icon

Syn je nepřipravený na školku. Co dělat?

25. čer 2025

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda to máte také některá, jako já s dítětem.
Mám syna, který bude mít v červenci 3 roky. Nemluví - (jede si to svoje hatla patla mluvu), nechce chodit na záchod, takže stále pleny-když ho nechám bez pleny vyčůrá se kdekoliv, je mu to jedno a jde pryč. Posadím ho na záchod zachvat řevu a jde pryč, nevydrží sedět. Nechce jíst vařené jídlo, dostane histerii a vztek a jde pryč. Ani se nepokusí něco ochutnant. Neobleče se, neobuje, nevysleče. Když mu to chci ukázat, nebo naučit buď se vztekne, nebo jde pryč. Co se týká komunikace tak mám pocit, že nám vůbec nerozumí, neposlechne. Má "svůj svět ". Pokud něco chce, chytne mě za ruku a táhne tam co potřebuje. Už jsem zoufalá, od září má jít do školky a mám pocit, že neumí nic. Mám depky jak to od září s ním v té školce bude, protože já už musím do práce. Když se někde zmíním, že syn je takový, akorát poslouchám, jak to že to ještě neumí, že už by toto měl dokázat a zvládnout. To stejné paní učitelka ve školce, když jmenovala, že by dítě mělo umět aspoň pozdravit a poděkovat, najíst se, vysmrkat chodit na záchod atd.. , ani to neovládáme. Mám ještě starší dceru a ta byla pravý opak, šla do školky a všechno bylo dobrý. U syna, teda nevím... jsem z toho vyčerpaná. Prosím o každou zkušenost, či radu. Děkuji

Strana
z4
prejeta_zaba
25. čer 2025

No...abych byla upřímná, tohle dělají děti v roce. Každý jsme si museli projít obdobím, že děti čurají všude a že patlaji jídlo po stole, ale jinak se to nenaučí. Jak dlouho jste to všechno zkoušeli? Jak často chodíte do kolektivu, do kroužku, na hřiště, aby měl kde odkoukat mluvu a chování k dětem? Ukazuješ mu vše, mluvíš na něj, čteš mu? To jde i "za pochodu", když je to divoký kluk, je jasné, že nebude sedět dopoledne u knížky a způsobně poslouchat pohádku... Co motorika - odrážedlo, průlezky, skoky, sebrat něco drobného, třeba navléct korálek - to je v pořádku? Pediatr se k tomu nevyjadřoval? 🤔 Ono se v tomhle věku nedá moc rozpoznat, jestli to chce jen trpělivost a naučí se to nebo jestli má nějaké horší porozumění a bude potřebovat odbornou pomoc.

krisstina93
25. čer 2025

U nás ve školce by takové dítě vůbec nepřijali a mají i zkušení dobu dva měsíce, kdy dítě můžou “vyhodit”, pokud není zralé nebo je nějak problémové. Proste dítě co má pleny, nechodí na záchod, neumí se oblict a najist, nekomunikuje, do školky nepatří. Nema nějakou diagnózu? Asistentku mate nějak domluvenou?

gbp
25. čer 2025

moje dcera bude mít začátkem září 3 roky. taky nemluví úplně pěkně, ale teda rozumí dobře a to je důležitý předpoklad. asi nemá cenu popisovat ti, co dělá moje a co umí, ale už jedno dítě máš, tak asi máš i trochu srovnání. moje má teď taky období nějakého vzdoru, takže nějaký záchvat je na denním pořádku, ale většinou je to proto, že něco chce/nechce.
jsi teď v depce z té školky a jen to zveličuješ? nebo opravdu nic nerozumí? nejí vůbec vařené jídlo? jak vypadá ten "jeho svět"?
já jsem pracovala s dětmi s autismem a tady mi dle tvého popisu některé věci přijdou podobné. nechci tě strašit, jen se nenech deptat nějakými řečmi, že za to můžeš nějak ty. spíš bych se asi s někým poradila.

daasqua
25. čer 2025

A řešíte to nějak s doktory? Nemá třeba vývojovou dysfázii (PAS je taky otázka...)? Ve třech letech už se takové věci mají řešit (logopedie, foniatrie, případně psycholog apod., prostě kam pediatr pošle). Nemůže se jen čekat, že "to nějak dopadne", musí se tomu jít naproti a řešit to. Není to žádný cejch nebo potupa, má to plno dětí. Když budete mít nějaký plán, co se bude kdy řešit, úspěchy se dostaví, plus budete vědět, jak na něj. Moje dcera má třeba taky vývojovou dysfázii - pořádně jí nebylo rozumět ještě ve 4,5 letech (ale ona rozuměla všemu, jen to její vyjadřování strašné, výslovnost a vymyšlená mluva). Byla velmi citlivá, nevyhaslé nějaké primární reflexy, horší jemná motorika (levák), horší vnímání poslechu (což se všechno s VD často pojí). Jen díky tomu, že jsme to obě řešily a opravdu hodně jsme mákly, zvládala školku bez problémů (bez asistenta) a pak šla do první třídy jako nejmladší a byla v té lepší třetině třídy (mluva už víceméně bez problémů, ostatní věci se také vylepšily do normálu).

kacka1994
25. čer 2025

Za me teda uplne nechapu, ze date takove dite do klasicke skolky bez nejakych podpurnych opatreni 🙂 cekacky na pedagogicke poradny jsou dlouhe, takze uz jste davno meli byt nekde prihlaseni a ne cekat, az to nepujde ve skolce. Pokud je to klasicka skolka, kde je pres 20 deti na 2 ucitelky (ktery se navic stridaji a nebyvaji spolu cely den), tak asi uplne nejde ocekavat, ze tam zvladnou vase dite odplenkovat, nebo kdyz nebude rozumet co po nem chteji. Jasne ze nektere deti treba zacnou mluvit pozdeji, nekteri se treba chvili pocuravaji, nebo treba nechteji jist, ale kdyby tam meli vic deti co na tom budou jako dite z prispevku, tak to bude dobry blazinec a nebude cas na ty deti, co prospivaji...

marketa1218
25. čer 2025

Takové dítě dát do klasické školky nemůžeš, učitelky tam nejsou od toho, aby dítě učili takové ,,základy ". Řešila by SPC nebo prozatím nějakou dětskou skupinku.
Mluva vyloženě problém není, rozmluví se později třeba. Ale na záchod si musí dojít a najíst se také. Samozřejmě každé dítě se adaptuje jinak a chce to čas, každé dítě má svoje tempo, ale takovéhle základy už má umět.

palja
25. čer 2025

Takové dítě do normální školky nepatří. Může mít vyvojou dysfazii a divím se, že jste tu řeč ještě nikde neřešila.
Mám jednu zdravou dceru - ta mluvila ve větách už v roce a jednu s VD a ta mluvila jako váš syn. Ta nešla do školky, ale do logopedickeho stacionáře.
Dítě má ve školce ovládat základní potřeby a říct si samo, co potřebuje.

michaela666
25. čer 2025

Je mi to líto, ale ani do naší školky by takové dítko nevzali. Přímo u zápisu se ředitelka ptala jestli se umí najíst lžící, obléknout se s dopomocí a hlavně jestli zvládá základní hygienu. Prostě nějaký základ, aby mohlo fungovat v kolektivu.
Do většiny státních školek děti s plenkama nevezmou kvůli hygienickým nařízení.

autor
25. čer 2025

Díky za vaše postřehy, asi už není potřeba dál komentovat. S doktorkou to řeším od 2,5 let, podstoupil neurologické vyšetření kde napsala, že má opožděný vývoj řeči. Psycholog až od 3 let, což ještě nemá. Termín máme koncem září, takže uvidíme co stanoví za diagnózu. Dle mě až potom by měla být psychologická poradna a domluvit se co dál. Jsem z vesnice, ňáké speciální školky jsou hrozně daleko od nás. Do školky je přijat, budu doufat že za 2 měsíce se těch plen zbavíme a zlepší se... Dcera když šla do školky vůbec nemluvila a po měsíci tam začala mluvit z ničeho nic a všechno. Ještě jednou díky.

j.a.n.i
25. čer 2025
@michaela666

Je mi to líto, ale ani do naší školky by takové dítko nevzali. Přímo u zápisu se ředitelka ptala jestli se umí najíst lžící, obléknout se s dopomocí a hlavně jestli zvládá základní hygienu. Prostě nějaký základ, aby mohlo fungovat v kolektivu.
Do většiny státních školek děti s plenkama nevezmou kvůli hygienickým nařízení.

@michaela666 No, nevzali, to je hodně odvážné tvrzení... Musi mít jasně dana kriteria a podle tech musi projlasene deti prijmout, takze reditelka se fakt nemuze rozhodovat podle toho zda v době zapisu maminka potvrdí ci nepotvrdi, ze Pepicek ji lžíci...
To, ze pak treba nebude moci realne nastoupit, pokud bude mit pleny, je bec druha, ale rozhodne ho kvuli tomu nemohou u zapisu nepřijmout.

autor
25. čer 2025

Ještě mě to nedá se nezeptat, jak se to dal řeší? Pokud by měl mít pleny na den? A Školka řekne nevezmeme ho ? Mateřská mi končí v srpnu od září do práce. Přece nemůžu být zadarmo rok doma, protože dítě mi teď doma nemluví a má pleny. Nemyslím to zle, jen mě zajímají zkušenosti maminek co řešili něco podobného.

kakba
25. čer 2025

Pokud ti dite nevezmou mas moznosti. Prodluz si rodicak, aby si mela aspon nejaky peniz a zazadej si o neplacene volno, coz ti nemusi byt schvalen a nebo dej vypoved a bez na pracak za nejnizsi podporu. Ale tohle si mela resit opravdu driv nez na konci cervna. Moje teta, ucitelka ve skolce by ti takove dite hnedka vratila.

autor
25. čer 2025
@kakba

Pokud ti dite nevezmou mas moznosti. Prodluz si rodicak, aby si mela aspon nejaky peniz a zazadej si o neplacene volno, coz ti nemusi byt schvalen a nebo dej vypoved a bez na pracak za nejnizsi podporu. Ale tohle si mela resit opravdu driv nez na konci cervna. Moje teta, ucitelka ve skolce by ti takove dite hnedka vratila.

@kakba myslím, že názory učitelek jsou dost rozdilne. Doktorka mi řekla, že kluci jsou hold pomalejší. Věřím, že za ty dva měsíce se to může zlepšit a bude to možná dobrý a pokud ne, tak hold to budu muset řešit zase dal. Ono není jednoduché i to přijít o práci kor když tady pracovních možnosti moc neni a slozenky se platit musí.

kakba
25. čer 2025

To je hezky, co ti rekla doktorka, ale jak si napsala, ona ti slozenky nezaplati, takze tahle informace je ti k prdu. Treba se zlepsi, kdyz ne, budes to muset resit proste jinak.

gbp
25. čer 2025

je to bohužel tak, že tvoje překážky v práci nikoho nezajímají. já mám třeba rodičovský příspěvek do 4 let proto, že jsem nevěděla jistě, jestli mi dceru vezmou, protože je začátkem září. pokud by ho ve školce nechtěli, můžeš zkusit třeba nejakou dětskou skupinku, bývají tam děti od dvou let a třeba v té naší tady s plenami problém nemají. jinak bez nějaké diagnózy se asi nepohneš ani pro zazadani o asitentku ani do specialni skolky. muzes jit tedy na pracak, nebo na pojistovnu nahlasit se jako osoba pecujici a privydelavat si alespon nejakym castecnym uvazkem nebo brigadou.

autor
25. čer 2025

Uvidím, každopádně jsem to řešila s učitelkou a ta mi řekla že to bude v pohodě. Že co neumí obkouká a doučí se... nevím co víc pro to udělat. Hlavně odbourat ty pleny. Já nejsem lékař, nebo pedagog abych rozumovala. Prostě poslouchám co mi řeknou odborníci a řeším to...

kacka1994
25. čer 2025
@kakba

To je hezky, co ti rekla doktorka, ale jak si napsala, ona ti slozenky nezaplati, takze tahle informace je ti k prdu. Treba se zlepsi, kdyz ne, budes to muset resit proste jinak.

@kakba tak oni nemaji pravo ho vyloucit ze statni skolky, pokud je spadova, jen protoze je dite pomalejsi, nebo ma diagnozu atd... ale bude to pro to dite i pro ucitelky a celou tridu hoodne nepohodlne, kdyz to neni doresene a nema nastavena podpurna opatreni.

kacka1994
25. čer 2025

No, ono je lepsi se zajimat i bokem 🙂 Treba synovcovi taky pediatra mavala rukou, ze kluci jsou pomalejsi (a ne, nejsou pomalejsi 🤷🏻‍♀️) a misto, aby se jeho vyvojove dysfazii venovali v rannem veku se to resi az ve skole, kdy uz ma delat uplne jine veci, nez ze se uci mluvit 🙂 do ppp si muzes dat zadost sama, nez dostane termin, tak uz budete vedet i jsk funguje ve skolce 🙂

autor
25. čer 2025
@kacka1994

No, ono je lepsi se zajimat i bokem 🙂 Treba synovcovi taky pediatra mavala rukou, ze kluci jsou pomalejsi (a ne, nejsou pomalejsi 🤷🏻‍♀️) a misto, aby se jeho vyvojove dysfazii venovali v rannem veku se to resi az ve skole, kdy uz ma delat uplne jine veci, nez ze se uci mluvit 🙂 do ppp si muzes dat zadost sama, nez dostane termin, tak uz budete vedet i jsk funguje ve skolce 🙂

@kacka1994 a co jim mám říct, abych ho tam mohla objednat ? Má opožděný vývoj řeči, protože psycholog nás teprve čeká koncem září.

autor
25. čer 2025

Upřímně si teď připadám, jak neschopná matka, která totálně selhala když to tady tak čtu. Že jsem nechala dojít něco až tak daleko , když člověk nemá zkoušeti protože jedno dítě už mám a je to chytrá holčina. Ve finále jsem asi úplně blbá, když cpu takové dítě od září do školky... asi mi to už stačilo. Děkuji

kakba
25. čer 2025
@kacka1994

@kakba tak oni nemaji pravo ho vyloucit ze statni skolky, pokud je spadova, jen protoze je dite pomalejsi, nebo ma diagnozu atd... ale bude to pro to dite i pro ucitelky a celou tridu hoodne nepohodlne, kdyz to neni doresene a nema nastavena podpurna opatreni.

@kacka1994 tak to neni pravda. Dle zakona muze skolka ukoncit dochazku kdyz dite neni predskolak. A pro ucitelku, ktera je tam jedna a dalsich 20 deti je to za me samozrejmost.

orangutan123
25. čer 2025

Klid, nejste v tom sama a blbá nejste. Já taky tápu. Můj syn je takový jaký je, dětská mi furt říkala že je to holt kluk a ten je pomalejší. V březnu už sem se nakrkla a vzhledem k tomu, že s mladším dítkem docházíme na neuro, tak sem se přeptala i na toho staršího. Paní doktorka ho rovnou vyšetřila, řekla že chce ať uděláme aspoň kolečko logo a psycho. Na logo už sme byli, čeká nás další schůzka. Tam mě paní logopedka celkem uklidnila a uvidíme co na psychologii. Do školky sem ho přihlásila s tím, že se prostě uvidí. Plenky už teda nemá, rozumí co po něm chci ale ostatní je horor. A to nebudu ani komentovat to, jak ostatní kouše, štípe a teď novinka flusá a prská 🤦🤦 Řešíte to a to je dobře. A jinak doporučuju equazen, možná zabere, možná ne. Ale já vidím jisté pokroky

prejeta_zaba
25. čer 2025

No a jak dlouho ho to učíš, co pro to děláš, aby to uměl? Proč ho prostě nenecháš bez plínky a neučíš ho chodit na záchod? Jak jako nenají se? Máte oběd a on neumí chytnout lžíci? To ho krmíš? Já si to vůbec neumím představit, u tak starého dítěte. Přece to nemůžeš hodit na učitelky s tím, že za 3 roky jsi nebyla schopna ho to naučit a říct, že složenky to za tebe nezaplatí. 🤷‍♀️ Holt buď máš nějak nemocné dítě, tak mu budete muset něco obětovat a třeba vozit do speciální školky nebo jste trošku pohodlní a nenaučili jste ho to, tak se k tomu mu budete muset nějak postavit a dát ho do školky třeba za půl roku a mezitím máknout. A ne v září dát nemluvící mimino na plínkách do školky a dát ruce pryč. 🤷‍♀️

michaela666
25. čer 2025

Nejsi neschopná matka. Zrovna ty plenky prostě nemůžeš tolik ovlivnit, chlapečkovi to musí "sepnout" samo a pak už je to rychlé.
Je vidět, že to řešíte tak nezbývá než čekat na toho psychologa. To, že teď nemluví není takový problém, protože si věci umí vykomunikovat neverbálně - ukážeme, dovede tě, naznačí co chce. S tím si mezi dětmi vystačí.

michaela666
25. čer 2025
@j.a.n.i

@michaela666 No, nevzali, to je hodně odvážné tvrzení... Musi mít jasně dana kriteria a podle tech musi projlasene deti prijmout, takze reditelka se fakt nemuze rozhodovat podle toho zda v době zapisu maminka potvrdí ci nepotvrdi, ze Pepicek ji lžíci...
To, ze pak treba nebude moci realne nastoupit, pokud bude mit pleny, je bec druha, ale rozhodne ho kvuli tomu nemohou u zapisu nepřijmout.

@j.a.n.i Máš pravdu, nemělo by to mít žádnou váhu, ale sama vím jak to na malém městě chodí.

autor
25. čer 2025
@prejeta_zaba

No a jak dlouho ho to učíš, co pro to děláš, aby to uměl? Proč ho prostě nenecháš bez plínky a neučíš ho chodit na záchod? Jak jako nenají se? Máte oběd a on neumí chytnout lžíci? To ho krmíš? Já si to vůbec neumím představit, u tak starého dítěte. Přece to nemůžeš hodit na učitelky s tím, že za 3 roky jsi nebyla schopna ho to naučit a říct, že složenky to za tebe nezaplatí. 🤷‍♀️ Holt buď máš nějak nemocné dítě, tak mu budete muset něco obětovat a třeba vozit do speciální školky nebo jste trošku pohodlní a nenaučili jste ho to, tak se k tomu mu budete muset nějak postavit a dát ho do školky třeba za půl roku a mezitím máknout. A ne v září dát nemluvící mimino na plínkách do školky a dát ruce pryč. 🤷‍♀️

@prejeta_zaba tak toto je opravdu přínosný komentar. Vychovala jsem dceru, teď má 8 let je chytrá, nadana inteligentni. Takže výchovné metody a přednášky opravdu takove nepotřebuji. Jasně vůbec se mu nevěnuju, na zachod ho nedávám, plenky má celý den... to, že jsem zmínila to jídlo není tak, že neví co je lžíce a neumí se najíst, ale to že většinu jídla odmita a nechce to. Už nic nepište raději, děkuji přeji hezký den

michaela666
25. čer 2025
@kakba

@kacka1994 tak to neni pravda. Dle zakona muze skolka ukoncit dochazku kdyz dite neni predskolak. A pro ucitelku, ktera je tam jedna a dalsich 20 deti je to za me samozrejmost.

@kakba Ano, ale má na to pouze 3 důvody, které musí doložit. V případě autorky by to mohlo být na základě lékařského rozhodnutí, že dítko ještě není na školku zralé. Ale muselo by to být opravdu podložené a oprávněné.

Řešila jsem to loni u dcery a vůbec to není tak jednoduché, že učitelka/ ředitelka řekne zítra už nechoďte - a to ani ve " zkušební" době.

prejeta_zaba
25. čer 2025

Sama píšeš, že ani dcera nemluvila. Tak to je asi na tobě, sáhnout si do svědomí, jestli netráví třeba příliš času u televize bez podnětů. Nebo nakolik ses snažila je to naučit a nechala jim samostatnost a nakolik je to nějaká diagnóza (která už se teda minimálně rok mohla řešit) a ne to hodit na školku. To je za mě vychcanost. 🤷‍♀️

autor
25. čer 2025
@prejeta_zaba

Sama píšeš, že ani dcera nemluvila. Tak to je asi na tobě, sáhnout si do svědomí, jestli netráví třeba příliš času u televize bez podnětů. Nebo nakolik ses snažila je to naučit a nechala jim samostatnost a nakolik je to nějaká diagnóza (která už se teda minimálně rok mohla řešit) a ne to hodit na školku. To je za mě vychcanost. 🤷‍♀️

@prejeta_zaba
@prejeta_zaba 🤣🤣🤣 Jsem nejhorší matka na světě, děkuji za názor, očividně mě znáte nejlíp na světě, že si dovolíte toto napsat.

squezy
25. čer 2025

Jsi zkušená máma, žádná začátečnice a já chápu tvoji frustraci, že to teď prostě není podle tvych představ. Mam 6 leta dvojčata,kluky a ty začátky ve školce byly tragické. Byli tedy odplenkovani,ale po 3 tydnech jsem byla u pani reditelky na koberecku a chteli je vyhodit. Nedala jsem se a naštěstí se tenkrát domluvili, že jedna učitelka se věnovala pár těm nejmladším detem a najednou to šlo. Tím chci říct, že tě chápu. Začněte tim odplenkovanim - sundej plinu a furt a furt vysvetlovat,posazovat na nočník nebo na záchod,furt furt dokola. S tou mluvou,je fakt malý,ale logo bude super a zkus se fakt zamerit na to,jestli opravdu rozumí nebo ne. Jidlo,zkousejte,davej mu i vařené,on se ve školce opravdu s ostatními může dost chytnout. Ale děti se nenechaji vyhladovet, takže to dost nabizej i doma a když nebude chtit,tak nech to na stole a třeba se k tomu za chvili hladový vrátí😉 Držím palce!

Strana
z4