Co vše musí děti umět, než půjdou do školky?

michaels
8. led 2015

Synovi jsou dva roky a v březnu půjde na zápis do školky. Aby mohl už od září tam chodit, ale nevím co vše musí umět aby ho přijali. Přes den už je bez plenek, umí si obout botičky a svléknout si kalhoty a tričko, snaží se sám najíst a pít už umí z hrnečku, ale moc nemluví.

pisisvori
8. led 2015

pokud vím tak školky při zápisu nic nezjišťují, ale než tam v září nastoupí měl by být bez plínek, zvládnout se jakštak najíst a obléct hlavně kvůli sobě podle mě, protože pak to mají ty děti těžší, ale učitelky jim pomáhají. To mluvení takový problém není, ale také to pro dítě pak je těžké, když je v prostředí kde mu nikdo nerozumí, ale neboj za 9 měsíců se to hodně ještě změní🙂.

hakunamatata
8. led 2015

mel by byt bez plen a mel by alespon castecne zvladnou se o sebe postarat. takze by mel chapat oblekani, jidlo, zachod...se vsim mu pani ucitelky pomohou a rady, ale casto je na detech videt, ze nevi, ktera bije...maminky je oblekaji, vyslekaji , krmi...takze trenovat, aby nebyl bezradny 🙂
Mluveni nevadi, hlavne aby rozumel. Aby jste vy vedela, ze rozumi. Pokud rozumi, to je zaklad 🙂

lv
8. led 2015

dneska jsem na to myslela, že zbývá 7,5 měs na odnaučení plen, má je pořád plně /hysterák jen vidí wc, nočník, vydrží doma nahatá a pak si řekne, takže potřebu cítí, ale má strach a nemůže ho překonat/, oblíkám ji já /oproti sestře, která úžasně pomáhala je jak kojenec/, umí se svlíct. Boty nenazuje...papuče naprosto odmítá, chodí bosá /což tam taky nebude moci/..takže se mi trošku strachy svíraj půlky..

lenicka07
8. led 2015

@michaels u nás nic jiného nepožadují, myslím podle toho co píšeš, že v pohodě 🙂 a do září se toho ještě hodně naučí, po druhých narozenínách je to raketový vývoj 🙂 určitě se rozmluví, u dcery jsem lepší mluvení zaznamenala tak ve 2,5 letech.

alyssa18
8. led 2015

Maminka zatím nejsem, ale učitelka ano, tak snad má rada přijde vhod. 🙂 K zápisu není nic moc potřeba, ale v září by bylo fajn aby chlapeček zvládal základy sebeobsluhy, tzn. oblékání, vysvlékání, skládání věcí, hygiena, stolování, úklid hraček po sobě atd. Těmi základy myslím hlavně snahu. Byla by utopie myslet si, že tohle všechno tříleté dítě bude ovládat, ale nejdůležitější snaha a to, že rodiče dítěti umožní, aby toto všechno zkoušelo samo. Kolikrát v šatně spěchají, tak dítě vysvlečou, poskládají mu věci, ale je důležité nechat dítko, ať to všechno zkouší samo, i když to zabere víc času. Učitelka samozřejmě se vším pomůže, ale dětí ve třídě je hodně, a je fajn, když to aspoň zkoušejí. 🙂 A jinak, zkuste se ještě zaměřit na správný úchop pastelky, lžičky, a nebojte se i nůžek. 🙂

betelgeuzz
8. led 2015

@michaels při zápisu do školky se dítě z ničeho nezkouší 🙂 jde jenom o odevzdání přihlášky, školka udělá pořadník a příjmou děti. Z toho, co píšeš, si myslím, že zvládne školku v pohodě, do září se ještě hodně naučí.

michaels
autor
8. led 2015

Hračky se docela i po sobě uklidí když mu s tím trochu pomůžu. A to čůrání zatím jen na nočník. Záchod se mu ještě nelíbí a sám se zatím ještě nevyčůrá vždycky přijde a řekne si. Ale teprve je pár týdnu bez plen. Pastelky docela umí držet. jen se lžičkou je to těžší. Ale malování ho moc nebere. Nejraději si hraje s legem Duplo.

pisisvori
8. led 2015

@lv neboj🙂. Synovec ještě v květnu měl plínky a používal tak 50 slov sotva, oblékat se taky neuměl a když šel pak v září do školky (v září mu byly 3) tak mluvil ve větách a plínky neměl ani na noc a oblékání...se taky hodně zlepšilo🙂 ono to fakt někdy jde skokově a pak ještě ve školce to jde rychleji když vidí ostatní.

Dcera se sama oblékala i svlíkala od 2,5, ale i ve 4 chtěla pak doma ať jí pomáhá, protože ve školce musí paní učitelce pomáhat, když ostatní to neumí tak dobře, ale doma má přece mě🙂🙂

edeltraut
8. led 2015

Já zjišťovala, co chtějí tady. Chtěla bych, aby Adélka nastoupila v březnu... a paní ředitelka mi říkala, že je pro ně podstatné, aby se domluvili, aby si sama oblékla a svlékla alespoň pyžamko, aby si řekla, případně sama došla na záchod, aby se sama najedla 🙂.

ivular
8. led 2015

S dovolením překopírovávám: Následující dovednosti jsou vodítkem, na jakém stupni psychomotor. vývoje by ideálně mělo dítě být, aby pro něj nástup do školky a osvojení školkového režimu nebylo nepřiměřeně stresující.

Hygiena
• Aktivně hlásí potřebu, po použití WC si umyje ruce
• Opláchne si ruce a utře do ručníku
• Při spaní je suché (vydrží nebo se probudí v případě potřeby)
• Vyčistí si zuby (byť ne dokonale)

Oblékání
• Rozepne si zip
• Stáhne a natáhne si ponožky, kalhoty, tričko, svetr
• Rukama si nazuje i zuje boty
• Zapne si boty na suchý zip
• Zkouší zapnout velké knoflíky

Stolování
• Správně drží lžičku
• Jí samo z vlastního talíře
• Pije z hrníčku, skleničky
• Chystá si předměty ke stolování
• Učí se napichovat vidličkou

Hrubá motorika
• Chůze po schodech – střídá nohy
• Překročí nízkou překážku
• Umí chodit po špičkách
• Seskočí snožmo ze schodu

Komunikační dovednosti
• Mluví ve větách
• Chápe pojmy „já“ „moje“
• Odpovídá na otázku „co děláš?“
• Rozumí dobře běžné komunikaci
• Umí vyjádřit, že má hlad/žízeň, že je mu horko/zima, že jej něco bolí
• Pokouší se o krátkou konverzaci

Sociální dovednosti
• Dokáže se odloučit od matky
• Okamžitě reaguje na přímý zákaz a příkaz (stůj, nesmíš)
• Projevuje zájem o ostatní děti
• Učí se ovládat své chování
• Začíná respektovat děti - chápat a dodržovat pravidla jednání
• Správně používá děkuji, prosím, dobrý den

heduska82
8. led 2015

@lv Jsme na tom stejně a taky mám stažený zadek, že ho kvůli plínám v září nevezmou...s oblékáním to máme naprosto stejně, obouvání taky...navíc večer před koupáním si svlíká plínu jak striptéři...trhnutím ji ze sebe serve...to, když mi manžel ukázal, jsem se málem počurala...on koupe staršího , já mladšího...máme to pěkně půl na půl... 😉

@ivular jinak se mi líbí níže bod: komunikační dovednosti...tam bych "pokouší se o krátkou konverzaci" změnila na "vede dlouhé dialogy s kýmkoli koho potká od svých dvou let" 😀

terezapetrova
8. led 2015

@michaels tak není to sice dovednost a většinou neberou mladší jak tříleté pokud jste z většího města takže jde i o vek ..

merunkova
8. led 2015

Kdyby aspoň polovina dětí uměla aspoň třetinu výše uvedeného, byla by to krása 🙂 U nás rodiče oblékají pomalu i své 5-leté děti -grrr 😠 , po wc si skoro nikdo neumyje ruce a nesplachuje a to ani ti starší, byť se jim to stále dokola opakuje, utíráme zadečky i 5-letým, bohužel....doma je k tomu nikdo nevede.S oblékáním pomáháme i 4-5 letým, knoflíky nezvládají vůbec,stolování docela zvládají,komunikace - u malých je běžné, že nemluví vůbec, takže někdy je to těžší, ale dá se to,na přímý povel stůj malincí nereagují 😀 , v jejich věku je běžné, že se neovládají a nemají zájem si hrát s jinými dětmi, to je normální...děkuji, prosím a dobrý den velmi málo používají i předškoláci, natož ti malí 😀 No, něco jiného je teorie, něco jiného praxe, takže se toho maminky zas tak nebojte 🙂

krystalka
8. led 2015

@michaels - já myslím, že to, co umí, mu bohatě stačí....zbytek se naučí ve školce a paní učitelky pomůžou....když jsme před pár lety byli se synem u zápisu ve školce, tak paní ředitelka říkala, že jí stačí, když se bude umět najíst lžící, aspoň něco si obléknout nebo svléknout a říct si na záchod...nic víc, dokonce ani plenka na spaní by nebyla problém, to nám přímo říkala, že pokud je to jen na spaní, tak že jí dětem klidně dají...ale zase v další školce nám rezolutně řekli, že plínky v žádném případě....takže je to hodně i o lidech....a každá školka to má trochu jinak....

michaels
autor
9. led 2015

My bydlíme na vesnici a mluvila jsem s vedoucí učitelkou a ta říkala, že máme přijít na zápis.

lv
9. led 2015

@ivular aha, no nic, jdu drezúrovat..zvládne tak třetinu..nejvíc mě pobavil přímý zákaz a příkaz
@pisisvori no snad se něco naučí, ve srovnání se starší je dost pozadu, zato palici má tvrdou, umanutou..zatím s dětmi být moc nezvládá, z návštěv odcházíme, protože ječí, všechno je "moje", jen v náručí..
- mám v plánu zkusit soukromou miniškoličku, na 3h dopoledne max, jestli zvládne odloučení, jenže tam může být s plínama, oblečou..bohužel cestou zvykání v ní to nepůjde, nemám na to finance.

heduska82
19. led 2015

@lv Tak se musím pochlubit, v tom našem beranovi se něco hnulo a už se nám několikrát povedlo se vyčůrat do nočníku nebo na záchod. Upřímně přiznávám, že poprvé jsem to obrečela...až tak moc jsem z toho byla na nervy... Tak hodně štěstí a hlavu vzhůru! 😉