Řešení školního stravování pro děti s alergiemi a autismem
Ahojky, jdu s dotazem ohledne skolni stravy.
Potrebovala bych zjistit, zda neexistuje nejaky "paragraf" nebo jak to rict v zakone nebo nejaka klicka...
K věci...
Syn ma alergii na vejce a navic skolni svacinky vubec nechce jist. (Ma i "diagnozu" atypickeho autismu) Zkousela jsem od zari platit cele stravne a davat mu to ze by to treba obkoukal od deti a zacal ale bohuzel se tak nedeje. Po "tahanicich se skolou" kdy mi nepovolili mu davat sve svaciny delane z domu ale pouze co je baleno primo z obchodu- tzn 90% mi odpada skrz vejce a zbyva jogurt cehoz je uz prejedeny a nechce ani to a tak byva hladem. Ted se mi podarilo tedy vyhandlovat ze muze mit i pecivo s maslem a sunku ci syr,buchta domaci atd. (Pomazanky vubec nechce, coz je 90% skolniho jidelnicku)...no a ted problem...bohuzel i tak musim ty jejich svaciny platit.takze vlastni strava tajňačku, nechápu....
Pry skrz kontolu z hygieny,protoze by jim nedokazali vysvetlit proc syn nema jidlo ve skolce (dle plateb ktere by u nej chybely)....a ted resim ze se mi opravdu nechce davat penize za neco co neodebira a jeste dalsi penize stoji ta svacina odeme...vim denne je to par kacek ale rocne se to vysplha i pres 4000 kc... nasla jsem tohle..viz foto ale neni to podlozene nijakym paragrafem....tak abych neco mela v ruce. Nemel nekdo podobny problem?
Moc dekuji

jeste upresnim..ucitelky na me zacaly nalehat at s tim neco delam, pote jsem sla na koberecek k panu rediteli ktery vymyslel svaciny z domova ale pouze balene.
Za nejay cas prisla pani pracovnice z SPC v jedne veci a ja jsem se ji s timto sverila ze mi uz neji ani ty jogurty... Ona zasla jeste za p.reditelem ktery se dusoval ze mi "povolil" absolutne vse🙄 .. dale mi poradila ze ikdyby byl i tak problem, mam se obratit na detskou doktorku a rekla mi primo "vzhledem k alergii a diagnoze by se s tim dalo neco delat"- tzn ze je opravdu potreba u nej jineho pristupu vzhledem k atyp.autismu....
no a na to konto mi odmitaji slevit z cen...
takze jak tu do me ryla pani @bara88 ze detatko nepapa...... zkuste se zamyslet.
Z me hlavy to 100% neni ze "muj milacek nepapa tak nemusi, po*eru se z nej" -kdyz to prezenu
@hanka_12345 ve státní školce jsou přísné požadavky na stravu, naše školka se u starší dcery taky "kroutila" nad mými pozadavkami, ale měla jsem sepsanou smlouvu, že když bude např. "sladká svačina" , tak že bude mít dcera svoji vlastní svačinu, ředitelka se mi to snažila všelijak vysvětlit, že by to pak chtělo každé dítě, na to jsem ji odpověděla, že jen moje dítě mělo a má autoimunitní onemocnění...
Nedej se 🍀🍀🍀
@hanka_12345 Ahoj tak jsem to ověřovala. Potřebuješ papír přímo od doktora , skrz alergie popřípadě I s tím autismem. Pak záleží na školní jídelně , jak se domluvíte jestli ti vyhoví a budeš nosit svoje jídlo nebo budou připravovat extra jídlo pro dítko. Placení pokud si budeš nosit svoje jídlo a dítko nebude mít ve školce žádnou stravu , tak by jsi to platit neměla. Ale provozní ještě říkala, že at si když tak zavoláš na kraj na odbor školství pracovníkům, kteří se přímo tímhle zabývají aby ti když tak řekli o jaký paragraf se opřít. Protoze administrativně je to složitější a proto se může jídelna cukat. Ještě je dobry si zjistit provozní řád jídelny. My tam třeba máme ukotvene , že nejsme povinni potravinové alergie tolerovat a vycházet vstříc. Pokud se bude jídelna cukat a ma nad sebou ředitele školy tak řešit přímo s ním.
@hanka_12345 Ještě dodám , že to musí doktor napsat tak , ze dítko nemůže beznou školení stravu , ale speciální dietu . A ty by jsi měla podepsat papír ze přebíras plnou zodpovědnost za stravu kterou jim tam.nosis .
@martt moc díky
Reaguji s odstupem. Syn má alergii na mléko, i na stopy. Na základě potvrzení od pediatričky neplatíme za stravné a dodávám vlastní jídlo - každý den polévku, dvě svačiny a hlavní jídlo. Takovou dohodu jsme měli jako první z celé MŠ, ale řada MŠ s tím zkušenost má.
Holka nastupovala do školky s potvrzenými xy alergiemi. Vejce, sója, treska, ořechy,.... Mají tam papír a přímo s kuchařkama naprosto skvělá domluva, kdy si během pár týdnů zajeli, co jí nesmí dávat. U ní teda není naprosto striktní dieta, většinu v malém množství může a reakci nemá
Já pracuji ve školce jako teta . Tedy připravují svačiny. Děti,které neodebirali naše jídlo jsem měla několik. Normálně jídlo neplatili a nosili si svoje speciální....normálně mazané chleby ,sušenky,jogurty ...když přišla hygiena, toto dítě pouze muselo mít vyčleněn svůj foch v lednici a svůj nůž na to pečivo (celiak) ... Čili vůbec nechápu,kde vaše školka vidí problém ????!!!! Dokonce jsme tam měli holčičku s lehkou alergii na mléko a ta to měla tak půl na půl.pul si nosila,půl jedla od nás . Platila celé obědy a když něco nemohla,dávala jsem domů.podle mě je to hlavně o přístupu ředitelky.ale já s hygienou problém neměla .

@bara88 bohuzel kousek buchy a hned kolac ekzemu pod koleny