Školka příští rok. Mění se kvůli dětí z Ukrajiny podmínky pro české děti?

skororozvedena
19. dub 2022

Ahoj ženy. Nevíte někdo, jak to bude s přijímáním dětí z Ukrajiny do školek, zda se tím nějak změní podmínky pro české děti? Mé nejmladší dceři byly v únoru 4, budeme se stěhovat, takže nová školka. Myslela jsem, že se v pohodě dostane (je spádová, kromě předškoláčků tedy první na řadě), ale teď trochu váhám, zda nedat pro jistotu ještě další přihlášku na jinou MŠ. Jsem zaměstnaná samoživitelka, školku nutně potřebuji a platit soukromou bych asi nezvládla. Nechci plašit, ale je toho teď spousta co musím řešit a nervy pracují, bohužel. Jinak rozhodně Ukrajincům moc fandím a snažím se pomáhat, jak to jde, ale přece jen - musím zajistit svou rodinu, chápete. Předem děkuji za jakékoli informace.

rrody
20. dub 2022

Před týdnem js zachytila tento článek https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot...
"Je však důležité poznamenat, že ukrajinské děti neobsadí v novém školním roce místa českým žákům. Registrovat se totiž do školek budou až po skončení řádného zápisu pro české děti".

vikinkav
20. dub 2022

Ja tedy pevne verim, ze deti 3+ se do skolek dostanou, pokud tedy neni nejaka hodne podhodnocena skolka z pohledu kapacity (coz by tedy bylo znamo i minule roky). Ale jen muj nazor. Jedine co si myslim, tak deti kterym budou 3 na podzim odstrouhaji 😕

martt
20. dub 2022

@skororozvedena Ono si to asi bude každá školka dělat nejspíše po svém. U nás ve školce co mám informace bude ted k zápisu volných 14 míst, které nechají normálně pro "české" děti a pokud bude zájem dat ukrajinské děti do školky navýšší kapacitu o cca 4-5 děti.

veroniquecz
20. dub 2022

@vikinkav záleží kde. U nás v Brně se často nedostanou ani 4 letí.

veroniquecz
20. dub 2022

@skororozvedena záleží odkud jsi. Třeba já jsem z Brna a podávala jsem na všechny školky v městské části. Jinam to nemělo cenu, nemáš body za trvale bydliště. U nás je hrozny přetlak, losovali i ze 4 letých. 😓 a určitě bych si zjistila ten trvalý pobyt. Ptz třeba v naší MČ nemáš bez trvalého pobytu šanci.

daasqua
20. dub 2022

Tak pro klid duše můžeš dát více přihlášek. Já v Praze dávám 4 přihlášky, dceři budou 4 roky v červnu, tak jsem zvědavá, kam se dostane. V dochozí vzdálenosti máme jen jednu (kilometr do kopce), kde je obří nával a nejmíň kapacity, ostatní jen busem, co jezdí možná tak jednou za půl hodiny. Předpokládám, že spíš ve třídách bude s ukrajinskými dětmi místo plánovaných 30 dětí tak třeba 40, což bude hukot 😀

emamaira
20. dub 2022

Synovi byly 4 roky v lednu, psala jsem ředitelce jestli se dostane nebo jestli máme dávat přihlášku i jinam. A odepsala že takhle staré děti se u nas dostávají bez problémů. Ukrajinské děti mají zápis zvlášť až potom co proběhne ten klasický. Ale jsme malá vesnická školka, co vím tak je tady jen jedna ukrajinská rodina.

j.a.n.i
20. dub 2022

@veroniquecz Tak jasne, ale to nema nic společného s ukrajinskými detmi.

hermanecka
20. dub 2022

Jsem z Brna, pred 2 roky prihlaska na 4 MS v mestske casti;ve spadove dokonce losovali,nevyslo nam to..Dostali jsme se mimo spadovou a reditelka nas "vitala"se slovy nooo tady vam rok budem piplat triletaka a za rok se vekem.dostanete na spadovou..opravdu potesila🙂

veroniquecz
20. dub 2022

@hermanecka
@hermanecka Mazec, která mč?

veroniquecz
20. dub 2022

@j.a.n.i to jsem nikde nepsala ;)

janoma
20. dub 2022

Pracuji jako reditelka Ms. UA deti na prijimani ceskych nebudou mit vliv. Nejdrive probehnou bezne zapisy. V cervnu a cervenci zapisy pro uprchliky. Budou jim nabidnuta pouze volna mista (pokud budou).

siva
20. dub 2022

Řeší se také očkování? Nevíte někdo?

sasbu
20. dub 2022

Ukrajinci musí mít očkování, aspoň teď jinak nemohou do školky

janoma
20. dub 2022

@siva ano. Vsechny deti musi mit povinne ockovani. Vcetne uprchliku. Tedy pokud nejsou predskolaci. Tam se to neresi.

cherie24
20. dub 2022

@janoma tak to je super, jestli to takto opravdu bude. U nás je do školky fakt nával, stále se tu staví nové baráky, ale kapacita školky zůstává stejná a teď ještě přijali 50 Ukrajinců, z nichž víc jak polovina jsou samozřejmě děti. Tak doufám, že nebude školka plná jich a děti z vesnice budou doma nebo dojíždět daleko 🤦