Učitelka ve školce bere děti na svoji farmu, nesouhlasím s tím

mysicka_lb
21. črc 2018

Milé maminky, prosím vás o radu. Můj syn 4,5 roku chodí do soukromé školky, kde bude pokračovat i příští rok. Jsme tam spokojeni až na jednu věc. Jedna z učitelek má farmu, kam často bere děti "na výlet". Bohužel na té farmě volně pobíhají zcela bez dozoru velcí psi (vlčák a ještě jeden) a můj syn se psů velmi bojí. Vím, že může mít i hysterické reakce (ječet, utíkat, máchat rukama apod.), pokud ten pes jen proběhne kolem a tím psa ještě k něčemu vyprovokovat. I já tedy na takových výletech trnu hrůzou, aby se nic nestalo (ale to synovi pochopitelně neříkám). Po poslední zkušenosti, kdy syna málem porazil vlčák, jak na něj skočil, jsem se rozhodla, že prostě NECHCI, aby byl můj syn nucen být v přítomnosti volně pobíhajících psů.

Syn loni patřil ještě do nejmladšího oddělení a to na tyhle výlety moc nejezdilo. Syn tam byl dvakrát, poprvé jsem věřila v soudnost učitelky a myslela si, že jsou zvířata zajištěna, podruhé přišla právě zkušenost s tím vlčákem, takže jsem věděla, že nejsou. Potřetí nám to vyšlo na dovolenou, takže to syn nebyl a teď, počtvrté, když zase večer předem učitelka oznámila "výlet," jsem jí řekla, že mi toto vadí. Tvrdila mi, že jsou psi zajištěni, ale já prostě vím, že nejsou☹. Nakonec šli někam jinam.

Příští rok bude syn chodit do staršího oddělení, které na takové "výlety" chodilo často, tak dvakrát do měsíce. Vždy se to oznámí večer předem, kdy já už nejsem schopna zajistit pro syna hlídání. Můžu po školce chtít, aby zajistila péči o syna jiným způsobem, např. ho nechala ve školce s tím mladším oddělením? A co když pojedou všichni (to se někdy také stává)? Na začátku loňského roku jsme museli podepsat písemný souhlas, že naše dítě může přijít do kontaktu se zvířaty, já jsem ho tehdy podepsala, protože jsem nevěděla, jaká bude situace.... Mohu ho nyní stáhnout nebo napsat výslovný nesouhlas?

barchen
21. črc 2018

@mysicka_lb Jedna se o soukromou skolku s akreditaci ministerstva, kde je zrizovatelem stat/mesto/obec? Nebo soukromovou "skolku"?

lioness34
21. črc 2018

@mysicka_lb já bych to nehrotila pokud tam jste jinak spokojeni jen bych poprosila učitelku ze syn se boji psu a zda by mohl zůstat ve školce s ostatními dětmi nebo ať ti to nahalsuje dříve než den předem ze si zajistis hlidani.... nedělala bych si problémy - chapu tebe ze se bojis i ji ze chce ukázat dětem zvířata

mysicka_lb
autor
21. črc 2018

@barchen Abych řekla pravdu, nejsem si jistá, nejsem schopná to z jejich stránek vyčíst.

soleilll
21. črc 2018

@mysicka_lb A bojíš se víc ty nebo syn..?
Učitelka tam bere děti určitě proto, aby se seznámily se zvířaty, což v případě "zajištění" asi moc nepůjde. Jaký vztah ke zvířatům si utvoří, když ty budou zavřené v kotcích, klecích nebo na řetězu? Jestli je to farma učitelky, tak svá zvířata zná a je si vědoma, jaká případná rizika by dětem mohla (nebo spíš nemohla) hrozit. Syn je dost velký - stěžoval si někdy na ty výlety? Řekl ti někdy, že se tam bojí? Nebo nechce do školky chodit?
Pokud víš, že psi po dětech skáčou a hrozí tedy, že by je mohli povalit, tak řekni učitelce právě tuto obavu. Stejně tak bych ji na tvém místě upozornila na synův strach - aby si ho víc hlídala. Ale určitě bych ho neizolovala od ostatního kolektivu.
Ano, jsi klient a platíš si za službu, takže si do jisté míry můžeš diktovat podmínky, ale tohle bych brala spíš jako benefit, než problém.

mysicka_lb
autor
21. črc 2018

@lioness34 No jo, ale platím x tisíc měsíčně, aby bylo o syna postaráno, nechci platit další peníze další hlídací instituci, aby bylo o syna postaráno v době, kdy se tato školka nepostará. Nemůžu si dvakrát měsíčně zajišťovat jiné hlídání nebo brát dovolenou☹

mysicka_lb
autor
21. črc 2018

@soleilll Syn mi právě hystericky brečí, že tam nechce, že se tam bojí těch psů. Jinak bych to neřešila. Na synův strach opakovaně od začátku upozorňuju, ale stupňuje se.

lioness34
21. črc 2018

@mysicka_lb a co chceš dělat?? Najít jinou školku kde si bude zvykat na deti? Na nove prostředí učitelky atd? Pokud jinak tam je spokojený zkusila bych se normálně domluvit ze syn se boji ze víš ze běhá a má strach a mas proste obavy.... tak ať ti daji včas vědět a slevu nebo zda by mohl zůstat ve školce nebo ať ti řeknou oni jak to mas řešit ze večer před to řešit je pozdě a ze on doma brečí a boji se...

mku
21. črc 2018

@mysicka_lb tak ja si myslim ze on je pes a pes... moji rodice maji fakt velkyho vlcaka, ale je to dobrak, neublizil by ani mysi... verim, ze by ucitelka nenechala pobyhat agresivni zvire... otazka proc se syn tak desi psu... ma nejakou spatnou zkusenost? Nektery ho pokousal? Ja bych se spis snazila domluvit s pani ucitelkou, aby dohledla na to, ze pes nebude v prime blizkosti a pozadala bych ji, aby synovi pomohla postupne ten strach prekonat, vysvetlovat, ze pejsek nic nedela, ze si ho muze pohladit atd (nebo bych tam jela se skolkou a pomohla bych synovi ja)... volne pohybajiciho psa muze potkat preci najakekoliv prochazce/vylete a o do budoucna pro nej bude lepsi se te paniky zbavit...

ivular
21. črc 2018

A normálně lidsky se domluvit s učitelkou, aby psům nasazovala náhubky, když tam přijedou děti, to by nešlo? Protože jde i o její klid - znám děti, které jsou schopny zkoušet, co se stane, když psovi vrazí klacek do oka..

mysicka_lb
autor
21. črc 2018

@ivular Mám obavy, že to je přesně ten typ pejskaře, co by psovi nedal náhubek, nezavřel ho, nedal na vodítko, aby pes náhodou nestrádal... A když kvůli tomu strádá dítě, je to chyba dítěte.

victress
21. črc 2018

@lioness34 @soleilll tak bys radši nechala svoje dítě pokousat psem než aby sis dělala problémy a hrotila to, že je to problém? zvířata se ukazují jinak než že děti nechám napospas smečce.... chtěla bych tě vidět, kdyby autorčina syna ten učitelčin pes pokousal, jestli by to bylo taky takhle v pohodě....já bych teda takhle v pohodě nebyla a určitě by se našli i tací, kteří by to hnali před soud...
@mysicka_lb myslím, že svůj předchozí souhlas můžeš odvolat nebo omezit na tohle konkrétní místo, pokud s učitelkou není rozumná domluva, zkusila bych promluvit po dobrém s ředitelkou, že bys raději, kdyby syn mohl zůstávat ve školce v době, kdy ostatní chodí na tu farmu...
seznamování dětí se zvířaty způsobem "teď vás hodíme mezi smečku psů a zvykejte si" mi přijde naprosto nevhodný, něco jako hodíme tě do bazénu a uč se plavat, to odsuzuju.....dítě se musí seznamovat napřed s jedním psem a pak až s více psy najednou, pes se chová jinak jako jedinec a jinak když je jich více jako smečka...
@soleilll svoje děti bych na takovou farmu neposlala ani omylem, fakt by mě zajímalo, jak je učitelka zajištěná pro případ, kdyby její pes z farmy školkové dítě pokousal, nedejbože v obličeji....

knuffel
21. črc 2018

Rozhodně trvat na tom, aby psi byli jinde než děti, buď v jiné části zahrady, nebo v kotci, ale prostě zavření. Volně pobíhající velký pes mezi dětmi teda fakt nikdy. Trvat na tom, protože může být pes nejhodnější na světě, ale hádejte, po kom vyjede, když bude dítě řvát a utíkat... A učitelka může být klidně na dva matry od nich, ale nenadělá nic.

pratensis
21. črc 2018

@ivular Náhubek ale nezabrání tomu, aby zvíře na dítě skočilo, třeba klidně jen z radosti nebo touhy si hrát. Pokud má dítě opravdu velký strach a blok ze psů, tak rozhodně nepomůže "jen" nasadit náhubek nebo psa držet v bezpečné vzdálenosti od dítěte. Takové dítě se bojí fakt neskutečně, to je opravdu na dlouhodobé pozvolné zvykání, citlivý přístup. Pokud syn zakladatelce doma hystericky pláče, pak si myslím, že to je přesně ten případ.
@mysicka_lb Hloupé je, že učitelka nereaguje na vaše opakované připomínky. Taky bych to zatím nehrotila do nějakých písemných nesouhlasů a snažila se domluvit lidsky, ale blbé je, pokud tomu nebude nakloněná druhá strana. Já sama mám zvířata strašně ráda, i mi přijde super, když mají děti možnost v rámci školkového programu zažít i takovéhle věci. To všechno je super. Akorát, pokud je to školka, měli by být pracovníci vyškoleni a připraveni i na takovéhle věci. Dětí s podobnými strachy ze všeho možného je hromada, je potřeba na to brát ohled a zařídit se podle toho, a ne že se prostě vymyslí program a přizpůsobovat se bude to dítě s problémem. V krajním případě, pokud domluva nebude možná, bych asi zvažovala výměnu školky, bohužel.

knuffel
21. črc 2018

metry

pavca1982
21. črc 2018

Můj názor je ,že je to rizikové a vůbec se divím, že si to paní učitelka,, lajsne"Je to opravdu jen zvíře a může ho znát sebevíc...mám taky psa, který by nikdy nikomu nic neudělal, ale to si můžu jenom myslet.Brát malé děti mezi volně pobíhající psy je sázka do loterie.Stàt se nic nemusí, ale může...a pak už je pozdě.Vždycky všechno funguje do doby, než se něco přihodí.Osobně by se mi toto taky nelíbilo a je to jen o komunikaci

ivular
21. črc 2018

@pratensis Brala jsem to jako takovou kompromisní variantu pro případ, že učitelka je opravdu psí fanatička. Takový člověk bude mít velký problém s uvázáním psa někde stranou, kdežto náhubek by akceptovat ještě mohl.
No a co se týká možnosti, že pes na dítě skočí - to samozřejmě ano, ale na životě to to dítě snad neohrozí, což bez náhubku může..

knuffel
21. črc 2018

@mku Je povinnosti kazdeho pejskare si zajistit sveho psa, ne povinnosti zvykat rodice sve dite na volne pobihajici cokly, sorryjako.

mysicka_lb
autor
21. črc 2018

@victress Kdyby pes dítě pokousal, podle mě se chrání právě tím naším písemným souhlasem, tedy pak je to na "naše triko". Právě proto bych ráda ten souhlas odvolala, pokud je něco takového možné.

barafajn
21. črc 2018

Nechapu ucitelku, ze si to troufne. Pes je pes, i kdyz je jeji muze se i treba omylem ohnat a od vlcaka to muze byt silny stisk, ma mit nahubek nebo voditko. Syna bych tam neposlala, ale zadala bych nahradu. Zaroven bych syna zacala paniky zbavovat, protoze machani rukama pes chape jako hru nebo vyzvu.

barafajn
21. črc 2018

@mku volne pobihajiciho psa prece nelze jen tak potkat na kazde prochazce a ucit deti hladit psy bez zeptani je nesmysl, i sebevychovanensi pes je stale pes

pratensis
21. črc 2018

@ivular Pes s náhubkem dítě sice neohrozí na životě, ale pokud na dítě s takovouhle fobií (nejsem odborník, nevím, zda to nazývat tímhle termínem, ale rozumíme si) skočí, určitě tím ty jeho psychické bloky nevylepší. Nechci tu spekulovat o závažnosti traumatu, tohle nejsem schopná posoudit. Ale kdybych byla rodič takového dítěte, tak by mě strašně štvalo, že není školka s tímto problémem počítat a pracovat a naopak tyhle problémy mého dítěte ještě prohlubuje.
A kromě toho, není potřeba psa uvazovat. Stačí na tu dobu zavřít někam do nějaké oddělené ohrady. Pokud je to farma, nemůže být problém najít nějakou zahrádku nebo něco. Případně bych zavřela do domu. Když vím, že mám ve skupině takové dítě, musím to zkrátka zohlednit. Ona je v první řadě v tu chvíli učitelka, ne pejskař.

barafajn
21. črc 2018

@knuffel naprosto souhlasim, a stve me kdyz potkavam volne psy bez kosiku

knuffel
21. črc 2018

@mysicka_lb Tak pozor, až ten pes někoho pokouše, rozhodně se nějakým podepsaným souhlasem nezbavila zodpovědnosti. Průšvih jde samozřejmě za ní, ona je tam zodpovědná osoba.

barchen
21. črc 2018

@mysicka_lb Podle toho, co píšete i dál v diskuzi se jedná o soukromou "školku" bez akreditace MŠ. Tím pádem oni se nemusí řídit pravidly a podmínky, které určuje MŠ (v případě akreditovaných školek je za děti odpovědná učitelka a také nese následky, takže žádná si netroufne brát děti do areálu např. ke zmíněným volně pobíhajícím psům bez ohledu na to, jestli je pes její, cizí nebo kohokoliv). Tato Vaše školka musí mít uvedené vlastní podmínky a ty jste zřejmě zaplacením poplatku akceptovala. (Ve Vašem případě mají souhlas a pokud ho odvoláte, dítě s nimi nemůže ale je otázka, jestli mají v podmínkách zakomponované hlídaní dětí, co se neúčastní programu - tipuji, že nemají). Takže odvoláte souhlas, o výletech budete zřejmě předem informované ale hlídání si pak musíte zajistit sama. Tohle je cena za soukromou "školku", skupinu atd. Slovo "školka" píšu v uvozovkách, jelikož to není školka.)

mku
21. črc 2018

@barafajn ja jsem ale nerekla hladit bez zeptani ciziho psa... pokud jezdi na farmu opakovane a psa znaji je to jine nez se nekde na ulici vrhnout na ciziho neznameho psa...
pardon, ale me prijde, ze se tady ta diskuze uplne nesmyslne prevraci do toho, ze detem by se mel ukazovat pes uvazany a jeste s nahubkem, protoze je to extremne nebezpecne zvire. A to teda pes, ktery je vychovany proste neni... a ucitelka urcite vi, jaka jeji zvirata jsou kdyz tam deti bere.. deti by se meli preci vychovavat k lasce ke zviratum a ne jim je licit jako zlo! Klidne me ukamenujte, ale podle me dite, ktere se panicky boji zvirat v sobe odrazi paniku rodicu, kteri ho to naucili... kdyz takovouhle matku s ditetem potkam a oba jeci a boji se naseho 5m stenete (chodsky pes, ne vlcak) tak me muze trefit slak... pritom pes jde poslusne vedle kocaru, i kdyz bez voditka.

knuffel
21. črc 2018

@barafajn Jo, některé pejskaře jsem musela sprdnout jako malé haranty, ono to stejně moc nepomohlo, jen když speciálně potkali nás, psa si dali teda na vodítko, ale jinak chodí úplně bez ničeho, bobky taky na chodníku zůstanou a no problem. Co naděláš? Nic.

absintka19
21. črc 2018

@mysicka_lb jakykoliv souhlas jde odvolat.

mysicka_lb
autor
21. črc 2018

@barchen Je uvedená v rejstříku škol a školských zařízení. Musí se tedy řídit nějakými pravidly?

knuffel
21. črc 2018

@mku Vlčák je prostě velký pes a platí to, co jsem napsala, pes má být mezi lidmi zajištěný. Některé reakce třeba můžou být přehnané, ale ta povinnost mít zajištěného psa platí.

barafajn
21. črc 2018

@mku já netvrdím, že pes je zlo, mam psy ráda a celý život je mam, ale taky vím, že i hodný a vychovaný pes muze ublizit treba nechtene, a ano je to oboustrané, ty ječící maminky a vystresované deti, když vidí psa, taky potkávám, což mě taky dohání k silenství. A zajímalo by mě, jak by se učitelka zachovala, kdyby se fakt něco stalo, bude mít do konce zivota výčitky svědomí a utracenýho psa.