icon

Přihlášení do MŠ. Může mít trvalé bydliště prozatím u cizího?

khaxon
21. dub 2020

Máme trvalé bydliště v Praze. V létě se budeme stěhovat do Lysé. Bohužel nám tam nechtějí vzít dceru do MŠ dokud tam nebude mít trvalé bydliště. Otázka zní: Můžeme jí tam někam přihlásit samotnou. Otec a matka budou zatím v Praze? Dcera u někoho cizího v Lysé? Děkuji Lukáš

Strana
z2
madbetka
23. dub 2020

@fifina86 Samozřejmě, že nemůžou přijmout všechny, kdo se hlásí, protože to kapacita neumožňuje. Ale to nic nemění na tom, že dítě MÁ právo na předškolní vzdělávání 🤷

fifina86
23. dub 2020

@madbetka ano, predskolni ma pravo, tj. dite ktere daneho roku do 31.8. dosahne 5let ;) Zbytek podle kapacity skolky ..

marti89
23. dub 2020

To by mne čistě ze zvědavosti zajímalo, jak to řeší takové školky se zkoumáním trvalého bydliště, když je dítě ve střídavé péči (př. 14 dní otec, 14 dní matka) a oba ho musí dát do školky.

Já tedy mam naštěstí výhodu, že manžel má pořád trvalý pobyt psaný u rodičů, takže máme na výběr ze 3 spádových školek. Představa, že bychom ten trvalý měli oba u rodičů a diskriminovali nás kvůli tomu, se mi nelíbí. Znam spoustu kamarádů, kteří si třeba přepisovali pobyt kvůli získání koleje na studiích k tetám, protože měli jen 3 přestupy v dopravě a museli mít aspon 4 a bez možnosti přímého spoje, nebo majitel pronajímané nemovitosti nesouhlasil se zapsáním trvalého pobytu, takže mají stále u rodičů.

nat
23. dub 2020

@khaxon u nás také musí mít alespoň 1 rodič stejně trv.bydliste jako dítě.Prave z důvodu,že je o místo ve školce velký zájem.

jitakintousek
23. dub 2020

@khaxon u nás to letos budou hlídat, je to v kriteriích napsany. Když bude odlišný tak je možnost, že tě nahlásí. U nás jde spravedlivě podle věku dítěte, ale bydliště tady musí mít. Je tu malá školka a hodně dětí, takže očekávám že letos nepůjdeme do školky ve 3 letech. Bohužel kapacity jsou omezeny, záleží kolik dětí půjde do školky a podle toho je počet volných míst. Plus přednostně jsou brány děti co půjdou do školy. Tam kde se hodne stavi je problem dat deti do skolek.

prejeta_zaba
23. dub 2020

@pabka možnost samozřejmě má, ale pokud je matka doma s miminem, nevidím důvod, proč by mělo starší dítě ve školce zabírat místo pracujícím matkám, když je jeho máma stejně doma. Dítě má mít primárně ty zážitky, seznamování se s kolektivem, první povinnosti a vzdělávání v rámci RODINY a ne, že si matka chce doma fotit mazlící fotky s miminem na instagram a nevěnovat se dětem, které má. Ano, správně, rodičák není na válení se u kafíčka, ale na péči a rozvoj dětí. Asi nikdo nepůjde hned do práce, když bude mít doma novorozeně, že? Kolektivních zařízení si bude dítě muset "užívat" ještě dalších 15 let, takže nevidím důvod, proč za každou cenu cpát tříleté dítě do školky, když je jeho máma doma. 🤷‍♀️ Samozřejmě pokud je ve školce místo a chce tam dítě na pár dní za kamarády, to je něco jiného než ho tam na sílu hlásit do plné školky a ohánět se tady právem na vzdělání. 🙄 Vzdělávat tříleté dítě snad dokáže, při troše snahy i žák druhé třídy. 🤷‍♀️

blondynka400
23. dub 2020

@marti89 tak dítě chodí do jedné školky, buď dle TP matky nebo otce. Neměl by to být problém.

Mně osobně nejvíc vadí ta spádovost a že si člověk musí vybírat dle trvalého bydliště. Přeci jsem jednou občan ČR a mělo by toto být volné, nezávisle na bydlišti. U nás už spádovost došla tak daleko, že si ani v rámci města nemůžeš vybrat školku nebo školu, ale je to pevně dané dle ulice,kam kdo spadá. To mi fakt přijde, že jsme se vrátili do dob komunismu. A jedině co tento způsob generuje je to, že lidi podvádí...

fifina86
23. dub 2020

@blondynka400 spadovost neni jen v CR, je to pomerne bezne kriterium ve svete (ohledne statni skol/skolek) ..

zuzita15
23. dub 2020

@blondynka400 u nas je spadovost u MS v ramci mestske casti, aspon neco, ale skola podle ulice a to me teda vytaci. Kdyz dite spada do zakladky, jejiz uspesnost prijeti na SS je tristni, tak cloveku nezbyva nez dite doma doucovat a pokud dite na to ma, tak ho co nejdriv soupnout na gympl. A to mi vadi. Chci svobodnou volbu skoly podle kvality a ne podle spadovosti. Chapu, ze nektere zakladky by byly prazdne a nektere precpane, ale pak by se aspon jejich uroven musela casem srovnat, meli by motivaci to zlepsit, takhle je nic netlaci.

marti89
23. dub 2020

@blondynka400 Tak zrovna ti známí, na které jsem narážela, jsou od sebe, oba mají trvalý pobyt různě a dítě si vozí 50 km, takže chodit jen do 1 školky není technicky možné - potřebuje na 14 dní jednu u táty a na 14 dní druhou u mámy (tu teď zrovna hledají).

pincola
23. dub 2020

@drep Právo na v zdělání a socializaci ano, ale jen, když je místo ve školce. Přednostně se otevírají třídy předškoláků. Pokud je místo, tak se třeba u nás losuje. Já bych ale dala osobně přednost zaměstnaným matkám. A nenazvala bych to diskriminací. Nejsou doma, chodí do práce, mají to těžší.
Kdo je na mateřské, nepotřebuje to tak nutně. Přišlo by mi to lepší než to losování. Starého člověka taky pustím sednout. A nebudu se tam hádat, že mám já právo sedět a že to je diskriminace.
Tříleté dítě bude za rok čtyřleté a do školky půjde, nic mu neuteče, žádné vzdělání. A pokud maminka chce mít dítě v kolektivu, ať s ním chodí do klubíků, nebo zve kamarádky s dětmi na návštěvu, nebo si zaplatí soukromou školku.

tulikiss
23. dub 2020

@pincola jenomze co pak maminka co o praci behem rodicaku prisla a chce hledat praci, ta ji nema ale bez umisteni ditete do skolky ani mit nebude. a co deti co v dobe natupu do skolky meli zamestnanou matku ale v prvnim roce uz doma sourozence maji. je proste tolik variant ze vzdy se bude nejaka skupina citit ukrivdena. proto je nejvic spravedlivy zpusob to ze se vezme datum narozeni deti, seradi se a hotovo.

cikitkapb
23. dub 2020

@khaxon Já s tou prudící blondýnou souhlasím... Už jenom to stěhování bude pro dítě záhul. Do toho ještě vetřelec v podobě sourozence a aby toho na ní nebylo málo, tak jí strčíte ještě do školky plné cizích lidí a dětí, aby se z toho mohla najust zbláznit. A za třičtvrtě roku tady budeš psát, jak je malá nezvladatelná, a jak dělá naschvály, nechce chodit do školky, ubližuje sourozenci, a tohle a tamto. Místo abys teda s ní byla doma, když doma budeš, a pomohla jí to všechno překonat nějak zdravě, tak jí naložíš jak jen můžeš? Dospělej člověk se s tímhle vším srovná, ale zkus si sebe představit na jejím místě. Zkus si představit, jak se asi bude cítit.

takyjedna
23. dub 2020

@prejeta_zaba Na to jestli je matka ditete na dalsi rodicovske nebo ne uz se hledet nesmi, jak se to delalo driv. Skolka je vzdelavaci instituce a ne zaopatrovaci. A nemuze nikdo diteti upirat vzdelani, ani ho diskriminovat za to, ze ma mladsiho sourozence..

drep
23. dub 2020

@pincola jo, ale pořád jde o to dítě, ne o jeho mámu. Proč má být Jedno dítě znevýhodněné v přístupu ke vzdělání, protože jeho máma (ne)pracuje? Los je spravedlivý, pokud to není nickname pro sponzorské dary pro školku. Stejně tak jako ve škole by bylo nesmyslné kritérium, jestli do té “lepší” oblíbené školy ho vezmou podle toho, jestli máma pracuje. A to říkám z pozice pracující mámy.

pincola
23. dub 2020

@drep No nevím, jestli v 3 letech se dá mluvit o rozdílnému přístupu ke vzdělání. Pod tím já si osobně představím ještě něco úplně jiného. A pokud budeme mluvit o "vzdělání" , tak vzdělávat se může tříleté dítě doma. Na to nepotřebuji instituci, aby mi zpívala s dítětem písničky a vybarvovala obrázky. A kolektiv dítě pozná i na hřišti, na kroužkách, v klubíku. Můžeme to cítit každá jinak, ale pro mne, pro moje oči, nevzniká žádná mezera ve vzdělání, pokud dítě jde do školky v 4 letech a ne, jak odbyde 3.rok.
Co ale práva dítěte, jehož máma nutně potřebuje do práce, protože nemají peníze, je třeba sama s dětmi. A v práci už jí nebudou držet místo. Já se na to dívám takhle, ale nikomu to nebudu cpát. Stejně to neovlivníme. Bude to, jak to bude.

pincola
23. dub 2020

@tulikiss Vždycky jsou vyjímky a problémové situace a nespravedlnost. Já bych ty zaměstnané upřednostnila rámcově. A pak taky, aby školky braly, když už tam je sourozenec. Aby to nebylo tak, že matka odevzdá dítě do školky a z druhým dítětem musí cestovat do jiné školky. A má kolečko na hodinu nejmíň. A pak zas letět z práce o hodinu dřív, než by musela, aby stihla vyzvednout obě. A večer, místo, aby byla chvíli s dětmi pak pracuje z domova, aby dohonila.
Protože školka nemůže nikoho diskriminovat a vzala dítě, které má maminku na rodičáku a která ho tam dává zvolna, když je nálada a když ráno včas vstanou. Nic proti tomuhle způsobu a nic proti ní! Jen přijde přirozenější brát takové děti, jen když zbyde místo.

madbetka
23. dub 2020

@pincola Jenže to není problém té maminky, co je doma s mladším sourozencem. To je problém státu, který není schopen zajistit dostatek míst v mateřských školách. Státu, který není ochoten tvořit lepší podmínky pro pracující matky.

Já osobně odmítám nedat dítě do školky jen proto, že jsem doma. Dcera by tak totiž šla až v těch pěti letech, i když ona sama si doma hraje na školku už teď a mluví o tom, jak se tam těší. A mám jí to odpírat? Proč?

cikitkapb
23. dub 2020

Nečetla jsem všechno, ale řešilo se tady třeba i to, kdo si nechá k sobě připsat dítě, které nezná, od lidí, které nikdy neviděl, jen aby dítě mohlo do školky? 🤔

khaxon
autor
23. dub 2020

Díky všem za názory. Omlouvám se, ale nečetl jsem všechny. Naše dcera je ďábel, už potřebuje školku. Doufám, že nás vezmou 🙂 Opravdu potřebuje kolektiv atd. Každopádně jsem se poučil a další příspěvek nedávám. Je tu opravdu hodně lidí co prudí. Pokud nám ji nevezmou, tak nevezmou, nic nenaděláme a budu hledat školku jinde. Matka pracovala i předtím. Není to o tom že by chtěla fotit mimino :D Ať se všem daří a opatrujte se. Už sem nelezu 🙂

blondynka400
23. dub 2020

@fifina86 nevím kde ve světě myslíš, ale neznám nikoho, kdo by byl venku a měl problémy jakou jsou zde

@marti89 aha, ale to nejde být zapsaná ve dvou státních školkách? Dost často soudy povolují střídavku tak, aby to bylo ve stejném městě, chodilo právě do stejné školky/školy. Neumím si představit střídavku, zvlášť u dítěte předškolního věku, kterému se vše bude takto měnit 😅 Nic mi do toho není, ale fakt to slyším prvně....

fifina86
23. dub 2020

@blondynka400 v tom svete venku jsem zila a zustalo mi v nem spoustu pratel, takze mam docela dobry prehled v nektwtych zemich o skolnkovem/skolnim systemu. Nektwry jsme dokonce i zkouseli sami

blondynka400
23. dub 2020

@zuzita15 právě, podle městské části to ještě beru, ale to že nemám vůbec na výběr, to mne fakt vytáčí..... A přitom by to u nás šlo vyřešit, jenže pak zjistíš, že problém jsou peníze a dohady mezi obcema.
Mně už je to jedno, obě děti už mám ve škole a tam kde jsem chtěla, ale z principu mi to vadí....

blondynka400
23. dub 2020

@fifina86 těžko říct, když neřekneš kde. Já v zahraničí taky žila, i teď jsem tam pracovně často v několika zemích. A ano, ač určitá pravidla někde jsou, nikde mi to nepřišlo tak komunistické jako u nás. Ale možná znám špatné země 🙂

pabka
23. dub 2020

@prejeta_zaba no naštěstí to, že Ty nevidíš důvod, v praxi nic moc neznamená, kriterium zaměstnané matky se zohledňovat nesmí. Je přeci spousta situací a nic není černobílé. Co třeba to, že v době zápisu a přijetí dítěte do školky matka zaměstnaná není proto, že byla na MD, ale po přijetí do školky si práci hledat bude a do práce půjde? To by se řešilo jak? Řekla by u zápisu slibuju na holý pupek, že do práce půjdu?
Přesně v té situaci jsem totiž byla... zaměstnaná 9 let u jedné firmy, na konci MD výpověď dohodou, takže jsem byla bez práce. Kdyby moje dcera šla v tu chvíli do školky, tak bych nebyla pracující a tím pádem by ji neměli vzít?
A spousta matek na MD opravdu neleží doma s mobilem na Instagramu, většina mých kamarádek od například půl roku věku dítěte pracovalo z domova, ty by se braly jak? Když byla moje druhá dcera miminko, moje máma měla opravdu velké zdravotní až fatální potíže a starala jsem se o ní, denní péče, takže čtyřleté dítě by to mělo absolvovat se mnou proto, že nemám zaměstnání jen proto, že nesmí být ve školce, když jsem byla na MD? Stačilo, že to musel absolvovat mladší sourozenec.
Mě šly obě děti do státní školky dávno po 4. narozeninách, pro pořádek a byla jsem a jsem pracující, takže se nezastávám skupiny, do které spadám, jen mi přijde nespravedlivé, že dítě přeci nemůže za to, zda matka je doma nebo ne, školka je pro něj a ne pro matku. A mluvím o tomto kriteriu, nikoliv o věku. Pokud by se uplatňovalo, tak stejně u tříletých i čtyřletých. Jinak jsem samozřejmě proto, aby bylo ve školce starší dítě než mladší a proto myslím, že jediné spravedlivé kriterium je věk.

fifina86
23. dub 2020

@blondynka400 tak treba Belgie, Nemecko, cast Kanady a US, GB ;) Jen namatkou .. a pro upresneni, mluvime o statnich skolach ne soukromich

blondynka400
23. dub 2020

@pabka s tím co jsi napsala tak plně souhlasím. Ale jak už jsem psala někdy včera, toto kritérium bych úplně nezavrhovala, ač bych to brala až někdy úplně nakonec. Příklad: vezmu stejně staré 3 leté dítě, zbyde už jenom jedno místo, tak za mne by měla mít přednost ta žena, která pracuje oproti té, která je na RD.
Přeci jenom u toho tříletého dítěte je to vzdělávání tak nějak napůl. 4 leté dítě (kde už za mne vzdělávání fakt opravdu začíná) už snad vezmou do školky úplně všude. Ta situace se za poslední roky hodně zlepšila a nepřijde mi, že by v této věkové kategorii byl nějaký extra přetlak.
Určitě by byl ale nesmysl, aby třeba vzali 3 leté dítě na pracující matky a 5 leté dítě matky na RD by bylo doma.

blondynka400
23. dub 2020

@fifina86 tak v tom možná bude diference, já znám jiné země 😀 (jinak ano, i já mluvila o státních školkách, ale hlavně tedy školách, tam mne osobně ta spádovost vadí mnohem více)

pabka
23. dub 2020

@blondynka400 ono je to fakt těžké, v tom Tebou uváděném příkladu to zní logicky, že by dostalo přednost tříleté dítě pracující matky, ale tříleté dítě je i to, kterému bude za měsíc čtyři, ale i to, které má tři čerstvě. Ale obě jsou zatím tříleté. Tak které vezme...? Když se určí hranice, někdo bude taky těsně pod nebo nad a vznikne stejný problém...
Jinak u nás je stále velký přetlak, bydlíme v oblasti s obrovsky rychle rostoucí zástavbou, starší dcera šla do školky ve 4 a čtvrt a to byla poslední nad čarou. O jedno dítě a šla by zas až za rok.
S tou školou s Tebou naprosto souhlasím, 9 let základního vzdělávání mít přiděleno jen tím, kde bydlíš.... to je na hlavu. Ale jak to řešit, to nevím tedy.... fakt mě nenapadá spravedlivý způsob. Zase je přeci taky na hlavu mít ZŠ před barákem, nedostat se pro velký zájem i když bych taky chtěla a muset dojíždět... Naštěstí mám dceru tam, kde jsem chtěla, patříme tam, ale kdyby ne, nevím, co bych dělala...

blondynka400
23. dub 2020

@pabka já myslela tím stejně staré tak dítě, které je narozené třeba na začátku června a druhé na konci června, asi jsem se špatně vyjádřila 🙂
Já bydlím kousek od Prahy, též s extra rostoucí výstavbou, ale starosta je hodně progresivní, takže za posledních 6 let otevřel 8 nových tříd (jedno rozšíření školky o 100% kapacity a jedna úplně nová). Takže teď není problém umístit dítě, kterému do září jsou 3 roky. Ale vím, že to stále takto není všude....
Ad ty školy, před pár lety to docela fungovalo (mluvím o Praze , střední Čechy) a teď to najednou už nějak nejde. Nevím, co se změnilo.... Nějak mi přijde, že je to bohužel dost o penězích a ne o skutečné kapacitě škol ☹ (ač existují výjimka, kdy se školy nafouknout prostě nedají, stejně jako školky)

Strana
z2