icon

Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?

abigail09
15. kvě 2015

Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?

idiska
16. kvě 2015

@shine2015 psala jste to mi a stále píšete...právě proto reaguju, protože netuším, co to má společného dotazem tazatelky 😎 ...jinak co se týče právě té facky (což by z celého příspěvku teoreticky mohl být jediný problém), tak skutečně nevíme, jak a zda to bylo nebo nebylo řešeno...víme jen, že to snad měla říct právě dcera tazatelky...netvrdím, že to tak nebylo, třeba skutečně to bylo celé špatně, ale taky je tu ta možnost, že skutečně to bylo jinak...je mi jasné, že tu maminka nenapíše, co provedlo její dítě (navíc si to třeba ani nechce připustit) a že to mohlo být trochu jinak...spíše bych se poptala jiných rodičů, zda jsou také s učitelkou nespokojeni, to by bylo lepší řešení...jenže co když ostatní jsou spokojeni nebo jen potvrdí, co si maminka nechce připustit??...to tu asi taky nebude, že...prostě my se tu hádáme o něčem, co známe jen z jednoho příspěvku

nov777
16. kvě 2015

@shine201 asi jsem uplne mimo, ale opravdu neznam dite ve skolce, ktere si samo precte zadani na vytistenem papire a provede na zaklade toho dany ukol v ramci individualni prace.

sarri
16. kvě 2015

Je hrozně těžké řešit konflikty dětí - proč, kdo začal. Pravdy se kolikráte vůbec nedoberete a nějaké "vyšetřování" je spíše ztrátou času. Myslím, že děti by si v problémových situacích měly brát především příklad z chování dospělých a po incidentu by mělo být dítě vedené k tomu, aby přemýšlelo, jak situaci vyřešit jinak - bez násilí, až dítě dojde k poznatku, že ona facka vlastně situaci nijak nevyřešila a že by se dalo dělat něco jiného. Děti musí získat zkušenosti a poznatky, které následně budou používat v různých situacích. V MŠ jsme teprve kousek za startem této dlouhé cesty, neboť učíme se celý život a to i tomu, jak řešit konflikty a vycházet s ostatními v rámci nějakých obecných pravidel slušného chování. Mám doma dvojčata, která jsou si nejlepšími kamarádkami, ale konflikty mezi sebou mají často a kdybych je měla soudit, tak nedělám nic jiného a ono to funguje i bez vnějšího zásahu - řešení si prostě najdou a to i z toho důvodu, že to za ně nikdo jiný neudělá.
Pravdou je, že děti - jedináčci bývají po nástupu do MŠ zděšení, když jim jiné dítě jednu vlepí, neb je to mnohdy jejich premiéra, protože nemají prostě doma žádného sourozence, který by je nějak "omezoval". Pak takové proplesknutí těžce nesou a maminky se dožadují řádného soudu a potrestání viníka, který se odvážil sáhnout na jejich miláčka. Pokud ale není v kolektivu vyloženě agresor, před kterým by bylo nutné ostatní chránit, je dobré do konfliktů mezi dětmi zasahovat co nejméně a poskytnout pozitivní vzor a podněty pro řešení situace - což se však z pohledu dítěte může stát nedostatečné a cítí křivdu, pokud paní učitelka viníka neztrestá.
Obuv v podobě gumových šmatláků bez pevné paty, my pedagogové, opravdu neradi vidíme, neboť nesplňuje požadavky ani na zdravé obutí (pokud v tom dítě doma vyběhne doma s košem do popelnice, 50 metrů přes zahradu nebo se v tom pohybuje na koupališti, tak OK, ale ve školce tu botu má na noze opravdu dlouho a chybí pevná pata) a ani požadavky bezpečné obuvi - jestliže dítě botu nemá napevno, tak má v podstatě nazouváky a tendence "šmatlat" v nich. Zažila jsem pád chlapce, které mělo za následek rozbití brýlí a následné domáhání se maminky příspěvku od školy na brýle nové - snahou ze strany školy je rizika úrazu eliminovat - a to i vhodnou obuví.
Spaní po obědě je věc ošemetná u větších dětí, které nespí, ale není to výmysl učitelek, ale praxí prověřená skutečnost, že i když dítě neusne a na lehátku se dle svých objektivních pocitů nudí, tak si odpočine. Jsou i jiné možnosti relaxace - někdo by si třeba prohlížel knihu, jiný se díval na pohádku, ale při školkovém počtu dětí není možné tyto aktivity zorganizovat tak, aby proběhly měly relaxační povahu. Navíc se dětem čte pohádka, což je pro ně přínosné přesně v těch oblastech, které je u předškolních dětí, nutno rozvíjet.
Pracovní sešity v rámci předškolní výchovy nejsou žádnou povinností a plno rodičů investovat do ničeho obdobného nechce. V rámci řízené činnosti se u dětí rozvíjí takové schopnosti, které jsou přípravou na školu . Nezapomínejme, že hlavním prvkem celkového rozvoje osobnosti dítěte je hra, tak nedělejme zbytečně z dětí školáky.
I když máme jako pyšné matky pocit, že naše dítě je dokonalé a geniální v reálu jsou v té jedné třídě MŠ (28 dětí) nadprůměrné 2-3 děti, geniální je pak 1-2 děti/1000. Jestliže mi dítě čte, počítá a vyplňuje pracovní list pro školáky, měly by tyto činnosti vycházet z jeho oblasti zájmů a ne z důvodu, že rodiče chtějí, aby jejich dítě před nástupem do školy četlo, psalo......zkušenost je taková, že nastoupí-li takové dítě do školy, tak ve čtení třeba vyniká, ale má zase deficity v jiných oblastech.
Překroužkované děti - bezvadný termín - naprostý souhlas - děti potřebují rodiče a ne trávit čas os půl sedmé do 16 hod. v MŠ a pak další hodinu v kroužku. Není nad to rozvíjet dítě přirozeně tím, že spolu zasadíme rajčata, popovídáme si u toho, společně vyskládáme myčku a vaříme večeři - společné zážitky žádný kroužek nenahradí.

sarri
16. kvě 2015

Učitelka je též jenom člověk a geniální jsme opravdu jenom dvě z tisíce 😀 , takže je docela možné, že může profesionálně selhat a zasednout si na dítě, na což je vhodné upozornit - ředitele, zřizovatele, ČŠI - selským rozumem - svému dítěti pravděpodobně neprospějete, neb soudružka mu asi zatopí ještě více, ale můžete tak zabránit tomu, že si paní učitelka dá bacha, aby se to neopakovalo, pokud bude mít "nepříjemnosti".
Pokud bych cítila takovou křivdu, tak dám dítě do jiné MŠ nebo si ho nechám doma, je-li to možné.

idiska
16. kvě 2015

@sarri myslím, že jste to napsala velmi výstižně

sarri
16. kvě 2015

A ještě troška do mlýna.....bylo by úžasné, kdyby naše ekonomika byla na takové úrovni, že bychom si mohli dovolit mít 10 dětí na učitelku a to by byla teprve jízda! 😎

cabo
16. kvě 2015

@anniesfibis No myslim si,ze to je trosku prehnane. Deti ve skolkach trpi? To jako vazne? Musi prece byt nastavena urcita pravidla. Nikdo nerika,ze musi dite po obede spat,ale musi lezeta byt v klidu,nerusit ostatni deti. To jako kdyz je 25 deti zvykle po o spat,tak se maji nechat budit od tech 5 zbyvajicich? To stejne s jidlem.

cabo
16. kvě 2015

@rita84 vubec to nereste. Vase nazory se mi libi....

lu777
16. kvě 2015

@abigail09 no nezávidím vám to, není to lehké, když člověk není spokojený se školkou nebo školou...

z mého pohledu - na kroksy bych se vykašlala, ve mnoha školkách opravdu nejsou povolené, nečeřila bych tím vodu a soustředila bych se na podstatné věci

předškolní výchova - řešila bych s ředitelkou, pokud by nebyla přístupná, tak se školským odborem, pod který školka spadá... nejsem moc pro to, aby děti psaly, četly, počítaly moc než jdou do školy (přece jen jim to zkracuje dětství a to se už nikdy nedá dohnat a ve škole pak nevydrží v klidu pokud jsou např. o rok napřed, to je prostě realita)... ale určitě by tam nějaká příprava na školu být měla - držení tužky, soustředění, souvislé vyprávění příběhu atp... sociální dovednosti obecně jsou mnohem důležitější než znalosti 😉

bonbon po obědě - přijde mi to nevhodné, bylo by lepší, aby děti měly např. sušené ovoce nebo oříšky (pak navíc leží a kazí se jim zuby), ale určitě to musí dcerku dost mrzet, když jako jediná nedostane odměnu...
možná bych do školky přinesla velký pytel oříšků se sušeným ovocem (po předchozí domluvě s ředitelkou např.), jako dar.....
otázka je jestli není už učitelka na dcerku zasedlá... tohle je mezi dospělými, takže dospělí by si to měli vyřešit mezi sebou... předpokládá to i nějaké sebezapření z vaší strany bohužel... jde hlavně o tón a způsob jak se člověk ozve... stejně jako by učitelka neměla automaticky předpokládat špatný úmysl dítěte, když se něco stane (často to je nedorozumění, přetažení atp.), tak stejně tak by rodič neměl předpokládat špatný úmysl učitele... protože jinak tam je zlá krev a nejvíc tím trpí to dítě...
pokud s učitelkou nebudete moci opravdu vyjít, tak bych vážně uvažovala o návratu do soukromé školky pokud to jde... vím, že to něco stojí, ale učitelky tam mají lepší podmínky většinou a většinou bývají přístupnější...
ale opravdu bych popřemýšlela jak to s učitelkou vyžehlit nejdřív, protože sama jsem učila a vím jak je nepříjemné když má člověk na starosti x dětí, je hotový a kolikrát na něj vystartuje rodič, který neví co se ve třídě děje.... nemyslím to nijak zle, jen zkusit se vžít do kůže toho druhého, pomůže to s komunikací 😉

držím palce ať se to nějak smírně vyřeší... nejpodstatnější je, aby byla malá v pohodě...

lu777
16. kvě 2015

ad značkové oblečení - doma žádné drahé značky nevedeme, přijde mi na to škoda peněz, protože děti to bu´d docela rychle zničí nebo z toho vyrostou.. peníze radši utratím za výlet, za kolečkové brusle apod. 🙂
jediné za co utratím asi trochu nadprůměr jsou boty někdy, kupovala jsem teď párkrát Superfity, ale vydrží, jedny taky s membránou, to něco stojí, ale osobně mi boty přijdou dost důležité (páteř, pohodlí na výletě když má dítě něco ujít atp.)

jinak např. ve škole jsme byli upozornění, aby děti měly takové oblečení, u kterého nevadí, když se zamaže nebo roztrhne... takže starší chodí v lepších teplákách (chodí do waldorf. školy a hodně jsou venku) nebo v riflích..

já když dám třeba mladší nějaké hezké oblečení opravdu tak vidím jak je svázaná, bojí se něco světlého zamazat, kolikrát jí něco překáží, není to tak pohodlné apod...
ale značkové oblečení by mě zajímalo jak jde zakázat (to by se muselo definovat co je "značkové", protože značka může být i Wolf nebo F and F z Teska a to není nic drahého)... možná to jen ve školce nešikovně naformulovali 😉

každopádně nevím proč by někdo dával do školky drahé oblečení, děti si potřebují hrát v pohodlném oblečení, pak jdou na hřiště, na písek, do parku, do lesa, co tam s lepším oblečením, to nevím.... u nás je do divadla, na návštěvu, na narozeniny... opravdu by to mělo splňovat kritérum pohodlnosti a toho, že rodič nebude na mrtvici, kdyby se to roztrhlo nebo zmazalo 😉 prioritou by mělo být dítě a ne móda....
ono nám to pak nandají v pubertě až budou chtít kdeco módního, užívejte dokud to nevyžadují 😝

nonnni
16. kvě 2015

@lu777 bohuzel jsem nejednou v satne slysela, jak rodic sjel dite za to, ze je spinave, ze ma na sobe drahe triko (nebo cokoliv)...takze na to, ze rodic mysli pri oblekani ditete na to, ze se dite muze ve skolce uspinit (a dle meho by se i uspnit melo, jinak je to houby hra) bych zase tak moc nespolehala. Anejlepsi je, ze rodice jsou schopni sjet i ucitelky...kdyz na to nemam, tak to nekupuji (jen na okrasu) a kdyz uz to koupim a notabene dam diteti na noseni, tak jen blazen muze po diteti, nebo ucitelce vyzadovat, aby se neuspinilo.

bunny123
16. kvě 2015

Boze, dostavat bonbony za snezeny obed? To je mi krasna vnitrni motivace (ironie). Kdyz navic opomenu navyk na sladke a kazeni zubu. Tohle muzou delat jen ucitelky bez fantazie. Lup dam decku bonbon a mam klid. A reci jak jim bonbony zbydou ze svatku a co s nimi? Nenechte se vysmat. To bych ucitelku pekne hnala, kdyby moji dceri chtela podavat tuto "odmenu". Nicmene jak tak ctu prispevky, zacnu si asi pomalu setrit na soukromou skolku. A k hlavnimu prispevku, podat stiznost ke zrizovateli a odejit jinam. Zminena ucitelka je pekna krava.

lenka5731
16. kvě 2015

@bunny123 mně se na tom dávání sladkostí a bonbonů "líbí" zdůvodnění, že to děti mají jen občas, výjimečně. Ano, výjimečně dostane dítě bonbon v MŠ. Výjimečně ho dostane od prarodičů, příbuzných, kamarádů, návštěv. Výjimečně ho dostane i od sousedky. Výjimečně ho dostane v obchodě, u doktorky, v sauně a cojávímkde. (Např. naše dítě dostalo adventní kalendář od recepční ve wellness centru a opravdu nám sladkosti dávají výjimečně i úplně cizí kolemjdoucí. Výjimečně.) Výjimečně dostanou děti sladkosti i od nás. Takže výsledek je, že děti sladkosti jedí pravidelně a ve značném množství. 😒 Zákazy a braní sladkostí funguje jen v určitých situacích, do určitého věku.

kamino
16. kvě 2015

@jancip nejsem ucitelka,ale u nas v predskolce se agrese resi tak,ze se jde k panackovi... zlobidlo musi po 5 minut sedet u stolecku,kde je minutka v podobe panacka a po tu dobu si zlobidlo nesmi hrat s ostatnimi.. zavedla.jsem to i doma a funguje to...

rita84
16. kvě 2015

Mně se fakt "líbí", jak se tu pořád řeší problémy s bombóny a oblečením a nikoho tu nezajímá, jak je jinak dítě ve školce spokojené, jestli má kamarády, co ve školce tvoří, jak se učitelka dětem věnuje v oblasti rozvoje. Hlavně bombóny a hadry. Jasně pryč s dítětem, ale co když tam má partu kamarádek, se kterými si hraje, hrají super hry, učitelka pro ně pořád vymýšlí originální program a nejede pořád to samé, poradí, vyslechne. To tu nikdo neřeší. Nevěřím, že je taková fůrie. Taky se tak necítím, když bombón nedám a nikdy za mnou nikdo z dětí nebo rodičů nepřišel, že by se cítil ukřivděn. Podle mně to o tom vůbec není. Vážně zkuste uvažovat trochu jinak 😉

paviv
16. kvě 2015

Nečetla jsem sice všechny předešlé příspěvky, takže se možná budu opakovat – ale napíšu, jako jedna ze zdejších učitelek v MŠ, také svůj názor:

„již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku“

1) spaní po obědě není výmyslem učitelek pro trápení dětí ale i učitelky musejí dodržovat jakási pravidla a tím je poobědový klidový režim...
2) k tomu, že u dcery probíhala předškolní výchova, tak si myslím, že každý den odpoledne nějaká řízená práce pro 4 leté dítě už musí být dost zatěžující. Spánek po obědě slouží také jako odpočinek pro mozek a pro uložení poznatků z dopoledne, kdy výkonostní křivka stoupá a dítě se něčemu novému naučí...
Chcete říct, že žádnou činost nedělají ani dopoledne? Že by se na nástěnce v šatně/třídě neobměňovaly žádné prac. listy či výkresy apod.?
3) klidně nechte dcerku ve školce si i odpočinout a někdy se jí můžete individuálně dle svých požadavků věnovat doma a připravovat ji na školu – jen bych řekla, že jsou důležitější věci než to, že umí číst a psát... ale měla by např. sledovat zleva doprava, správně držet tužku, projevit fantazii, mít hygien. návyky, návyky při stolování, udělat věci dle pokynů, záměrně se soustředit, rytmizovat, souvisle vyprávět, mluvit v celých větách, mít předmatematické znalosti, rozpoznat vpřed, vzad, nahoře, dole, vedle... být průbojná, přihlásit se o slovo, rozpoznat a patřičně jednat s dětmi/dospělými, adekvátně se chovat v opakujících se situacích, vyřešit konflikt (snažit se), vyjádřit svůj názor, říct nápad, mít přiměřenou slovní zásobu, prosociální chování... aj.
4) u nás ve školce děti odpočívají a většina z nich opravdu zcela běžně usne – ale i vyjímečně děti leží s otevřenýma očkama a jen odpočívají... u předškolních dětí se odpočívá asi hodinku a pak vstávají dřív a vyplní např. jeden pracovní list či omalovánku, něco kreslí nebo vyrábí s učitelkou (někdy se stane, že je skladba dne jiná, takže tomu tak není denně)...
5) ve školce, kde jsem pracovala dříve ale z organizačních možností nebylo možné ani s předškoláky vstávat dříve (lehárna byla přes celou velkou chodbu oddělena od třídy a tak nemohla byt jedna učitelka třeba s 10 předškoláky ve třídě a dalších 10 nechat spát či odpočívat samotné jen tak...)

Myslím si, že je důležité si uvědomit, že učitelka den co den nese zodpovědnost až za 28 dětí a nedej bože, když se něco stane, tak je učitelka nejhorší, že děti neuhlídá. Já bych opravdu nechala organizaci dne v mateřské škole na učitelce a jestli nejste spokojená s přípravou předškoláků, nechala bych si to vysvětlit od učitelky popř. od ředitelky... jestli jste nespokojená a víte kde jste byla spokojená, tak se tam vraťte.

„První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy“

1) zcela nesmyslně považováno za problém... já bych prostě učitelku brala jako autoritu - boty crocsy jsou opravdu nevhodné vzhledem k nezpěvněné noze a klouzání na podlaze. Učitelka rodiče upozorní, ten se na to vykašle a když se stane úraz zase za to může učitelka. Vím, že každý řeší své dítě a záleží mu na něm ale je opravdu důležité jak rodič s učitelem jedná... Pokud hovoří jen povýšeně a má stále požadavky, že jeho dítě nebude spát, jeho dítě nebude jíst, jeho dítě... jeho dítě, jeho dítě... %-) je to pak opravdu na zbláznění.Jsou nějaká pravidla, která se dodržují a platí pro všechny.

„Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni.“

1) ano, jsme opět u pravidel, která platí pro všechny....takže ano, leží jako VŠICHNI

Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd.

1) ano, zase ta pravidla... a tak se ptám: opravdu platí to, co jste psala? „Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně.

„...vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne.“

u nás je to třeba tak, že někdo by se nenapil za celý den nikdy a někdo si sám jde pití nalét ale řekněme si, že je to tak 1 dítě z 10. Myslím si, že učitelka určitě nezakazuje nikomu pít... My třeba ale po obědě pití nepřidáváme, protože se snažíme eliminovat nehody počůrání na lehátku... ale děti se zase při odpolední svačince napijí kolik chtějí... Pijeme (řízeně učitelkou) ráno, když je už většina třídy, pak mají děti sklenici ke svačině, pak pijeme na zahradě a další sklenici mají k obědu, odpoledne ke svačině a kdo chce napije se ještě odpoledne během her nebo než jde domů...

„že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek.“

1) To mi třeba přijde opravdu divné... ale je možné, že se něco stalo a těžko uszovat proč ho tedy nedostala... U nás se také někdy stane, že někdo něco provede třeba kamarádovi a trestem pak je, že při slavení si prostě ten den zovna bonbon nezaslouží... Je to tak, že rodič má na své dítě ruku a ruku na srdce ne všechno se dá dětem vysvětlovat do nekonečna... rodič tedy ruku použie na zadek a je mnohdy vyřešeno (nemám na mysli nějaké mlácení ale jedna na zadek je mnohdy účinější než 10 minut vysvětlování... Ale jakou pravomoc má učitel? Bít nikoho nemůžeme a tak nám nezbývá nic jiného než motivovat odměnami a tresty...

„slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane.“

1) Nelíbí se mi, že třeba jen kvůli salátu nedostala jako jediná bonbon... ale jestli mají pravidlo sníst vše, tak to je prostě pravidlo - na druhou stranu pokud učitelka něco řekne a nakonec to udělá jinak byla by nedůsledná a bez autority.
2) My máme nastaveno tak, že se vše ochutná a sní se to, co nám z toho chutná...alespoň kaše, nebo alespoň rýže, alespoň maso... ale hodně dětí slovní pochvalou sní všechno a je 🙂 a u každého se sem tam vyskytne něco, co opravdu nemá rád.

Bonbony jako odměna nejsou nejlepší ale pokud sní dítě jeden bonbon za den, tak to není dle mě na druhou stranu žádná katastrofa....

Někdy je opravdu těžké vyjít některým rodičům vstříc a možná jste si s učitelkou prostě jen v něčm nesedly (tak jak si lidé všichni se všemi nesednou) a dítě by to odnášelo... Neodsuzovala bych za to vás ani učitelku, jen bych závěrem chtěla říct, že rodič by měl respektovat učitele a učitel rodiče (a jeho dítě)... Učitel si jistě uvědomuje, že rodič lpí na svém dtěti a všem dobrém pro něj (možná až moc v úzkém kruku a ochranými křídly) ale to by si měl uvědomit také rodič, že učitel primárně se snaží dětem dát to nejlepší (nechat je poradit si v určitých věcech samotné, nechat jim rozhled, připravit je na školu a vůbec složitý život) a tak rodič by měl být za jedno s učitelem a naopak a podporovat tak autority pro dítě na obou stranách... Vstřícná domluva je poklad a to nejlepší pro vaše dítě. Pokud dítě ucítí jednotnou výchovu a působení, nemůže to nikdy dopadnout špatně 🙂 Přeji rozumné vyústění těchto „problémů“ a věřte, že jakýkoliv pokus o řešení „po dobrém“ by byl lepší případ než stížnost, která vše ještě více rozvíří. Zkuste se učitelce omluvit, že jste to možná vzali od začátku za špatný konec... nevěřím, že by učitelka v mateřské škole měla být až nevraživá

anniesfibis
16. kvě 2015

@rita84 opravdu nekdo, kdo vymysli jako perfektni motivaci bonbon po obede je schopen vymyslet originalni hru? 😀

rita84
16. kvě 2015

@anniesfibis děkuji, že vyřknete soud aniž byste mě znala. Beru to jako urážku, že jsem bez dantazie a neznáte mě. Hlaně, že jsme zase u bobónů, víc nejste schopna napsat

anniesfibis
16. kvě 2015

@rita84 napsala jsem uz dost..navic, jsem napsala otazku, ne soud. Co vic by Vas zajimalo?

rita84
16. kvě 2015

@anniesfibis Ano umím, naopak si to max užívám, když můžeme s dětma pořád něco vymýšlet a objevovat. Sama bych se nudila, kdybych pořád něco nevymýšlela. Moje práce je i mým koníčkem, tak teď na mateřské se těším až budu moc vymýšlet s mou cácorkou, až trochu povyroste 🙂. Nemám dotaz na vás. Spíš mě trápí, proč tu všichni řeší hlavně bombóny a nikoho se nenapadne zeptat, jak třeba jinak je ve školce spokojená. Podle mě to třeba nebude tak super, třeba má díky své vyjímečnosti problémy zapadnout. Prostě mi přijde jako malichernost dávat dítě pryč kvůli bombónům a oblečení a spaní po obědě (o tom musela maminka dopředu vědět). Prostě by to chtělo víc info a ne nadávat učitelce do krav, nejsme na pastvě, ženy 🙂. A zakladatelka navíc psala, že holčička je předškolačka, tak by mohla ten měsíc nějak přetrpě a pak už ve škole to bude jiné.
A jinak klid, radši se při sobotním odpoledni rozčilujte nad hokejem než nad učitelkami 😉

alisek
16. kvě 2015

Mám téměř 5ti letého syna ve statná školce a jsem moc ráda že tam chodí. S učitelkama nemáme žádné spory naopak jsou skvělé. Unás ve školce se praktikuje jako předškolní příprava Metoda dobrého startu (MDS), 3x týdně předškoláci (samostatně) mají hodinu MDS. Podle mého ideální příprava na školní docházku. Dále děti mají své sešity s listy co ve školce dělali, listy lepíme my rodiče, tak máme aspoň přehled co děti dělají, navíc každý týden je věnován jinému tématu a podle toho se i mění nástěnky, výzdoba šatny a třídy.
.
Co se týče ostatního tak klidový režim mi nevadí naopak, děti si potřebuji odpočinout. Bonbon po oběde budiž, vím že jsou občas ve třídách absolutní nejedlíci atk to může trošku pomoct. (loni s námi chodil chlapeček který vůbec nic ve školce nejedl, jen pil, ve všem se ponimral a nic nesnědl ale jak byla sladkost tak by se přetrhl).
když bymne učitelka řekla že tyto přezuvky ne tak se s ní nebudu přít a budu jejich pravidlo respektovat, oblečení se unás neřeší, samozřejmě je lepší horší aby se to nezničilo ale žádný striktní zákaz není. A s jídlem, unás vaří hodně zdravě, i jídla co doma fakt nevařím nebo nepoužívám dané potraviny, každopádně dítě by mělo aspoň ochutnat než to odmítne, to doma dělám také.

Myslím že jste v rámci těhotenství přecitlivělá a jelykož si nerozumíte jak s učitelkou tak i s ředitelkou tak máte na školku jen negativní pohled. Chtělo by to buď probrat s uřitelkou ještě jednou a vklidu a nemít jen svou hlavu, a nebo teda dítě přeřadit jinam vs. nechat doma. na stížnost zřizovateli bych to neviděla, co tam chcete napsat? že dítěti zakazujou nosit crocsy? že nedostane bonbon po oběde? že nesmí nosit značkový oblečení a musí po obědě ležet jako ostatní děti???

alisek
16. kvě 2015

A taky mi přijde že doma berete holčičku jako vyjímečnou a hold ve školce takový přístup není a trošku vás to štve.
Já měla opačný problém, bereme hodně ohledny na synka, má specifické požadavky a učitelka v min. školce to nebrala, prostě to bylo další dítě a pro ni problémové, mrzelo mě to moc, protože se mu snažím ulevovat, ale zase měla na starosti 24dětí a sama, no tak to se dá pochopit, ikdyž empatická moc nebyla, druhá učitelka co se sní střídala byla její pravý opak. A v nové školce jde vše a synek je takový benjamínek.

sarri
16. kvě 2015

@anniesfibis Jak si kdo vychovává své dítě je každého věc - má právo ho vychovávat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jiný rodič s úplně stejným cílem - vychovat ze svého dítěte samostatného a společensky uplatnitelného jedince - pošle v době, kdy dítě slaví narozeniny do školky pro spolužáky sladkosti. Oslavenec se na tento den zpravidla velmi těší - my doma vyrábíme kornouty, kam čokolády uložíme, a holky se nemohou dočkat, až je spolužákům rozdají. Pokud vy, zkušená matka, nebo i jiný zákonný zástupce požádá, aby Vaše dítě sladkosti ve školce nedostávalo, tak mu je nikdo cpát nebude...........
A jak píše paviv výše - vše se dá vykomunikovat, pokud nebudou maminky jízlivé a arogantní, že?

salikova
16. kvě 2015

Když je dcera tak šikovna-nenudi se náhodou ve školce? Říkám si, jestli ty problémy nejsou kvůli tomu - mohla jít dřív do školy a možná by bylo vše ok.V soukromych školkách možná
vyjdou i vstříc, ale škoda,že vás nedoporučili do poradny. .. CO pak bude dělat mala ve škole? Navíc školka není o tom, kolik pracovnich.sešitu dětičky popisou, ale o tom, aby se socializovali v kolektivu a získali dovednosti, který jim poslouží ve škole. Trochu me zarazilo to spaní předškoláků, ale je to tim, že jsou spojení s mladsima- což je zase vyhodne z hlediska te socializace...spíš,
než si stěžovat, bych si znovu Dukladne bez emocí s učitelkou promluvila co si o Tvé dceři mysli, jak se zaclenila apod., na čemkoliv byste měly všechny tři zapracovat. atd Oblékání, to ti nemůže nikdo diktovat, ale prostě drahé oblečení je podle mého blbost. .. ty crocsy jsou víc o bezpečnosti. S obědem bůhví jak to bylo deti jsou vztahovacne a přehánějí. .. my chodíme do státní a mel i sme štěstí, protoze je super - učitelky mile a vstřícne. Apropos malý má crocsy ne proto, že jsem chtěla, ale prostě sme nesehnali nikde papuče, ktere by mu byly ve všech se mu klube palec nebo se mu naopak vyzouvaji. .. Jak vlastně vše kolem školky s dcerou doma resite? ??

sarri
16. kvě 2015

Pokud je dítě mimořádně nadané, není problém navštívit PPP, kde ho otestují a může nastoupit povinnou školní docházku již v pěti letech. U nadaných dětí je to žádoucí - dokonce pak mohou "přeskočit" ročník a po absolvování pátého ročníku studovat na gymnáziu.

abigail09
autor
16. kvě 2015

Děkuji za podporu i konstruktivní kritiku.On si člověk utřídí myšlenky. Dcera již do té školky nepůjde.To, že je dcera nadané dítě máme potvrzeno ( ve čtyřech letech IQ 121 - 129 ). Psala jsem to pro nastínění povahy dcery ne pro chlubení. Už jsme si s tím užili tolik, že to opravdu nemám zapotřebí. To by bylo na samostatnou diskuzi. Mít nadané dítě nejsou jen pozitiva. Co se oblečení týká kupuji vše nové v Next, Gapu a dříve v RL. Nikdy bych se nezlobila, že to dcera ušpiní a zničí na dceru, natož to vytknout učitelce. Naopak o co je dcera chytřejší o to jí chybí v motorice a padá neustále, polévá se apod. Bohužel špinavá ze školky od výtvarných programů nechodí. Kdykoliv přijdu učitelky sedí. Buď s kávou na zahradě nebo uvnitř. Dětí ze soukromých školek se musím vždy zastat. Mám odpracováno 19,5 roku z toho jsem byla na ÚP 2 měsíce. Když jsem si sehnala po mateřské dobrou a dobře placenou práci stát mi se školkou nepomohl. Nepomohl mi ani ve 4 letech dcery. A to žiju v Praze a školku mám na každém rohu. Takže spousta pracujících rodičů dají děti do soukromých školek protože chtějí jít pracovat a ne být na pomoci od státu. Platila jsem 16 000Kč měsíčně a ano ve školce kromě anglicky mluvících lektorů byla hra na klavír, flétnu, jóga, sauna,výlety a bio strava. Ale hlavně přístup a pravidla. Jasná a přehledná. Vůbec tam nejsou mazánci, kteří si zaplatí péči jako v bavlnce. Kapacita této s. školky je 60 dětí na vilu. V té státní kam dcera chodí je kapacita na vilu max. 48 dětí. 4 učitelky včetně ředitelky, školnice, uklízečka, 2 kuchařky. To je učitelka na 12 dětí pokud jsou všechny děti ve školce. V soukromé to bylo cca 8 dětí na lektora někdy 10. Nevím, ale celý život pracuji a když mi konečně vezmou dítě na rok do školky tak je vše problém. Oni nejsou učitelky placeny z našich daní? Je mi 41 let a mám pocit jako bych se vrátila v čase a zase seděla hodinu před studeným mlékem se škraloupem a učitelka čekala až to vypiju🙂 No nic. Ješte jednou děkuji za názory.

nenenene
16. kvě 2015

@abigail09 Nečetla jsem všechny reakce... ale každopádně je to o oboustranném respektu. Mé děti milují crocsy, ale do školky je na přání učitelek nenosí... Dávám jim pro školku netypické oblečení (syn miluje košile a dcera tutu sukýnky), ale paní učitelky vědí, že se nic neděje, pokud je zničí. Co se týče odpoledního spánku, je u nás ve školce možno zaplatit si pro předškoláky aktivitu místo spaní - angličtinu, balet, flétnu - to vidím jako perfektní řešení, i když jsme ještě nedošli tak daleko, že bych děti naučila ve školce zůstávat po ó, mám ještě třetí miminko, takže není problém je vyzvednout a navíc vím, že i paní učitelky jsou rády, když mají dětí míň... je to malá, státní, vesnická školka, plná do posledního místa. Je to určitě i o kolektivu učitelek, my máme všechny tři naprosto skvělé - jednou se ve školce objevil náznak šikany a hned se to řešilo s rodiči, když v tom chlapeček pokračoval, byl poslán k psychologovi - ale něco se dělo. Naprosto chápu vaši rozmrzelost, i já mám děti velmi empatické a vím, že by je podobné jednání moc trápilo. Zkusila bych jinou školku, i za cenu případného dojíždění. Držím palce ;)

abigail09
autor
16. kvě 2015

@idiska O facce řekla dcera manželovi, zrovna ta holčička scházela do šatny ke své mamince. Holčička řekla mé dceři ať něco udělá, moje dcera řekla, že ne a ta holčička jí dala facku. Jak jsem psala dcera je poslušná a introvertní takže nic neudělala a pak to řekla manželovi. Holčička se přiznala a omluvila. Byla to spíš náhoda, že tam manžel potkal tu maminku i s holčičkou a konfrontoval je. Maminka se své dcery zeptala jak to bylo a ta to popsala. Moje dcera z toho chtěla utéct a neřešit to. Nechci si svou dceru idealizovat, ale ani učit vracet stejným dílem.

shine2015
16. kvě 2015

@nenenene krásné napsáno, máme to podobně.

@abigail09 problém některých mamínek či učitelek je ten,ze maji předsudky jakmile vidi ddítě ve znackovem, hned maji tendence jiné dítě "školit k přizpůsobivosti" a bojují proti rozmazlenosti cizího dítěte....děláte to dobře a dcery se rozumne zastavejte. Já bych taky nedovolila, aby někdo šel proti mému decku, samozřejmě nenecham vymyslet si ho ale zastat se ho je povinnost rodičů. Dítě nikoho jiného nemá. Samozřejmě kdyby bylo zle, ublizovalo druhým,tak to je jiná. Ale to co popisujete, ustoupila bych v botách,ale jinak mi připadají připomínky na místě. Držte se a hodně štěstí.

peicul
16. kvě 2015

Nečetla jsem diskuzi. Budu reagovat jako učitelka státní MŠ. Do jídla by se děti neměly nutit, vždy jsem časem vysledovala, co kterému dítěti opravdu nechutná a řikala jsem jim, ať řeknou kuchařce, když něco nejí, ať jim to nedává(už jsem já i kuchařka věděly, co je jen rozmar-pak to dítě dostalo a taky většinou snědlo, když ne, nevadí a co opravdu dítě nemělo rádo, to nedostalo).
Párkrát jsem už nějakému dítěti taky jako jedinému ze třídy nedala bonbon, ale to už musel být sakra důvod(př.ublížil schválně někomu).Ale nebylo to pravidlo a ne to samé dítě pořád dokola. Sama jsem bonbony moc nerozdávala, jsou vhodnější odměny a navíc dávat bonbon za snědený oběd je nesmysl).
Ad crocsy-ty taky zakazujeme, ale slušně rodičům vysvětlíme, že jde o bezpečnost dítěte - crocsy se rády vyzouvají a stačí, aby dítě popoběhlo a může se stát úraz. Zatím s tím žádný rodič velký problém neměl.
To, že učitelka neřeší úraz, který zavinilo jiné dítě, je její selhání a čekat od pětiletých dětí, že si to adekvátě vyřeší samy je naivní a neprofesionální. O úrazu má v první řadě informovat rodiče učitelka.
Značkové oblečení mně osobně nevadí. Rodiče na začátku školního roku upozorníme, že má mít dítě oblečení vhodné na vycházku, do kterého se před ní převlékne. Pokud ho nemá k dispozici a rodič naběhne, že si dítě na vycházce zničilo tepláky za 1000, tak je mi to sice líto, ale upozorním je na to, že měli mít oblečení na ven.
Předškolní výchova nejsou jen pracovní listy, odpoledne probíhá odpočinková aktivita. Pokud ale za celou dobu neumí dcera žádnou básničku, písničku, neviděla jsi žádný pracovní list, výkres a dcera nemá ze školky o čem vyprávět, tak je zde v předškolním vzdělávání nejspíš něco špatně.
A spaní..dítě nemusí spát, ale předškolní dítě odpočinek potřebuje. Tudíž ano, děti se převléknou a lehnou si do postele. Kdo po dvaceti minutách nespí, zvedá se a jde dělat klidovou činnost dle svého výběru. Předškoláci se u nás do pyžama už nepřevlékají, ale také jdou do postele a po 20 min....
Známe jen Tvůj popis věci (a tak jak to popisuješ to úplně v pořádku není), takže nebudu psát, jak jsou tam strašné učitelky, protože jejich výklad by asi byl jiný. Takže stížnost klidně podej, ale obávám se, že bez podopry ředitelky, nebude moc úspěšná.

Strana