icon

Prosím názor - mám dát syna do školy?

gabour
1. led 2015

Syn bude mít šest roků v říjnu. Čte (pomalu, ale čte), sčítá (zvládne např 8+9, ale dojde mu to i když sečte třeba 58+9) , píše tiskacím (píše mi třeba vzkazy). Nejde mu moc R, je děsně pomalej při převlíkání a jídle (většinou), je to drobek a je strašně hodnej (většinou 🙂 ). Přijímačky budou už za dva týdny, bohužel nás do té doby asi nestihnou vzít do PPP, prý mají plno. Jsem tam objednaná už přes měsíc a pořád nemám termín 😠 . Do školky moc nechodí, hodně marodí, v březnu jdeme do nemocnice na operaci ucha ( po zánětech je na prave ucho částečně neslyšící). Nechci nic uspěchat, taky ale nechci, aby se třeba až za dva roky ve škole nudil. Taky se bojím, aby mu děti neubližovaly (vzrůst, ucho...).
Děkuji za názory.

Strana
z2
pamal
7. led 2015

@gabour vloni jsme zvažovali zda syna taky nedat o rok dříve (je na začátku ledna). Číst se naučil sám již před čtvrtým rokem, psal od čtyř apod. apod. Řešila jsem to s učitelkou ze třídy pro nadané děti. Řekla mi, že za svou praxi u nadaných dětí, pouze jedno dítě, které nastoupilo do školy o rok dříve, na to mělo sociálně. Všechny ostatní byli trápení pro všechny strany - učitelku, rodiče, i to dítě. Právě z těch sociálních důvodů.

Právě ta pomalost, drobnost, špatné vyslovování, to je to proč bych dítě v předstihu do školy nedávala. Chápu, že se asi ve školce nudí. Můj syn to taky tak měl. Ale teď je to tak, že si ve školce čte a tudíž to tam "přežije". A navíc tam chodí ještě jeden podobně nadaný kluk, takže si spolu povídají o hvězdách a mapách, a už se tam nenudí. Nemůžeš se taky domluvit s učitelkou, aby mu třeba dávala knížky nebo třeba více cvičných listů, kde plní různé úkoly, aby se nenudil?

Jestli máš možnost dát syna do třídy pro nadané děti, tak o tom bych zvažovala, ale až za rok. Pokud bys k tomu chtěla ještě něco vědět, tak mi klidně napiš do IP.

betelgeuzz
7. led 2015

@kocicinka jak jsem mluvila s jednou učitelkou ze ZŠ, která nám školu právě doporučovala, tak říkala, že ty odklady se teď dost omezily. Nějak se zpřísnily podmínky, potřebuješ víc potvrzení, tak se na to víc rodičů vykašle.
A co vlastně syn, ten do školy chce?

betelgeuzz
7. led 2015

@majkoz tak to jim řekl někdo, kdo o tom nic neví. dítě můžeš dát do školy před 6. rokem, pro děti narozené do prosince je to jednodušší, než pro děti od ledna do června, ale i u těch to jde.

kocicinka
7. led 2015

@betelgeuzz no Ježiš, ten už by tam nejraději chodil dávno. Zrovna včera fňukal, jak je to ve školce blbý, že se tam nic neučí, že si tam musí jen hrát ( přitom pí. ředitelka mi říkala, že je dost hravý) a kdy už konečně půjde do té školy. Jenže na něj dát moc nemůžu, on prd ví, co to všechno škola obnáší. Že to není jen radost z poznání, že to jsou hlavně povinnosti, obtížné dohánění, když bude nemocný, bude se muset popasovat s 30 členným kolektivem nových dětí, nebude na něj nikdo brát ohledy, když se bude pomalu převlékat, atd, atd....
Zas na druhou stranu, od 3,5 let jezdí sám na tábory, tak snad nějakou tu samostatnost mít vypěstovanou bude, problém je, že on hodně spoléhá na mě, když je doma.....

alisek
7. led 2015

@gabour tak R odstraníte v logopedii, toho bych se nebála, s těmi nemocemi je to fakt blbý ale pokud nebudeš dělat nějakou prevenci tak to asi lepší nebude, chce to čas a třeba taky zajít na imunologické vyšetření, objednavací termíny v PPP jsou dlouhé bohužel ☹ Já bych místo odkladu a docházky do školky zkusila spíš tu nultou třídu a do školy jít v 7mi letech..ale to stejně musíš vědět sama na co malej má.

ludva
8. led 2015

@gabour Byla jsem na dni otevřených dveří ve škole. Jedna maminka se ptala na zápis pětileťáka.. takže, dítko se má normálně zapsat do školy a dodatečně dodat rozhodnutí z PPP 🙂 Toť vše 😎

jetynka
9. led 2015

@majkoz Asi na to něco bude, on půlrok je hodně, ještě že máme čas se rozhodnout tuším do května???Tak snad mi někdo poradí a já se pak rozhodnu správně.

Strana
z2