Školka: Jak řešit konflikt s ředitelkou?
Ahoj všem, chci se zeptat jestli měl někdo stejnou zkušenost.
Dcera od září nastoupila do školky, a má temperament to vím, doma ji nerozmazluju. Miluje děti všechno v pohodě učitelky říkají že je hodná že si občas zaječí ale v pohodě. Vím že když je přetažená tak brečí ječí. Do teď vše v pohodě, ale dneska tam byla ředitelka jako záskok. A hned telefon od učitelky že si chce ředitelka se mnou promluvit. Hned na mě podívejte se na Nellu dělá kraviny nechce spát, ruší ostatní děti při spánku. Hned na mě že takhle to nejde že tam nebude spát, že ji odhlašuje obědy. Že se nervuje že jsem na ní až moc hodná přitom jsem podle mě dost rázná. Že učitelky mi to nedokázali říct tak mi to říká ona. Ja doma roční holku která chodí spát v 11 hodin dopoledne a já nemůžu ji nechat doma když ji nemá kdo hlídat. Nevim asi jsem blbá ale to si neumí poradit? Je tam chvíli a když jí takhle odtrhnou a pak to zkusí znovu bude to samé. Vědí že Jsem na rodičáku, a že hned přiletím. Co kdybych byla v práci? To mám dát výpověď?🫤
@veruuu_kubesovic ale mě to vyhovuje, takže si tyhle rady nech pro někoho jiného. Díky a hezky večer 😊
@michaela666 mě přesunuly syna do jiného oddělení ve školce na poslední odkladovy rok (castecne i na moji zadost, ptz loni jsem po jedne ucitelce kvuli sdilene AP fakt vystartovala), najednou je to úplně jiné, ale oni vědí, že "houknout" na mě fakt nemůžou...
@siima12 jinak já takhle chodila pro syna rok v době, kdy mladší spala...prostě když to jinak nejde (což neříkám, že je ten případ, u nás to tak ylo), dá se zvládnout i to...❤️
@kimh Ale dcera tam chce být brečí že nechce domů miluje kolektiv dětí a oni ji od toho odrazují. Nejsem ta matka která nechce aby se na dítě řvalo atd.. sama jsem učitelce řekla kdyby něco ať se nebojí na ní zařvat. Doma když jí čtu pohádky tak ona leží a poslouchá. To že to nedělá ve školce tak za to můžu já?? Nebo nechápu.. od toho ta školka je přece aby se adaptovali a byly v kolektivu.
@elesse u nás se během spaní střídali, asi to není paušální, ale fungovat to může různě
@kimh tak nás tady nepoucuj, jak bys byla ta nejlepší z nejlepsich...
Pracuješ s těmi nejmenšími dětmi, co bys řekla na práci na vyšším stupni jako AP, tam už ty děti nejsou tak hodnoucke...I přesto s nimi pracuju, snažím se je neco naučit, i přes jejich odpor...a nemám potřebu to nekde sahlodlouze rozepisovat, prace s dětmi je prostě náročná, vybrala sis ji, tak to prostě respektuji, že každé dítě je jiné, kazda výchova toho dítěte bývá rozdílná...I přes to se všichni vzdelavaji...
@fifinka2020 U mě to bohužel nejde. Já si nevezmu na triko že nechám holku samotnou doma a něco se stane. Musí si hold poradit musí pochopit i oni mě že nemám jenom jedno dítě no.. kdybych měla hlídání tak budiš ale tohle problém nevyřeší no.
@siima12 tak to je fakt zvláštní, zkus to učitelku. Třeba je reditelka fakt přehnaná, hodně štěstí at to vyřešíš. 🙂
@veruuu_kubesovic dej si něco sladkého a nerozciluj se 🙂
Asi budu za tu zlou, ale nechápu, proč se tolik do @kimh poustite. Píše slušně a vecne. Oproti tomu autorka píše dost emotivně a upřímně - je to jen její pohled. Nechci to shazovat, ale která máma nevidí své dítě jako to hodne a učitelky jako ty zle (nadsazka). Když bych popsala problém- dcera nechce spát a ruší tím ostatní. Vyhrožovat zrušením docházky je blbe a nejde to, ale pokud dítě ještě není na školku zralé (když ji jsou 3) a nezvládá tam být na spánek, tak přeci hned nemusí být učitelky ty špatné a co to nezvladnou...Možná by se stačilo zkusit domluvit na jiném řešení... a argument, že mladší dítě spí...jako mně dceru třeba 3letou do školky nevzali (podzimni) a taky se mě nikdo neptá, jestli nepotřebuju do práce, prostě si to musím zařídit... takže být autorkou, opravdu bych zkusila odložit emoce a nedíval se na učitelky jako na ty zle, ale zkusit vymyslet něco, co bude vyhovovat všem.
@veruuu_kubesovic Já dala do školky dceru ve 2,5 letech odplenkovanou přes den ( plenka jen na noční spánek) s tím, že od malička dobře nejí a nepřeju si, aby ji do jídla nutily.
Samozřejmě, že se jí paní učitelka snažila krmit jako husu, seděla s lžíci bramborové kaše až se dceři nadávilo a ....
Od té doby ji separovala u jídla protože si ani nechtěla sednout na židli a hrozně plakala. Začala se počůrávat, ale JENOM ve školce. Žádná kapka, ale fakt komplet celé legíny durch.
Na mě nastoupila každý den po dobu měsíce a půl s " Tak co to její počůrávání, co s tím uděláte? Ona tady nemůže spát. " a nakonec přišla s tím, že tam může být jen 2 hodiny denně protože je to nařízení ředitelky....a to ve mě bouchly saze. Ona mi vystresuje dítě do takové situace a pak se jí snaží ještě vyštípat. Takže já jsem na tyhle situace asi fakt už vysazená.
Naštěstí se to druhá paní učitelka a asistentka snažily vyvážit a našly si způsoby jak s malou fungovat.
Byli jsme šťastní, že letos máme nové paní učitelky.
@fifinka2020 Pokud vím nic zlého jsem nenapsala. A pardon nejsem ta matka co vidí vše růžově. Sama jsem učitelce řekla že je horká hlava dcera a kdyby něco ať se nebojí zakřičet. Ty co chodí do práce myslíte že jim šéf dovolí aby dělali v práci jen 3 hodiny a šli domu? Ne to si nemyslím.
@elesse - každá ucitelka v MŠ má přes den 6 hodin přímé pedagogické práce u dětí a 2 hodiny už bez dětí. Je to kvůli bezpečnosti dětí, ono je těžké udržet pozornost a opravdu se dětem věnovat déle než 6 hodin. Takže to opravdu vychází, že ucitelka, co má ranní, tak má od 7.00 do 13.00 a na odpočinek dětí už bývá jen druhá ucitelka, co má odpolední.
@siima12 Zkusila bych se domluvit s učitelkou , že by jsi si ji třeba 14 dní vyzvedavala po obědě a pak by jste znovu zkusily to spaní nebo nějaký kompromis co bude vyhovovat oběma stranám. Tady to je hodně těžké pokud si půjdeš " za svym" aby tam mala byla i na spaní může se stát že ji to ta ředitelka z " neprijemni" natolik , že nebude chtít vůbec do školky. Mluvím ze zkušenosti se synem. U nás ta situace byla komplikovanější. Ale učitelky mu školku tak znepříjemnily, že tam chodit pak nechtěl a to tam chodil rád. Takže poslední měsíc nakonec školní roku jsem s nim byla doma na neplaceném volnu. Naštěstí to byl jeho poslední rok a pak šel do školy. Ted když jednu učitelku potká na ulici dělá ,že ji nevidí ani ji nepozdraví.
@fifinka2020 jo ono se tohle lehce rika tem, co maji ty hodne deti. A najdete skolku, kde jsou ucitelky co CHTEJI na problemu pracovat a aktivne ho resit. To cim se rodice setkavaji je stres a vyhruzky. Kazdy dite je uplne jiny, probuh, to se ceka, ze ve tride bude 30 poslusnych ovecek? U autorky nevidim nejake velke emoce, ale hledani reseni, ktere ji skolka proste nedala.
Jinak pokud je vasemu diteti uz 3 roky ted na podzim, tak narok na skolku mate, jen si musite zjistit, kde je misto, zrizovatel vam ho ma zajistit.
@siima12 a ptala si se dcery, proč tam vyvádí, proč tam nechce spát, když doma to problém není, myslím si, že si uvědomuje, že ty si doma s mladší ségrou, ale ona musí být celý den ve školce a je to na ní dlouhé, jinak jednání ředitelky se mi teda sakra nelíbí a určitě to jde řešit jinak, než že ji sama odhlasi obědy a bude ti něco poroucet.
@kupi Dcera ještě pořádně nemluví třeba jak já. Je lehce opožděná ve vývoji. Ale ředitelka tohle přehnala, odhlásí obědy aniž by se mě zeptala. Jednou tam přijede a hned usoudí že tohle nebude tolerovat a při každém uprdnutí mě budou volat? Třeba nedávno byla učitelka hrozně ráda že jsem neřešila že kluk hodil kostkou po mé holce do čela až tam měla bouli a krev. Prostě se stane jsou to děti, a to na ní bylo vidět jak hned byla šťastná.
Souhlasím, že je to hodně o přístupu učitelek. Starší syn byl hodně citlivý, adaptace byla opravdu dlouhá. Ale když jsme po čase občas potřebovali, aby tam spal, paní učitelka, která byla zároveň ředitelkou, se mu věnovala opravdu neskutečně, aby to zvládl. Dokonce seděla u jeho matrace a držela ho za ruku. Jsem j
jí i teď po letech vděčná za její citlivý přístup. Zároveň jsem ale byla chápavá i já jako rodič a vždy jsme se domluvili, co je potřeba...Nevím, jestli nějaká citace zákonů může tvému dítěti ve školce ulehčit...
Jiná věc je, že dokud jsem byla s mladším doma, tak jsem vůbec netrvala na tom, aby tam starší spal. Pokud ti v tu dobu spí, můžeš ji dát do kočárku, pokud v něm neusne, dej ji do nosítka. Pokud neusne ani tam, tak prostě spát nebude. Já jezdila do MŠ 7 km autem, mladší syn mi vždy cestou usnul, tím já přišla o dobu, kdy by spal doma a já třeba uvařila, zároveň na jaře a v časném létě bylo v autě vedro a já ho tam nemohla pak nechat spát, při přenášení domů se vzbudil a byl pak nedospalý, ale holt se nedá nic dělat... co bys dělala mít děti tři. Asi mi na tom vadí, že chceš, aby jedna učitelka zvládla 20 dětí, ale ty nezvládneš ani dvě najednou...
@veruuu_kubesovic kdyz pujde kazda ucitelka jinam, tak kdo tam pak bude s temi detmi? 🙂 Chtela bys radeji, aby tam byly zenske co si udelaji primitivni kurz chuvy? 🤷🏻♀️ Netusi co je to ramcovy vzdelavaci plan, jak se tvori osnovy a dalsi? Nektere ani nevi jak se drzi tuzka 🤷🏻♀️🙈 Nekecam, delala jsem v detske skupine. Kurz chuvy taky a k tomu pedagogicke vzdelani ale pro jinou vekovou skupinu.
@siima12 Jako chapu nastvani ohledne toho, ze ti chteji dite davat domu pred obedem, to ze jsi na materske neznamena ze musis si brat dite domu, ale na druhou stranu... jak ze se musis postarat o dite co mas doma? :D ja mam taky dite 10mesicu, druhe 2,5 a treti je ve skolce a vyzvedavam ho ve 12, protoze nechci aby tam musel lezet v postylce a mam tu moznost kdyz nepracuji 🙂 Proste moje mala bud spi pozdeji, nebo driv a budim ji, nebo cestou 🤷🏻♀️ Samozrejme ze se zvladnu postarat o vsechny deti 🙈😂 A ty mas doma jedno ktere spi a mas s tim problem, ale oni tam maji treba 20 deti, ktere by chtely spat a tvoje dite co je budi 🙂 Takze pokud nemaji prostor na to, aby si jedno tvoje dite nekde pod dozorem hralo zatimco ostatni spi, tak jak to dopadne? Budou ji nutit lezet, prikazovat ji lezet atd... bude s tim tvoje dite v poho, nebo si casem utvori ke skolce nechut? Ja bych treba zvazovala jestli ji tam teda nenecham jen par dni pres poledne, polud na tom trvas no 🙂
@kimh z pohledu rodice rikam, ze ja nevydrzim 45 minut lezet, pokud nejsem unavena. Jak to ma vydrzet dite? Dcera je schopna lezet vklidu na postylce 15-20 minut, ale drzet ji tam trictvrte hodiny, to bychom si asi nerozumnely.
@siima12 Toto je velmi zvláštní přístup školky (ředitelky). Rovnou udělat svoje nějaké opatření bez jakékoliv předchozí konzultace s rodičem. Nicméně...nedá mi to se nevyjádřit k tématu ještě z druhé strany...pocházím z učitelské rodiny a tak vidím od malička, že několik věcí se hodně změnilo... Například moje babička učitelka měla ve třídě okolo 35 dětí a zvládala s nimi sama i školu v přírodě! (Pro mě něco nepředstavitelného) Já tedy vedu jen dětské kroužky, takže s dětmi pracuji jen několik hodin týdně, ale obrovský posun nastal i jen během posledních cca 15 let. Každopádně poslední roky mě postupně vedou k tomu, že už do té práce (pro mě spíš koníčka) úplně ztrácím chuť. A je to především o přístupu rodičů. S dětmi se dá téměř vždy pracovat a věci řešit, ale někteří rodiče tu spolupráci totálně zašlapou. Můžete pak navrhovat spousty konstruktivních řešení, ale nikam to nevede. Co třeba nikdy nepochopím je milující rodič, který ale do 3 / 4 / 5 let dítěte neudělal naprosto nic proto, aby dítěti usnadnil následnou adaptaci do jakéhokoliv kolektivu. Je prostě s dítětem 24/7, ideálně i na kroužku by mu nejradši stál za zadkem, na hřišti, všude...pak ho dá do školky a diví se, že si hned nezvyklo na režim, na to, že vše nejede pouze podle něj a přirozeně se vzteká / je smutné/ nebo má jinou očekávatelnou reakci (podle povahy). Máme 3 děti, každé úplně jiné, ani jedno nemělo s adaptací do kolektivu problémy, protože na to byli z naší strany připravováni v podstatě odmalička. Takže abych to shrnula, obdivuju všechny skvělé učitelky, které to i v dnešní době s dětmi a rodiči zvládají a děti někam posouvají, protože já to beru jako velké životní poslání, které by mělo být adekvátně oceněno. Na druhou stranu také ale musím přiznat, že v dnešní době těch opravdu dobrých učitelů je pomálu a často je tedy chyba i na této druhé straně...mohla bych o tomto tématu psát romány, ale už se radši budu krotit 😁moje rada zakladatelce zní...důkladně si prostudovat svá práva a povinnosti, nedat se zatlačit jen tak do kouta, ale také se snažit o komunikaci a spolupráci se školkou v maximální možné míře (a to opravdu zahrnuje i práci doma s dítětem). A jako všude je možné, že si dítě s učitelkou prostě lidsky nesedne. V takovém případě je určitě fajn zvážit i změnu školky, přece jen tam tráví podstatnou část času ✌️
@siima12 já mám doma dceru s ADHD (nemáme na to papír zatím, docházíme k psychologovi) a ve školce pár scén proběhlo, ale učitelky to vždy jen řekly, jako abych věděla, že proběhlo něco nestandardního, ale nikdy nic nevyčítaly a řekly, že si s tímhle prostě musejí poradit a ač to je s ní kolikrát na dlouho, že se vždy nakonec domluví s ní. A první spánky byly taky šílené. Paní učitelka to řešila tak, že lehátko odnesla do vedlejší místnosti, kde s ní byla jiná paní učitelka a dceru prý hladila a něco jí vyprávěla až usnula. Takto to párkrát udělaly a pak už spala normálně s ostatními bez křiku. Já jsem to teda tenkrát nemusela hrotit, jsem na RD, ale učitelka mi tenkrát řekla, že je to jen na mě a pokud jim řeknu, že tam bude dcera denně spát i přes křik, tak oni se tomu přizpůsobí. Že musejí.
Tak ráno jsem tam byla s Nellou . Prý tam bude na oběd, a vše jsem řekla. Paní učitelka řekla že chování ředitelky občas taky nechápe. Že se snaží aby tam ty děti byly ale musí poslouchat ředitelku. Že tam nechala dítě s rýmou a ředitelka udělala oheň na střeše. Že tam je občas a Nella jí nezná tak i proto na ní možná takhle reaguje. Takže týden dva tam nebude spát. A že se to pak zkusí. Ale řekla jsem že to bude to samé za takovou dobu si neřekne jo teď tam nebudu řvát. Ja vim že doma když jí čtu pohádky když leží tak ona poslouchá a neřve a nerozčiluje se. Ale že to dělá zrovna tam za to ale přece nemůžu ne? Ja tam nemůžu stát a říkat nedělej to přestaň. Řekla jsem ať se nebojí zařvat když bude problém. Jako učitelky se fakt snaží ale ředitelka usoudí hned z prvního dne. Dítě si tam pomalu nemůže ani prdnout aby je hned neposlali domů.
@dyechampion já to chápu a v podstatě s tím souhlasím. A že někdy bohužel nezbývá než si najít jinou školku, kde jsou třeba učitelky vstricnejsi a ochotnejsi... já jen z příspěvků necítila,že autorka chce něco změnit či hledat řešení, ale že chce jen postezovat, jak je ředitelka příšerná a ujistit se,že na to nemá právo... a celá diskuze byla o tom, jak je ředitelka příšerná🙂. Tak jsem jen chtěla poukázat na to, že to má i druhou stranu,kterou mi nevidíme. A že základ je ne se bránit a kopat kolem sebe, ale zkusit přijít a najít to společně řešení
@siima12 zlého jste nic nenapsala, to určitě netvrdím. A neříkám, že to musí být na furt....jen jsem chtěla poukázat na to, že řešení může být na čas něco změnit, je ještě strašně brzy od adaptace,dcerka je malá, může ji to trvat déle... a že třeba za pár měsíců už může poledni odpočinek zvládat víc v klidu, může to být její reakce na to, že se jí to prostě nelíbí a neumí to zpracovat. A netvrdím,že to šéf dovolí, ale že prostě jsou někdy okolností, kdy si to musíte zařídit jinak
@fifinka2020 To ano mě pouze naštvalo to, že ředitelka tam je jednou za uherský rok a posoudí z jednoho dne. Ty učitelky chtěli aby tam zůstala že by si poradily. Kdyby jich bylo víc tak držím zobák. Ale připadá mi že ty děti podle ředitelky musí poslouchat na slovo. Ty děti chodí do školky aby si zvykly na ten režim který je v té školce. A pardon já nepoběžím do školky s každým uprdnutím. Neznamená že jsem doma že musím hned letět do školky. Ja mám taky povinnosti. Chápu že holka není svatá je to nervák ale povahu já bohužel nezměním.
Ja jenom nejak nechapu ten argument s rocni dcerou, ktera spi v 11. To vadi cemu? Ja mam 3 deti a i kdyz nejmladsi (nyni rok a ctvrt) zrovna spi a ja nekam potrebuju, tak ho nalozim do kocarku a jdu. Proste ho obliknu a nalozim spiciho a pak ho necham v kocarku klidne dospat predsini.
Takze ze by spici rocni dite melo byt prekazkou pro vyzvednuti ze skolky, to prosim o vysvetleni, v cem konkretne to je problem. Tomu nejak nerozumim.
@jana_zofie před oběděm se chodí jenom první měsíc jako adaptační,pak už tam musí být do oběda aspoň u nás to tak je,jinak k autorce ,dcera mi tam třetí den spánku řvala celé spaní,ale učitelka hned neříkala,že tam nesmí spát,já to teda navrhla sama,že bude zatím chodit po obědě,když mám možnost ji teď vyzvednout,jsem na rodičovské až dneska zkoušíme zase spaní,přesně co kdyby jsi musela do práce,tak jak by to s ní zvládli

@elesse protože učitelé mají přímou a nepřímou pedagogickou činnost. Přímá je na práci s dětmi, nepřímá na přípravy. Takže paní učitelka není s dětmi denně 8,5 hodiny.