icon

Školka: Jak řešit konflikt s ředitelkou?

siima12
7. říj 2024

Ahoj všem, chci se zeptat jestli měl někdo stejnou zkušenost.
Dcera od září nastoupila do školky, a má temperament to vím, doma ji nerozmazluju. Miluje děti všechno v pohodě učitelky říkají že je hodná že si občas zaječí ale v pohodě. Vím že když je přetažená tak brečí ječí. Do teď vše v pohodě, ale dneska tam byla ředitelka jako záskok. A hned telefon od učitelky že si chce ředitelka se mnou promluvit. Hned na mě podívejte se na Nellu dělá kraviny nechce spát, ruší ostatní děti při spánku. Hned na mě že takhle to nejde že tam nebude spát, že ji odhlašuje obědy. Že se nervuje že jsem na ní až moc hodná přitom jsem podle mě dost rázná. Že učitelky mi to nedokázali říct tak mi to říká ona. Ja doma roční holku která chodí spát v 11 hodin dopoledne a já nemůžu ji nechat doma když ji nemá kdo hlídat. Nevim asi jsem blbá ale to si neumí poradit? Je tam chvíli a když jí takhle odtrhnou a pak to zkusí znovu bude to samé. Vědí že Jsem na rodičáku, a že hned přiletím. Co kdybych byla v práci? To mám dát výpověď?🫤

Strana
z5
j.a.n.i
10. říj 2024

@fatal_error No, ne každé spící dítě jde obléct a přehodit do kočárku a za druhé, ne každý má školku v docházkové vzdálenosti s kočárem... Třeba u našich stačilo pouhé vypnutí motoru v autě a dvě spící děti se změnily ve dvě vriskajici obludy.

etinka
10. říj 2024

@siima12 trošku jsem přelouskala celou diskusi. Holčičku jsi přihlásila do školky, nárok na to, aby tam byla celý den, samozřejmě máš. Paní ředitelka ti nemůže nařizovat, kdy a jak ji máš vyzvedat. Obědy jsou v tvé kompetenci, ty je platíš. Vždy jsem tedy zažila, že dítko chodilo domů po obědě nebo pak až odpoledne, takže nechápu,proč bys měla malou brát před obědem.🤔

Další pohled je na učitelky, který naprosto chápu. Stačí jedno dítko, které nespí a ruší ostatní a je to konec. Po obědě se učitelky střídají, nevím přesně, ale někdy v té spinkací pauze končila jedna z rána a přicházela na odpoledne jiná.

A konečně třetí pohled. Píšeš, že máš doma menší dítko. Proč tedy trváš na tom, že ta malá tam musí být celý den? Píšeš, že není rozmazlená a poslouchá, ale na druhou stranu píšeš, že tam chce být. S tříletým dítkem jsem vedla vždy diskusi, ale vždy tak, že si to muselo také trošku nechat vysvětlit. Přece tříleté dítě neurčuje, jak se točí svět a jak dlouho bude ve školce....😐. Není ti to trošku líto, že jsi doma a ona ve školce do odpoledne? Já mám třeba děti už dospělé, 2,5 roku od sebe. Starší dcera šla až do předškolky a chodila domu po O,nikdy ve školce nespala. Prostě bydlíme na vsi, musela jsem pro ni jezdit x km, k tomu malého syna s nějakým režimem, tak se to muselo prostě vše přizpůsobit. Nelituji toho, užily jsme si společně celé odpoledne vždy a dneska je z dcery mladá slečna, je jí 22. To, že ve školce nikdy nespala, ji nijak negativně teda nepoznamenalo.🙃 Být tebou, domluvím se ve školce, zkusím třeba 14 dní vyzvedat po obědě a uvidíš, co vám bude lépe vyhovovat. Držím 👍.

elesse
10. říj 2024

@fatal_error no ne kazde dote se necha onliknout a nalozit spici do kocaru, aby spalo dal.. takze to pak vadi dost. Treba moje deti, kdyz usnuli v kocaru, vzbudili se do pak minut po zastaveni… byli zvykle spat v posteli. Takze obliknout a nalozit znamena mit nevyspane a protivne dite

veroniquecz
11. říj 2024

@veruuu_kubesovic však sdílený AP je v pořádku, není určeno pro kolik děti má být.

veroniquecz
11. říj 2024

@siima12 ty jsi už z principu hrozně na tu školku napružená. Chce to zklidnit hlavu. Domluv si schůzku s ředitelkou, promluv si s učitelkami jak to vidí ony. Ad vyzvedávání po o, šlo to i s druhým mladším dítkem, jde to i když pracuji. Je to jen o organizaci.

kacka1994
11. říj 2024

@elesse pises "byli zvykle" spat v posteli 🙂 ale ono jde dite preucit, kde bude spat 🙂 Ja malou uspavam v kocarku, abych ji ve 12 nemusela budit 🙂 proste se da prizpusobit program tomu, abych mohla travit den i se starsim ditetem 🙂 jako chapu, ze je autorka nastvana, ze ji rekli, ze tam spavat nemuze, nechapu ze reditelka usoudila z jedne navstevy (pokud ucitelky nekecaji a neshazuji vinu na reditelku) ale kdyz je doma, tak proste ma moznost si dite vyzvednout 🤷🏻‍♀️

j.a.n.i
11. říj 2024

@kacka1994 I kdyby byla 100x doma, tak dítě má přijaté na celodenní docházku a ona bude rozhodovat o tom, kdy ji vyzvedne, nějaké může je naprosto nepodstatné. A nevidím ani důvod proč přeučovat dítě na něco, co mě nevyhovuje, jen protoze má někdo další pocit, že je to tak správně.

teate
11. říj 2024

@kimh Já jsem také učitelka v MŠ. A musím říct, že některé ženy (matky) mě tady fakt překvapily jejich názory a skutečně agresvními příspěvky a vlastně se vůbec nedivím, že jsou dnes některé děti fakt …… hrozné. 😅 Nemá smysl se tu handrkovat.

Každý, kdo dělá práci s lidmi, má milé i arogantní klienty. My máme tu nevýhodu, že pracujeme s dvojí klientelou - s dětmi a ještě i s rodiči. Každá tam strčí děcko a řekne: Od toho ta školka je, nazdar. 🙈 Já mám děti dvě a když našim učitelkám něco říkám a jsem ohleduplná vůči jejich práci, tak vždycky nechápou to pochopení. Pak jen dodám, že dělám stejnou práci. A už kývají. Když je s dcerou problém, snažím se to řešit především s ní, potom až s učitelkou. A chci vědět, kde je problém, když doma je ok a tam něco vyvádí. Za vším něco stojí a může to být i něco skrýteho, co nevidíme.

I učitelka je jen člověk - ne robot, co “musí všechno zvládnout, dyť od toho je učitelka ne, tak ať jde jinam, když jí to se*e”. Někteří rodiče dnes nemají pokoru, respekt, nic a vůbec si neuvědomují, že to samé jsou jejich milované děti. Každý se vymlouvá na temperament. Pořád slyším, že dítě je živé, že je akční. Okej. Ale já se z toho nepodělám. Invididuální přístup nemůžu zajistit, když jich tam mám takových dalších 23, tak je i na rodicích, zda nezvlažit alternativnější nebo soukromý způsob vzdělávání, když jsou nespokojení.

Vše je o přístupu a komunikaci. Ale když tam nastoupí nas*aná úča a nas*aná maminka, tak z toho rozhodně nemůže vzniknout příiemná spolupráce a snaha z obou stran. To si myslím, že je základ všeho. Snaha o vzájemnou spolupráci, která jde především za zájmem dítěte.

veruuu_kubesovic
11. říj 2024

@veroniquecz
Vím, co znamená sdílená AP, sama AP jsem...
Ale tam byl problém, v tom, že můj syn coby predskolak si plnil těch 15min na "úkoly" co dělali všichni předškoláci a u toho ho "rušila" další holčička s diagnózou (PAS) a já se pak dozvídala jak je můj syn nezvladatelny? A když holčička chyběla, tak to bylo vše ok...
On k těm úkolům vyloženě AP nepotřeboval, potřeboval se soustředit, což prostě nešlo 🤷‍♀️ ale to bys musela znát tehdejsi paní učitelku, tak věčně nastvanou paní, bys ve školce nečekala...
Teď je syn v jiném oddělení, pořád má AP, ale přístup učitelek naprosto rozdílný 🍀

kacka1994
11. říj 2024

@j.a.n.i jasne, ja ale nerikam, ze ta reditelka ma "pravo" diteti zeusit dochazku, to ma pokud dite nebo rodic nerespektuji rad skolky. Ale nevim - lidsky 🙂 Ze bych si doma v klidu uspavala a svoje ditko a k tomu bych si tleskala, jak se hezky v tichu vyspi, zatimco bych vedela, ze starsi dite ve skolce ma problem se spinkanim, ze ucitelky asi taky brzy nebudou trpelive k nemu (nejen reditelka ktera tam asi obcas zastupuje), ze diky tomu starsimu se nevyspi treba 10 dalsich deti, ktere ten spanek jeste vyzaduji? 🙂 Z pohledu rodice se hezky rekne, ze prece si to jedno dite muze tise hrat, ale z pohledu ucitelky je to lavina - pak nespi nikdo. Proste mi to prijde sobecke 🙂 🤷🏻‍♀️ Ja sama nesnasim, kdyz nekdo tvrdi, ze by deti rodicu na rodicaku mely zustat co nejdyl doma, nebo ze by tam nemely spat, ale pokud neco nefunguje, tak proste moznost vyzvednout dite po obede narozdil od rodicu co pracuji ma 🙂

j.a.n.i
11. říj 2024

@teate No, tak zrovna v popisovaném případě se agresivně zachovala především paní ředitelka, takže to nehazej na matku...

teate
11. říj 2024

@j.a.n.i Doufám, že sis přečetla i poslední odstavec mého příspěvku. 🤭🤭

j.a.n.i
11. říj 2024

@kacka1994 No a to je právě ono, že někdo další rozhoduje o tom jaké možnosti ona má či nem. Jednak do toho absolutně nikomu nic není a druhák podle toho sortuji ty děti a to už je vůbec špatně.

teate
11. říj 2024

@j.a.n.i Ale rozumíš tomu, že to je hlavně v zájmu toho dítěte, aby to ta maminka nějak řešila? Předevšim s dítětem a pak i s personálem školky. A je potřeba to nějak v klidu nastavit. A ne nechat dítě “zlobit” (nevěřim na zlobivé děti, proto uvozovky) a říct si: Já mám děcko ve školce, tak učitelka ať se stará. Vždyť časem bude trpět hlavně to dítě, když se to nenastaví. Tenhle názor, že “já mám právo a nikdo mi nic nemůže říct”, je fakt hodně neohleduplný - za mě. Nezastávám se personálu, snažím se říct, že než na sebe nadávat, je lepší se zklidnit a sejít se a nějak to nastavit, s ohledem hlavně na dítě. Co udělat líp, jinak nebo co udělat pro to, aby tam bylo to dítě tak v klidu a v pohodě, jako doma údajně je.

marge_s
11. říj 2024

To se da shrnout do jedny vety “prdly jste obe”

veroniquecz
11. říj 2024

@veruuu_kubesovic jasně, já jsem myslela, že řešíš sdílení AP.

fatal_error
11. říj 2024

@kacka1994 no presne! jako bejt kazdej den uvazana od 11 do 13 doma, aby se dite vyspinkalo v postylce a nejede pres to vlak? no tak to fakt ne. 🤦‍♀️

j.a.n.i
11. říj 2024

@teate Ale ta maminka to nemá jak řešit, pokud dítě doma poslouchá, ona v té školce není. A že děti zkouší, u koho jim to projde je celkem jasné.

j.a.n.i
11. říj 2024

@fatal_error zato bejt každej den od 11 do 13 uvázaná u kočáru, to je fakt terno.

elesse
11. říj 2024

@fatal_error nikdo nerika, ze ma byt kazdy den v postylce. Ale pravidelne nechavat spat dvoulete dite v kocarku, abych mohla bezet do skolky, kdyz me ředitelka proti me vuli odhlasila z odpoledniho bloku, to neni nic pro me. A to dite, kdyz spici, nechate teda spat pred skolkou?

alice180
11. říj 2024

@fatal_error a jak bys to dělala kdyby ti 8 měsíční mimino jedlo přesnídávku kolem 9 ráno po půlhodině kojení pak šlo spát tak na půl hodiny. Ve dvanáct oběd sntím že po obědě půl hodiny pauza následně kojení a chodí spát plus mínus kolem jedny. Usne u kojení. Spí tak půl hodiny. Předávání ho proste probere, pak už nezabere a je protivnej. Od 12-13 mám vyzvednout dítě ve školce. S tím, že na rodicaku nám bylo sděleno, že nejlip vezvednou do těch cvrt na jednu.

siima12
autor
11. říj 2024

@martinka0209 To nevím jak by to zvládli. Ale vědí to a zkoušejí. Je prostě jiná nechce ani pořádně jíst. A hned jestli ji doma krmím. Říkám ne jí sama tak nevim co tam předvádí. Moc mi nepapá ani doma ale přece ji to nebudu rvát do krku to jídlo. Nevim co už mám dělat. Jsem z toho hotová jak mi každou chvíli nakládají. Nikomu tam neubližuje, a to že je nervák ja vím. Ale snad každé dítě se vztekne, má temperament to vím. Ale já se opravdu snažím ale když nechce tak já se můžu stavět na hlavu.🫤

siima12
autor
11. říj 2024

@etinka Ale ona tam chce zůstat. Brečí že odchází od dětí. Líbí se jí ve školce tak proč by tam nemohla zůstat? Ano jsem doma , ale nevidím důvod proč bych ji měla hned vyzvednout po obědě? Když chci aby si i zvykla na ten odpočinek ve školce? Pak mají svačinu a jdu si pro holku. Když si na ten odpočinek tam nezvykne a pak budu potřebovat aby tam spinkala tak bude problém.

siima12
autor
11. říj 2024

@veroniquecz Pokud jste četla zprávy co jsem tu psala tak tam je že jsem si promluvila s učitelkou hned druhý den.😊

siima12
autor
11. říj 2024

@j.a.n.i Dekuji ❤️

siima12
autor
11. říj 2024

Jen pro pochopení, dcera je opožděná ve vývoji. Já s ní mluvím a ptám se. Ale na všechno mi odpoví ne. Moc nemluví pracujeme na tom. Včera jsem byla na sezení kde se bavilo o rozvoji řeči. Pro tu holku dělám první poslední. Ale když má svoji hlavu a je pomalejší tak já se nedozvím od ní nic z té školky. Tak proto se ptám ve školce a mluvím s učitelkami o tom. Nejsem ta maminka která by řekla že na dítě se nesmí řvát. Já nemůžu být v té školce a říkat tohle nedělej koukej jíst. Když mi tohle nedělá doma skrz to jídlo že prý nejí sama, doma mi jí, tak na čem mám pracovat u toho jídla? Neříkám že úplně nemluví mluví ale ne jak ostatní děti v jejím věku. Mě se pouze nelíbilo rozhodnutí ředitelky. Že tam prostě nebude spát a hotovo. Ale proč nám učitelky říkali že pokud dítě vyrušuje ostatní od spánku že si chodí hrát do herničky? Že jedna učitelka je s dětmi co spí a druhá s těmi co nespí? Tak já už nevim proč to tvrdili. A holka jinak spí ještě přes den. Ale teď je odtrhbutá od toho a za 14 dní to jde zkusit znovu.

fatal_error
11. říj 2024

@elesse uplne nerozumim ani dotazu, zda nechat dite spat pred skolkou. WTF? jak jako spat pred skolkou? mam 3 deti, jeste loni 2 z toho chodily do skolky, kazde do jine tridy a s ditetem v kocarku jsem s tim nemela absolutne zadny problem ani po obede, ani odpoledne. 🤷‍♀️ fakt uprimne nechapu ten dotaz.

realny priklad - ted budu za pul hodky vyrazet do zasilkovny a do skolky pro prostredniho, syn (rok a ctvrt) teprve ted odpada, je vzhuru od rana, takze ho nakojim, bud usne doma pri kojeni, strcim do kocaru spiciho a vyrazim. anebo usne az cestou. je mi to sumak. 👌 s kocarem zajedu do skolky, necham ho tam v predsini a pujdu do tridy pro ctyrletaka, ktery bude bud nahore nebo dole, je patek odpo, deti slucujou. predpokladam, ze maleho za tu chvilku dole v predsini nikdo neukradne. 🙂

dobre, znam jednu maminku, jednu, ale znam, ktera ma ten rezim tak striktni, ze kdyz mame nekam spolecne jit, tak se musim prizpusobit tomu, kdy ma jeji syn svacinku, kdy jeji syn spi, ale ona ma prvni dite, tak to respektuju a myslim si tise svoje. 🙂 protoze to je totalni otrok nesmyslne striktniho rezimu, kdy 15 minuz jinak je straslivej problem a zhroutil by se asi svet. 🤷‍♀️

j.a.n.i
11. říj 2024

@fatal_error No ne do každé školky lze zajet s kočárem, proto celkem logický dotaz na nechani spícího dítěte před školkou...

elesse
11. říj 2024

@fatal_error skvele, nase skolka nema ani kryte stani pred budou, do vchodu jsou schody, trida v prvnim patre. Takze vase rada je mi k nicemu🙂

kacka1994
11. říj 2024

@elesse ja jo, necham kocarek s ditetem pred skolkou :D parkrat se vzbudila a dalsi rodic me upozornil, kdyz cekam ze bude spat, beru si ted uz chuvicku at jsem v klidu. Mame ale teda branku, nenechavam ji uplne na ulici kde chodi kdekdo 🙂 A nebo proste kdyz usne doma v 11, tak ji ve 12 vzbudim a odpo usne znovu :D proste hlavne se z toho nepo 🙂 nedelam to kvuli reditelce, to ne 🙂 Ale pokud by moje dite ve skolce nechtelo spat a byla by to podminka, aby tise lezelo a ono by nelezelo - tak bych pro ne chodila stejne jako chodim ja, protoze nechci, aby tam usnul 🙂

Strana
z5