dítě - budoucího školáka - matka, která neovládá českou gramatiku. Fakt ostuda. To tvoje dítě to bude mít fakt těžké s takovou matkou.....
Viz:
taky si rikam ze by Byli chudaci ty ucitelky kdybi meli jeste prevlikat plenky
nerouzořuji tady hádky jen sem se ptala jenže jak vidím tak tady hromada matek radči dá plenku než aby učila dítě aby chodilo na wc no...
syn je bez plínek i na noc už víc než rok. odplenkoval se skoro sám někdy po druhém roce. občas se stane nehoda, ale bývá to známka přetažení, nemoci...do školky půjde letos v září, takže v necelých 4 letech. je prosincový. jsem zvědavá, jak to bude s dcerou. snad to také půjde dobře a v klidu. 3+ dítě s plínkou se mi taky moc nepozdává, ale vím, že některé děti mají zdravotní nebo psychický problém a prostě se to musí řešit a trvá to déle. ale standard si myslím, že je nastaven tak, že jsou děti v tomto věku běžně bez plínky. vím, že některé maminky to trápí a chtějí už odplenkovat, ale někdy to prostě dříve nejde. spíš nechápu ty, kterým to nevadí, neřeší to ač by to šlo a dítko je zdravé a klidně dál kupují plenky a vůbec nevysvětlují a netrénují, ale těch si myslím tolik není 😅
no u predskolniho ditete se mi to uz zda teda divny ...u predskolkoveho jeste obcas chapajici max v noci ...? kazde dite je jine a jiny nazor....moje nejstarsi dcera byla uplne bez plen i v noci uz v roce a pul ! kratce pred 1. byla bez plinek pres den....druha dcerka ted predskolackova - za 3 dny ji jsou 3roky byla bez plinek i v noci kolem 2roku...obcas se samo stalo ze si v noci pocurala /kdyz hodne pila atd / nekdy ji to ujede i ted ...ale to se proste nehoda stane ...takze kazde dite je sve no nekdo brzo nekdo pozdeji ... jsem zvedava na treti dcerku je ji 14mes a nocnik spis bere jako hracku...i kdyz uz od 10mes trenujeme ...ale je leto tak super na trenovani ....a uvidime v kolika mes se plinky zbavi ...🙂 chce to cas pevne nervy ale do 18let ji nosit urcite nebudo 🙂
@sisstin tak to já do teď nejsem odplenkovaná 😅 😉 v noci piju i chodím na wc. ale já teda spadám do té problémové kategorie dětí se zdravotním problémem, no 😔
@blahova_andrea dítě nemusí mít psychický ani zdravotní problém a přesto mu to můźe trvat než dozraje v tomhle směru!
@sisstin ne všichni lidé (a všechny děti) nepotřebují v noci čůrat! Moji chlapci asi mají malý močák (manžel courá také), ale noc bez výletu na záchod je jen velmi zřídka. Syn je odplenkovám na noc od 3,5 r, ale tím způsobem, že jsem ho půl roku budila na čůrání. Pak si zvykl, a budí se již sám, a sám si dojde na záchod. Je mu skoro 6 a spí celou noc (bez čůrání), tak jednou za měsíc.
@mochenkaa no u nás by toto u syna nenastalo určitě do šesti let, možná ani do 10:D (viz první část mého příspěvku)
@konidana ale v tom případě máš zdravé dítě. Pokud by mělo jakýkoliv problém, jako třeba má dcera, tak můžeš budit, jak chceš a stejně se ti bude počurávat.
Má dcera má bohužel kombinaci více problémů - malý a podrážděný močák = reaguje i na malé množství moči a navíc se jí netvoří hormon vazopresin, který snižuje tvorbu moči v noci a tím člověk vydrží noční absenci močení.
A jak jsem psala výš, někdo tady hodí diskusi, jak je to divné, ale už jej nezajímá, že v tom může být zdravotní či psychický problém. Divné by to bylo, pokud by to bylo rodičům šumafuk, ale věřím, že tato situace je max. u pár procent rodičů.
Tvůj syn může mít také malou kapacitu močáku, jak píšeš, protože i manžel courá, ale asi má také nepoměrně lehčí spaní a po tvém "tréninku" se budí sám.
Ale pokud jsi ho to učila půl roku, nemuselo k tomu dojít díky tréninku, ale jednoduše až za půl roku mu dokonale vyzrálo spojení mezi močovou a nervovou soustavou a mozek mu dal signál sám.
Protože většina nefrologů nebo urologů tohle buzení spíš nedoporučuje, dítě se nikdy neprobere natolik, aby bylo ve stavu perfektně vnímat, proč je vzbuzeno, na záchodě se prostě vymočí instinktem (podobně jako se člověku chce čurat, když teče voda nebo kouká do ohně apod.).
A jestli jsi přesvědčená, že to bylo tvou zásluhou, můžeš být pyšná, ale nesrovnávej své dítě s ostatními, že to nezvládly ani v 5 letech. Tvůj chlapec třeba bude pozadu s jinou činností a já bych nikdy tohle nepředhazovala.
@andysek232 Ja jsem si taky myslela jak jsem geniální, když mám dceru bez plen od 1,5 roka přes den a od 1 roku 8m přes noc. Ale je to spíš její zásluha. Prostě je schopna na noc vypít flašku vodu a vydrží až do rána. Takže geniální dítě nemáš. Jenže pozor ona ta její rychlost chápání nese i své stinné stránky. Dcera se všechnohhrozně rychle naučí a pochopí, jenže taky mi skoro ve 4 letech uz pěkných pár měsíců zadrhava. Takže s ni jdu ke klinické logopedce, nicméně dle naší pediatre to zřejmě souvisí právě s tou její "rychlosti" ve všem. Takže buď rada, ze máš průměrně dítě a neres jestli je normální, ze ma někdo ve třech letech plenu na noc. Navíc ve třech se nejedná o predskolaka a myslím, ze pokud se někdo pocurava v pěti či šesti letech uz to rodiče nějak řeší.
Jak nekdo muze zalozit takhle rypavou diskuzi mi hlava nebere....Zakladatelka se asi musi hodne nudit kdyz nehleda radu ale vyvolava hadky prohlasenim typu: je to divne.....Pokud potrebujes pochvalit tak ano chvalim te,jsi ta nejgenialnejsi maminka na svete a udavas meritka ostatnim 😎
Mila zakladatelko diskuze. Ses fakt borka! Takhle ti to staci? Nebo chces nejakou dlouhou oslavnou basen? No, ja pliny na noc neresim, az nastane spravny cas, decka se odplenkuji sami. Resp do 5 let to je dle psychologu v norme.
predskolak je ale az dieta od 5 rokov vsak? syn uz 3 rocny, je bez plienky na den od 2 rokov a na noc pred 3 rokom, slo to hladko u nas.. par nehod bolo ale nebolo to nic strasne.. kazde dieta ma ine tempo.. jo a dudlika sme sa zbavili tesne pred 3 rockom.. a to si ho sam vyhodil do kosa.. par krat si na neho spomenul ale celkom v pohode to zvladol.. cakala som to horsie.. na to aky bol zavislak, plus musel mat dudel aj v rucke.. 😝 pouzival to ako antistres lopticku 😀 avsak teraz si v jednom kuse olizuje ruky.. takze vsetko ma svoje pre a proti.. 🙄
Já fakt nepochopím tady ty maminky, co mají potřebu vyjádřit světu, že jejich dítě je napřed a ty ostatní jsou "trochu divní". Co si ty maminky potřebují dokázat? Nejspíš mají problém někde jinde a tímto si asi zvedají sebevědomí, jinak fakt nechápu tady ty výkřiky do světa 😖
@misa808 😎 díky, řekla jsi to za mě.
@martina_z prosím kde jste slyšela,ze dětem s hypotonii trvá déle odplenkovani? Ptam se,protože syn mel osovou hypotonii.... Nevím proč řešit takovou věc, každé dítě je naprostý individuální, nejhorší jsou matky tlačící na pilu, a pak ty které maji dítko jako výstavní opičky stylu ukazte co umite a druzi ne.
@radapokec zaujal mě Tvuj příspěvek my mame syna s centrální hypotonii a odplenkovani nám trvalo dele, já myslím, ze u nás to ale trvalo dele neb syn je harmonicky opožděný asi ve všech oblastech ale samozřejmě jistá si tím byt nemuzu
@morgan - já jsem ze začátku párkrát zkusila syna v noci na čůrání budit....ale poté, co jsem dosáhla akorát tak toho, že chytil pořádný hysterák z toho, že chtěl spát a já ho probudila a pak mu trvalo zase dost dlouho, než usnul, tak jsem toho nechala a prostě počkala, až bude noční plínka víc dní za sebou úplně suchá...pak jsme ji sundali a bylo to....syn od té doby nikdy v noci čůrat vůbec nechodí, jde večer, než zhasneme a pak až ráno, noci nečůrá, nepije....jen spí jak zabitý 🙂
Bohužel znám dost,, pohodlných'' matek které o to opravdu nejeví zájem..... ☹ ovšem pak ale i takové které se snaží opravdu hodně a prostě to nejde a to me mrzi ☹ nejvic me vytaci pristup tech linych ale pak i těch, kterým děcko chodí třeba od roka pres den bez pleny a jakmila dítko někoho jinýho začne třeba jen o týden dýl už na ně neustále pohoršeně koukaj...
No tak aby řeč nestálá .. Tak dámy nechtěla jsem vyvolat takovouto debatu já si myslíte ale když už tak už.. Ano,matka která neleni a snaží se tak jde všechno a ne ze ne.... Takže mi nepovidejte ze tohle a tamto... Neříkám ze jsem ta nejskvělejší matka ,každá dělá chyb i já je dělám ale když už se snažím tak to dodelam do konce a když už jsme u toho mile dámy tak to co jsem řekla tak jsem řekla a nevím proč se k této diskuzi porad vyjadrujete
Dnes první noc bez plínky a vše 😉 v suchu 🙂
@andysek232 V tom případě mi prosím vysvětli, proč zakládáš diskuzi, když se nemáme vyjadřovat? Smysl? Pointa? 😀 😀
@metallico_mondo No podle mě je jednoduchý říct, že jsou pohodlné. Moje dítě třeba jak vidí nočník, tak zdrhá a to můžu zkoušet, jak chci. A pohodlná nejsem. Ani líná. Takové řeči mě trochu uráží. Neznáš mé dítě, tak nesuď.
@andysek232 musim uznat, ze ses vtipna. Kdyz se chce, tak to jde a ne, ze ne 😀

Takovym panim z piskovist a hernicek rikam pracovne "závodní slepice". Mimochodem, syn neni zadnej blbecek. Ve 2,5 umel pulku abecedy a pocitat do 20, coz se naucil vicemene sam, kdyz za mnou chodil s dotazy. Chodime stale na neurologii a velice dobra a zkusena lekarka z Thomayerky na plenach na noc nevidi nic spatneho.