icon

Problémy s učitelkou ve školce, co byste dělaly?

anetaji
4. zář 2014

Ahoj holky 🙂
chci se vás zeptat.Dcera mi včera říkala,že se jí ve školce nelíbí,že je paní učitelka zlobivá.Zeptala jsem se jí co se děje.A ona mi řekla,že když kluk zlobil paní učitelka s ním třásla a názorně mi to předvedla na mě.(Vzala mě za ruce a začala se mnou třást a říkat,že jsem zlobivá) :( Hrozně o tom přemýšlím,jestli něco učitelce říct nebo ne.Dceři jsem řekla,že to se nedělá a kdyby něco jí paní učitelka dělala,že mi to musí okamžitě říct a že jí nemůže ani plácnout.
Co by dělala každá z vás,kdyby tohle zjistila?? :(
Dále se chci dcera nejí žádné pomazánky,jednou mi potom i zvracela a Dr.říkala,že jí nikdo nemá nutit ať si jí suchej chleba i rohlík.Učitelka o tom ví a na schůzce rodičů bylo řečeno,že v tom není problém.Ale najednou mi bylo učitelkou řečeno,že když jí to nenamaže,tak ostatní děti to budou chtít taky nenamazané.Ale když to tak řeknu snad se může rozhodnou jestli to sní samotné nebo namazané ne??Platím jí to tak snad je to na ní a ostatní když budou chtít suché ať si to sní taky suché.Prý v pondělí příjde ředitelka a to jídlo se bude řešit.Ale myslím,že není co,prostě jí dát pomazánku vedle a když jí bude chtít bude a když ne tak ne.
Děkuji mockrát přemýšlím nad tím

Strana
z9
oililygirl
16. zář 2014

@anetaji dobre

takarazestinusakur
16. zář 2014

@anetaji Berte to tak, že je teprve září, takže ani rodiče se mezi sebou moc neznají. Většinou spolu rodiče mají čas pokecat když čekají společně na děti po obědě, nebo po odpolední svačince. Jo a taky v šatnách, tam to vždycky jede 🙂 Hlavně na nějaké školkové akci jako je Halloween nebo tak se určitě do řeči dáte 🙂

Většina rodičů ne, že by si nevšímala okolí, pouze řeší a sledují to, co se týká jejich dítěte, to mi věřte, že pokud by paní učitelka vztáhla ruku na jejich dítě, tak se ozvou a rychle...O to se bát nemusíte, protože většina rodičů zastává ten názor, že "zatřást" si s vlastním dítětem dokáží sami a nepotřebují k tomu paní učitelku. 😉

V pozoru určitě buďte (třást s dětmi by se určitě nemělo), pokud Vy sama uvidíte třást paní učitelku s jiným dítětem, pak běžte a nahlaste to, ale pokud dcerka přijde, že se paní učitelka moc zlobila na někoho, a že s ním zatřásla, to bych řekla, tak max. rodičům daného prcka, (protože osobně jste to neviděla, nevíte, o co přesně šlo), ale víc bych se o to nestarala, protože nejsem zákonným zástupcem toho dítka...od toho jsou rodiče, aby si přesně zjistili, co a jak se stalo nebo ne...

Měla jsem kolegyni, která zachránila dítěti život tím (a sobě ušetřila život v krimu), že ho včas stáhla ze silnice na chodník (zrovna jelo auto), nahlásila mamince, co se stalo a další ráno na ní naběhla matka kamarádky oné holčičky: " Co si to dovoluje, hrubě tahat dítě za ruku!" Byl to celkem trapas, když se dozvěděla, jak to bylo a musela se paní učitelce omlouvat. Vzhledem k formě jakou ona maminka "ochraňovatelka" zvolila, kdy byla vyloženě sprostá, musím říct, že jejich vztahy už pak nebyly jako dřív...(Vím, že to myslíte dobře, proto Vás varuji před zasahováním do věcí jiných rodičů...jenom z výpovědi dětí přesně nezjistíte, co se vlastně stalo, děti nejsou schopny popsat důležité detaily jako třeba "že šlo o život, protože jelo auto")

anetaji
autor
17. zář 2014

@takarazestinusakur
proto jsem založila tuto diskuzi a nechala jsem dávaj najevo ostatní zkušenosti či rady 🙂 Jak už jsem psala nechci nic přehnaně hrotit,kdyby ano,tak jsem to tu ani nezakládala a už jsem někam běžela 🙂
Děkuji mockrát já jen budu sledovat a budu na pozoru. 🙂 🙂
Je jasné že si děti něco přibarví,ale ohledně třesení myslím,že to asi moc nejde,ta názorná ukázka mě stačila.

somalicats
17. zář 2014

@anetaji Přidám ještě svoji zkušenost z družiny: když mi už potřetí mladá hlásila, že vychovatelka je "úplně blbá a nedá mi tam napít" (pro vysvětlení - v naší ZŠ je teď tuším 7 družin, od 16 hod, kdy už je tam méně dětí, se slučují do 2 skupin. Co se pitného režimu týče, tak vychovatelky vždy prosí rodiče o donesení šťáv, takže třeba já dávala každý rok na začátku třílitrový barel šťávy do naší družiny, a dětičky si pak během pobytu v družině mohou nalít šťávu a dotočit vodou do lahvičky. Mladá měla problém právě odpoledne po sloučení družin, pokud nezůstala v té své), začalo mi to být divné. Možná by řada z vás na vychovatelku vlítla a udělala bugr. Já se šla normálně zeptat té naší vychovatelky, jak to tedy s tou šťávou mají. A ejhle - ono to bylo tak, že vychovatelka děti vždy před slučováním upozorňovala, že budou přecházet jinam a ať si ještě natočí pití, aby nebraly šťávu v jiných družinách. A moje mladá na to zvysoka kašlala. Vůbec se nedivím tomu, že v jiné družině odmítaly vychovatelky dětem, které tam standardně nepatřily, dolívat pití - ne každý rodič šťávu nosil a často se stávalo, že jiní pak donesli šťávu třeba i 2x, aby děcka měla co pít. Neříkám, že je tenhle systém OK, osobně bych byla spíš pro jiné řešení, ale to je věc druhá. Takže tady máte taky příklad toho, jak dětičky dovedou úžasně zkreslit podání problému, když se jim něco nelíbí.

nonnni
17. zář 2014

@anetaji ja tady plne souhlasim s
@takarazestinusakur .... take jsem jednou rozladene sla do skolky resit dceru, ktera prisla s tim, ze ona jedina nedostala bonbon, kdyz se rozdavalo a navic na ni pani ucitelka kricela a zakazala ji snist si svacinu a jeste do ni strkala. Bylo to na vylete. No jasne, ze na matku jsou tyto informace, jak rudy hadr na byka.

Nastesti jsem se jen slusne zeptala, zda nebyl s dcerou nejaky problem na vcerejsim vylete a dozvedela jsem se, ze maly ano.

Dostala k rozdavani pytlik bonbonu a zacala se s nimi ladovat sama, takze pote, co doslo na rozdavani, tak uz na ni nezbylo a logicky uz nedostala...

Svacinovo prihoda se vyvrbila v to, ze dcera (pres jasny zakaz ucitelek) se zacala pidit, coze to dostala ke svacine a vybrala si pro to uplne nejlepsi misto...prechod rusne krizovatky. Takze ano, ucitelka na ni houkla, at tu svacinu necha, zakazala ji tu svacinu konzumovat primo na prechodu a navic ji dostrkala na chodnik. Tim stylem, ze sla za ni s rukou na jejich zadech a to ji nutilo zrychlit.

Podotykam, ze pote, co jsem se se dcery doma ptala, zda se toto a toto stalo, tak mi ucitelky verzi vesele odsouhlasila, bez pripominek.

Nelhala mi ani predtim, akorat detske vnimani reality je velice subjektivni.

Kazdopadne na pozoru bych byla, ale nedelala zavery na zaklade jednoho detskeho svedectvi. Pripadne se sverila rodicum ditete a podporila je v tom, at se zeptaji ucitelky na jeji verzi.

anetaji
autor
17. zář 2014

Já se také nejprve ptám na verzi dospělého a až potom si to sesumíruju ;)
Ale každá učitelka vždycky hlásí jestli jedla máme to tak dohodnuté a tím pádem sdělí jestli zlobila či ne.Ona z volného čas stejně jen sedí u stolku nebo u table stojí a kreslí :D Doma je to jako v ateliéru,všude malůvky a dokreslovačky 😀 hrozně jí to baví

takarazestinusakur
17. zář 2014

@anetaji Nebojte se já jsem Vás pochopila dokonale 😀 Snad Vám některé moje rady k něčemu budou 🙂 Reagovala jsem i na jiné rady, které Vám byly dány (o kterých si myslím, že jsou cestou, jak se dostat do problémů.) Některé maminky na MK zapomínají na fakt, že paní učitelka je PARTNEREM rodičů, v procesu všestranného rozvíjení "našich" dětí po všech stránkách, nikoli jejich podřízený. 😠 "Naběhnout na učitelku a nemazat se s ní" to na mě ještě nikdo nezkusil a musím přiznat, že by toho velmi litoval 😀

maggi
17. zář 2014

@nonnni tak tohle se mi moc libilo. 🙂 Jak ty deti to dokazou prezentovat tak, ze to vyzni uplne jinak nez to doopravdy bylo. Taky to znam od syna. Vzdycky byla nejdriv prvni verze toho co se stalo a za chvilku - no, vlastne ted jsem si vzpomnel ze to bylo jinak - no a pak bylo jeste nekolik dalsich ruznych verzi, takze kolikrat jsem se nedozvedela poradne vubec nic. 🙂

bbn
17. zář 2014

@lemonela tak to se musím teda zasmát, co je drzého na tom, když pouze požaduji to, na co mám právo? Zdá se ti teď v dospělosti správné, jak s námi zacházela valná většina rodičů, učitelů ve školce a škole? Jistě, výjimky se najdou, opravdové autority, které ale k motivaci nepotřebovali efekt zastrašování a ponižování. Jestli má být tedy systémem to stádo ovcí, tak všichni držme hubu a krok a nechme se zastrašovat a ponižovat, ostatně to systém (stát) vlastně chce. Ne inteligentní lidi s vlastním rozumným názorem. Ale ovce, co budou tupě poslouchat, dělat to, co je psáno a hlavně platit a platit.
Ano, byla to dlouhá cesta, ale pochopila jsem už před lety 🙂

anetaji
autor
17. zář 2014

@takarazestinusakur
určitě to bylo přínosné děkuji 🙂

lenicka07
19. zář 2014

Ahoj holky, naše mladá chodí do školky teprve týden, snad už si docela zvyká, s tím by takový problém nebyl, ale jsem trochu rozpačitá z chodu školky. V týdnu byla schůzka, ale jakožto "nováček" jsem si netroufla nic říct, ostatní maminky stále souhlasně kývaly, a je to na malé vsi, hned bych to slyšela ze všech stran, co že jsem si to dovolila. Na druhou stranu mi více lidí potvrdilo že určité věci nejsou v pořádku, ale to je tak mezi 4 očima, navenek každý dělá že je to OK. Ve školce je ředitelka a učitelka (obě tak kolem 55 let, jedna je možná i starší) a školnice. MŠ je jednotřídní, počet dětí přesně nevím, asi lehce přes dvacet, letos nově nastoupilo 8 dětí. Moc se mi nelíbí, že děti vůbec nechodí mimo areál školky. Hřiště bylo sice před časem zrekonstruované, ale třeba v zimě a na jaře je tam nic moc, je obrostlé tújemi, takže je z velké části ve stínu a leží tam dlouho sníh. Pobyt na hřišti spočívá třeba v tomhle období v tom, že jedna učitelka (ředitelka nikdy) si dá k pískovišti lavici, tam si sedne, na pískovišti se batolí ti tříleťáci, zbytek děti si dělá co chce. Občas je tam s ní školnice. S dětmi většinou moc nekomunikuje, akorát jim řekne, že se nemají prát o hračky, nemají na sebe házet písek atd. Dneska jsem s holkou byla chvilku ve třídě, kolem té osmé tam byla ředitelka, chodila okolo skupinek dětí, nijak s nimi nekomunikovala, jen občas poklidila cokoliv, co se sebemíň dětem odkutálelo, jako by jí záleželo hlavně na pořádku. Já vím že organizovat takovou školku je složité, nejsem fakt člověk který by si na něco stěžoval, prostě je to takový můj trochu divný pocit z toho co tam vidím. Tak by mě zajímalo, jaké kdo má zkušenosti z podobných jednotřídních, vesnických školek...

michalkaj147
22. zář 2014

Tak takovéhle nutětí dětí do jídla se provádělo v minulém režimu, a protože je moje babička učitelka v MŠ, tak děti do jídla nenutila, kdo chtěl tak jedl, a kdo nechtěl tak to jíst nemusel. Tím že jí bude nutit jídlo, tak dceři tu školku i jídlo zhnusí. Učitelce bych rázně vysvětlila,že pokud to jíst nechce tak že to jíst prostě nebude, pokud to učitelka nechce vyhazovat, tak ať vám jí třeba zabalí domů a vy si s ní uděláte to co uznáte za vhodné.
A s tím třepáním s tím dítěte, tak to by učitelka dělat neměla, ale zase ve školce nemůže mít úplnou anargii, to by se tam zbláznila, a děti by měly ve školce učitelku poslochat.

yagga
4. říj 2014

@anetaji jako učitelka se vyjádřím k jídlu. Dětem jsme suché rohlíky a chléb nedávali. Ale nebyl pro nás problém promazánku z toho sundat a děti byly spokojené. V okamžiku kdy dostane jedno dítě něco suché tak to chtějí postupně i ti co pomazánku milují. Takže proto tohle řešení. Jiný případ je,když má dítě alergii. Ale pokud dítě jíst nechtělo vůbec nuceno nebylo.
A z pohledu matký které dítě pomazánky jí bych nebyla nadšená kdyby mi přišlo domů s argumentem Pepíčej jí vše suché já budu taky. V ten moment si to dítě nenechá vymluvit. Takže pro mě jé řešením stáhnutí pomazánky🙂
A to třesení,buď bych počkala jestli dítko přijde znovu s podobným tvrzením nebo bych se v klidu zeptala paní učitelky, že dítko přišlo s tím s tím jestli se můžeš zeptat jak to bylo,že si děti občas trochu přimyslí tak abys byla v obraze a mohla to dítěti uvést na pravou míru. Myslet si při tom můžeš co chceš,ale dle reakce budeš vědět oč se jedná a učitelku si hned nepoštveš proti sobě.

veri0007
11. bře 2015

Ohýbaj ma mamko, keď som ještě Janko, neohneš ma mamo, keď ja budem Jano.Hlad je nejlepší kuchař. Pro Věrku mamka z Poruby.

veri0007
14. bře 2015

WTF?? Omlouvám se za spam, někdo má hold rodinu ,,prapodivnou,, rodinu a poučení pro příště, ezapomenout se odhlásit z cizího počítače... 😅

elu
14. bře 2015

jé holky, já jsem zase ráda, že má adelka před učitelkou respekt, jí tam všechno a vzorně, doma mi žere, jen suchej chleba...tak se po víkendu těším, že ve školce do ni dostanou, něco výživnějšího 🙂

beatris292
26. bře 2015

Fany to má podobný-pomazánky neee...........tak ale sní suchý rohlík,chlebík,housku-a k tomu si dá mliko nebo čaj
ad si to dá aspoň takhle než aby bylo doobědu ohladu
když nechutná omajda-sní samotný knedlík,testoviny-jo a maso třeba nejí ve školce vúbec a to duvodu že ho dělají hodně tuhy.takže pořádně se nají až doma
ale není to tak vždy 🙂

Strana
z9